MSI X370 SLI Plus, Gaming Pro Carbon & Krait Gaming review

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. MSI X370 SLI Plus en Krait Gaming
 3. 3. MSI X370 Gaming Pro Carbon
 4. 4. BIOS-screenshots
 5. 5. Test
 6. 6. Benchmarks (CPU)
 7. 7. Benchmarks (geheugen en GPU)
 8. 8. Benchmarks (USB 3.1)
 9. 9. Stroomverbruik
 10. 10. Geluidskwaliteit
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

In onze initiële round-up namen we twee socket AM4-moederborden van MSI mee: de peperdure X370 XPower Gaming Titanium en de betaalbare B350 Tomahawk. Inmiddels hebben we ook de X370 Gaming Pro Carbon, X370 SLI Plus en X370 Krait Gaming kunnen testen. We zijn benieuwd of deze MSI-borden ons beter kunnen bekoren.

In Hardware.Info Magazine #2/2017, dat vanaf morgen in de winkels ligt, lees je een vergelijkende test van 9 verschillende AM4 moederborden. Ondanks de beloftes van de fabrikanten, die vele moederborden voor het nieuwe platform claimden te gaan introduceren, druppelden de daadwerkelijke producten maar mondjesmaat in ons lab binnen. Van MSI konden we twee modellen meenemen in de review in het magazine, maar drie andere arriveerden te laat voor dat artikel.

Deze drie keuzes komen uit het middensegment, waarin veel samenstellers van een AMD Ryzen-systeem zullen winkelen om hun build compleet te maken. Ook de andere fabrikanten zijn uitgebreid aanwezig in deze categorie. Doorgaans treffen we hier borden aan waarbij het met alle basisvoorzieningen meer dan goed zit en waar je ook leuk mee kunt overklokken, zonder dat je een rib uit je lijf kwijt bent.

MSI X370 SLI PlusMSI X370 Krait Gaming
Vrijwel identieke moederborden, maar een totaal ander uiterlijk:
de MSI X370 SLI Plus en X370 Krait Gaming.

MSI leverde om te beginnen een tweeling aan: de X370 SLI Plus en X370 Krait Gaming zijn overduidelijk uit hetzelfde hout gesneden, maar voorzien van een andere afwerking. De Krait Gaming is gegoten in een wild zwart-wit thema, terwijl de normale SLI Plus het bij een neutraler zwart met grijstinten houdt. Het prijsverschil bedraagt 6 euro, dus voor een excentriek uiterlijk betaal je niet al te veel extra.

Het slotstuk is de X370 Gaming Pro Carbon, met een gemiddelde prijs van bijna 200 euro gericht op de meer veeleisende koper. Om de naam kracht bij te zetten, heeft MSI op diverse plekken carbon-stickers aangebracht. De liefhebber zal deze ruige look ongetwijfeld waarderen.

Op de volgende pagina's trekken we de drie MSI's uit elkaar - figuurlijk dan - en bekijken we waar de verschillen zitten. Uiteindelijk zullen we natuurlijk ook de vergelijking met de concurrentie maken.

MSI X370 SLI Plus en Krait Gaming

De MSI X370 SLI Plus is het goedkoopste socket AM4-moederbord van de fabrikant met ondersteuning voor SLI. Zoals we op de vorige pagina al schreven, is de Krait Gaming op het kleurtje na praktisch identiek, dus we bespreken ze gezamenlijk. De borden hebben een tweetal PCI-Express 3.0 x16-sloten - bij SLI of CrossFire krijgt elk slot acht lanes - die met metaal zijn versterkt. Een derde x16-slot is elektrische slechts een 2.0 x4-sleuf dat zelfs maar één lane bandbreedte krijgt als je een van de drie x1-sloten gebruikt.

MSI X370 SLI Plus
De MSI X370 SLI Plus is een instapbord voor SLI-gebruikers.

