Samsung Galaxy S8 en S8+ review: overtuigend topmodel

95 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Bouwkwaliteit en aansluitingen
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Intern
 7. 7. Software
 8. 8. Bixby assistent
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 11. 11. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Vanaf volgende week zijn ze eindelijk te koop: de Samsung Galaxy S8 en S8+, twee nieuwe high-end toestellen die een nieuw tijdperk moeten inluiden voor de Koreaanse fabrikant. Een nieuw tijdperk omdat de toestellen extreem kleine bezels hebben, een nieuw tijdperk omdat Samsung afscheid neemt van de fysieke homeknop een nieuw tijdperk omdat de virtuele assistent Bixby zijn intrede doet.

Daar komt bij dat de nieuwe toestellen (uiteraard) weer sneller zijn dan hun voorgangers, nóg betere foto's en videos moeten schieten en meer functies bieden. En ook niet onbelangrijk: bij de Galaxy S8 en S8+ is extra aandacht besteedt aan het ontwerp en de kwaliteitscontrole van de accu, zodat de kans dat er wederom verhalen over ontploffende accu's opduiken minimaal is.


Samsung Galaxy S8 en S8+

De Galaxy S8 is zoals gezegd beschikbaar in twee varianten, de normale Galaxy S8 en de grotere Galaxy S8+. Beide toestellen zijn in de basis identiek, alleen het formaat van de schermen en behuizingen, en de capaciteit van de ingebouwde accu's verschilt. Ook de prijs van beide toestellen is uiteraard anders. De normale Galaxy S8 staat voor 799 euro op de prijslijst, voor de S8+ ben je 100 euro extra kwijt. Omdat beide varianten in de basis gelijk zijn, zullen we in deze review regelmatig spreken over 'de Galaxy S8', waarbij we feitelijk beide varianten van het toestel bedoelen. Waar er verschillen zijn tussen beide versies zullen we dit uiteraard duidelijk aangeven.

Uiterlijk

Hoewel Samsung tal van grote en kleine veranderingen en verbeteringen heeft doorgevoerd, is dé onderscheidende feature van de Galaxy S8 zijn design. Zowel de S8 als de S8+ borduren voort op het ontwerp van de Galaxy S7 Edge, waarbij het scherm aan beide zijkanten afgerond is en naar achteren wegloopt. In vergelijking met de S7 Edge loopt het scherm bij de nieuwe toestellen iets minder ver door onder de afgebogen rand, waardoor het scherm iets minder gebogen is aan de uiteinden. Wat ons betreft prima, want het ombuigen van het scherm zorgt voor een lichte kleurverandering (wit wordt licht paars), en de nieuwe toestellen hebben hier minder last van dan hun voorganger. Aan de zijkanten is naast het scherm nog dun randje van minder dan 2 mm zichtbaar, vrijwel gelijk aan de zijranden bij de Galaxy S7 Edge.


links: Galaxy S7 Edge, rechts: Galaxy S8+

Het belangrijkste verschil met de vorige generatie zit hem echter in de bezels boven en onder het scherm. Samsung heeft deze ongeveer gehalveerd ten opzichte van de Galaxy S7 Edge, en zowel aan de boven als de onderkant is nu nog maar een bezel van 8 millimeter overgebleven. Samsung heeft de extra ruimte die hierdoor vrijgekomen is gebruikt om het scherm bij de nieuwe toestellen langer te maken. Het beeldscherm van de Galaxy S8 en S8+ heeft dan ook niet langer een 16:9, maar een 18,5:9 beeldverhouding. Dit betekent dus dat het scherm ruim tweemaal zo hoog is als het breed is. Samsung heeft de hoeken van het beeldscherm bovendien afgerond, zodat deze netjes overlopen in de eveneens afgeronde hoeken van de behuizing. Door de afronding van het scherm mis je overigens niets wezenlijk: De iconen in de notificatiebalk bovenin beeld blijven iets uit te zijkanten, terwijl de onderste rand van het beeld in de praktijk vooral gebruikt wordt door de Recent - Start - Terug knoppen, die sowieso geen gebruik maken van de uiterste hoeken van het scherm.

