Windows 10 Creators Update review

115 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Focus op creëren
 3. 3. Getuned startmenu
 4. 4. Edge wordt volwassen...
 5. 5. ...en Cortana behulpzamer
 6. 6. Kleinere updates met meer controle
 7. 7. Nachtmodus
 8. 8. Gamemodus en streaming
 9. 9. Instellingen eindelijk 'af'
 10. 10. Privacy
 11. 11. Een veiliger Windows
 12. 12. Overige verbeteringen
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Vanaf vandaag wordt gefaseerd een nieuwe versie van Windows 10 uitgerold. De Creators Update brengt tal van grote en kleine verbeteringen met zich mee, die het een gepolijster besturingssysteem maken. In deze review nemen we alle nieuwe features met je door.

De Windows 10 Creators Update is de vierde versie van het besturingssysteem die beschikbaar komt sinds de oorspronkelijke release in juli 2015. Sinds Microsoft is overgestapt naar Windows-as-a-Service als primaire verdienmodel voor het OS, komt er gemiddeld twee keer per jaar een grote update beschikbaar die een beetje het midden houdt tussen de 'service packs' van weleer en compleet nieuwe Windows-versies. Nieuwe features worden zo niet langer opgespaard tot een volgende release, maar middels updates als deze regelmatig uitgerold naar alle gebruikers.


Een roadmap van de grote updates voor Windows 10 sinds de release in juli 2015.

Voor wie lid is van het Windows Insider-programma, zal dit artikel weinig nieuws meer bevatten. Sinds de Anniversary Update zijn er bijna dertig builds verspreid - in eerste instantie vaak met nieuwe features, de laatste maanden vooral met kleine verbeteringen en bugfixes. Zoals we inmiddels van de softwaremaker gewend zijn, is daarbij de feedback van Insider-deelnemers als leidraad gebruikt.

De Creators Update, voorzien van buildnummer 15063, wordt vanaf vandaag verspreid via Windows Update. De officiële uitrol start waarschijnlijk rond 19.00 uur Nederlandse tijd, maar je kunt de update nu al installeren. Daarvoor kun je deze tool op de site van Microsoft gebruiken.

Focus op creëren

De naam van de Creators Update komt van de aandacht die Microsoft bij deze versie van Windows legt op het creëren van content. Wie pas aan het einde van de vorige eeuw of daarna zijn eerste computer kreeg, heeft grote kans dat zijn eerste stapjes met digitaal tekenen in Microsoft Paint werden gezet. Nu is er een nieuwe versie van Paint, geheel in het universal app-jasje gegoten, met ondersteuning voor driedimensionale tekeningen.

Paint 3D moet de creatieve mogelijkheden van het simpele tekenprogramma flink uitbreiden. Je kunt 3D-objecten in een ruimte plaatsen, ze beplakken met 'stickers' en van alle kanten bekijken. Naast gewoon opslaan of een bepaalde hoek exporteren naar een normale 2D-afbeelding, kun je je creatie ook delen op Remix3D. Dit platform is speciaal in het leven geroepen om 3D-modellen aan anderen te kunnen laten zien. Bestanden van anderen kun je zelf openen in Paint 3D om er een bewerking van te maken.


Je kunt onze creatie hier terugvinden.

De app is geschikt voor traditionele bediening met toetsenbord en muis, maar biedt ook ondersteuning voor touch en pen-input. Het is overigens geen vervanging voor het klassieke Paint - die lichtgewicht tool blijft net zo goed onderdeel van Windows.

Getuned startmenu

Met Windows 10 lijkt Microsoft een vorm voor het startmenu te hebben gevonden waar de meeste gebruikers vrede mee hebben. In de Creators Update zijn er dan ook slechts subtiele wijzigingen gedaan. Een van de belangrijkste toevoegingen is de mogelijkheid om mapjes met shortcuts aan te maken in het tegelscherm. Zoals je op onderstaande animatie kunt zien, klapt zo'n mapje uit als je erop klikt.

Een andere nieuwe feature is dat je de lijst van alle geïnstalleerde programma's kunt verbergen. Standaard wordt die nog steeds weergegeven, maar in de instellingen kun je een switch omzetten om hem uit te schakelen. De applijst wordt dan een tabblad aan de linkerzijde - door erop te klikken kun je schakelen tussen de tegels en de lijst met programma's. Met deze aanpassing is nu elk onderdeel van het startmenu modulair - wil je wel of geen live-tegels en wel of geen programmalijst, het kan allemaal. Ook na het uitschakelen van de programmalijst blijft de instant-zoekfunctie overigens gewoon werken.

