MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X review

118 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Een onsje meer
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme
 6. 6. Benchmarks: Battlefield 4
 7. 7. Benchmarks: DiRT Rally
 8. 8. Benchmarks: Far Cry Primal
 9. 9. Benchmarks: Metro Last Light
 10. 10. Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider
 11. 11. Hardware.Info Prestatiescore
 12. 12. Geluidsproductie en temperatuur
 13. 13. Efficiëntie koeling
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Duurtest
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

Het was even wachten, maar de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X is gearriveerd in ons testlab. Zeker nadat duidelijk werd dat ASUS met zijn nieuwe Strix een behoorlijke sprong in efficiëntie heeft gemaakt, steeg de spanning naar een voelbaar niveau: gaat MSI daar overheen? In deze review lees je het antwoord.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

De schuttingen zijn niet al te hoog in Taiwan, zo blijkt andermaal. Na jarenlang vast te hebben gehouden aan kaarten in dualslot-formaat, maakte de grote concurrent zijn koeler bij de 1080 Ti toch een stukje dikker. MSI doet nu exact hetzelfde: aan de achterkant zijn er weliswaar maar twee uitbreidingssloten in gebruik, maar de koeler steekt zodanig uit dat het derde slot desondanks onbruikbaar zal zijn.

Aan het ontwerp lijkt verder niet veel te zijn veranderd. De koeler is kenmerkend rood met zwart - you love it, you hate it or you don't care at all. Wie goed kijkt, ziet wel dat de koelvinnen bij de 1080 Ti Gaming X in verticale richting zijn geplaatst, terwijl dat bij de 1080 nog in horizontale richting was. Saillant detail - op de doos zien we ze nog horizontaal, dus dat betreft blijkbaar een last-minute wijziging.

Op de volgende pagina bekijken we de MSI GTX 1080 Ti Gaming X van dichterbij, daarna kun je zoals je van ons gewend bent een hoop benchmarks en een uitgebreide analyse van de koelprestaties verwachten. Dan rest voor nu alleen nog de prijs. Op dit moment betaal je gemiddeld 859 euro, waarmee MSI vier tientjes goedkoper is dan de ASUS Strix, maar wel 20 euro duurder dan de Inno3D die we eveneens eerder bespraken.

Een onsje meer

In alle opzichten is de GTX 1080 Ti Gaming X een onsje meer dan de GTX 1080 van het merk. De videokaart is vijf centimeter dik en neemt daarmee 'tweeënhalf' uitbreidingsslot in beslag, al ben je het derde slot daarmee natuurlijk gewoon kwijt. Met 29 centimeter is hij ook wat langer dan de 1080 Gaming X, maar nog altijd korter dan de kaarten van ASUS en Inno3D. Dat komt voornamelijk doordat die fabrikanten kiezen voor een triple-fan opstelling, terwijl MSI het bij twee ventilatoren houdt.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

Die twee Torx 2.0-fans, voorzien van dubbele ballbearing (volgens MSI een hogere kwaliteit met langere levensduur, maar ook stiller dan bij eerdere koelers) en 'Zero Frozr', maken deel uit van een Twin Frozr VI-koeler. Zoals gezegd is die wat forser van formaat, maar ten opzichte van de variant die op de normale 1080 zat heeft hij ook een extra heatpipe: zes stuks in plaats van vijf. Die lopen allemaal door één groot koelblok met een GPU-baseplate en een aparte heatsink voor de stroomvoorziening. Een metalen plaat aan de voorkant van het PCB biedt extra koeling aan de geheugenchips. Die dient tevens ter versteviging om doorzakken te voorkomen, net als de backplate op de achterkant.

In tegenstelling tot de kaart van Inno3D die we gisteren bespraken, heeft MSI wel een eigen printplaat ontworpen voor zijn 1080 Ti. Onder andere de stroomvoorziening is van een upgrade voorzien - die bestaat nu uit acht fasen voor de GPU en twee fasen voor het geheugen, tegenover 7+1 bij het referentiemodel. Voor de toevoer is de zespins stroomstekker vervangen door een achtpins variant, waardoor er van dat laatste type nu twee aanwezig zijn. In totaal kan er zo 375 watt worden verbruikt - meer dan genoeg voor zelfs de hoogste overkloks.

Overklokken doet MSI al vanuit de fabriek. Standaard draait de GP102-GPU op 1544 MHz met een boostsnelheid van 1657 MHz, exact 75 MHz sneller dan de Founders Edition. De praktijk leert ons dat de snelheden in games dankzij de GPU Boost-technologie vaak nog hoger oplopen, iets dat we later in deze review onderzoeken. Overigens kun je met de bijgeleverde software nog kiezen tussen voor de 'silent mode' en de 'OC mode', waarin de klokfrequenties respectievelijk wat lager en hoger zijn. Het geheugen wordt alleen in de OC-modus licht overgeklokt.

In de software kun je tevens de kleur van het MSI-logo bovenop bepalen. Het GeForce GTX-logo ernaast en de ribbels op de voorzijde zijn ook verlicht, maar niet van kleur te veranderen. Naast MSI's eigen software krijg je ook een premiumlicentie van een jaar op XSplit Gamecaster.