Omdat de bezels rond het beeldscherm zo klein zijn geworden, heeft Samsung de fysieke homeknop voor het eerst moeten laten varen. Samsung was een van de weinige fabrikanten die stug vasthield aan het gebruik van een fysieke knop onder het scherm, maar dat is nu dus verleden tijd.

De Galaxy S8 is beschikbaar in verschillende kleuren, maar in alle gevallen zijn de bezels rond het scherm zwart uitgevoerd. Dat is niet toevallig, want hiermee camoufleert Samsung de overgang tussen het scherm en de omliggende randen. Omdat het beeldscherm een afwijkend formaat heeft, worden namelijk niet alle apps altijd op volledig scherm weergegeven. De zwarte randen die ontstaan lopen optisch (vrijwel) onzichtbaar over in de bezels, waardoor dit niet zo opvalt.

Hoewel het beeldscherm vrijwel de complete voorzijde van de telefoons beslaat, liggen beide apparaten prima in de hand. Net als bij de Galaxy S7 Edge van vorig jaar blijkt het beeldscherm dat iets over de rand doorloopt in de praktijk geen problemen op te leveren, je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk een functie activeert als je de telefoon beetpakt. Wel geldt dat wij de Galaxy S8+ eigenlijk wat té lang vinden: zelfs als je grote handen hebt is het onmogelijk om met je duim zowel bij de homeknop als bij de notification drawer te komen.

Hoofdtelefoon en adapters

De Galaxy S8 en S8+ worden geleverd met een snellader, een USB-A naar USB-C adapter, een micro-USB naar USB-C adapter en een AKG headset. Volgens Samsung heeft die headset een winkelwaarde van maar liefst 100 euro. Of dat echt zo is kunnen we lastig vast stellen. Een korte luistertest leert wel dat deze in-ears beter klinken dan de meeste hoofdtelefoons die standaard met smartphones meegeleverd worden. 

Bouwkwaliteit en aansluitingen

Kijken we verder dan de voorzijde, dan zien we dat het toestel rondom voorzien is van een metalen frame, waar de glazen voor- en achterkant aan de zijkanten iets omheen knijpen. De afwerking is heel fraai, van naden is feitelijk geen sprake. Ook de bouwkwaliteit van het toestel is - voor zover we dat kunnen beoordelen - van zeer hoog niveau. Door de dunne randen en de afwezige naden tussen het frame en de glazen voor- en achterkant zijn de toestellen in potentie wel kwetsbaar. Hoewel Samsung gebruik maakt van Gorilla Glass 5 dat tegen een stootje kan, horen we nu al geluiden uit de markt dat het glas bij een val snel beschadigd raakt. 

Aan de onderkant van de S8 vinden we centraal een USB-C aansluiting, links geflankeerd door een 3.5 mm headsetaansluiting en rechts door een microfoon en luidspreker. Aan de bovenkant heeft Samsung ruimte gemaakt voor een gecombineerde sim- en micro-sd tray, alsmede een extra microfoon. Aan de linkerkant van het toestel vinden we twee knoppen: een grote volumeknop en daaronder een dedicated knop voor Bixby, Samsung's nieuwe visuele assistent. Aan de rechterkant vinden we ten slotte de powerknop.

De achterkant van het toestel is net als de voorzijde gemaakt van glas, met centraal aan de bovenkant de cameramodule. Deze steekt nu feitelijk niet meer uit, maar heeft wel een klein opstaand randje ter bescherming van de lens. Naast de lens vinden we links een flitser en een hartslagmeter, terwijl Samsung de vingerafdrukscanner rechts van de lens heeft ondergebracht. Tot nu toe integreerde Samsung deze in de homeknop, maar aangezien deze verdwenen is, moest er een alternatief gezocht worden. Volgens geruchten zou Samsung de vingerafdrukscanner eigenlijk ín het scherm hebben willen integreren, maar kreeg men dit technisch niet op tijd voor elkaar. De huidige plek van de vingerafdrukscanner is wat ons betreft geen gelukkige: hij zit zodanig dicht naast de camera dat je heel vaak de lens zult aanraken met je vinger, die als gevolg daarvan snel vies wordt.

