LG G6 review: de strijd om de derde plaats

55 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Enige tijd geleden lanceerde LG zijn nieuwe vlaggenschip, de LG G6. Het Zuid-Koreaanse concern wil duidelijk een plek op de smartphonemarkt behouden en dat is met concurrenten als Samsung en Apple, maar ook bedrijven als HTC, Huawei en Sony geen sinecure. Of LG deze uitdaging in het geval van de G6 met succes is aangegaan, lees je in deze review.     

LG G6 Platinum

Bij het veroveren van een marktaandeel in het high-endsegment heb je weliswaar minder concurrenten dan in de budgetcategorie, maar de lat voor het slagen van een nieuw toestel ligt ook navenant hoger. De voorganger van de G6, de LG G5, was in zijn verschijning een heel ander toestel en hetzelfde kan gezegd worden over zijn voorganger, de LG G4. Bij de vorige generatie was LG zoals bekend voornemens om stevig in te zetten op modulariteit, maar in de praktijk pakte dat experiment bij de G5 bepaald niet goed uit. Niet alleen was het aantal modules bij verschijnen beperkt in aantal en nut, de aanpak met losse onderdelen zorgde er ook voor dat LG de afwerking niet op orde kreeg, waardoor de toestellen letterlijk scherpe randjes hadden. Niet echt wat je wilt in een topmodel. LG is dan ook nog immer zoekende en is voor de G6 weer afgestapt van deze formule, niet tegenstaande de claims bij introductie van de G5.

Wat betreft de aanschafprijs van de G6 slaagt LG er in ieder geval in om in het hoogste segment te blijven, die ligt gemiddeld op 749 euro. Wat krijg je voor dat stevige bedrag? In elk geval een bijzondere schermverhouding, want LG kiest niet voor de gebruikelijke 16:9 ratio, maar voor een verhouding van 18:9 - wat natuurlijk neerkomt op 2:1. Ook de rest van het design is behoorlijk anders dan dat van de voorganger.

Winkel

Prijs BE

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

322,90 €

Prijsinformatie
307,95 €
14,95 €
322,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 307,95 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 322,90 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 21:00 besteld, morgen in huis.

369,12 €

Prijsinformatie
369,12 €
0,00 €
369,12 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 369,12 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 369,12 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

476,17 €

Prijsinformatie
466,17 €
10,00 €
476,17 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 466,17 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 476,17 €

Uiterlijk

Waar de G5 nog een uit het frame stekende camera had, behoorlijk brede bezels aan de boven- en onderkant en een scherm met rechte hoeken laat de G6 een meer eenduidig design zien waar de camera keurig in is weggewerkt, de bezels boven en onder aanzienlijk smaller zijn en waar de hoeken van het scherm nu in een curve lopen. Of deze rigoureuze koerswijziging op het gebied van design zich ook op andere vlakken voordoet gaan we nog zien, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.

Het eerste wat opvalt als je de G6 vastpakt is - naast de eerder genoemde in een curve afgeronde schermhoeken - is het gewicht van het toestel, een stevige 164,5 gram. Dat gewicht zit hem vooral in de dikte van het toestel, dat met afmetingen van 149 x 72 x 8,8 mm (LxBxD) een toestel-scherm ratio van maar liefst 78,6 procent weet neer te zetten. Over het scherm heeft LG een laag Gorilla Glas 3 geplaatst. De winst in de verhouding tussen de afmetingen van het scherm en de behuizing zit hem zoals gezegd voornamelijk in de bezels aan de boven- en onderkant van het toestel, maar ook de bezels aan de zijdes zijn behoorlijk dun, hoewel de G6 op dit punt niet kan tippen aan de Samsung Galaxy S8(+).

