Huawei Watch 2 review: de eerste met Android Wear 2.0

17 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Android Wear 2.0: stand alone apps, material design en meer
 3. 3. Huawei Watch 2
 4. 4. Specificaties
 5. 5. In de praktijk
 6. 6. Conclusie
 7. 5 besproken producten
 8. 17 reacties

Android Wear 2.0: stand alone apps, material design en meer

Android Wear 2.0 is een flinke stap vooruit vergeleken met de eerder uitgebrachte 1.0 en 1.5 versies. Google heeft goed gekeken naar de beperkingen van de eerdere versie en de belangrijkste knelpunten aangepakt. De Huawei Watch 2 is direct een mooie showcase voor Android Wear 2.0, aangezien alle belangrijke nieuwe features op het horloge beschikbaar zijn.

Stand alone apps

De belangrijkste vernieuwing in Android Wear 2.0 is misschien wel de komst van stand alone apps. Waar bij Android Wear 1.0 en 1.5 de op de smartwatch geïnstalleerde apps per definitie een verlengstuk waren van smartphone apps, kunnen bij Wear 2.0 apps volledig onafhankelijk geïnstalleerd en gebruikt worden. De Wear 2.0 horloges hebben dan ook een eigen Play Store. Wear 2.0 apps kunnen volledig autonoom functioneren. Wanneer een horloge via Wifi of 4G is verbonden met internet, kan het zelfs communiceren met de cloud zonder dat daar een smartphone aan te pas komt. Zo kun je met de nieuwe Google Music smartwatch app prima muziek luisteren zonder smartphone en kan de nieuwe Android Wear versie van Strava geheel zelfstandig synchroniseren met de servers van de sport community.

Google belooft dat dankzij de komst van stand alone apps het Android Wear app-ecosysteem veel groter moet worden. Het moet gezegd worden, de keuze in apps is inmiddels aanzienlijk, al kun je je zeer afvragen welke killer apps we buiten zaken als notificaties, agenda, selecteren van muziek, navigatie en andere voor de hand liggende smartwatch gebruiksmodellen eigenlijk nog missen.

Material design

Een tweede belangrijke vernieuwing bij Android Wear 2.0 is dat Google het grafische ontwerp van de interface meer in lijn heeft gebracht met dat van recente Androidversies. Ofwel, ook Android Wear gaat nu helemaal mee in de lijn van Material Design. Belangrijker nog is dat de interface in de basis anders werkt. Waar je in Android Wear 1.0 en 1.5 nog regelmatig moest swipen – in het hoofdmenu selecteerde je bijvoorbeeld apps door deze in een lijst naast links of naar rechts te selecteren – is Android Wear 2.0 meer bedacht op draaien. Dit is mede ingegeven door het feit dat ronde displays inmiddels de facto de standaard beginnen te worden voor Android smartwatches.

Het nieuwe hoofdmenu bestaat dan ook uit een lijstje van geïnstalleerde apps waar je verticaal doorheen kunt scrollen en die dan langs de rand wegdraaien. Andere onderdelen van de interface werken ook met dergelijke draaibare lijsten. Android Wear 2.0 biedt hardwarefabrikanten ook de mogelijkheid om hardwarematige draaifunctionaliteit in te bouwen, bijvoorbeeld een draaibare rand rond het scherm of een draaibare kroon.

Overigens heeft Huawei dat bij de Watch 2 helaas niet geïmplementeerd, waarvoor je dus om te scrollen door lijsten bij dit toestel bent aangewezen op het aanraakscherm.

Huawei Watch 2 Carbon Black
Het nieuwe menuscherm van Android Wear 2.0

Gepimpte watch faces

Waar Android Wear in bestaande versies ook al in uitblonk, was het aanbieden van meerdere watch faces, de verschillende uiterlijke verschijningen voor toch wel de belangrijkste functie van een smartwatch: de tijd aangeven. Android Wear 2.0 gaat hierin een stap verder. Watch faces kunnen nu ook data weergeven vanuit andere apps. Zo is het dus mogelijk om een watch face te ontwerpen die data uit bijvoorbeeld Spotify of je favoriete fitness app toont.

Direct vanaf het horlogescherm kun je door naar links of naar rechts te swipen eenvoudig wisselen tussen meerdere watch faces die je hebt geïnstalleerd. Het idee is dat je verschillende watch faces hebt voor verschillende momenten voor de dag; bijvoorbeeld een watch face met informatie over je agenda voor wanneer je op je werk bent, een watch face met informatie over gemaakte stappen voor in je vrije tijd en weer een andere voor als je rustig thuis bent.