Edge wordt volwassen...

Met Edge kon Microsoft opeens weer concurreren met populaire browsers als Chrome en Firefox. Volgens de algemene perceptie is Edge een lichte, snelle en energiezuinige webbrowser. In het begin was hij naar de smaak van velen zelfs wat té licht - essentiële features als ondersteuning voor extensies ontbraken. In de vorige Anniversary Update werd die ondersteuning toegevoegd en ook in deze update is er weer nieuwe functionaliteit voor Edge.

Na het installeren van de Creators Update zal direct opvallen dat er linksboven twee nieuwe knopjes zichtbaar zijn. De linker opent een overzicht van tabbladen die je 'opzij hebt gezet', terwijl je met de rechter die functie activeert voor je huidige tabbladen. Je openstaande tabs worden dan 'on hold' gezet, zodat je met een schone lei verder kunt browsen. Ga je weer verder met de activiteit waarvoor je die bepaalde set tabbladen nodig had, dan kun je ze met één klik weer openen. De tabbladen worden bij het openen opnieuw geladen en dus niet in het geheugen gehouden.

Ook rechts van je tabbladen vind je een nieuwe knop. Die opent in één keer de previews van alle tabbladen, zodat je niet met je muis hoeft te hoveren over alle individuele tabbladen om de website die je nodig hebt te zoeken. Mocht je Edge willen uitproberen, dan bevat de browser sinds deze versie tevens een importeerfunctie om favorieten, geschiedenis en andere data over te zetten vanuit andere browsers.

Amerikaanse gebruikers kunnen daarnaast gebruikmaken van een modus voor het lezen van e-books, inclusief mogelijkheden om het lettertype aan te passen en de tekst hardop voor te lezen. Ook komt Microsoft Wallet naar de browser, zodat je je bank- of creditcardgegevens niet direct aan webwinkels hoeft te geven. In Nederland zijn deze features helaas niet te gebruiken. Andere nieuwe functies zijn wel universeel, zoals de toevoeging van een jumplist aan het taakbalk-icoon zodat je snel een nieuw venster of InPrivate-venster kunt openen.

Ten slotte is ook de beveiliging van Edge verbeterd in de Creators Update. Er is veel aandacht geschonken aan de implementatie van de sandbox waarin websites draaien, zodat het voor kwaadwillenden nog lastiger wordt gemaakt om via nieuwe lekken uit de browser te 'breken'. Een andere uitwerking van de focus op beveiliging is dat Adobe Flash-content nu altijd wordt geblokkeerd totdat je expliciet toestemming geeft om Flash te runnen. Onder andere Chrome doet dit tegenwoordig ook.

...en Cortana behulpzamer

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, spraakassistent Cortana spreekt nog steeds geen Nederlands. De ontwikkelingen die we hier bespreken zijn dus van toepassing als je een Engelse of anderstalige Windows gebruikt, maar voor een groot deel van onze lezers zal het helaas nog even toekomstmuziek zijn. Microsoft heeft geen uitspraken gedaan over of en wanneer het van plan is om een Nederlandse versie van Cortana uit te brengen.

In de Engelse versie van Windows krijgt Cortana intussen een steeds grotere rol. De wizard tijdens de installatie van het OS, die die-hard Insiders zullen kennen onder de naam OOBE, is op de schop genomen en kent spraakbesturing nu als één van de mogelijkheden om alles in te stellen, al kan je dat natuurlijk ook op de klassieke manier blijven doen. Veel power-users zullen daar de voorkeur aan geven, maar een stem die rustig uitlegt wat alle instellingen betekenen tijdens het installatieproces is voor minder ervaren gebruikers wellicht geen slecht idee.


Bron foto: WindowsCentral.com

Een duidelijke rode draad is dat Cortana zich steeds meer profileert als je 'personal assistant'. Als je wisselt van je laptop naar je desktop, biedt de assistent aan om de browservensters en documenten waar je mee bezig was te openen, terwijl er steeds meer applicaties en Windows-commando's worden geïntegreerd. Uiteindelijk moet Cortana je werk en tijd schelen in plaats van kosten. De Creators Update is daarin weer een stapje in de goede richting.

