23 WiFi-adapters review: upgrade je WiFi

49 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Plug and Play?
 3. 3. USB-adapters
 4. 4. PCI-Express-adapters
 5. 5. Testresultaten
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Routers worden steeds sneller, maar veel laptops hebben povere WiFi aan boord. Heb je geen zin om een kabel naar je werkplek te trekken, dan biedt een losse draadloze netwerkadapter uitkomst. Hardware.Info testte er maar liefst 23, zowel in USB- als insteekkaart uitvoering.

We testen bij Hardware.Info heel veel hardware, waaronder zo’n 300 laptops per jaar. Ook weet ongeveer iedere nieuwe router wel zijn weg te vinden naar ons sinds enige tijd in Amsterdam gevestigde testlab. Aldaar valt op dat de fabrikanten van routers nog steeds druk bezig zijn met een wedloop om de snelste router. Er wordt amper naar functionaliteit gekeken, het gaat voornamelijk om het op de markt brengen van steeds snellere modellen. Niet zo gek: hogere cijfers verkopen doorgaans eenvoudiger dan een ingewikkeld verhaal over slimme mogelijkheden.

Gek genoeg zien we geen soortgelijke wedloop in de laptopwereld, waar het juiste draait om lagere cijfers, althans: met een euroteken ervoor. Door de prijsdruk besparen de fabrikanten waar ze maar kunnen, en dat gaat vaker wel dan niet ook op voor de WiFi-adapter. Ondanks dat een draadloze verbinding voor de hand ligt om je laptop aan te sluiten op het thuisnetwerk en internet, worden zelfs luxe laptops regelmatig voorzien van zeer povere WiFi-mogelijkheden.


ASUS PCE-AC88

Anno 2017 zijn er nog genoeg laptops op de markt met alleen een halfbakken 802.11n-oplossing, die eigenlijk die naam niet eens mag dragen, omdat deze over slechts één antenne beschikt en dus een maximale doorvoersnelheid van 150 Mbit/s biedt. Luxere laptops bieden vaak wel 802.11ac, waarbij verbinding gemaakt wordt met twee antennes en dus een maximale snelheid van 866,7 Mbit/s mogelijk is via de 5GHz-frequentie.

Frequent zien we echter ook 802.11ac adapters met slechts één antenne, waardoor de snelheid gemaximeerd is op 433 Mbit/s. Leuk om dan een router te kopen met spannende specificaties, maar je hebt er feitelijk erg weinig aan. Notebooks met drie antennes, die in theorie tot 1300 Mbit/s kunnen halen, zijn echt een zeldzaamheid. We kennen alleen de 15 inch MacBook Pro en bepaalde uitvoeringen van de Dell XPS 15. Die varianten van laatstgenoemde worden officieel niet eens in Nederland geleverd. Opmerkelijk genoeg waren er in het verleden veel laptops op de markt die drie antennes hadden, maar tegenwoordig is dat dus tot een minimum beperkt, wederom vermoedelijk uit oogpunt van kostenbesparingen.

Plug and Play?

Een draadloze upgrade ligt dus voor de hand om moderne routers optimaal te benutten én je laptop een stuk sneller met de buitenwereld te laten communiceren. Gelukkig is dat met behulp van een losse USB-adapter razend eenvoudig. Inpluggen en je kunt aan de slag. Wel is het in de meeste gevallen aan te raden om de driver van de fabrikant te gebruiken, in plaats van Windows Update zijn gang te laten gaan. De fabrikantendriver is veelal beter qua prestaties en biedt vaak net wat meer configuratiemogelijkheden.

Hoe gemakkelijk USB ook is, deze adapters hebben wel hun grenzen. Dat geldt zeker voor de USB 2.0-modellen, die gelimiteerd zijn op een theoretische snelheid van 480 Mbit/s, een plafond dat in de praktijk vaak nog lager uitvalt. Opvallend genoeg zijn USB 3.0-adapters niet per se sneller – de vlotste modellen halen snelheden rond de 500 Mbit/s, hoewel de fabrikanten overwegend aanzienlijk hogere snelheden claimen. Ook insteekkaarten voor de desktop, die gebruikmaken van de veel snellere PCI-Express bus, presteren duidelijk minder snel dan wordt beloofd. Dit ondanks dat de bus hier al helemaal geen beperking zou moeten vormen.