Beeldscherm

De Galaxy S8 heeft een beeldschermdiagonaal van 5,8 inch, het scherm van de S8+ meet maar liefst 6,2 inch. Toch zegt de schermdiagonaal niet alles. Omdat de schermen smaller en langer zijn geworden, is het oppervlak van deze beeldschermen kleiner dan dat van vergelijkbare 16:9 displays. Het oppervlak van de Galaxy S8 komt bijvoorbeeld vrijwel overeen met dat van een 'normale' 5,7 inch telefoon. De S8 en S8+ voelen bovendien een stuk kleiner dan de inch-maat doet vermoeden. De Galaxy S8 is bijvoorbeeld iets smaller en ook minder lang dan de Galaxy S7 Edge van vorig jaar, terwijl dat model over een regulier 5,5 inch scherm beschikt. 

Beide S8 toestellen maken gebruik van Super AMOLED beeldschermen, in beide gevallen met een resolutie van 2960x1440 beeldpunten. Zoals we van Samsung smartphones met AMOLED toestellen gewend zijn, kan het beeldscherm in verschillende modi ingesteld worden. Bij de Galaxy S8 hebben we de keuze uit vier opties, die elke een andere maximale helderheid, kleurtemperatuur en kleurruimte bieden. De hoogste helderheid wordt behaald in de Aanpasbaar Display modus, maar hierbij is het beeld wel heel erg blauwig, met een witpunt van bijna 8500 Kelvin. Ook is het kleurbereik in deze modus érg groot. Dat levert fraai verzadigde kleuren op, maar heel realistisch is het niet. De OLED-Bioscoop en OLED-foto modi hebben een duidelijk neutralere kleurbalans,met een witpunt dat om en nabij 6800 Kelvin ligt, maar ook in deze modi is het kleurbereik van het scherm veel groter dan dat van de sRGB standaard.

De meest nauwkeurige resultaten zien we in de 'basis' modus. Hierbij komt het kleurbereik goed overeen met die van de sRGB kleurruimte. Mocht je dus kleurkritisch werk willen doen op de S8, dan is dit de modus die je wilt hebben.

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 5 analysesoftware blijkt dat de beeldschermen van de Galaxy S8 en S8+ een piekhelderheid van respectievelijk 635 en 658 cd/m² hebben, ruim voldoende voor gebruik buitenshuis. De nauwkeurigheid van de beeldschermen hangt zoals gezegd af van de gekozen beeldmodus, maar vooral in de basis-stand is deze gewoon erg goed. De kijkhoeken van de OLED schermen zijn daarbij uitstekend en het contrast is uiteraard oneindig hoog.

Samsung Galaxy S8 beeldscherm

Samsung Galaxy S8+ beeldscherm

 

Camera

De Galaxy S7 en S7 Edge van vorig jaar blonken uit door hun uitstekende dual-pixel camera's, die wij nog altijd zien als de referentie op smartphonegebied. De Galaxy S8 maakt feitelijk gebruik van exact dezelfde camera als zijn voorloper. Dat betekent dus wederom een 12 mpix-module met f1.7 lens, fasedetectie-autofocus en optische beeldstabilisatie. De camera aan de voorkant is wel onder handen genomen. Samsung heeft hier nu een 8 mpix camera met een f1.7 lens en autofocus ondergebracht. Deze nieuwe camera is een stuk sneller en lichtgevoeliger dan zijn voorganger.

Hardwarematig mag de camera van de S8 gelijk zijn aan die van de S7, de software die de camera aanstuurt is wel veranderd. Dat resulteert in een app met een nieuw uiterlijk en ingebouwde snapchat-achtige filters en stickers. Daarnaast is het met de nieuwe app makkelijker om softwarematig in te zoomen en kan je eenvoudig tussen de voor- en achtercamera wisselen door over het scherm te vegen. Daarnaast is er een nieuwe functie die Samsung 'Multi-Frame Image Processing' noemt. Onder lastige lichtomstandigheden neemt de camera automatisch razendsnel meerdere foto's achter elkaar, die vervolgens softwarematig tot één beeld worden samengevoegd. Dit moet helpen om helderdere beelden te krijgen, met minder bewegingsonscherpte. In de praktijk lijkt deze functie soms wel, en soms niet te werken. 