Kleinere updates met meer controle

Constant updaten is een onderdeel van Windows as a Service. Naast de grote halfjaarlijkse updates die features en mogelijkheden toevoegen, zoals deze Creators Update, is er natuurlijk ook nog de maandelijkse updateronde op de tweede dinsdag van de maand en worden voor urgente lekken soms tussentijds patches uitgebracht. Een van de belangrijkste kritiekpunten op de toegenomen updatefrequentie is de grootte van de updates, zeker voor gebruikers in landen waar vast internet nog datalimieten kent.

De Creators Update maakt gebruik van een nieuw systeem voor het binnenhalen van updates. Als eindgebruiker merk je daar weinig van, maar het zorgt er onder meer voor dat alleen bestanden die sinds de vorige versie zijn bijgewerkt worden binnengehaald. Voor het installeren van de Creators Update trek je nog zo'n 3,5 GB naar binnen, maar bij toekomstige upgrades moet dat daardoor een stuk minder worden. Bijkomend voordeel is dat het zoeken naar updates nu sneller gaat.

Een ander kritiekpunt was de druk die Windows zet om updates te installeren. Vanuit Microsoft gezien is dat logisch - om Windows aantrekkelijk te houden voor ontwikkelaars wil het zo veel mogelijk gebruikers op dezelfde versie hebben, maar daarnaast is het natuurlijk ook een goed idee voor de veiligheid om nieuwe updates altijd zo snel mogelijk te installeren. Dat zal dus ongetwijfeld het doel blijven, maar de softwaremaker heeft wel enkele maatregelen genomen om dat proces soepeler te laten verlopen.

De 'actieve uren', waarbinnen de pc nooit wordt herstart om updates te installeren, kunnen nu worden opgerekt tot 18 uur per dag. Tot nu toe lag de limiet op 12 uur per dag. Als je updates consequent negeert zal Windows nog steeds een reboot afdwingen, maar daarvoor krijg je wel meerdere waarschuwingen met de mogelijkheid om de herstart uit te stellen of zelf een andere tijd uit te kiezen.

Het uitstellen van updates wordt dus makkelijker en je krijgt meer controle over wanneer de installatie plaatsvindt, maar de bedoeling blijft wel dat je ze uiteindelijk installeert. Daar kunnen we Microsoft eigenlijk geen ongelijk in geven.

Nachtmodus

In steeds meer besturingssystemen zien we een zogenaamde nachtmodus opduiken. Eerst genoot vooral de losse app F.lux populariteit, maar Apple integreerde de feature in iOS 9.3 en Google maakte het telefoonfabrikanten mogelijk om de functie te bieden in Android Nougat. Ook in de instellingen van Windows 10 vind je nu een nachtmodus terug - enigszins lomp vertaald als 'Nachtlamp'.

Het concept van een nachtmodus is dat de kleurtemperatuur wordt verlaagd als de zon onder gaat, waardoor het scherm effectief roder wordt. Blauw licht kan onze hersenen namelijk laten denken dat het nog dag is, aangezien schermen meestal zijn afgesteld op een kleurtemperatuur die vergelijkbaar is met daglicht. Als gevolg daarvan val je moeilijker in slaap - een nachtmodus moet dat dus helpen voorkomen.

Je kunt de nachtmodus handmatig in- en uitschakelen via de quick-toggle in het actiecentrum, maar dat kun je ook uitbesteden aan Windows. Dat kan door zelf tijden in te stellen, of de zonsop- en -ondergang als leidraad te laten gebruiken. Bovendien kun je ook de kleurtemperatuur instellen om te bepalen hoe rood het scherm moet worden.

Gamemodus en streaming

Een van de meest besproken vernieuwingen in de Windows 10 Creators Update, is de zogenaamde Game Mode. Deze modus zou de prestaties in games verbeteren door spellen voorrang te geven op andere processen als het gaat om belasting van de processor, allocatie van werkgeheugen en een aantal andere zaken. Zoals je van Hardware.Info mag verwachten, hebben we uitgebreid getest of dit inderdaad zo is.

Je kunt de gamemodus activeren via de gamebar (Windows+G), waarna je in de instellingen aangeeft dat je wil dat de gamemodus in dit spel wordt geactiveerd. Voor onze tests gebruikten we GTA V, een game die zowel de videokaart als de processors fors belast. Het testsysteem bestond uit een Intel Core i5 6600K met 16 GB DDR4-geheugen op 2400 MHz en een Nvidia GeForce GTX 980 als videokaart. Op een resolutie van 3440 bij 1440 pixels stelden we de game in op de 'high' preset, inclusief FXAA en 16x AF.