LG G6 Platinum

Opvallend is dat er bij de G6 tussen de bezels en het scherm een zwarte rand loopt. Dit valt natuurlijk vooral op door het contrast met de platina kleur van het toestel dat wij testten, maar het verdient evengoed geen schoonheidsprijs. Gelukkig brengt LG naast een platina en witte versie ook een zwarte variant van de G6 uit, waar dit fenomeen minder opvallend aanwezig zal zijn. Nu we het toch over de behuizing hebben: het frame bestaat uit een geborstelde aluminium rand en de backcover lijkt op het oog van metaal te zijn, maar LG heeft hier een curved glasplaat van Gorilla Glass 5 over heen geplaatst. Dit heeft logischerwijs tot gevolg dat het toestel glad aanvoelt en erg gevoelig is voor vlekken. Bovendien sluit de backcover niet naadloos aan op het frame waardoor je een kier ziet tussen beide en de rand van het frame kan voelen. De afwerking van een toestel dient natuurlijk sowieso in orde te zijn, maar toch zeker bij een toestel met een dergelijke positionering als die van de G6. Dat LG dit bij de aansluiting tussen het frame en de backcover op het eerste gezicht laat liggen is dan ook opmerkelijk.  

De randen van de backcover lopen net als de hoeken van het scherm en de behuizing in een curve, waardoor het toestel lekker in de hand ligt. De achterkant herbergt verder de dubbele camera met een flitser in het midden, die wel keurig weggewerkt zijn in de behuizing. Hieronder treffen we de vingerafdrukscanner aan die tevens als powertoets dienst doet, LG houdt dus vast aan deze combinatie en positionering. Aan de rechterzijde treffen we dan ook slechts een tray aan waar je of twee simkaarten danwel een simkaart en een microSD-kaart in kwijt kan. Aan de andere zijde vinden we de volumeknoppen, net als bij de G5 zijn ze links geplaatst, maar deze keer verdeeld over twee aparte knoppen.   

LG G6 Platinum

Aan de onderzijde van de G6 vinden we een single speaker die een verrassend goed geluid produceert - voor een smartphonespeaker dan. Het geluid weet een behoorlijk volume te bereiken en de verhouding tussen hoog, midden en laag klinkt behoorlijk gebalanceerd. Mocht je toch liever via headphones naar je muziek luisteren kan je deze aansluiten op de aan de bovenzijde geplaatste 3,5 mm jack. Een dergelijk setje doppen moet je overigens wel zelf regelen, LG levert ze niet mee met de G6. Naast de speaker is er aan de onderkant een plek ingeruimd voor de usb-c aansluiting, waar je de meegeleverde adapter met een vermogen van 16,2 W (9 V x 1,8 A) op kan aansluiten. Tenslotte is de IP68 rating nog vermeldenswaardig, die beloofd dat je de G6 zonder gevolgen voor een half uur onder water kan houden op 1,5 meter diepte. Blijkbaar is de afwerking van het toestel, die ogenschijnlijk te wensen over laat, op dit punt toch in orde.  

Beeldscherm

De LG G6 is uitgerust met een 5,7 inch 18:9 QHD IPS beeldscherm met een resolutie van 2880X1440 en een pixeldichtheid van 564 ppi. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware blijkt dat het scherm van de G6 voor een high-end smartphone geen onverdeeld succes is. De piekhelderheid van 464 cd/m² is niet slecht, maar in dit segment inmiddels echt aan de lage kant. Alleen de Lumigon T3 en de directe voorganger van de G6 scoren op dit punt nog lager, en dat betekent dus dat zelfs de voorganger van de voorganger van de G6 het beter doet. De helderheid zwart is met 0,29 cd/m² een stuk beter en leidt zodoende nog tot een prima contrastratio van 1596:1.

De gemiddelde kleurafwijking ligt met 3,4 maar net boven de grens van 3,0, waaronder het menselijk oog verschillen niet meer kan waarnemen. Op dit punt scoort de G6 dus prima en hoeft het toestel alleen de S8 en S8+ voor te laten gaan. Ook de gamma afwijking is met 0,14 in orde. De gemiddelde grijsafwijking is met 6,6 wel ruim boven de grens van wat het oog kan zien en ook de kleurtemperatuur van 7820 K zit behoorlijk ver van de 6500 K af, die als streefstandaard is vastgesteld. Helaas zien we dit nog steeds maar al te vaak bij fabrikanten, die hiermee de perceptie van extra helderheid proberen te creëren. In de grafiek blijkt dat alleen Lumigon en Samsung op dit vlak een nette score neerzetten.  