De beeldkwaliteit van de Galaxy S8 en S8+ is érg goed. De beeldscherpte en lichtgevoeligheid is in de praktijk (vrijwel) identiek aan die van de Galaxy S7, terwijl Samsung de kleurbalans heeft weten te verbeteren. Dat was namelijk het enige minpuntje van de S7, daarbij was de kleurweergave niet altijd helemaal nauwkeurig.

Onderstaande foto's geven steeds driemaal dezelfde scene weer, van links naar rechts geschoten met de LG G6, Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S8. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intern

De Galaxy S8 en S8+ zijn in Europa voorzien van Samsung's eigen Exynos 9 Otca 8895 processor, een 10nm chip met vier snelle Exynos M2 cores en vier langzamere, maar ook zuinigere, Cortex-A53 cores. De SoC is tevens voorzien van een 20-core ARM Mali-G71 GPU, één van de snelste mobiele GPU's van dit moment. De processor is gekoppeld aan 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslag. Via een optioneel microSD-kaartje is het opslaggeheugen indien gewenst verder uit te breiden.

De Galaxy S8 wordt aangedreven door een 3000 mAh accu, terwijl de S8+ over een krachtiger 3500 mAh model beschikt. Gezien het formaat van de telefoons en de beeldschermen zijn dat relatief bescheiden capaciteiten. Samsung bouwt - geheel begrijpelijk - letterlijk meer marge in rond de accu om een herhaling van de brandende en ontploffende accu's van de Note 7 te voorkomen.

Zoals we in de testresultaten verderop in deze review zullen zien, het hebben die relatief kleine accu's invloed op de werktijd van beide toestellen. De Galaxy S8 en S8+ laten zeker geen slechte resultaten zien bij onze accutests, maar ze voeren het veld zeker ook niet aan.

Samsung heeft overigens wel een aantal trucjes ingebouwd die moeten zorgen voor een langere accuwerktijd. Zo maakt de software het lastiger om de helderheid van het scherm op maximaal te zetten. Zodra je de slider voorbij 90% helderheid probeert te vegen, krijg je een melding dat een hoge helderheid vermoeiend kan zijn voor je ogen, en dat het een negatieve invloed heeft op de accuwerktijd.

Daarnaast stuurt Samsung de beeldschermen van beide toestellen standaard niet aan in hun native resolutie. Hoewel zowel de S8 als S8+ een beeldscherm hebben dat 2960x1440 pixels telt, werkt Android standaard in 2220x1080 resolutie. Die vereist minder rekenkracht en leidt dus tot betere prestaties en een lagere belasting van de accu. 

Bluetooth 5.0

De Galaxy S8 is de eerste smartphone die ondersteuning biedt voor Bluetooth 5. Deze nieuwe versie biedt in potentie grote verbeteringen ten opzichte van Bluetooth 4.x, met beloftes voor een viermaal grotere reikwijdte, tweemaal hogere snelheid en een achtmaal hogere data broadcast capaciteit. Deze voordelen komen pas in het spel op het moment dat de Galaxy S8 met andere Bluetooth 5 apparaten kan communiceren, maar Samsung heeft een aardige optie ingebouwd waar je meteen al mee aan de slag kunt. De nieuwe Galaxy S8 en telefoon heeft namelijk een dubbele audio modus, waarbij het toestel met twee audioapparaten tegelijkertijd verbonden kunnen worden. Op die manier kan je gelijktijdig twee luidsprekers of twee headsets met de telefoon verbinden. Samsung geeft wel aan dat er mogelijk iets van een delay tussen beide kan optreden, wat in de praktijk ook daadwerkelijk het geval is. Dit komt omdat Bluetooth geen optie biedt om twee audioapparaten te synchroniseren. Gebruik je twee luidsprekers dan kan dat kleine tijdsverschil hinderlijk zijn, maar bij gebruik van twee headsets heb je dat probleem uiteraard niet.

