Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme Edition review

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 1080 Ti met Aorus-sausje
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme
 6. 6. Benchmarks: Battlefield 4
 7. 7. Benchmarks: DiRT Rally
 8. 8. Benchmarks: Far Cry Primal
 9. 9. Benchmarks: Metro Last Light
 10. 10. Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider
 11. 11. Hardware.Info Prestatiescore
 12. 12. Geluidsproductie en temperatuur
 13. 13. Efficiëntie koeling
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Duurtest
 16. 16. Overkloktest
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

De lancering van de Nvidia GeForce GTX 1080 Ti was voor Gigabyte aanleiding om een complete line-up aan eigen varianten op de markt te brengen. Deze GTX 1080 Ti Aorus Xtreme Edition is het topmodel van de luchtgekoelde exemplaren: kan hij op tegen de zware concurrentie?

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB
De GTX 1080 Ti Aorus ziet er vervaarlijk uit.

Voordat we gaan kijken of dat ook geldt voor de prestaties, is het uiterlijk in ieder geval extreem. De voorzijde van de kaart wordt gesierd door een grote verlichte X met daarachter drie deels over elkaar heen vallende ventilatoren. De middelste fan zit wat verder naar achteren dan de twee ventilators aan de zijkanten. Op de bovenkant, de zijde die in de meeste kasten met een venster het beste zichtbaar is, zit een groot Aorus-logo dat tevens van rgb-verlichting is voorzien. En dan is het nog niet afgelopen, want de achterkant is ook voorzien van ledjes.

Al dat moois komt wel met een prijskaartje. De Gigabyte 1080 Ti Aorus Xtreme kost op het moment van schrijven gemiddeld 881 euro en is daarmee samen met de ASUS de duurste GTX 1080 Ti die we tot nu toe in ons testlab hebben mogen verwelkomen. Zeker het vermelden waard is de vier jaar garantie die Gigabyte biedt - voor het laatste jaar moet je je wel registreren bij de fabrikant.

1080 Ti met Aorus-sausje

Net zoals ASUS en MSI heeft Gigabyte zijn GTX 1080 Ti Aorus volledig zelf ontworpen. Zowel de koeler als de printplaat zijn dus van eigen makelij. Laten we voor de verandering eens met de printplaat beginnen. Als we die van dichterbij bekijken, valt direct de indrukwekkende 12+2-fasen stroomvoorziening op. Die is flink wat uitgebreider dan de standaard 7+1 stroomvoorziening van de Founders Edition en tevens meest forse die we tot nu toe van de verschillende fabrikanten hebben gezien. Als we de kaart ontdoen van zijn backplate, valt overigens ook op dat de printplaat nauwelijks kenmerken van soldeerwerk vertoond. Deze kaart is namelijk gefabriceerd in Gigabyte's geautomatiseerde productielijn, waarin de componenten met machines worden geplaatst.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

De koeler is nog steeds gebaseerd op het WindForce-principe, maar deze uitvoering heeft drie fans met elk een doorsnede van 10 centimeter. Om te voorkomen dat de kaart daardoor wel heel erg lang wordt, zijn ze gedeeltelijk over elkaar heen geplaatst. Opvallend genoeg is de Aorus met 29,3 cm daardoor zelfs nauwelijks langer dan de MSI Gaming X met twee fans. De middelste fan draait in tegenovergestelde richting. Volgens Gigabyte optimaliseert dit de airflow. De fans maken overigens gebruik van een dubbel bal-lager.

Onder de ventilators zit een groot koelblok dat via een baseplate en diverse heatsinks direct contact maakt met zowel de GPU als de stroomvoorziening en geheugenchips. Zes heatpipes, waarvan vijf 8 mm dik en één 6mm-exemplaar, transporteren de hitte van de baseplate door het koelblok. Een koperen gedeelte op de backplate zou de GPU ook nog eens via de achterkant moeten koelen.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB
Het koperen heatsinkje op de achterzijde moet de GPU extra koelen.

