Logitech Brio review: de ultieme webcam?

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Positionering
 3. 3. 4K
 4. 4. HDR
 5. 5. Met Hello
 6. 6. Specificaties en beoordeling
 7. 7. Foto's
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Webcams zijn net geluidskaarten: doorgaans sta je er niet meer bij stil, omdat ze al ingebouwd zitten in je systeem - al is dat in het geval van webcams uiteraard je laptop. Dat maakt het lastig voor de fabrikanten van losse webcams om nog echte meerwaarde te bieden, maar een merk blijft in elk geval aan de weg timmeren. De Logitech Brio is het nieuwe topmodel van deze fabrikant, met een (zeer) stevig prijskaartje, maar ook zeer interessante eigenschappen. Wij voelden hem aan de tand.

In een tijd waarin we meer en goedkoper dan ooit over de hele wereld kunnen communiceren, zou je misschien denken dat goede camera's om elkaar ook te kunnen zien een levendige markt zouden vormen. Niets is minder waar: je moet fabrikanten van webcams met een zaklamp zoeken en wil je dan ook nog eens iets dat meer is dan een massaproduct uit een anonieme Chinese fabriek met een merksticker erop, dan is je keuze helemaal beperkt.

Logitech Brio 4K Ultra HD Webcam
Logitech Brio

De reden hiervoor is simpel: de meeste mensen gebruiken tegenwoordig een laptop in plaats van een desktop en in verreweg de meeste laptops is een webcam net zo'n standaardvoorziening als het beeldscherm en toetsenbord. De kwaliteit loopt uiteen, maar het werkt altijd wel, en 'goed genoeg' geeft vaak de doorslag wanneer 'gratis' de derde 'g' in de vergelijking is. Waarom zou je geld uitgeven aan een apart apparaat, als er al een voorziening voorhanden is?

Dat is een vraag die bijzonder lastig te beantwoorden is. Een speler die daar toch met enige regelmaat een poging toe doet is Logitech. Deze fabrikant, bekend van zijn muizen en toetsenborden, voert sinds jaar en dag webcams in het assortiment, die vrij constant als beste uit de test komen - bijna simpelweg omdat het wél investeert in onderzoek en ontwikkeling. De nieuwste loot aan deze tak van het bedrijf is de Logitech Brio, onderwerp van dit artikel.

Deze webcam kost een lieve duit: hij moet volgens Logitech 239 euro opbrengen. De straatprijzen zijn, getuige onze Prijsvergelijker, wel iets lager, maar voor heel veel minder dan 200 euro verwisselt de Brio toch niet van eigenaar. Dat is ongeveer twee keer zoveel als je kwijt bent voor de al zeer goede, maar evenmin heel goedkope voorloper, de C920. Het roept de vraag op, wat je nou 'meer' krijgt voor dit apparaat. Gelukkig heeft Logitech daar een duidelijk antwoord op, al moet je zelf bepalen of dat voor jou ook doorslaggevend is.

Positionering

Een van de redenen dat het lastig is voor fabrikanten om zich te onderscheiden met webcams, is dat de beeldkwaliteit uiteindelijk niet (alleen) wordt bepaald door het apparaat zelf, maar vooral door het gebruikte protocol. Clients als Skype hebben wel enige stappen gezet wat betreft videocodecs, maar in veel andere gevallen is de beeldkwaliteit tamelijk matig te noemen. Zeker wanneer je die vergelijkt met wat er technisch mogelijk is en wat de stand van zaken is bij vooraf opgenomen streaming video. Toch is hier de laatste jaren wel verbetering in te zien. Zo kunnen Skype en Hangouts moderne codecs als H.264 en VP9 gebruiken. In de praktijk zien we toch wel vaak dat de kwaliteit terugvalt, en dan is lastig de oorzaak te achterhalen: de software past deze automatisch aan op basis van beschikbare bandbreedte, lag, processorkracht en meer factoren waarop je als eindgebruiker weinig invloed hebt. 

Om die reden gebruiken mensen die live videostreaming echt nodig hebben, veelal gespecialiseerde apparatuur. Logitech heeft bijvoorbeeld ook een heel assortiment aan professionele, dedicated videoconferencing en video collaboration producten waarmee een zo hoog mogelijk kwaliteit gegarandeerd moet worden. In de hoek van professionele streamers en 'casters zien we ook dat er gebruik wordt gemaakt van andere methodes zoals 'echte' camera's die met behulp van capture-apparaten worden aangesloten.