Huawei Watch 2 Carbon Black
Watch faces kunnen data uit verschillende apps laten zien. Bijvoorbeeld het aantal stappen zoals gemeten door de Huawei fitness app, zoals in dit voorbeeld van één van Huawei's standaard watch faces.

Huawei Watch 2 Carbon Black
Door te swipen kun je schakelen tussen verschillende watch faces

Messaging

Op het vlak van messaging zijn er ook verbeteringen. Zo bevat Android Wear 2.0 nieuwe onscreen toetsenborden waarmee je op het apparaat zelf kunt reageren op SMS’jes, e-mails of WhatsAppberichten. Er is zowel een variant waarbij je kunt swipen over alle letters als een variant waar je op het volledige scherm letters met je vinger kunt tekenen om zo woorden te maken. Dit is een stap vooruit ten opzichte van eerdere versies, maar of het beantwoorden van berichten op een horloge überhaupt iets is wat je moet willen is een tweede, daar blijft de form factor toch eigenlijk echt te klein voor. Wat dat betreft is het ook handig dat Android Wear 2.0 nu net als de smartphone tegenhanger lijstjes met voor de hand liggende antwoorden op berichten biedt, waar je snel uit kunt kiezen.

Google Fit

Binnen Android Wear 2.0 is verder Google eigen gezondheidsecosysteem Google Fit flink vernieuwd. Google Fit draait indien gewenst altijd op de achtergrond en houdt bijvoorbeeld keurig bij hoeveel stappen je op een dag zet. Wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat met sporten, kun je in de Google Fit smartwatch app kiezen uit diverse sporten, zoals hardlopen, fietsen, maar bijvoorbeeld ook losse oefeningen als sit-ups en squats. Je prestaties kun je later analyseren in de bijbehorende smartphone app. Workouts worden ook automatisch herkend, ook als het niet écht een workout is; even in je pauze een klein blokje om lopen wordt ook netjes geregistreerd als een wandeling.

Toch is Google Fit nog steeds een beetje vlees noch vis. Als aanmoediging voor een gezonde levensstijl gaat Google nog niet zo ver als bijvoorbeeld Fitbit, waarbij je ook kunt bijhouden of je voldoende water drinkt. Ook is de functionaliteit qua statistieken voor doorgewinterde sporters weer te beperkt. Desalniettemin is het een duidelijke verbetering op de eerdere versie.

Huawei Watch 2 Carbon BlackHuawei Watch 2 Carbon Black
Google Fit zoals geïntegreerd in Android Wear 2.0

Android Pay en Google Assistant

De laatste twee belangrijke vernieuwingen in Android Wear 2.0 zijn voor de Nederlandse en Belgische markt helaas nog niet zo van belang. Allereerst is Android Pay helemaal verwerkt in het besturingssysteem. Wanneer je een smartwatch met NFC hebt – zoals de Huawei Watch 2 – en je leeft in een land waar Google Pay daadwerkelijk is uitgerold, kun je betalen door simpelweg je horloge tegen een terminal te houden. Daarnaast is Googles persoonlijke assistent, Google Assistant, in Android Wear 2.0 verwerkt. Assistant is in Nederland echter nog niet beschikbaar; in andere landen kun je vragen stellen aan je horloge, zodat je smartphone in je zak kan blijven.


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Huawei Watch 2 4G Carbon Black

Huawei Watch 2 4G Carbon Black

 • 40 gram
 • Android
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler
Niet verkrijgbaar
Huawei Watch 2 4G Dynamic Orange

Huawei Watch 2 4G Dynamic Orange

 • 40 gram
 • Android
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

€ 434,99

1 winkel
Huawei Watch 2 Carbon Black

Huawei Watch 2 Carbon Black

 • 40 gram
 • Android
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler
Niet verkrijgbaar
Huawei Watch 2 Classic Titanium Grey

Huawei Watch 2 Classic Titanium Grey

 • 47 gram
 • Android
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler
Niet verkrijgbaar
Huawei Watch 2 Concrete Grey

Huawei Watch 2 Concrete Grey

 • 40 gram
 • Android
 • Android Wear
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler
Niet verkrijgbaar
0