Je zet de gamemodus aan via de Game Bar (Windows+G).

De eerste resultaten waren teleurstellend: er was geen enkele toename qua fps. De scores varieerden zowel met als zonder gamemodus tussen de 89,2 en 89,6 fps. Als je alleen aan het gamen bent, heb je er dus niets aan. Vervolgens hebben we dezelfde tests herhaald met een extra load op de processor, die alle cores voor 65 procent belastte. In theorie zou Windows de game hier dus 'voorrang' moeten gaan geven op de niet-game belasting. Zowel met als zonder gamemodus ligt de gemiddelde fps-waarde wat lager dan bij de tests zonder toegevoegde belasting, maar onderling verschil lijkt er wederom niet te zijn.

De gemiddelde framerate blijkt echter niet het hele verhaal te vertellen. Als we kijken naar de frametimes, de tijden die het duurt om een nieuw beeld te berekenen, zien we dat er met de gamemodus ingeschakeld fors minder framedrops zijn. Zonder extra belasting wordt vrijwel 100% van de frames binnen 16 ms afgeleverd, wat het equivalent is van 60 fps. Als we de extra load aanzetten, neemt dat percentage een duikvlucht en worden ook duidelijk stutters zichtbaar. Het grote nieuws is echter dat normaliter slechts gemiddeld 84,1% van de frames 'op tijd' komt, terwijl dat percentage bij het aanzetten van de gamemodus stijgt naar 90,5%. In sommige scenes loopt het verschil zelfs op tot meer dan 10 procent.

Frames binnen 16 ms zonder load Normaal Game Mode
Scene 1 99,7% 99,9%
Scene 2 99,9% 99,9%
Scene 3 99,9% 99,9%
Scene 4 100,0% 100,0%
Scene 5 98,9% 99,7%
Frames binnen 16 ms bij load Normaal Game Mode
Scene 1 78,7% 86,9%
Scene 2 82,7% 89,4%
Scene 3 87,0% 94,5%
Scene 4 89,8% 94,3%
Scene 5 82,5% 87,5%

Nu zullen er ongetwijfeld games zijn waarbij de gamemodus minder effectief is, maar het lijkt een interessante optie voor wie andere taken in de achtergrond laat lopen tijdens het gamen. Je kunt dan denken aan streamers of mensen die op de achtergrond torrents of usenetbestanden downloaden. We waren enigszins sceptisch, maar de Game Mode heeft zijn werking in onze tests duidelijk bewezen.

Naast de gamingmodus heeft Microsoft nog een feature toegevoegd die primair voor gamers is bedoeld. Je kunt nu direct vanuit het besturingssysteem gameplay streamen naar Beam, een streamingservice die vorig jaar werd overgenomen door de softwaregigant. Deze feature is bereikbaar via de gamebar en wellicht niet de meest uitgebreide tool voor streaming, maar wel erg makkelijk te gebruiken.

Instellingen eindelijk 'af'

Aan 'Instellingen', de opvolger van het configuratiescherm, is op het eerste oog niet veel veranderd. Als je rond gaat klikken, zul je echter merken dat de uitwerking van een hoop instellingen anders is geworden - dropdowns die sliders zijn geworden, switches die nu vinkjes zijn, et cetera. Het is duidelijk dat er nog eens goed is gekeken naar de categorisatie van de instellingen en de manier waarop ze het beste kunnen worden weergegeven.

Het resultaat is de volgende indeling:

Onder 'Bijwerken en beveiliging' is een sectie toegevoegd waarin alle probleemoplossers zijn verzameld. Dergelijke wizards checken mogelijk verkeerde instellingen en lossen veelvoorkomende problemen op. Vaak werden die al gelinkt bij bepaalde foutmeldingen, maar er was eigenlijk nog geen centrale plek waar je alle probleemoplossers kon vinden - nu is die er dus wel.

Verder kun je het kleurenthema van je Windows verder personaliseren en is het nu ook mogelijk om thema's van anderen te downloaden uit de Store. Al met al begint 'Instellingen' eindelijk een gepolijste opvolger van het configuratiescherm te worden. Terugschakelen naar het configuratiescherm is bijna nooit meer nodig. Het zou ons niet verbazen als die oude bekende, als ook de laatste paar functies zijn overgezet, in de volgende grote update zal verdwijnen.