Logitech Brio 4K Ultra HD Webcam
De Brio ondersteunt '4K en hdr'

Dan heb je het echter wel over behoorlijk kostbare oplossingen, en er zit zeker een gat tussen een echt goede webcam zoals de C920 en benaderingen zoals hierboven genoemd, die veelal duizend(en) euro's kosten. In dat gat stapt Logitech met de Brio. Wat is de toegevoegde waarde die de hogere prijs moet verantwoorden? Dat laat zich simpel beantwoorden met twee trefwoorden: 4K en hdr.

4K

Je leest het goed, de Logitech Brio kan video opnemen in zogeheten 4K-resoluties, dus met een horizontale resolutie van om en nabij de 4000 pixels. In het geval van de Brio is dat 3840x2160 (uhd) met 30 fps (4096x2160 zou ook mogelijk moeten zijn, maar dat kregen we niet aan de praat met de gebruikte software). Het directe nut van zoveel pixels is natuurlijk beperkt, want doorgaans gebruik je niet je hele scherm voor webcam beeld, maar slechts een deel ervan. Daarnaast hebben de meeste mensen nog altijd geen ultra hd-monitor, laat staan een  dci-4k exemplaar. Waar is die grote sensorresolutie dan wél goed voor? Een aantal zaken.


Video opnemen kan met 30 fps in uhd, of 60 fps in full hd

In de eerste plaats is het hierdoor mogelijk digitaal te 'zoomen' zonder de gangbare nadelen hiervan (lelijke pixelinterpolatie): je kunt gewoon een deel van het totale sensorbeeld beeldvullend weergeven en dat is dan ook op een full hd monitor nog scherp. Wel is het zo dat je bij de maximale zoom (5x) de nodige ruis en artefacten gaat zien, maar een kleinere crop ziet er uitstekend uit. Het tweede voordeel is dat je al naar gelang je gebruikswensen een groter of kleiner blikveld kunt weergeven. De Brio kan een hoek van 65, 78 en 90 graden registreren. Met een breder blikveld kan je ook eenvoudig meerdere mensen in beeld krijgen. Zet de webcam aan het uiteinde van een tafel neer en drie of vier mensen passen probleemloos in beeld. 


Achtereenvolgens 65, 78 en 90 graden beeldhoek

Het laatste voordeel van de extra pixels is dat de informatie hiervan ook gebruikt wordt om lagere resoluties beter weer te geven. Hierdoor is het full hd beeld van de Brio nog een stap beter dan dat van bijvoorbeeld de C920. Dat is een extra voordeel wanneer je je realiseert dat een webcambeeld doorgaans in slechts een deel van het beeldscherm wordt getoond. Het beeld is zonder meer scherper. Vermeldenswaard is dat full hd (1920x1080) ook met 60 beelden per seconde kan worden geregistreerd. HD (1280x720) is zelfs mogelijk met 90 fps.

HDR

De tweede 'unique selling point' van de Brio is een drieletterige afkorting waar we tegenwoordig mee om de oren geslagen worden: hdr. Voor wie het nog niet wist: hiermee wordt aangegeven dat een apparaat in staat is om een hoger dynamisch bereik te registreren of weer te geven, dus met een groter verschil tussen licht en donker - en, dat is cruciaal, gelijktijdig. Zo blijven er meer details zichtbaar in lichte en donkere beelddelen, waar die bij een 'sdr' apparaat zouden afvlakken naar geheel wit of geheel zwart. 

Wie nu verwacht met de Brio een webcam in huis te halen die hdr-data aan een hiervoor geschikte monitor of televisie kan doorgeven, komt van een koude kermis thuis. Het hogere dynamische bereik blijft geheel binnen het apparaat, dat je immers gewoon als usb video class device aansluit - er is geen hdmi-stekker of iets dergelijks voorhanden. Concreet betekent hdr vooral een doorontwikkeling van Logitech's 'RightLight' techniek, die probeert een zo gebalanceerd mogelijk beeld in lastige lichtomstandigheden te registreren. Een notoir zwak punt van webcams is dat ze bij fel licht overcompenseren, waardoor het gefilmde object - doorgaans jijzelf - te donker wordt weergegeven. Dat betekent dat je bij de meeste webcams beter de gordijnen kunt sluiten, als er zich een raam achter je bevindt. Dan moet het ook weer niet té donker worden, want daar kunnen de minder goede webcams ook niet mee overweg. Echter, voor de topmodellen van Logitech was dat al nooit echt een probleem en dat geldt ook voor de Brio, die ook met weinig licht nog prima beeld levert.