Voor gebruik met een onboard videokaart heeft MSI een tweetal monitoruitgangen aangebracht, namelijk DVI-D en HDMI 1.4. Daarmee maakt MSI een andere keuze dan concurrent ASUS, dat voor HDMI en DisplayPort koos. Hoe dan ook zul je een moederbord als dit waarschijnlijk niet snel met een APU gaan combineren, dus het maakt voor ons niet veel uit.

In grote lijnen volgen de SLI Plus en de Krait Gaming de regel om te implementeren wat de chipset biedt, maar ook niet meer dan dat. Op storagevlak betekent dat zes SATA600-poorten en één M.2 x4-slot. Uit de processor en de X370-chipset komen in totaal acht USB 3.0-poorten, waarvan er vier bereikbaar zijn via het I/O-paneel en vier via een tweetal interne headers. Evenzoveel headers zijn er beschikbaar voor USB 2.0, aangevuld met twee poorten achterop. USB 3.1 wordt verzorgd door een additionele ASMedia ASM2142-chip, die zorgt voor één Type-A en één Type-C connector.

MSI X370 Krait Gaming
De X370 Krait Gaming is praktisch hetzelfde bord, maar in een andere kleurstelling.

Over de keuzes op het gebied van audio en netwerk zijn we minder te spreken. Op het bord zit een Realtek ALC892-codec gesoldeerd, zeker niet de meest high-end audiocodec die beschikbaar is. Bovendien ontbreekt een optische S/PDIF-uitgang. Ook de netwerkcontroller is afkomstig van Realtek in de vorm van een 8111H, die maximaal gigabitsnelheden ondersteunt.

Beide borden beschikken over zes fan-connectors, waarvan één gereserveerd voor de CPU-fan en één voor een waterkoelpomp - die laatste aansluiting kan maximaal 2A stroom leveren. Ze zijn allemaal netjes geschikt voor een PWM-signaal. De stroomvoorziening is bij alle vandaag geteste X370's van MSI gelijk - op de volgende pagina bespreken we die uitgebreid.

Ten slotte mag natuurlijk ook een RGB-header voor het aansluiten van ledverlichting niet ontbreken.

MSI X370 Gaming Pro Carbon

De MSI X370 Gaming Pro Carbon is een heel ander bord. Veel zaken die bij de SLI Plus en Krait Gaming nog redelijk basic waren gehouden, zijn bij de Gaming Pro Carbon wel voorzien van top-notch componenten. Zo heeft MSI gekozen voor een Realtek ALC1220 als audiocodec - de hoogst gepositioneerde variant van dat bedrijf - en een netwerkcontroller van Intel.

Qua indeling van de uitbreidingssloten is de Carbon gelijk aan de andere twee borden, maar doordat er een tweede M.2-slot is aangebracht treden er iets meer afhankelijkheden in werking. Zo wordt het PCI-Express 2.0 x16-slot uitgeschakeld als je een tweede PCIe-SSD plaatst, terwijl er juist SATA-poorten verloren gaan als je voor een SATA-gebaseerde M.2-SSD gaat. Dat is niet ongebruikelijk voor borden met veel functionaliteit, maar wel iets om rekening mee te houden bij het samenstellen van je systeem.

MSI X370 Gaming Pro Carbon
De MSI X370 Gaming Pro Carbon is afgewerkt met een carbonlook.

Zaken als het aantal SATA-poorten en USB-aansluitingen zijn identiek aan de SLI Plus en Krait Gaming. Op het I/O-panel is de enige wijziging dat een analoge jackpoort is ingewisseld voor een optische audio-uitgang. Bovendien zijn alle connectors rood geworden - dat ziet er misschien wat mooier uit, maar maakt het wel lastiger om op het oog bijvoorbeeld USB 3.0 en 3.1 uit elkaar te houden.