Edimax EW-7833UAC

Veel van de adapters kun je direct in een van de USB-aansluitingen van je computer steken. Soms levert de fabrikant nog een standaardje mee waarop je adapter kunt plaatsen. Op het eerste oog is dat meestal een onding, maar het geeft je wel de mogelijkheid je ontvanger net wat beter te richten en de hoogst mogelijke doorvoersnelheid te halen. Zeker voor insteekkaarten is een aparte module met de antennes alles behalve een overbodige luxe. Deze direct achter je behuizing plaatsen is doorgaans een recept voor een dramatisch lage snelheid. De behuizing en de muur vormen dan bijna een kooi van Faraday waarmee je voorkomt dat de draadloze signalen hun doel bereiken.

Bij het kijken naar de USB-adapters valt in eerste instantie direct al het enorme verschil in prijs op. Voor gemiddeld slechts 18,90 euro is de Archer T1U van TP-Link al de jouwe. Dan heb je wel een van de tragere modellen die we getest hebben, maar duur kunnen we deze adapter niet noemen. Bijkomend voordeel van dit apparaat zijn de zeer beperkte afmetingen. Hij is zo klein dat je hem in een van de vrije USB-poorten van je laptop kunt steken en vervolgens daar kunt laten zitten. Handig als er hele slechte WiFi in je laptop is gebouwd, maar zoals gezegd is deze stick in elk geval geen grote upgrade. De duurste USB-adapter is de ASUS USB-AC68, die met een gemiddelde prijs van 77,50 euro vier keer zoveel kost als de genoemde van TP-Link. De gemiddelde prestaties liggen niet vier keer zo hoog, maar wel meer dan twee keer: deze AC68 is de snelste adapter uit de test.

Dat brengt ons op de testprocedure. We hebben gebruik gemaakt van een Mini ITX-desktop, die we op tien meter afstand van de router hebben geplaatst. Om een indruk te krijgen van de compatibiliteit hebben we twee verschillende routers gebruikt, een Netgear R7000 met een Broadcom chipset en een R7800 van hetzelfde merk op basis van techniek van Qualcomm. Met behulp van de professionele analysesoftware Ixia Chariot hebben we de bandbreedte gemeten. De resultaten vind je hier in een overzichtelijke tabel. We bespreken de adapters per merk, in totaal zijn het er 23, waarvan vier PCI-Express x1 insteekkaarten en drie USB-modules. De rest is uitgevoerd als USB sticks. We bespreken eerst de laatstgenoemde twee groepen.

USB-adapters

Van ASUS kregen we een tweetal adapters toegestuurd. De USB-AC56 (gemiddeld 64 euro) is gevat in een behuizing met een opvallend motief. De USB-AC68 (gemiddeld 78 euro) heeft twee uitklapbare antennes en wordt geleverd met een voetje. De eerste heeft een 3x3 opstelling, de tweede biedt 3x4. De prestaties verschillen enorm, ondanks dat beide van een USB 3.0-poort zijn voorzien. De USB-AC68 is verreweg de snelste USB-adapter en weet zelfs meer dan 500 Mbit/s te halen. Het prijsverschil tussen de twee is zo’n 14 euro, maar als je op zoek bent naar een snelle USB-adapter dan is de USB-AC68 de beste keuze.


USB-AC56 (links) en de USB-AC68 (rechts) ASUS

AVM

Het Duitse AVM maakt altijd iets bijzonders van haar netwerkproducten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de routers waarin een DECT-station voor draadloze telefonie is ingebouwd. Ook het design van de AVM Fritz!Wlan AC860 is direct opvallend: een combinatie tussen een doorzichtige behuizing en een rode bovenkant. Heel slim is dat het merk een beetje opslag heeft ingebouwd, waarop de driver is geplaatst. Handig als je geen werkende internetverbinding hebt om een driver op te halen. De prestaties van de Fritz!WLAN zijn redelijk, hij behoort tot de beter presterende modellen. Daarnaast is de gemiddelde prijs van 49 euro ook best schappelijk.