LG G6 Platinum
LG G6 Platinum

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S7 Edge als gouden standaard. In de toekomst zullen we wellicht gebruik gaan maken van de camera van de Samsung Galaxy S8(+), die hardwarematig dezelfde is als die van de S7 Edge - het verschil zit in de softwarematige aansturing. Voor de volledigheid geven we hieronder daarom ook de foto's die we met de S8 maakten weer.

Naast Samsung heeft ook LG - met in het achterhoofd de geprezen camera's van de LG G5 en zeker die van de LG G4 - op het gebied van de camera een reputatie hoog te houden. Voordat we de twee zwaargewichten de degens laten kruisen kijken we eerst even met welke specifieke hardware we te maken hebben.

De LG G6 is uitgerust met drie camera's. Aan de voorkant vinden we een selfiecamera met een resolutie van 5 megapixel - waar beide voorgangers nog een resolutie van 8 megapixel hadden - en een lens met een diafragma van f/2.2. De sensor is een reguliere CMOS met een pixelgrootte van 1,12 µm en schiet plaatsjes met een beeldverhouding van 4:3. Het is een zogenaamde groothoekcamera met een bereik van 100° ten opzichte van de standaard radius van 82°. De camera ondersteunt bovendien allerlei extra functies als HDR, Touch focus, Face en Smile detection en GEO tagging.

LG G6 Platinum

Aan de achterkant van de G6 treffen we net als bij de G5 twee camera's aan, namelijk een standaardcamera en een groothoekcamera. De standaardcamera heeft een resolutie van 13 megapixel en een standaard radius van 71°. Het diafragma van de lens is slechts f/1.8 en zodoende valt er meer licht op de sensor en moeten de prestaties ook in omstandigheden met minder licht navenant zijn. De sensor is ook van het type BSI CMOS waar BSI staat voor Backside Illumination en een hogere lichtgevoeligheid betekent. De sensor heeft een afmeting van 1/3.06 inch en bestaat eveneens uit pixels met een grootte van 1,12 µm. Ook de foto's die deze camera neemt worden vastgelegd met een beeldverhouding van 4:3. Deze camera heeft bovendien de beschikking over zowel Contrast Detection Auto Focus, Phase Detection Auto Focus en Laser Auto Focus. Ook de Optical Image Stabilization (OIS) en een dual-LED flitser ontbreken niet. 

De groothoekcamera van de G6 heeft in tegenstelling tot bij de G5 dezelfde resolutie als de gewone camera, 13 megapixel dus. We treffen hier dezelfde 1/3.06 inch BSI CMOS sensor aan die ook in dit geval is opgebouwd uit pixels met een grootte van 1,12 µm. De beeldverhouding waarmee foto's genomen worden is hier ook weer 4:3. Wel anders zijn de lens met een diafragma van f/2.4 en de groethoek radius van 125°. Net als de standaardcamera ondersteunt ook de groothoekcamera OIS en kan hij uiteraard gebruik maken van de dual-LED flitser. 

Al die specs zijn leuk en aardig, maar het blijven abstracte begrippen die pas tot leven komen als ze worden vertaald naar de praktijk. Zoals gewoonlijk namen we weer enkele foto's om de camera te testen, om te beginnen in onze fotostudio waar we het omgevingslicht tot een minimum beperkten en zowel een foto met als een foto zonder flitser namen.


LG G6 (links), Samsung S7 Edge (midden) en Samsung S8 (rechts) zonder flitser

Om gelijk met de deur in huis te vallen: de G6 wint het op dit onderdeel niet van de Samsungs, wier sensors net iets meer licht vangen. Dat gezegd hebbende kunnen we vaststellen dat de verschillen bijzonder klein zijn. De G6 vertoont net iets meer ruis en geeft de kleuren net iets minder goed weer dan de S7 Edge en S8, maar groot zijn de verschillen zeker niet.   