Specificaties

In de onderstaande tabel kun je de specificaties van de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X vergelijken met die van de Nvidia Founders Edition.

Algemeen
 
MerkMSIPalit
ProductnaamGeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GBGeForce GTX 1080 Ti Founders Edition 11GB
ProductcodeV360-001RNEB108T019LCF
DetailsProductinfoProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080 TiNvidia GeForce GTX 1080 Ti
GPU serieNvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidiaNvidia
Klokfrequentie GPU1544 MHz1481 MHz
Klokfrequentie turbo1658 MHz1582 MHz
Aantal rekenkernen35843584
Geheugen
Geheugengrootte11264 MB11264 MB
Geheugensnelheid1376 MHz1375 MHz
GeheugentypeGDDR5XGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)MicronMicron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12DirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)Actief
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8PEG6+PEG8
Aantal slots32
Lengte29 cm26.7 cm
Breedte12.6 cm11.1 cm
Hoogte5.1 cm4.8 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen10
HDMI uitgang
HDMI-versie2.02.0b
Aantal HDMI uitgangen21
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.41.4
Aantal DisplayPort uitgangen23
Interne HDMI aansluitingen00
USB-C uitgang
VirtualLink USB-C
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
DVD softwareDriversDrivers

Testmethode

Voor de introductie van de 2016-serie GPU's van AMD en Nvidia hebben we onze benchmarks voor 3D-chips en GPU's vernieuwd. Zoals vanouds vind je in onze tests van custom videokaarten een selectie van de games die we draaien als AMD of Nvidia een nieuwe GPU uitbrengt. Het gaat er hierbij immers alleen om hoe de kaart zich verhoudt tot andere kaarten gebaseerd op dezelfde GPU.

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit bestaat uit de volgende componenten:

We draaien 3DMark Fire Strike en Fire Strike Extreme op de videokaarten, aangevuld met de volgende games:

 • Battlefield 4
 • DiRT Rally
 • Far Cry Primal
 • Metro Last Light
 • Rise of the Tomb Raider (DX12)

Het gaat ons er bij deze selectie voornamelijk om dat de testresultaten zo consistent en precies mogelijk zijn, aangezien de verschillen tussen diverse videokaarten gebaseerd op dezelfde GPU doorgaans erg klein zijn. Bekijk voor een vergelijking met andere GPU's onze GeForce GTX 1080 Ti review met véél meer geteste games, resoluties en settings.

We testen de games in twee resoluties en op twee verschillende kwaliteitsinstellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

Voor deze test hebben we driverversie GeForce 378.78 gebruikt. Naast de eerder geteste ASUS Strix en Inno3D iChill X3 hebben we ook de Nvidia Founders Edition opgenomen in de grafieken.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme

3DMark is geen game, maar geeft over het algemeen wel een goede weergave van de prestaties van een bepaalde videokaart. Bovendien kun je deze scores eenvoudig vergelijken met die van je eigen systeem. Voor als je alleen de videokaart wilt vergelijken met je eigen kaart, zonder de gebruikte processor mee te wegen, noteren we tegenwoordig ook de graphics-scores.

In Fire Strike valt de MSI Gaming X tussen de kaarten van ASUS en Inno3D. Hij is 4% sneller dan de Founders Edition. Hetzelfde beeld zien we in Fire Strike Extreme, maar daar is het verschil met 6% iets groter.

Benchmarks: Battlefield 4

Voor gaming op Full HD-resolutie heb je in Battlefield 4 eigenlijk geen 1080 Ti nodig. Op 4K ultra worden de verschillen tussen de videokaart het beste duidelijk - ASUS blijft daar sneller.

Benchmarks: DiRT Rally

Ook in deze racegame zien we dat de verschillen tussen de 1080 Ti's vrij klein zijn. Op 4K ultra liggen ze allemaal binnen 2 procent van elkaar.

Benchmarks: Far Cry Primal

In Far Cry Primal hebben we de 1080 Ti Founders Edition wel getest. Uiteraard zijn alle custom versies sneller. De MSI nestelt zich op 4K-resolutie tussen de kaarten van Inno3D en ASUS in.

Benchmarks: Metro Last Light

Metro Last Light geeft wederom scores die dicht bij elkaar liggen. Het is stuivertje wisselen wie de snelste is tussen de kaarten van ASUS en Inno3D, MSI volgt op de voet.

Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider

Op Full HD-resolutie lijkt de snelheid van de videokaart niet veel uit te maken, maar in 4K gaat MSI er twee keer met de winst vandoor.

Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Prestatiescore is het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks. Helaas kunnen we deze score niet berekenen voor de Founders Edition, aangezien we niet alle games met die kaart hebben getest.

4K-gaming is doorgaans waar je een videokaart als de 1080 Ti voor zult kopen. MSI staat onderaan de grafiek, maar alle waarden vallen binnen 1 procent van elkaar en praktisch zijn ze dan ook even snel. Wellicht maakt de duurtest later in deze review een duidelijkere conclusie mogelijk.