AVM Fritz!Wlan AC860

D-Link

Als we een prijs zouden geven voor het meest opmerkelijke design, dan zou deze gaan naar de D-Link. De D-Link AC600 High Gain is eigenlijk een enorme antenne op een USB-aansluiting. Niet direct heel handig als je dat aan je laptop koppelt. De prestaties van deze adapter zijn wat minder dan die van de snelste modellen, maar de gemiddelde prijs van 30 euro is erg aantrekkelijk. Als je ontvangstproblemen hebt is de AC600 hierdoor toch een interessante keuze. De D-Link DWA-192 is nog opmerkelijker vormgegeven. Dit bolletje verbind je via USB 3.0 met je computer. Ondanks het opmerkelijke design biedt hij een vrij goede doorvoersnelheid, maar heel goedkoop is hij niet, gemiddeld ben je er 63 euro aan kwijt.


AC600 High Gain (links) en DWA-192 (rechts) van D-Link

Edimax

Edimax is al jaren een vertrouwde waarde in de netwerkwereld. De producten van dit merk zijn over het algemeen niet heel erg opmerkelijk maar ook niet heel duur, terwijl de prestaties meestal niet tegenvallen. Ook van de Edimax AC600 die het merk voor deze test instuurde zijn we best gecharmeerd. Hij is lekker compact, al is het niet de kleinste adapter uit de test en eigenlijk net te groot om in je laptop te laten zitten. De prestaties houden niet echt over, maar de gemiddelde prijs van 20 euro maakt veel goed.

Voor aanmerkelijk betere prestaties kan je ook bij Edimax terecht, want de Edimax EW-7833UAC met uitklapbare antenne heeft zeer goede totaalprestaties. Hij kost gemiddeld 51 euro en is daarom zeker een model dat een plek op je verlanglijstje verdient. 


AC600 (links) en de EW-7833UAC (rechts) van Edimax

Eminent

Het Nederlandse Eminent neemt deel aan deze test met een tweetal modellen, de Eminent EM4530 en de Eminent EM4535. Hoewel het typenummer maar weinig afwijkt, is aan niets te zien dat ze familie van elkaar zijn. De EM4535 is een simpele stick, terwijl de EM4530 (42 euro) een standaardje is waarop twee flinke antennes prijken. Opmerkelijk genoeg presteert de indrukwekkend vormgegeven EM4530 niet beter dan gemiddeld, terwijl de goedkopere EM4535 (36 euro) duidelijk tot de beter presterende adapters behoort. Het prijsverschil tussen de twee is klein, maar toch: de beter presterende EM4535 is zes euro goedkoper en maakt van kiezen een no brainer.


EM4530 (links) en EM4535 (rechts) van Eminent

Linksys

De bescheiden afmetingen van de Linksys WUSB6100 maken hem ideaal voor gebruik in een laptop. De prestaties van deze adapter vallen echter tegen, het is zelfs de traagste van de door ons geteste modellen. Dat is jammer, want hij is compact en ondersteunt MU-MIMO. Met die laatste functie zou je betere prestaties moeten kunnen behalen in combinatie met een geschikte router en andere apparaten die deze techniek ondersteunen, wanneer meerdere apparaten tegelijk communiceren met het netwerk. De gemiddelde prijs van 40 euro is echter te hoog om hem alleen op basis van zijn moderne techniek aan te raden.