Software

Samsung heeft een rijke historie als het op software aankomt, waarbij de Koreaanse fabrikant er met haar TouchWiz interface een handje van heeft om het onderliggende Android besturingssysteem (onherkenbaar) te verbouwen. Daarnaast levert Samsung graag eigen apps mee voor tal van functies die ook standaard al door geboden worden. Niet iedereen is daar even gecharmeerd van en Samsung lijkt met de Galaxy S8 enerzijds naar de kritiek te luisteren, terwijl het anderzijds gewoon stug doorgaat met het ontwikkelen van eigen apps.

De Galaxy S8 toestellen worden geleverde met Android 7.0 (Nougat). Dat Samsung zich de aanhoudende kritiek over de meegeleverde software aantrekt zien we tijdens de installatie van de Galaxy S8. Als gebruiker krijg je namelijk de keuze om Samsung's eigen spraak recorder, e-mail app, internet browser, S Health, Galaxy Apps (store), Samsung Members, Calculator, Samsung Note en Galaxy Gear app wel of juist niet te installeren. Kies je ervoor om dit niet te doen, dan is er na installatie 52,5 GB opslaggeheugen beschikbaar, installeer je de apps wel, dan heb je circa 500 MB minder tot je beschikking. Wat ons betreft is dit een stap voorwaarts: mocht je de Samsung apps niet willen, dan heb je die optie nu dus.

Dat wil overigens niet zeggen dat de Galaxy S8 zonder de Samsung apps een stock Android-ervaring levert, Samsung voorziet ook de nieuwe toestellen nog altijd van een eigen(zinnige) saus. Die begint al bij de navigatietoetsen onderin beeld. Samsung is zoals gezegd voor het eerst overgegaan op softwarebuttons, maar houdt hier vast aan haar eigen Recent - Start - Terug knoppen volgorde, waar Android standaard Terug - Start - Recent hanteert. Via het instellingenmenu is de volgorde van de knoppen overigens aan te passen, extra knoppen toevoegen kan niet. Ook qua functionaliteit voegt Samsung eigen elementen toe. Gebleven zijn functies als slim sluimeren, edge-vensters en de mogelijkheid om twee apps tegelijkertijd te draaien.

Samsung houdt verder vast aan haar eigen iconografie. Dat begint met de Home knop onderin beeld, die om onduidelijke redenen geen rondje, maar een vierkantje is. Om die reden is voor de Recent toets - normaal gesproken een vierkantje - een onherkenbaar icoon gekozen. Ook voor veel app-iconen gebruikt Samsung haar eigen stijl, terwijl de iconen van alle apps standaard met afgeronde hoeken getoond worden. 

Homeknop

Nieuw is de manier waarop de homeknop en de app-drawer werken. Samsung is met de S8 zoals gezegd overgestapt van capacitieve knoppen onder het scherm, naar on-screen navigatietoetsen die onder in beeld getoond worden. Hierbij doet Samsung wel iets slims: ook wanneer een app in full screen modus werkt en de homeknop dus niet in beeld getoond wordt, kan je altijd naar het startscherm terugkeren door hard op de plek te drukken waar de homeknop in beeld zou moeten verschijnen. Deze plek - en alleen deze plek - is namelijk drukgevoelig. Er is bovendien haptische feedback, waarmee middels een korte trilling van het toestel de suggesties wordt gewekt dat je écht een fysieke knop indrukt.

Wat opvalt als we het startscherm van de Galaxy S8 bekijken is dat er geen knop is om de app drawer te openen. In plaats daarvan open je het overzicht met alle apps door onder in het beeld naar boven of naar beneden te vegen. Een prima idee dat in de praktijk prettig en foutloos blijkt te werken.