Overigens heeft de Brio ook zijn limieten: aan de top van de helderheidscurve vlakt deze ook af naar wit - maar dan zonder dat het beeld op de voorgrond te donker wordt. Dat is op bovenstaand screenshot goed te zien: de ramen zijn volledig wit, want het licht daaruit is te helder. Bij een andere webcam wordt dan echter of de hele achtergrond overbelicht, of de voorgrond onderbelicht.

Met Hello

De twee speerpunten van 4K en hdr zorgen er dus voor dat de Logitech Brio zich kan onderscheiden, maar wat haal je verder met dit apparaat in huis? Het is in elk geval een behoorlijk uit de kluiten gewassen webcam - horizontaal meet hij iets meer dan 10 cm, en hij weegt 63 gram. Dat lijkt weinig, maar als je hem vast hebt voelt het als een behoorlijk gewicht aan. Gelukkig levert Logitech een fatsoenlijke en slimme standaard mee, waarmee je hem zowel aan de bovenrand van een monitor als van een laptopscherm kunt bevestigen, zonder dat hij eraf valt. Die kun je ook loshalen en dan vinden we een standaard formaat schroefdraad, waarmee je hem bijvoorbeeld op een compact statief kunt zetten: handig. Een apart klepje om de lens fysiek af te dekken levert Logitech ook mee, wat tegenwoordig zeker niet als overbodige luxe moet worden beschouwd.

Logitech Brio 4K Ultra HD Webcam

De stevige standaard is des te belangrijker, omdat de kabel waarmee je hem aansluit rustig gekwalificeerd mag worden als 'overkill'. Het is natuurlijk een usb 3.0 kabel met aan een kant een Type-C stekker, en voor constante signaaloverdracht moet dat een degelijk exemplaar zijn, zeker omdat hij 1,5 meter lang is - maar het gewicht van de kabel benadert dat van de webcam aardig, en de stekkers zijn érg groot. Aan de andere kant, we hebben heel wat matige usb-C-kabels in het lab gezien, maar waar de nodige daarvan niet eens in staat waren om een bestandje van een smartphone af te kopiëren, was dat met het exemplaar van de Brio geen enkel probleem. Overigens kan je de Brio ook aansluiten via usb 2.0, maar dan is de resolutie beperkt tot full hd.

Goed, de camera en kabel zijn dus oerdegelijk, maar hoe zit het met de techniek erin? Helaas laat Logitech daar bitter weinig over los, dus zaken als het formaat van de sensor, de grootte van de pixels of de gebruikte codecs zijn alle niet te achterhalen. Wat weten we dan wel? Er zitten in elk geval twee sensoren in de behuizing, een normaal en een IR-exemplaar. Die laatste zorgt ervoor dat de Brio ook Windows Hello ondersteunt: door het combineren van de gewone en IR-sensorinformatie kan je gezicht voldoende nauwkeurig herkend worden, dat je hiermee kunt inloggen. Het is echter geen 'echte' RealSense3D camera zoals Intel die ontwikkeld heeft. Toch kan je er, met behulp van software die Logitech inmiddels op de eigen site als download aanbiedt, een trucje met de naam 'background replacement' mee uithalen. Met deze software, afkomstig van Personify, kan de webcam de persoon op de voorgrond 'vrijmaken' en vervolgens de achtergrond vervangen. Wat ook kan, is de achtergrond vervagen, handig voor wie thuiswerkt en enige privacy wenst, of gewoon de rommel niet scherp in beeld wil brengen.

Het werkt verrassend goed, al doe je er goed aan niet zoals de schrijver van dit artikel een hoge stoel te gebruiken die ook achter je hoofd zichtbaar is - dat bemoeilijkt het 'uitknippen'. Ook in- en uitzoomen levert soms wat vreemde resultaten op, waarbij een deel van de achtergrond toch weer zichtbaar kan worden. Een tweede persoon in beeld wordt soms wel, soms niet en soms gedeeltelijk 'vrijstaand gemaakt'. In een tamelijk confronterend moment tijdens de test werd een collega zelfs virtueel onthoofd. Oftewel, de ervaringen kunnen wisselend zijn. Wel zo handig is dat Logitech een 'widget' beschikbaar maakt waarmee je de 'background replacement' ook kunt toepassen als je de webcam met een andere toepassing gebruikt. 

De software biedt verder basale instelmogelijkheden. Onze ervaring is dat je er beter niet al te veel aan kunt prutsen, want de standaard instellingen leveren meestal het beste resultaat op. 