Linksys WUSB6100

Netgear

De adapter die we van Netgear ontvingen luistert naar de naam Netgear A6210. Hij valt op vanwege de uitklapbare antenne. Daarnaast is de prijs gemiddeld 43 euro aantrekkelijk in vergelijking met andere adapters die op deze manier zijn ontworpen. De prestaties zijn heel behoorlijk, maar ASUS, Eminent en Edimax bieden veel betere prestaties. Met name die laatste is voor een tientje meer een heel stuk sneller, waardoor we dit model van Netgear niet als eerste zouden aanraden.


Netgear A6210

Sitecom

Het Nederlandse Sitecom laat in deze test van zich horen met maar liefst drie adapters: de WLA-3001, WLA3100 en de WLA-7100. De eerste is het meest opmerkelijk, dit is niet veel meer dan een dopje voor je USB-aansluiting. Handig als je geen gekke uitstulpingen wil hebben aan je laptop. Dat vertaalt zich echter wel in matige prestaties.


Sitecom WLA-3001

Wie mooi wil zijn moet dus een beetje pijn lijden. De gemiddelde prijs van 27 euro valt mee, maar de TP-Link Archer T1U is nog kleiner, amper langzamer en bijna een tientje goedkoper. De WLA-3100 (gemiddeld 22 euro) en WLA-7100 (gemiddeld 49 euro) zijn een stuk groter. De prestaties van deze adapters zijn beter dan die van de WLA-3001, maar in vergelijking met de concurrentie zijn geen van beide toppers. De prijs van de WLA-7100 is met gemiddeld 49 euro bovendien aan de hoge kant.


WLA3100 (links) en WLA-7100 (rechts) van Sitecom

Startech.com

Van Startech.com kregen we de compacte USB433WACDB toegestuurd. De prijs van gemiddeld 37 euro is niet heel erg hoog, maar ook voor deze prijsklasse weten de prestaties niet te overtuigen. Qua resultaten zit hij duidelijk aan de onderkant van het klassement. Links laten liggen dus.


Startech.com USB433WACDB

TP-Link

Van TP-Link kijken we naar maar liefst drie adapters. De kleinste is de al genoemde Archer T1U, die voor gemiddeld 19 euro van jou is. Handig als je een adapter zoekt die je eenvoudig in je laptop kunt stoppen om daar te laten zitten. De prestaties zijn niet geweldig, maar nog vervelender is dat hij tijdens onze tests niet erg stabiel bleek. Daarom hoort hij wat ons betreft niet op het boodschappenlijstje.


TP-Link Archer T1U

De Archer T2U is met 23 euro niet veel duurder, maar wel een stuk groter en slechts marginaal beter. De Archer T4UH is de enige van deze set die redelijk goede prestaties biedt. Ook dit is weer een adapter met een uitklapbare antenne die je op een standaardje moet plaatsen. Er zijn echter diverse modellen in deze prijsklasse - deze adapter kost gemiddeld 37 euro - die het duidelijk nog beter doen.


De Archer T2U (links) en de Archer T4UH (rechts) van TP-Link

PCI-Express-adapters

Heb je een desktop, dan lijkt een PCI-Express-adapter een slimme keuze. Niet alleen omdat je zo geen kostbare USB-poort hoeft op te offeren en omdat je doorgaans wel een PCIe x1 slot vrij hebt, maar ook omdat deze kaarten doorgaans meer antennes hebben en je zodoende hogere snelheden kunt behalen. Mits de fabrikanten dit in de praktijk waar weten te maken natuurlijk. We testten er vier om uit te vinden of deze kaartjes echt een meerwaarde bieden. Twee zijn afkomstig van TP-Link, terwijl ook ASUS en Startech.com een exemplaar konden leveren. Het verschil tussen de adapters is eenvoudig te zien. De Startech.com PEX433WAC11 biedt twee antenne-aansluitingen en dat geldt ook voor de Archer T6E van TP-Link. Zijn broer, de Archer T9E heeft drie aansluitingen en de PCE-AC88 van ASUS heeft er zelfs vier en is bovendien de enige kandidaat waarbij je de antennes met behulp van de meegeleverde standaard op een passende locatie kunt neerzetten.