LG G6 (links), Samsung S7 Edge (midden) en Samsung S8 (rechts) met flitser

Als we in dezelfde donkere fotostudio een foto met flits nemen, zien we dat de verschillen in dit scenario nog kleiner zijn. De G6 geeft de kleuren hier net iets minder natuurgetrouw weer dan de S7 Edge en S8, en de laatste twee vertonen op ware grootte net iets minder ruis. Qua scherpte en detailweergave zijn er nauwelijks verschillen waar te nemen.  

LG G6 (links), Samsung S7 Edge (midden) en Samsung S8 (rechts)

Ook buiten laat de G6 zien dat uit een lijn van toestellen met indrukwekkende camera's komt. De G6 weet een levendig beeld neer te zetten waarin de weergave van details, scherpte en kleuren uitstekend zijn. Het verschil met de S7 Edge is wederom niet groot en vooral zichtbaar in de kleurweergave. Onder de streep kunnen we vast stellen dat de camera van de G6 prima resultaten neerzet en weliswaar de standaard van de S7 Edge en de S8 niet aantikt, maar wel dicht weet te benaderen. 

Intern

De keerzijde van een vroege release is dat de hardware in een toestel mogelijk bij de latere lancering van de concurrent ingehaald wordt. De LG G6 is dan ook niet uitgerust met de allernieuwste chipset van Qualcomm - de Snapdragon 835 - maar met de Snapdragon 821 (MSM8996Pro) die al in juli 2016 werd aangekondigd. De Snapdragon 821 is volgens Qualcomm niet de opvolger van de Snapdragon 820 die we in de LG G5 aantroffen, maar eerder een verbeterde versie. Het verschil zit vooral in een performancewinst van ongeveer 10 procent door een hoger geklokte CPU, maar verder lijken beide SoC's erg op elkaar. Zo zijn ze allebei gebakken op 14 nm volgens het FinFET process en uitgerust met een door Qualcomm zelf ontworpen quadcore Kryo, die bestaat uit twee clusters van elk twee cores die respectievelijk op 2,35 GHz en 2,19 GHz geklokt zijn. De dienstdoende GPU is in dit geval de Adreno 530 met een kloksnelheid van 653 MHz. De geïntegreerde modem is Qualcomm's eigen X12 LTE, die downloadsnelheden tot 600 Mbps en uploadsnelheden tot 150 Mbps ondersteunt. De Snapdragon 821 ondersteunt ook de Quick Charge norm, versie 3.0.

LG G6 Platinum

Op het gebied van de connectiviteit zien we bij de G6 geen verrassingen. Het toestel ondersteunt de WiFi standaard 802.11ac, 4G, Bluetooth 4.2 en NFC. De opslagcapaciteit van 32 GB is op z'n zachtst gezegd niet indrukwekkend, maar kan eventueel worden uitgebreid met microSD-kaart van maximaal 256 GB. De kans dat je dit laatste gaat doen is zeker aanwezig omdat je in werkelijkheid slechts 21,9 van de 32 GB kan gebruiken voor eigen doeleinden. Ook de 4 GB aan werkgeheugen is geen reden om een feestje te geven, maar moet nog steeds afdoende zijn om het toestel prettig te gebruiken. We zullen straks bij de benchmarks zien of, en zo ja in hoeverre de configuratie als geheel goed werkt. 

Software

Ook in Android 7 heeft Google naast de normale bugfixes weer enkele verbeteringen aangebracht ten opzichte van de voorganger. Zo moet een update van de Doze functie ervoor zorgen dat de accu nog langer meegaat en worden updates van nu af aan op de achtergrond geïnstalleerd. Ook is er een nachtmodus toegevoegd die tijdens de donkere uren van een etmaal het blauwe licht van je scherm filtert en wat geliger maakt, omdat dit rustiger voor je ogen is. Dan is er nog de ondersteuning voor Daydream - Googles VR bril die verderop in 2017 moet verschijnen - die het vermelden waard is. Overigens moet je smartphone aan behoorlijk wat eisen voldoen om Daydream straks echt te kunnen gebruiken. Tenslotte is er in Android 7 eindelijk een mogelijkheid voor splitscreen ingevoegd. Het werkt nog niet met elke app, maar als het werkt is het echt een fijne toevoeging. Eindelijk is het dan mogelijk om op je Androidphone twee dingen tegelijk te doen in zowel rechtopstaande houding als in landscape.