Privacy

Windows 10 is over het algemeen positief ontvangen, zeker in vergelijking met zijn voorganger, maar als er één heikel punt kan worden genoemd dan is dat toch wel privacy. Doordat Microsoft niet erg duidelijk was over wat het precies deed met verzamelde data, ontstond daar veel speculatie over. Bepaalde nieuwe features, zoals spraakassistent Cortana, brengen inherent meer privacyrisico's met zich mee.

Microsoft geeft aan de privacy van zijn gebruikers als een prioriteit te zien. Op privacy.microsoft.com geeft zelfs de CEO van het bedrijf, Satya Nadella, een persoonlijke uitleg over wat Microsoft doet met verzamelde gegevens. Het is immers een spagaat - met (geanonimiseerde) data over het gebruik van je product kun je mensen een betere gebruikservaring geven en je eigen software verbeteren, maar dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en het vertrouwen van klanten mag uiteraard niet worden beschadigd.


Bron foto: Microsoft

Wie de Creators Update installeert, krijgt een dialoogvenster met een aantal privacy-opties te zien. Bij de installatie heb je die al kunnen aanpassen, maar Microsoft wil iedereen er nogmaals aan herinneren dat er keuzes zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bijhouden van je locatie, spraakherkenning en het doorsturen van diagnostische gegevens bij foutmeldingen. Vaak is het een afweging tussen een betere gebruikservaring en minder data doorsturen. Overigens biedt Microsoft sowieso de garantie dat het gebruikersdata altijd versleutelt en geen content (inhoud van e-mails, chats en andere bestanden) gebruikt om bijvoorbeeld advertenties te personaliseren.

Recentelijk heeft Microsoft tevens een online privacy-dashboard gelanceerd. Als je inlogt met je Microsoft-account, kun je precies zien wat het bedrijf van je weet. Zo wil de softwaremaker ook dit privacy-aspect beter inzichtelijk maken.

Een veiliger Windows

De privacy kan natuurlijk niet worden gewaarborgd zonder voldoende beveiliging. Waar Windows Defender je tot nu toe terugkatapulteerde naar het verleden met een Vista-achtig uiterlijk, is het programma nu volledig uitgevoerd als universal app met een veel modernere vormgeving. Defender is niet alleen een virusscanner, maar bevat ook een firewall en houdt de algemene 'gezondheid' van je pc in de gaten. Bovendien is 'family control' nu geïntegreerd in Defender.


Windows Defender is een 'universal app' geworden.

In het nieuwe Windows Defender vind je tevens een optie terug om een volledig schone herinstallatie van Windows te doen. In tegenstelling tot de mogelijkheden via de normale instellingen gaat het hierbij om een herinstallatie zonder behoud van data. Het resultaat is vergelijkbaar met wat een Windows-installatie vanaf een dvd of usb-stick oplevert, maar het scheelt je dus het downloaden van een iso en het bootable maken van een usb-stick om de installatie uit te kunnen voeren.

Naast Defender heeft het besturingssysteem nog veel meer verbeterde of nieuwe beveiligingsfeatures. Windows Hello, de technologie waarmee je door middel van biometrische gezichtsherkenning kunt inloggen, herkent je gezicht in de Creators Update veel sneller. Nieuw is daarnaast 'dynamic lock'. Met die functie kun je Bluetooth-apparaten toevoegen als 'veilige apparaten': als ze buiten bereik raken, zal de pc zich na een ingestelde tijd vergrendelen.

Voor grote bedrijven is de Store-only modus mogelijk een interessante feature. Deze functie zorgt ervoor dat er alleen apps vanuit de Windows Store kunnen worden geïnstalleerd - losse executables zijn niet te installeren. Voor thuisgebruikers zal dat doorgaans onwenselijk zijn, maar sommige bedrijven zullen in de hand willen houden welke software er kan worden geïnstalleerd. Uiteraard staat deze feature standaard uit.

Overige verbeteringen

Niet alle verbeteringen zijn even groot - de Windows 10 Creators Update zit vol met kleine veranderingen die het OS handiger in gebruik maken. Hieronder vind je een gesorteerde maar zeker niet uitputtende lijst.