ASUS

Van ASUS kregen we zoals gezegd de PCE-AC88 opgestuurd. Een rood koelprofiel geeft aan dat de kaart bedoeld is om snel te zijn en de vier antenne-aansluitingen benadrukken dat nog net wat meer. Er wordt een standaard meegeleverd met een kabel van een meter, waarmee je zelf kunt bepalen wat een gunstige plek is om de antennes te plaatsen. Mooi is het niet, maar dit is wel de beste manier om een goede doorvoersnelheid te halen. Dat zien we ook terug in de testresultaten, het is de snelste insteekkaart van de vier die wij testten. Desondanks is de USB-adapter van ASUS, de USB-AC68, sneller en goedkoper, de PCE-AC88 heeft namelijk een gemiddelde prijs van 109 euro. 


ASUS PCE-AC88

Startech.com

Van Startech.com ontvingen we de PEX433WAC11, een PCI-Express insteekkaart met twee antenne-aansluitingen. Opvallend in vergelijking met de concurrentie is dat dit merk niet gekozen heeft voor een koelprofiel op de WiFI-chipset. Daardoor ziet het kaartje er letterlijk en figuurlijk minder cool uit. Van de insteekkaarten komen de prestaties van de PEX433WAC11 met afstand als slechtste uit de bus. Bovendien is de prijs van 51 euro gemiddeld weliswaar niet heel hoog, maar nog altijd hoger dan die van de duidelijk beter presterende Archer T6E van TP-Link.


Startech.com PEX433WAC11

TP-Link

TP-Link stuurde ons twee insteek netwerkadapters, de Archer T6E en de Archer T9E. Waar de T6E beschikt over twee antenne-aansluitingen, heeft de T9E er maar liefst drie en is dan ook een stuk sneller. Des te opvallender is dat de T6E een slot van volledige hoogte nodig heeft terwijl de T9E met mindere ruimte toe kan. Als je de keuze hebt tussen de twee, is het dan ook niet moeilijk kiezen. Toch valt de T6E, zeker als je hem vergelijkt met de veel langzamere Startech.com best mee. Ook is deze duidelijk het goedkoopst met een gemiddelde prijs van 48 euro, waar de beter presterende T9E voor gemiddeld 65 euro over de toonbank gaat.


Archer T6E (links) en Archer T9E (rechts) van TP-Link

Testresultaten

In onderstaande grafieken zie je de testresultaten van alle adapters, zowel met de twee verschillende routers/chipsets als de gemiddelde doorvoersnelheid. De usb-modellen hebben een blauw balkje, de PCI-e exemplaren een groen balkje.

Conclusie

Er is zeker geen gebrek aan keuze als je een externe WiFi-adapter zoekt, maar de prestaties lopen bijna net zover uiteen als de prijzen. Daarbij stellen we vast dat zowel de duurste USB-adapter als de meest prijzige PCI-Express insteekkaart ook de snelste zijn, en de goedkoopste de langzaamste – maar dat er verder lang niet altijd een correlatie tussen de prijs en de prestaties bestaat.

Bij de USB-adapters is de ASUS USB-AC68 verreweg de snelste. Goedkoop is hij niet, maar wie het beste van het beste wilt hoeft niet verder te zoeken. Een Ultimate Product award is dan ook op zijn plaats. Wil je minder uitgeven, dan is de Edimax EW-7833UAC bijna net zo snel, maar een stuk prettiger geprijsd. Een Excellent Choice award dus voor deze aanrader. Wil je echt niet teveel uitgeven, dan zijn er nog steeds een paar interessante opties. De D-Link AC600 High Gain is de beste van de goedkopere adapters, de Eminent EM4535 is een paar euro duurder, maar ook beduidend sneller. Beide ontvangen een Great Value award.

Wil je een praktische en kleine adapter, dan is de Sitecom WLA-3001 het overwegen waard – de TP-Link T1U is nog beduidend goedkoper, maar kregen wij in elk geval niet stabiel. Hoewel de integratie van een beetje geheugen om de driver direct op de stick mee te leveren niet nieuw is, vinden we dit ten slotte een voldoende aanbevelenswaardige vondst om AVM te belonen met een Innovation award voor de Fritz!Wlan AC860.