Aan monitoraansluitingen heeft de Aorus-kaart geen gebrek. Op de achterkant treffen we naast een DVI-poort ook drie keer DisplayPort en tweemaal HDMI aan. Op de printplaat zelf heeft Gigabyte nog eens een extra HDMI-poort aangebracht, zodat je die intern kunt doorlussen naar de voorkant van je pc om een VR-headset aan te sluiten. Dat brengt het totale aantal poorten op zeven. Zo veel monitoren kan de Nvidia-GPU natuurlijk niet aansturen - uit het totaal kun je maximaal vier aansluitingen gelijktijdig gebruiken, maar je hebt in ieder geval wel alle keuze.

Ter hoogte van de twee achtpins stroomconnectors heeft Gigabyte ten slotte een handigheidje ingebouwd. Elke poort heeft een led die aangeeft of de stroomkabels goed zijn aangesloten, en die led gaat knipperen op het moment dat het aangeleverde vermogen instabiel is. Zo kun je direct zien of er een stabiliteitsprobleem met je voeding is.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

Op papier heeft Gigabyte met 1607 MHz en een boost naar 1721 MHz de hoogste kloksnelheden van de tot nu toe geteste 1080 Ti's. Het geheugen loopt standaard op 1404 MHz. Met de bijgeleverde software kun je als je wil nog een 'OC-modus' inschakelen, waarin de klokfrequenties nog iets hoger uitvallen.

Specificaties

In de onderstaande tabel kun je de specificaties van de Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme Edition vergelijken met die van de Nvidia Founders Edition.

Algemeen
 
MerkGigabytePalit
ProductnaamAorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GBGeForce GTX 1080 Ti Founders Edition 11GB
ProductcodeGV-N108TAORUS X-11GDNEB108T019LCF
DetailsProductinfoProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080 TiNvidia GeForce GTX 1080 Ti
GPU serieNvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidiaNvidia
Klokfrequentie GPU1607 MHz1481 MHz
Klokfrequentie turbo1721 MHz1582 MHz
Aantal rekenkernen35843584
Geheugen
Geheugengrootte11264 MB11264 MB
Geheugensnelheid1404 MHz1375 MHz
GeheugentypeGDDR5XGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)MicronMicron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12DirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (3x) Actief
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8PEG6+PEG8
Aantal slots32
Lengte29.3 cm26.7 cm
Breedte13.2 cm11.1 cm
Hoogte5.5 cm4.8 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen10
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b2.0b
Aantal HDMI uitgangen21
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.41.4
Aantal DisplayPort uitgangen33
Interne HDMI aansluitingen10
USB-C uitgang
VirtualLink USB-C
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
DVD softwareDriversDrivers
Software bundle(s)geen
Gamesgeen

Testmethode

Voor de introductie van de 2016-serie GPU's van AMD en Nvidia hebben we onze benchmarks voor 3D-chips en GPU's vernieuwd. Zoals vanouds vind je in onze tests van custom videokaarten een selectie van de games die we draaien als AMD of Nvidia een nieuwe GPU uitbrengt. Het gaat er hierbij immers alleen om hoe de kaart zich verhoudt tot andere kaarten gebaseerd op dezelfde GPU.

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit bestaat uit de volgende componenten:

We draaien 3DMark Fire Strike en Fire Strike Extreme op de videokaarten, aangevuld met de volgende games:

 • Battlefield 4
 • DiRT Rally
 • Far Cry Primal
 • Metro Last Light
 • Rise of the Tomb Raider (DX12)

Het gaat ons er bij deze selectie voornamelijk om dat de testresultaten zo consistent en precies mogelijk zijn, aangezien de verschillen tussen diverse videokaarten gebaseerd op dezelfde GPU doorgaans erg klein zijn. Bekijk voor een vergelijking met andere GPU's onze GeForce GTX 1080 Ti review met véél meer geteste games, resoluties en settings.

We testen de games in twee resoluties en op twee verschillende kwaliteitsinstellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

Voor deze test hebben we driverversie GeForce 378.92 gebruikt. Naast de Nvidia Founders Edition vind je ook diverse eerder geteste 1080 Ti's terug in de grafieken.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme

3DMark is geen game, maar geeft over het algemeen wel een goede weergave van de prestaties van een bepaalde videokaart. Bovendien kun je deze scores eenvoudig vergelijken met die van je eigen systeem. Voor als je alleen de videokaart wilt vergelijken met je eigen kaart, zonder de gebruikte processor mee te wegen, noteren we tegenwoordig ook de graphics-scores.