Het scherm van de G6 is met zijn beeldverhouding van 18:9 bij uitstek geschikt om optimaal gebruik te maken van deze nieuwe splitscreenmogelijkheden van Android 7. Die mogelijkheden zijn sowieso al prettig, maar wat extra ruimte kan natuurlijk nooit kwaad. De Android 7 variant die je aantreft op de G6 is trouwens niet de (bijna)stockversie. Ook op de G6 heeft LG haar eigen skin, UX 6.0 UI, over Android heen geplakt. Net als de meeste andere smartphonefabrikanten die hun eigen skin voeren lijkt LG de aanwezigheid van de eigen skin minder voelbaar te maken en ook de hoeveelheid bloatware valt mee,

Specificaties

Algemeen
 
MerkLG
ProductnaamG6 Platinum
ProductcodeLGH870.ADECPL
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 7.0
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB
Opslaggeheugen32 GB
Beschikbaar opslaggeheugen21.9 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5.7 inch
Schermresolutie2880x1440
Pixeldichtheid565 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 821 (AC)
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal4
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo
Snelheid cluster 12350 MHz
Aantal cores cluster 12
Type cluster 2Qualcomm Kryo
Snelheid cluster 21600 MHz
Aantal cores cluster 22
GPUAdreno 530
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)13 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)13 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP68 stof (volledig) en waterdicht
Accu
Gesprekstijd120 uur
Stand-by tijd120 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3300 mAh
AccutypeLi-Po
Snellaad-techniekQuick Charge 3.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte149 mm
Breedte72 mm
Dikte8.8 mm
Gewicht164.5 gram
KleurZilver
Functionaliteit
Barometer
GPS
DLNA
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Generic Audio/Video Distribution Profile (GAVDP)
Generic Object Exchange Profile (GOEP)
Hands-Free Profile (HFP)
Human Interface Device Profile (HID)
Object Push Profile (OPP)
Personal Area Networking Profile (PAN)
Phone Book Access Profile (PBAP, PBA)
Serial Port Profile (SPP)
SIM Access Profile (SAP, SIM, rSAP)
Video Distribution Profile (VDP)
Audioformaten
mp3
Videoformaten
h.264
h.265
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench en PCMark

Met de benchmarks van PCMark en Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Het vergelijkingsmateriaal is binnen dit prijssegment enigszins beperkt, mede omdat we nog relatief vroeg in het jaar zitten. We zullen het echter gewoon moeten doen met de informatie die we hebben. De rode balk is steeds de G6, de vergelijkbare toestellen en de twee voorgangers worden vertegenwoordigd door de blauwe balken. Als we kijken naar de resultaten van Geekbench zien we dat de G6 bijna onderaan de lijst eindigt, alleen de HTC U Ultra doet het nog slechter. Als we kijken naar PCMark zien we dat de G6 een vrij solide middenmoter is bij deze benchmark. Let wel, twee toestellen uit de vergelijking zijn de voorgangers van de G6 en in die zin niet per se één op één vergelijkbaar. Toch eindigt de G6 niet overal boven de andere twee en concluderen we dat het nieuwste toestel van LG niet door het ijs zakt, maar zeker ook niet excelleert.    

Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench

Met de benchmarks van 3DMark en GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. De rode balk is steeds de G6, de vergelijkbare toestellen en de twee voorgangers worden vertegenwoordigd door de blauwe balken. In deze benchmarks presteert de G6 wederom als een middenklasser, met enkele uitschieters naar boven en naar onderen. Ook weer niet slecht, maar ook geen reden voor een eervolle vermelding.    

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren. Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. De helderheid van het beeldscherm zetten we daarbij vast op 100 cd/m². Dit levert voor de meeste smartphones slechts een geringe belasting op, waardoor werktijden van meer dan 10 uur mogelijk zijn. In de PCMark benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Tijdens deze benchmark zetten we de helderheid van het scherm vast op 200 cd/m².