Bij de PCI-Express-adapters is de keuze heel eenvoudig. De dure ASUS PCE-AC88 biedt de beste prestaties, goed voor een Ultimate Product award. De TP-Link Archer T9E AC1900 is een stuk aangenamer geprijsd en doet het nog altijd uitstekend, gaat zodoende aan de haal gaat met de Excellent Choice award. Ook de andere kandidaat van TP Link - Archer T6E - valt op met heel behoorlijke prestaties voor een schappelijke prijs en ontvangt een Great Value Award.


TP-Link Archer T9E AC1900
Edimax EW-7833UAC


AVM Fritz!Wlan AC860


ASUS USB-AC68
ASUS PCE-AC88


D-Link AC600 High Gain
Eminent EM4535
TP-Link Archer T6E  


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Asus PCE-AC88

Asus PCE-AC88

 • Draadloos
 • PCI-Express
 • PCIe x1 uitbreidingskaart
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

81,90 €

10 winkels
Asus USB-AC56

Asus USB-AC56

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Stick
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

51,40 €

9 winkels
Ultimate Asus USB-AC68

Asus USB-AC68

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Stick
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

66,90 €

10 winkels
Innovation AVM Fritz!WLAN USB Stick AC 860

AVM Fritz!WLAN USB Stick AC 860

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

35,99 €

2 winkels
Great Value D-Link AC600 High Gain

D-Link AC600 High Gain

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • Stick
 • 802.11ac

21,98 €

8 winkels
D-Link DWA-192

D-Link DWA-192

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

46,99 €

8 winkels
Edimax AC600

Edimax AC600

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • Stick
 • 802.11ac

21,24 €

4 winkels
Excellent Edimax EW-7833UAC

Edimax EW-7833UAC

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Stick
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

46,72 €

5 winkels
Eminent EM4530

Eminent EM4530

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 802.11ac

52,34 €

2 winkels
Great Value Eminent EM4535

Eminent EM4535

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Stick
 • 802.11ac
Niet verkrijgbaar
Linksys WUSB6100M

Linksys WUSB6100M

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Stick
 • 802.11ac

21,98 €

8 winkels
Netgear A6210

Netgear A6210

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Stick
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

34,99 €

8 winkels
Sitecom WLA-3001

Sitecom WLA-3001

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • Stick
 • 802.11ac

28,48 €

1 winkel
Sitecom WLA-3100

Sitecom WLA-3100

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • Stick
 • 802.11ac

29,99 €

2 winkels
Sitecom WLA-7100

Sitecom WLA-7100

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Stick
 • 802.11ac
Niet verkrijgbaar
StarTech.com PEX433WAC11

StarTech.com PEX433WAC11

 • Draadloos
 • PCI-Express
 • PCIe x1 uitbreidingskaart
 • 802.11ac

54,58 €

3 winkels
StarTech.com USB433WACDB

StarTech.com USB433WACDB

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • Stick
 • 802.11ac

32,95 €

5 winkels
TP-Link Archer T1U

TP-Link Archer T1U

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • Stick
 • 802.11ac

20,00 €

1 winkel
TP-Link Archer T2U

TP-Link Archer T2U

 • Draadloos
 • USB 2.0
 • Stick
 • 802.11ac

15,95 €

10 winkels
TP-Link Archer T4UH

TP-Link Archer T4UH

 • Draadloos
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Great Value TP-Link Archer T6E

TP-Link Archer T6E

 • Draadloos
 • PCI-Express
 • PCIe x1 uitbreidingskaart
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

35,95 €

8 winkels
Excellent TP-Link Archer T9E AC1900

TP-Link Archer T9E AC1900

 • Draadloos
 • PCI-Express
 • PCIe x1 uitbreidingskaart
 • 802.11ac
 • 1000 Mbit/s

77,90 €

1 winkel
0
*