Ook de stroomvoorziening is bij alle drie de borden gelijk. Die bestaat uit 10 fasen die worden aangestuurd door een Richtek RT8894A-controller, waarvan er acht rechtstreeks voor de CPU zijn. De andere twee worden gebruikt voor het SoC-gedeelte en het geheugen. Per primaire fase zijn er twee mosfets aanwezig, namelijk de Niko-Sem PK616BA en PK632BA. Er is niet veel bekend over de Richtek VRM-controllers, die alleen door MSI worden toegepast. Duidelijk is wel dat het officieel een 4+3-fasen controller is, waarvan er 4+1 worden gebruikt om elk twee fysieke fasen aan te sturen.

MSI X370 Gaming Pro Carbon
Qua uitrusting is de Gaming Pro Carbon een stuk luxer dan de andere twee.

Wie nog had gehoopt op extra on-board functionaliteit op dit duurdere model, moeten we helaas teleurstellen. Dual-BIOS, een probleemdiagnose-display, knoppen voor power/reset en een knop voor het resetten van de BIOS missen allemaal. Het enige MSI X370-moederbord met dergelijke functionaliteit is de 130 euro duurdere XPower Gaming Titanium.

BIOS-screenshots

Hieronder kun je alle BIOS-screenshots bekijken. Alleen bij de X370 Gaming Pro Carbon kun je de baseclock instellen, maar bij gebrek aan een externe clockgenerator is het maximum slechts 103 MHz.

MSI X370 Gaming Pro Carbon

MSI X370 SLI Plus

MSI X370 Krait Gaming

Test

We hebben de socket AM4-moederborden getest met een AMD Ryzen 7 1800X, 8GB Corsair Dominator geheugen geklokt op 2400 MHz, een tweetal OCZ Arc 100 240GB SSD’s en een Seasonic Prime 650W 80+ Titanium voeding. Omdat onze standaard koeler niet altijd afdoende was om de processors koel te houden zonder throttling, hebben we hiervoor de Cooler Master MasterLiquid Lite 120 gebruikt. Als losse videokaart gebruiken we de MSI GeForce GTX 1050 Ti. 

Alle tests voeren we uit op de standaardinstellingen van de moederborden. Voorheen zetten we de C-states nog op maximaal en schakelden we verschillende stroombesparingsinstellingen in, maar nu laten we het over aan de fabrikant om hier zelf beslissingen over te maken. Vanzelfsprekend zijn prestaties en stroomverbruik afhankelijk van de tuning van een fabrikant.

We vergelijken de drie MSI's met alle andere tot nu toe geteste socket AM4-moederborden.

Benchmarks (CPU)

We beginnen met een aantal benchmarks die voornamelijk de CPU-prestaties meten. Hoewel AMD-borden geen Enhanced Turbo hebben, zoals we zien bij de Intel platforms, zijn er soms nog wel opties die de prestaties verhogen ten koste van het stroomverbruik.

De CPU-benchmarks laten geen grote verschillen zien. De X370 Gaming Pro Carbon staat gemiddeld nipt hoger dan de andere twee borden, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Benchmarks (geheugen en GPU)

Passmark bevat ook een test die specifiek het geheugen test, terwijl 3DMark Skydiver laat zien hoe goed de videokaart presteert.

De geheugenprestaties van de MSI X370-borden zijn dik in orde. In Skydiver zien we nauwelijks verschillen.

Benchmarks (USB 3.1)

MSI heeft gekozen voor de ASMedia ASM2142-controller op deze borden, wat vooral in de schrijftest tot goede scores leidt.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik hebben we gemeten in twee standen: idle (waarbij we een gemiddelde van 5 minuten bepalen) en onder belasting bij het maximale verbruik tijdens Cinebench 15.

Let op: vergeleken met de vorige generaties gebruiken we een andere (en bijzonder efficiënte) voeding, waardoor het stroomverbruik iets anders zal zijn dan we voorheen hebben gemeten. Ook configureren we de moederborden anders: nu testen we alles op de standaardinstellingen van de BIOS. Het stroomverbruik is ook niet één-op-één vergelijkbaar met Kaby Lake of zelfs het high-end platform, omdat we hiervoor een losse GPU en een waterkoeler gebruiken. 