Geluidsproductie en temperatuur

Net als de andere custom modellen die we tot nu toe hebben getest, maakt de MSI Gaming X geen geluid als je de videokaart niet belast. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de Nvidia Founders Edition, die dan al hoorbaar is. Onder belasting loopt het geluidsniveau op naar 43,4 dB(A), waarmee het de stilste 1080 Ti tot nu toe is. Dat is zeker niet onhoorbaar stil, maar ook niet bijzonder luidruchtig. De ventilatoren draaien daarbij op iets minder dan 1450 rpm.

Na twee runs van Metro Last Light is de temperatuur van de GPU 68 graden. Dat ligt in lijn met wat we bij de andere kaarten zien - alleen Nvidia's referentiemodel wordt een stuk warmer.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen, dan is het belangrijk hoe efficiënt de koeler is. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo weinig mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart komt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie, bedoeld om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench, niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis hiervan niet verwachten dat de kaarten bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven.

Op 40 dB(A) draaien de fans iets langzamer dan standaard onder load, namelijk op 53% van het fanprofiel. In de eerdere loadtest was dat 55%. Dit verschil is niet eens voldoende om de GPU-temperatuur met meer dan één graad te laten stijgen, waardoor MSI met enige afstand de efficiëntste koeler tot nu toe neerzet. Bij een gelijke geluidsproductie blijft de MSI Gaming X vier graden koeler dan de ASUS-kaart en tien graden koeler dan de Inno3D.

Let op: videokaarten met een verschillende GPU kan je niet 1-op-1 vergelijken in deze test. 

Stroomverbruik

In idle verbruikt de MSI 1080 Ti Gaming X wat meer dan de andere kaarten, maar onder belasting blijft hij juist wat zuiniger. Opvallend is dat ASUS daarbij de zuinigste is, terwijl MSI in het verleden vaak bovenaan de grafieken van deze test stond.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we vanaf nu ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijft.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafiek te komen.

Kloksnelheid en temperatuur

Na een paar minuten stabiliseert de temperatuur van de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X op 69 graden. De kloksnelheid begint rond de 1960 MHz, maar komt na ongeveer twee minuten uit op een stabiele 1911 MHz.

Vergelijking met Founders Edition

Die stabiele kloksnelheid is in de grafiek duidelijk te onderscheiden van de variërende klokfrequentie van de Founders Edition. Vanaf de derde minuut is de kloksnelheid consistent ruim 10% hoger dan die van de Founders Edition.

Gemiddelde MSI FE Verschil
0-2 min 1938 MHz 1777 MHz 9,1%
2-5 min 1911 MHz 1741 MHz 9,7%
5-10 min 1910 MHz 1732 MHz 10,3%
10-20 min 1911 MHz 1733 MHz 10,2%
20-28 min 1911 MHz 1733 MHz 10,3%

De 1911 MHz van de MSI Gaming X zijn iets lager dan de 1924 MHz van de ASUS Strix en de 1938 MHz van de Inno3D. In vergelijking met ASUS scheelt het echter maar een halve procent en de Inno3D is 1,5% sneller. Dat zijn niet echt verschillen om wakker van te liggen.

Conclusie

MSI flikt het weer. Net als bij de vorige generatie is de GeForce GTX 1080 Ti Gaming X net een stukje stiller en koeler dan de kaarten van de concurrentie. En dat is waar het bij het vergelijken van custom kaarten van de 1080 Ti om lijkt te gaan: zowel in de gamebenchmarks als in de duurtest verschillen de prestaties nauwelijks.

Een nuance in dat verhaal is wel dat zowel MSI als ASUS daarvoor nu een dikkere koeler nodig hebben, wat in sommige kleinere kasten (vooral bij SLI) onpraktisch kan zijn. Blijkbaar zagen beide fabrikanten geen mogelijkheid om dualslot-kaarten te ontwikkelen zonder de geluidsproductie of de temperatuur op te laten lopen. Bij de vorige GPU van dit kaliber, de GTX 980 Ti, kozen beide fabrikanten nog 'gewoon' voor een tweeslots formaat.

Qua prijsstelling lijkt MSI tussen de eerder geteste kaarten van Inno3D en ASUS in te gaan zitten. Ten opzichte van de Inno3D iChill X3 is de meerprijs in ieder geval goed te rechtvaardigen. In tegenstelling tot die fabrikant heeft MSI geïnvesteerd in een eigen ontwerp van de printplaat met zwaardere stroomvoorziening, wat zich onder meer uitbetaalt met klokstabiliteit in de duurtest. Daarnaast zal dat het overklokpotentieel van de kaart goed doen - we hadden er helaas geen tijd meer voor, maar een overkloktest houd je van ons tegoed.

Tot nu toe lijkt MSI de beste kaarten te hebben voor onze aanstaande round-up van GTX 1080 Ti's, maar de verschillen zijn klein. Fabrikanten werken nog aan verkrijgbaarheid en kunnen de prijzen van hun modellen nog bijstellen. Bovendien zijn er nog meer 1080 Ti's van andere merken onderweg naar ons testlab - houd de site de komende tijd dus in de gaten. Voor nu kunnen we in ieder geval concluderen dat je met de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X een uitstekende koop doet.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1658 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
0
*