 • Apps
 • Mail heeft nu een 'focused inbox' waarin alleen de belangrijkste mails worden weergegeven. Net als in nieuwe versies van Outlook kun je met @naam specifieke geadresseerden taggen in een bepaald deel van een e-mail. Yahoo Mail OAuth wordt nu ondersteund.
 • De Foto's-app heeft een verbeterde zoekfunctie.
 • Bepaalde apps, zoals Films & TV en Skype, bieden ondersteuning voor een nieuwe picture-in-picture modus waarbij een video bovenop andere programma's wordt weergegeven.
 • Het Knipprogramma kan zonder muis worden gebruikt.
 • Gedeactiveerde apps worden niet langer geactiveerd als je een upgrade uitvoert.

 • Hardware
 • Ondersteuning voor USB Audio 2.0, waardoor je bijvoorbeeld een koptelefoon met audio via USB Type-C aan kunt sluiten.
 • Windows+Shift+S is een nieuwe toetscombinatie voor het maken van een screenshot van een te selecteren deel van het scherm.
 • On-screen touchpad voor aanraakschermen.
 • Je kunt nu de schaling van HyperV-machines forceren.
 • Ondersteuning voor Dolby Atmos.
 • Betere ondersteuning voor Precision-touchpads.

 • Microsoft Edge
 • Verbeterde zoekfunctie.
 • Emoji's worden nu in kleur weergegeven.
 • Executables kunnen worden geopend zonder ze eerst op te hoeven slaan.
 • CTRL+O is een nieuwe sneltoets om op de adresbalk te focussen.

 • Interface
 • Nieuw deel-icoon op tientallen plekken.
 • Verder verbeterde high-DPI schaling.
 • Ondersteuning voor voortgangsbalken in notificaties.
 • Je kunt direct verbinden met een VPN vanuit het netwerkvenster.
 • De contextmenu-optie 'Open hier een opdrachtprompt' is vervangen door 'Open hier PowerShell'.

 • Overig
 • Het installeren van Bash voor Ubuntu gebruikt nu versie 16.04 in plaats van 14.04.
 • Ondersteuning voor WiFi-bellen is toegevoegd.

Conclusie

We beginnen langzamerhand gewend te raken aan de min of meer halfjaarlijkse cadans waarop Microsoft grote updates uitbrengt voor Windows. Ook de Creators Update zit weer vol met grote en kleine wijzigingen. Veel zaken werken net wat handiger, nieuwe features maken het OS weer helemaal up-to-date en bestaande mogelijkheden zijn verder doorontwikkeld.

Veel lezers van Hardware.Info zijn gamers. Eén van de voornaamste vernieuwingen is de Game Mode en voor hen maakt alleen al deze functie de Creators Update meer dan de moeite waard. Het prioriteren van de berekeningen die nodig zijn voor de game blijkt daadwerkelijk te helpen om framedrops te voorkomen en zorgt voor een vloeiendere spelervaring als er in de achtergrond ook andere processen draaien. In het begin zullen er ongetwijfeld games zijn waarbij deze feature niet vlekkeloos werkt, maar onze tests bewijzen dat er veel minder reden is voor scepsis dan velen oorspronkelijk dachten.

Andere features vallen in de categorie 'leuk, maar niet echt nuttig'. Paint 3D is daar een uitstekend voorbeeld van, maar ook spraakassistent Cortana blijft voor Nederlandssprekenden voorlopig niet erg bruikbaar. Microsoft zet vooralsnog niet veel vaart achter het uitbreiden van het aantal talen dat Cortana spreekt.

Power-users zullen waarderen dat Microsoft in de Creators Update meer controle aan de gebruiker geeft. Zo heb je een stuk meer te zeggen over wanneer updates geïnstalleerd worden en welke diagnostische data er wordt verzameld. Iedereen die de Creators Update installeert krijgt zelfs een aantal keuzes op het gebied van privacy. De afweging tussen gebruiksgemak en hoeveel Microsoft van je 'weet' zal iedereen zelf moeten maken.

Voor iedereen lijkt er wel een reden te zijn om de gratis update te installeren, maar we zijn eigenlijk geen redenen tegengekomen waarom je de Windows 10 Creators Update níet zou moeten installeren. Laat dat nou net perfect in de filosofie van Microsoft passen: 'bij Windows-as-a-Service hoort nu eenmaal het up-to-date houden van de software'.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

106,95 €

10 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

142,75 €

10 winkels
0
*