In 3DMark Fire Strike behoort de Aorus tot de snellere 1080 Ti's. Hij is 4% sneller dan de Founders Edition - alleen de kaart van Inno3D blijft 'm voor. In Fire Strike Extreme scoort ook de MSI een tikje beter.

Benchmarks: Battlefield 4

Voor gamen op Full HD heb je eigenlijk geen 1080 Ti nodig in Battlefield 4 - de kaarten hikken daar allemaal tegen de 200 fps aan. Op 4K ultra is de Gigabyte de nieuwe lijstaanvoerder met 79 fps.

Benchmarks: DiRT Rally

De enige racegame in onze test, DiRT Rally, laat eveneens de Gigabyte winnen op de hoogste settings. Om eerlijk te zijn heb je alleen daarvoor een kaart van dit kaliber nodig.

Benchmarks: Far Cry Primal

Op Ultra HD-resolutie zijn de verschillen niet erg groot, maar de Aorus is wel duidelijk sneller dan de Founders Edition.

Benchmarks: Metro Last Light

Metro Last Light bevestigt het beeld dat we eerder kregen. Op 4K high staat hij samen met de ASUS-kaart bovenaan.

Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider is een game waarvoor wel wel resultaten hebben van de Founders Edition. Op Full HD is de videokaart duidelijk niet de bottleneck. Op 4K-resolutie is dat natuurlijk wel het geval en de Gigabyte doet het daarin prima, al moet hij de MSI voor laten gaan.

Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Prestatiescore is het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks. Helaas kunnen we deze score niet berekenen voor de Founders Edition, aangezien we niet alle games met die kaart hebben getest.

Ook Gigabyte weet geen significant gat te slaan met de concurrentie. Het verschil tussen de 'langzaamste' en deze Aorus-kaart, die de grafiek vooralsnog leidt, is precies 1 procent. Dat is verre van merkbaar in de praktijk. Wellicht kan onze duurtest wel duidelijke verschillen tussen kaarten aan het licht brengen.

Geluidsproductie en temperatuur

Uiteraard produceert ook de kaart van Gigabyte in idle geen enkel geluid, doordat de ventilatoren pas gaan draaien als de videokaart wordt belast. Alleen al dit aspect zorgt er eigenlijk voor dat we de Founders Edition aan niemand zouden aanraden.

Onder belasting is Gigabyte zowaar de stilste van alle tot nu toe geteste kaarten. Dat is een behoorlijke ommezwaai: in het verleden behoorden de modellen van dit merk eerder tot de luidruchtigere modellen. Daarvoor lijkt de fabrikant wel een klein offer te hebben gedaan als het gaat om GPU-temperatuur, maar die paar graden maken wat ons betreft weinig uit - zeker als je ziet dat GPU-fabrikant Nvidia zijn eigen kaart nog veel warmer laat worden. Op de volgende pagina onderzoeken we de efficiëntie van de koeler.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen, dan is het belangrijk hoe efficiënt de koeler is. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo weinig mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart komt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie, bedoeld om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench, niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis hiervan niet verwachten dat de kaarten bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven.

Gigabyte blijkt één van de efficiëntst koelende videokaarten te hebben afgeleverd. Op de MSI na blijft hij het koelst bij een vaste geluidsproductie van 40 dB(A), waarvoor 47% fanspeed nodig was. We waren eigenlijk een achterstand op dit gebied gewend van Gigabyte, maar de fabrikant kan nu opeens meedoen met de top. Dankzij deze stap in koelefficiëntie is het ook mogelijk om een videokaart lekker stil te laten werken, zoals we op de vorige pagina zagen.

Let op: videokaarten met een verschillende GPU kan je niet 1-op-1 vergelijken in deze test. 

Stroomverbruik

Het stroomverbruik in idle is vergelijkbaar met dat van andere 1080 Ti's. Opvallend is dat andere kaarten met een custom PCB wat zuiniger waren onder belasting, terwijl Gigabyte minder aandacht lijkt te hebben besteed aan het terugdringen van het stroomverbruik. Dat is namelijk gewoon op hetzelfde niveau als bij de referentiekaart.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we vanaf nu ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijft.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafiek te komen.