We zouden het bijna vergeten, maar de Brio heeft ook voorzieningen om geluid op te nemen bij het beeld. Twee microfoons zijn ingebouwd, een voor de stemregistratie en een om omgevingsgeluiden en echo's weg te filteren. Deze werken prima, veel meer valt daar niet over te zeggen.

Specificaties en beoordeling

Hieronder vind je de volledige specificaties en onze beoordeling van de Logitech Brio webcam.

Algemeen
 
MerkLogitech
ProductnaamBrio 4K Ultra HD Webcam
Productcode960-001106
DetailsProductinfo
Specificaties
Megapixels sensor8 MPixel
Resolutie sensor4096x2160
Lensglas
BrandpuntsafstandAutofocus
USB-interface
USB-standaard3.0
Firewire-interface
Microfoon intern
Headset meegeleverd
Galm onderdrukking
Desktop bevestiging
Notebook bevestiging
LED
Afdekbare lens
Afmeting - Breedte10.2 cm
Afmeting - Diepte2.65 cm
Afmeting - Hoogte2.7 cm
Lengte kabel150 cm
Functionaliteit
Maximale resolutie video4096x2160
Framerate bij hoogste resolutie30 fps
Framerate bij 320x24060 fps
Framerate bij 640x48060 fps
Maximale resolutie foto ongeïnterpoleerd4096x2160
Testresultaten 2010
Scherpte9
Ruis8
Witbalans9
Belichting9
Contrast8
Kleur8
Werking bij weinig licht9

Foto's

Hier vind je alle foto's van de Logitech Brio webcam. 

Conclusie

Goed, een webcam van ruim 200 euro, wat vinden we ervan na er de nodige tijd gebruik van te hebben gemaakt? Het is een apparaat dat lastig zonder meer is aan te raden, want daarvoor is de prijs te hoog. Als je maar incidenteel een webcam nodig hebt, kan je ook volstaan met het exemplaar in je notebook, mits dat enigszins fatsoenlijk is. Daarbij speelt niet eens alleen de beeldkwaliteit een rol, maar ook het gemak: bij een notebook is de webcam direct voorhanden, een apparaat als de Brio moet je eerst aansluiten en toch weer even goed positioneren. De HP 840 G1 die schrijver dezes doorgaans gebruikt heeft een heel fatsoenlijke webcam; de Brio is ontegenzeggelijk veel beter, maar hier geldt toch: goed genoeg is wel zo gemakkelijk. Heb je echt een betere webcam nodig, maar gebruik je hem niet zo vaak, dan is een beter betaalbare webcam zoals Logitechs eigen C920 een meer voor de hand liggende. 

Voor incidenteel gebruik of gebruik onderweg zouden we hem dus niet als eerste aanbevelen, maar er zijn genoeg scenario's denkbaar waarin we zeker de voorkeur zouden geven aan de Brio. Sowieso zal elke desktopgebruiker die regelmatig videogesprekken voert zeer tevreden zijn met de uitmuntende beeldkwaliteit, en dat gaat des te meer op voor iedereen die in 'lastig' licht zit: hel verlichte kantoorpanden, ruimtes met fel tegenlicht, of juist weinig licht - het is koren op de molen van deze camera. Daarnaast is het juist een zeer betaalbare oplossing voor kleinere kantoren, die af en toe moeten video conferencen, maar niet per se direct duizend(en) euro's willen investeren in een autonoom systeem hiervoor. Drie man (m/v) om tafel en in gesprek met klanten of partners elders in de wereld, met een statiefje erbij is het een fluitje van een cent met de Brio. Ook voor de thuiswerker die niet per se de zolderkamer of het kinderspeelgoed in beeld wil hebben is hij dankzij de aanpasbare beeldhoek en de 'background replacement' Personify software zeer het overwegen waard. Last but not least: wilde je je pc toch al beveiligen met Windows Hello gezichtsherkenning, dan is dit een van de weinige oplossingen die je achteraf hiervoor kunt aansluiten, gezien het de facto niet beschikbaar zijn van third party RealSense3D camera's.

Onder de streep is de Logitech Brio op dit moment de ultieme 'gewone' webcam die je kunt kopen, de beste die we tot dusver hebben getest. Laten we de prijs buiten beschouwing, dan zouden we geen beter exemplaar kunnen verzinnen. Daarvoor hebben we maar een award, en dat is de Hardware.Info Ultimate Product award, die we hem dan ook bij dezen toekennen.


Logitech Brio


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Logitech Brio 4K Ultra HD Webcam

Logitech Brio 4K Ultra HD Webcam

 • 8 MPixel
 • 4096x2160
 • USB-interface
 • Microfoon intern

154,85 €

8 winkels
0
*