Beveiliging

Ook Knox, Samsung's beveiligingsfunctionaliteit is aanwezig, met onder andere een 'secure folder' waar je als gebruiker apps en bestanden in kunt plaatsen die encrypted worden opgeslagen en alleen met een password - of nieuw bij de S8 - met de ingebouwde iris-scanner te openen zijn. De iris scanner hebben we vorige jaar voor het eerst gezien bij de Note 7, en maakt nu zijn rentree bij de S8. De irisscanner biedt een hoge mate van veiligheid - het systeem is niet gemakkelijk om te tuin te leiden - maar heel snel werkt de scanner helaas niet. Je moet de telefoon bovendien recht voor je gezicht houden, op een afstand van circa dertig centimeter. Als sneller alternatief biedt Samsung ook gezichtsherkenning als beveiligingsoptie. Deze manier van ontgrendelen is wél razendsnel, maar functie blijkt in de praktijk ook relatief gemakkelijk te omzeilen: door de front-camera op de foto van de eigenaar van de telefoon te richten blijkt het toestel simpel te unlocken.

Bixby assistent

Vlak voor de introductie van de Galaxy S8 kondigde Samsung 'Bixby' aan. Deze virtuele assistent moet het makkelijker maken om de telefoon - en in de toekomst andere Samsung apparaten -  te gebruiken. Bixby bestaat uit vier peilers: Vision, Voice, Home en Reminder. Samsung's stip op de horizon is dat je Bixby op elk moment kan oproepen, waarbij de je assistentie krijgt met hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent, of helpt om snel functies en content op de telefoon te zoeken. Om dat mogelijk te maken heeft Samsung zelfs een dedicated Bixby-knop aan de zijkant van de S8 ondergebracht, die je contextgevoelige hulp biedt.

Bixby is echter work in progress. Samsung heeft inmiddels laten weten dat Bixby Voice - het spraakgestuurde gedeelte van Bixby - bij lancering sowieso niet beschikbaar zal zijn. Bixby Voice zal in Nederlands (voorlopig) sowieso nog niet echt interessant zijn, omdat er vooralsnog geen ondersteuning voor onze taal zal komen. Wat kan je dan wél met Bixby?

Ten eerste is er Bixby Home, een startscherm dat je te zien krijgt door vanuit het homescreen naar links te vegen, of door op de Bixby-knop te drukken. Bixby Home is feitelijk een Google Now kloon. Net als Google Now werkt Bixby Home met 'kaarten' die afhankelijk van waar je bent en wat jouw interesses zijn, verschillende soorten content tonen. Bixby Home biedt daarbij integratie met Bixby Reminder, een agendafunctie die je helpt om van evenementen, apps en objecten herinneringen te maken. Je kunt reminders aanmaken vanuit elke app met een 'delen' optie, waarbij je een link, video of bestand kunt delen met Bixby Reminder. 

Daarnaast is er Bixby Vision. Kort gezegd maakt deze functie het mogelijk om beelden te analyseren, en op basis van wat de software ziet, hier verschillende acties aan te koppelen. Zo is er integratie met Vivino om automatisch etiketten van wijnflessen te herkennen, en informatie over de desbetreffende wijn te geven. Ook is er een OCR-functie aanwezig die tekst kan herkennen en digitaliseren. Daarnast kan Bixby Vision dienst doen als barcode en QR-code scanner en is er integratie met Foursquare om landmarks te herkennen. Maak je dus een foto van de Eiffeltoren, dan herkent Bixby dat, en geeft je er meer informatie over. Bij gebrek aan Eiffeltorens valt de app in de praktijk vooral terug op (gps-gebaseerde) objecten in de omgeving, waarbij maar zelden een goede match gemaakt wordt met hetgeen je op de foto zet. Bixby vision moet daarnaast ook een 'shopping' functie bieden, waarbij je links naar webshops krijgt voor producten die je fotografeert. In eerste instantie is hiervoor alleen een link met Amazon, en in Nederland lijkt deze functie nog niet te werken.

Bixby Vision is direct beschikbaar vanuit de camera app, waardoor het mogelijk is om hier live gebruik van te maken. Bixby Vision werkt echter ook vanuit de foto gallery en als contextgevoelige functie in Samsung's eigen internet browser

Grote vraag is wat je in de praktijk aan Bixby hebt. Op dit moment is het eerlijke antwoord: niet veel. Bixby Home en Reminder zijn met de huidige functionaliteit naar onze mening functies die net zo goed, zo niet beter, worden vervuld door Google Home en elke willekeurige agenda-app, zoals bijvoorbeeld Google Calendar. Bixby Voice werkt zoals gezegd in het geheel nog niet en Bixby Vision is vooral handig om direct vanuit de camera app barcodes en QR-codes te kunnen scannen.