Kloksnelheid en temperatuur

Na drieënhalve minuut bereikt de Gigabyte Aorus Xtreme een temperatuur van 69 graden Celsius. De kloksnelheid blijft dan variëren tussen de 1915 en 1880 MHz, waardoor de grafiek er ongeveer uitziet als die van de Founders Edition - alleen loopt de lijn dan wel een stuk hoger.

Vergelijking met Founders Edition

Als we de Aorus in één grafiek zetten met de Founders Edition, vertoont hij inderdaad ongeveer hetzelfde gedrag. Het verschil is echter dat de Founders Edition uiteindelijk 'stabiliseerde' rond de 1733 MHz, doet de Aorus Xtreme dat net iets onder de 1900 MHz. Dat is een verschil van bijna 10 procent.

Gemiddelde Custom FE Verschil
0-2 min 1921 MHz 1777 MHz 8,1%
2-5 min 1903 MHz 1741 MHz 9,3%
5-10 min 1894 MHz 1732 MHz 9,3%
10-20 min 1899 MHz 1733 MHz 9,5%
20-28 min 1897 MHz 1733 MHz 9,5%

Overkloktest

Het recept mag bekend zijn: voor de overkloktest voerden we de snelheid van onze processor op tot 4,5 GHz, zodat we zeker weten dat die de videokaart niet tegenhoudt. We wisten een klokfrequentie van 2050 MHz te bereiken met de Aorus-kaart, wat redelijk eenheidsworst lijkt te zijn voor de GTX 1080 Ti. Elke kaart die we tot nu toe hebben getest strandde rond de 2050 MHz, of er nou fors was geïnvesteerd in een custom PCB en een dikke stroomvoorziening of niet. Het geheugen klokte naar 1417 MHz.

In 3DMark Fire Strike Extreme kwamen we met deze snelheden uit op 14.450 punten, nog geen 100 punten minder dan bij de eerder geteste kaart van Inno3D. In de gewone Fire Strike-test wint Gigabyte juist met 24.482 punten. Op de onderstaande screenshots kun je alle subscores bekijken.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

Voor de liefhebbers hebben we ook nog een aantal oudere tests gedraaid. De overgeklokte GTX 1080 Ti Aorus scoorde 33.569 punten in 3DMark 11 Performance en 78.062 punten in 3DMark Vantage. Die laatste benchmark is sinds een paar dagen overigens gratis te downloaden, aangezien Vantage oorspronkelijk werd ontwikkeld voor Windows Vista. De ondersteuning voor dat besturingssysteem is kortgeleden officieel gestaakt.

Conclusie

Voor Gigabyte is de 1080 Ti Aorus Xtreme Edition een aardverschuiving. De fabrikant hield zijn videokaarten doorgaans liever koel dan stil, maar stelt het standaard fanprofiel nu anders in. Doordat de koeler efficiënt werkt wordt de Aorus absoluut niet te warm - desondanks is hij wel de stilste van de kaarten die we tot nu toe getest hebben. Wat ons betreft een positieve ontwikkeling!

Als we naar de snelheid in games kijken, blijven de verschillen vaak binnen de foutmarge van de benchmarks en zeker binnen de marge om merkbaar te zijn. In de duurtest blijft hij iets achter bij de concurrentie, maar presteert hij uiteraard alsnog véél beter dan de Founders Edition. Over het algemeen zijn de verschillen tussen de custom kaarten erg klein.

Uiteindelijk is dus vooral de koeler de manier voor fabrikanten om zich te onderscheiden en op dat punt heeft Gigabyte uitstekend werk afgeleverd. In de praktijk zullen slechts weinig gamers een eigen fanprofiel instellen en met deze 'minder agressieve' standaardinstelling is dat eigenlijk ook niet meer nodig. De GTX 1080 Ti Aorus Xtreme is met deze vernieuwde insteek serieuze concurrentie in het topsegment. Met vier jaar garantie (na registratie) stelt de fabrikant bovendien een voorbeeld voor de markt.

In de komende weken hopen we nog 1080 Ti's van enkele andere fabrikanten te kunnen testen - daarna maken we de balans op.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1721 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
0
*