De LG G6 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Po accu met een capaciteit van 3300 mAh. In vergelijking met de concurrentie is dat ergens in het midden van het spectrum tussen de HTC Ultra (3000 mAh) en Huawei Mate 9 (4000 mAh) in. Hieronder zien we dat de G6 het vooral in de videotest erg goed doet, het toestel moet alleen de Huawei Mate 9 en de Huawei P10 Plus voor laten gaan. Echter in de PCMark test - die gemiddeld dagelijks gebruik simuleert - komt de G6 naar voren als een middenmoter, en wordt zodoende zelfs door zijn eigen voorganger voorbijgestreefd.  

Conclusie

LG weet met haar nieuwe vlaggenschip de G6, niet compleet te overtuigen. Het toestel is ogenschijnlijk niet overal even goed afgewerkt, al heeft het desalniettemin een IP68 rating meegekregen. Toch moet het gezegd worden dat een smartphone met een gemiddelde prijs van 749 euro op dergelijke onderdelen boven iedere twijfel verheven zou moeten zijn. Verder heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant duidelijk gekozen voor een ander design dan bij de voorgangers G4 en G5. Bij de G6 is er zodoende waar mogelijk gekozen voor curves, of je daar warm of koud van wordt is natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar het feit dat LG niet achterover leunt is in principe prijzenswaardig. Bovendien zorgen de curves aan de achterkant er mede voor dat het toestel prettig in de hand ligt en minder geneigd is om uit je hand te glippen. 

LG G6 Platinum

Als we naar het scherm van de G6 kijken kunnen we niet zeggen dat we onder de indruk zijn. Niet dat het een slecht scherm is, maar in vergelijking met zijn directe concurrenten, waaronder de Samsung Galaxy S8 en S8+, weet het op geen enkel onderdeel echt te imponeren. Hetzelfde geldt in grote lijnen voor de prestaties van de cpu en gpu. De resultaten zijn niet slecht, maar ook hier wordt de G6 door de meeste concurrenten voorbij gestreefd. We zien hier het potentiële nadeel van de combinatie tussen een vroege lancering en geen chipset in eigen beheer maken. De G6 heeft niet de beschikking over de meest recente SoC van Qualcomm en zowel de S8(+) als de Huawei P10 en P10 Plus - die uitgerust zijn met de meest recente versie van een 'eigen' chipset - presteren hier beter.

Ook de accu is niet veel bijzonders, en presteert in de PCMark benchmark die gemiddeld gebruik simuleert zelfs minder goed dan zijn eigen voorganger. Ander punt van kritiek is de beperkte hoeveelheid opslag die de G6 biedt. 32 GB is gewoon karig in deze tijd waarin de standaard voor toestellen met een dergelijke positionering in de markt op 64 GB ligt. Dit probleem is natuurlijk relatief makkelijk op te lossen met een microSD kaart, maar toch. Is er dan helemaal geen licht aan het einde van de tunnel? Jazeker wel, de traditie om haar vlaggenschepen uit te rusten met een goede camera zet LG bij de G6 gelukkig voort. De G6 weet op dit punt de standaard van de Galaxy S7 Edge en S8(+) te benaderen en dat is op zich een compliment waard.

LG G6 Platinum

Echter, als we alles bij elkaar optellen kunnen we de LG G6 niet zonder meer aanraden. Het toestel weet op het gebied van de accuduur en zowel de cpu als de gpu prestaties niet echt te overtuigen en ook de afwerking en beperkte opslagcapaciteit zijn geen onverdeeld succes. Op het vlak van de camera laat LG wel zien waar het toe in staat is, maar weet het de lat van Samsung alleen te benaderen, maar niet te overtreffen. Dat laatste staat eigenlijk symbool voor de uiteindelijke conclusie: voor wie nu op zoek is naar een smartphone uit het high-end segment is er - zeker met alternatieven als de S8(+) - geen dringende reden om 749 euro neer te leggen voor de G6 van LG. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG G6 Black

LG G6 Black

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2880x1440
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

469,19 €

2 winkels
LG G6 Platinum

LG G6 Platinum

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2880x1440
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

322,90 €

1 winkel
LG G6 White

LG G6 White

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2880x1440
 • 13 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*