Het is wellicht wat vroeg om Bixby af te schrijven als de zoveelste poging van Samsung om een eigen variant te bouwen van bestaande (prima functionerende) software, maar op dit moment voegt Bixby weinig toe aan het standaard Android ecosysteem. Wij zijn benieuwd hoe Samsung Bixby de komende maanden en jaren zal gaan ontwikkelen, en welke andere apparaten er eventueel ondersteuning voor gaan bieden. Vind je Bixby op dit moment niet van meerwaarde? Dan is het eventueel mogelijk met de All In One Gestures app een andere functie aan de Bixby knop toe te wijzen.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSamsungSamsung
ProductnaamGalaxy S8 64GB BlackGalaxy S8+ 64GB Black
ProductcodeSM-G950FZKAPHNSM-G955FZKAPHN
DetailsProductinfoProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroidAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 7.0Google Android 7.0
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB4096 MB
Opslaggeheugen64 GB64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen52.5 GB52.5 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLEDOLED
Schermdiagonaal5.8 inch6.2 inch
Schermresolutie2960x14402960x1440
Pixeldichtheid568 ppi531 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCSamsung Exynos 9 Octa 8895Samsung Exynos 9 Octa 8895
ARM-architectuurARMv8ARMv8
Aantal cores totaal88
Multi cluster
Type cluster 1Samsung Exynos M2Samsung Exynos M2
Snelheid cluster 12310 MHz2310 MHz
Aantal cores cluster 144
Type cluster 2ARM Cortex-A53ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 21690 MHz1690 MHz
Aantal cores cluster 244
GPUARM Mali-G71 MP20ARM Mali-G71 MP20
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel12 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)8 MPixel8 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x21603840x2160
Video framerate30 fps30 fps
Toestel
Model typeBarBar
SIM typeNanosimNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-CUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP68 stof (volledig) en waterdichtIP68 stof (volledig) en waterdicht
Accu
Gesprekstijd20 uur24 uur
Stand-by tijd20 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3000 mAh3500 mAh
AccutypeLi-IonLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0Bluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte148.9 mm159.5 mm
Breedte68.1 mm73.4 mm
Dikte8.0 mm8.1 mm
Gewicht152 gram173 gram
KleurZwartZwart
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Human Interface Device Profile (HID)
Headset Profile (HSP)
Object Push Profile (OPP)
Personal Area Networking Profile (PAN)
Phone Book Access Profile (PBAP, PBA)
Audioformaten
aac
mp3
ogg
wav
wma
Videoformaten
3GP
MPEG 4
WMV
Overige
Garantie2 jaar2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench en PCMark

Hoewel Samsung de Galaxy S8 en S8+ standaard instelt op 2220x1080 resolutie, hebben wij beide toestellen getest in de native resolutie van hun beeldschermen, ofwel 2960x1440 beeldpunten. In de praktijk blijkt de resolutie bij de door ons gebruikte benchmarks niet of nauwelijks van invloed, alleen bij de onscreen tests van 3D mark zien we duidelijk betere resultaten als we de lagere resolutie gebruiken. 

De prestaties van de S8 en S8+ zijn goed, maar in tegenstelling tot wat we in het verleden gewend waren als er een nieuwe Galaxy S op de markt kwam, zijn de nieuwe toestellen zeker niet altijd bovenaan onze benchmarkgrafieken terug te vinden. In de synthetische Geekbench benchmark weten de Galaxy S8 modellen het veld aan te voeren, maar in de meer praktijkgerichte PCMark test, zien we dat beide toestellen niet mee kunnen komen met bijvoorbeeld de Huawei P10 en Mate 9 modellen. 

Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench

Met de benchmarks van 3DMark en GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Zoals gezegd hebben we de Galaxy S8 toestellen in hun native resolutie getest, waardoor de ARM Mali-G71 GPU's daadwerkelijk 2960x1440 pixels moeten aansturen. Daar lijken ze echter weinig problemen mee te hebben, want de prestaties van de S8 toestellen zijn uitstekend. Wel moeten we als kanttekening plaatsen dat de meeste grafische benchmarks in 16:9 modus werken, waardoor de effectieve resolutie van het 3D beeld uitkomt op 2560x1440 beeldpunten.

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren. Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. De helderheid van het beeldscherm zetten we daarbij vast op 100 cd/m². Dit levert voor de meeste smartphones slechts een geringe belasting op, waardoor werktijden van meer dan 10 uur mogelijk zijn. In de PCMark benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Tijdens deze benchmark zetten we de helderheid van het scherm vast op 200 cd/m².

Ook deze tests hebben we uitgevoerd in de native resolutie alle telefoons. Schroeven we de resolutie van de S8 toestellen terug naar de standaardinstelling van 2220x1080 beeldpunten, dan komt er zowel in PCMark als bij de filmtest bij beide toestellen bijna een uur werktijd bij.

  

Conclusie

De Galaxy S8 en S8+ zijn zeer fraaie toestellen, die vooral opvallen door hun uiterlijk. De minimale bezels rond het scherm maken dat Samsung grote beeldschermen kwijt kan in relatief compacte behuizingen. Zowel de Galaxy S8 als de S8+ liggen daarom prima in de hand, al geldt dat de S8+ eigenlijk iets te lang is om hem prettig met één hand te bedienen. De afwerking en bouwkwaliteit van beide toestellen is van zeer hoog niveau.

Qua software doet Samsung zowel een stapje vooruit als terug. Als gebruiker kan je nu kiezen of je Samsung's eigen apps wel of niet wil installeren, maar daar staat tegenover dat je de Bixy assistent - die momenteel nog beperkte functionaliteit biedt - wel altijd meegeleverd krijgt. De overstap naar soft-buttons is Samsung goed vergaan, vooral de drukgevoelige homeknop is een zeer goede vinding.

Gebleven is de goede camera van de Galaxy S7. Letterlijk, want hardwarematig de camera van de S8 gelijk aan die van zijn voorganger. De software is echter verbeterd, wat resulteert in nog iets betere foto's, waarbij vooral de kleurweergave wat beter is dan bij de S7.

De prestaties van de Galaxy S8 zijn bovendien ook prima. Hoewel de nieuwe toestellen zeker niet altijd bovenin de benchmarkgrafieken terug te vinden zijn, presteren beide toestellen in de praktijk gewoon uitstekend. Ook de werkduur op de - relatief kleine - accu's is gewoon goed, al geldt dat Samsung ook hier niet voorop loopt.

Onder de streep zijn de Galaxy S8 en S8+ dan ook solide toestellen, die qua prestaties prima meedraaien in de top, maar het vooral moeten hebben van hun uiterlijk. En daar is niets mis mee, want qua design legt Samsung de lat met deze toestellen weer een heel stuk hoger, en is het aan de concurrentie om te antwoorden. Wij bekronen de Samsung Galaxy S8 daarom met de Hardware.Info Ultimate Award.


Samsung Galaxy S8


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Samsung Galaxy S8 64GB Black

Samsung Galaxy S8 64GB Black

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

369,00 €

3 winkels
Samsung Galaxy S8 64GB Grey

Samsung Galaxy S8 64GB Grey

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

480,95 €

1 winkel
Samsung Galaxy S8 64GB Silver

Samsung Galaxy S8 64GB Silver

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

451,95 €

1 winkel
Samsung Galaxy S8+ 64GB Black

Samsung Galaxy S8+ 64GB Black

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

459,99 €

2 winkels
Samsung Galaxy S8+ 64GB Grey

Samsung Galaxy S8+ 64GB Grey

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

499,00 €

1 winkel
Samsung Galaxy S8+ 64GB Silver

Samsung Galaxy S8+ 64GB Silver

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

513,95 €

1 winkel
0
*