De MSI-moederborden zijn zowel in idle als onder belasting erg zuinig, met uitzondering van de Krait Gaming. Gezien de gelijkenissen met de X370 SLI Plus zien we daar niet echt reden toe - wellicht valt er hier nog wat te winnen met BIOS-optimalisatie.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van moederborden testen we met behulp van de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. Let wel: we testen dus tegelijkertijd de kwaliteit van de uitgang en de ingang van de onboard geluidskaarten. De "zwakste schakel" bepaalt het resultaat.

De dynamic range en noise level tests zijn erg vergelijkbaar en tonen ook vrijwel identieke resultaten. De dynamic range test meet het verschil in volume tussen het hardste en zachtste waar te nemen signaal, de noise level test meet het verschil tussen het hardste geluid en het ruisniveau.

Om de getallen even in perspectief te plaatsen: de hoogste dynamic range c.q. noise level die met 16-bit geluid in theorie mogelijk is, is 96 dB. 99,9% van het geluid dat je beluistert op je PC (CD's, MP3's, YouTube, games etc) is 16-bit en de grafieken bewijzen dus dat de hardware in vrijwel alle gevallen geen enkele beperking vormt. De hogere scores kunnen we enkel behalen door met 24-bit audio te testen. We kunnen ons overigens niet voorstellen dat er ook maar iemand is die het verschil tussen 91 dB en 100 dB signaal/ruis-verhouding daadwerkelijk kan horen.

De ALC1220-codec van de X370 Gaming Pro Carbon zorgt voor goede prestaties, al doen duurdere borden met nog meer aandacht voor de audio-implementatie het beter. De SLI Plus en Krait Gaming vallen qua audioprestaties duidelijk in de budgetcategorie.

De stereo crosstalk test in hoeverre geluid voor het ene kanaal (links of rechts) doorklinkt op het andere kanaal. 

Ten slotte meten we met RMAA de total harmonic distortion, in feite een gemiddelde van de vervorming in het frequentiedomein. 

Conclusie

MSI positioneert zijn X370 SLI Plus lijnrecht tegenover de ASUS Prime X370-Pro: op het moment van schrijven zijn ze tot op de cent even duur. Het belangrijkste voordeel van de MSI is dat er een USB 3.1 Type-C aansluiting aanwezig is. Bij ASUS zijn alle poorten Type-A en mis je dus die nieuwe connector. Daar staat tegenover dat ASUS ook een interne header biedt voor USB 3.1, die het bord van MSI mist.

Als we verder kijken, stapelen de voordelen van de ASUS zich echter op. ASUS biedt meer USB-poorten, meer SATA-aansluitingen, betere audio, een optische geluidsuitgang, een luxere netwerkcontroller en een uitgebreidere stroomvoorziening. Op basis daarvan zou je verwachten dat de SLI Plus op z'n minst 20 à 30 euro goedkoper zou zijn, maar dat is niet het geval. We kunnen niet anders dan concluderen dat MSI de plank flink misslaat. Voor de vrijwel identieke Krait Gaming geldt uiteraard hetzelfde.

Eigenlijk komt MSI qua features pas op het niveau van de ASUS Prime met de X370 Gaming Pro Carbon, een bord dat 30 euro duurder is. Voor een tientje minder haal je echter de ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 in huis, die op een aantal punten net een stukje beter is. Uiteindelijk vraagt MSI ook hier te veel voor te weinig. Het socket AM4-platform moet waarschijnlijk nog wel even mee, dus we hopen dat de fabrikant dit zelf ook realiseert en met interessantere modellen gaat komen, of zijn prijzen gaat bijstellen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

MSI X370 Gaming Pro Carbon

MSI X370 Gaming Pro Carbon

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

153,95 €

2 winkels
MSI X370 Krait Gaming

MSI X370 Krait Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

165,89 €

4 winkels
MSI X370 SLI Plus

MSI X370 SLI Plus

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4

146,59 €

5 winkels
0
*