Nvidia GeForce GTX 1080 Ti round-up: wie heeft de beste?

71 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix OC
 3. 3. EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2
 4. 4. Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme Edition
 5. 5. Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra
 6. 6. MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X
 7. 7. Specificatievergelijking
 8. 8. Testmethode
 9. 9. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Time Spy
 10. 10. Benchmarks: Battlefield 1
 11. 11. Benchmarks: Civilization VI
 12. 12. Benchmarks: Rise of the Tomb Raider
 13. 13. Benchmarks: Ghost Recon Wildlands
 14. 14. Benchmarks: The Division
 15. 15. Hardware.Info Prestatiescore
 16. 16. Geluidsproductie en temperatuur
 17. 17. Efficiëntie koeling
 18. 18. Stroomverbruik
 19. 19. Duurtest
 20. 20. Overklokresultaten en SLI
 21. 21. Conclusie
 22. 22. Besproken producten
 23. 23. Reacties

Inleiding

De Nvidia GeForce GTX 1080 Ti is dé videokaart voor wie geen concessies wil doen aan zijn game-ervaring. In deze round-up vergelijken we de ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix OC, EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2, Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme Edition, Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra en MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X. Dat doen we met een gloednieuwe set benchmarks en uiteraard onze uitgebreide tests op het gebied van koeling en geluidsproductie. Welk merk heeft de beste GTX 1080 Ti? Na het lezen van dit artikel weet je het.

In maart introduceerde Nvidia zijn nieuwe topmodel voor de GeForce-reeks. De GTX 1080 Ti is gebaseerd op dezelfde GP102-GPU als de Titan X Pascal en is de snelste chip die Nvidia op dit moment te bieden heeft voor gamingdoeleinden. Het potentieel van de chip is groot, maar de Founders Edition bleek wederom geen wonder qua koeling.

Vrijwel alle fabrikanten denken het beter te kunnen en komen dus met eigen modellen op basis van de GTX 1080 Ti. In deze round-up testen we videokaarten van vijf grote spelers, die allemaal beweren dat hun eigen ontwerp het beste koelt, de meeste features heeft en het stilst zijn werk doet. Uiteraard kan er maar één de beste zijn: daarom hebben we ze allemaal uitvoerig getest.

Met deze round-up introduceren we bovendien een geheel nieuwe testmethode, die is afgeleid van de testprocedure die we sinds de launch van de GTX 1080 Ti voor 3D-chips gebruiken. Dat betekent onder meer een verse selectie games en tests op de resoluties die er bij een bepaald type videokaart het meest toe doen. Meer hierover lees je op de testprocedure-pagina; eerst bespreken we de videokaarten nog even afzonderlijk.

ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix OC

ASUS leverde de eerste custom 1080 Ti aan in ons testlab. De Strix OC is een stijlbreuk met het verleden: voor het eerst in jaren was de kaart weer breder dan twee uitbreidingssloten en ook van het DirectCU-principe werd afscheid genomen. Door de extra ruimte is het koelblok 40 procent groter dan dat van de GTX 1080 Strix, terwijl de heatpipes nu niet langer direct contact maken met de GPU, maar uitmonden in een koperen baseplate.

Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11GB

We hebben over die kwestie gehad contact gehad met de ontwerpers van de videokaart. Volgens ASUS zorgen de DirectCU-heatpipes in labtests nog altijd voor een betere warmteoverdacht, omdat de thermische geleiding van de heatpipes vele malen hoger is dan die van een koperen baseplate. Dit is zelfs zo als niet alle heatpipes direct contact maken met de GPU. Echter, in de productie varieert de montage van de koeler en bijvoorbeeld de hoeveelheid koelpasta enigszins, afwijkingen waar DirectCU gevoeliger voor was dan een baseplate. Mede daarom is er, aldus ASUS, gekozen om afscheid te nemen van de DirectCU. De nieuwe koeler heet nu dan ook MaxContact.

Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11GB

Naast de koeler heeft ASUS natuurlijk ook de printplaat onder handen genomen. De Strix OC heeft een 10+2-fasen stroomvoorziening en is gemaakt met zijn automatische productielijn, al merk je daar door de aanwezige backplate weinig van. De stroomtoevoer verloopt via twee 8-pins stroomconnectors, terwijl er achterop vijf monitoraansluitingen te vinden zijn: twee keer DisplayPort, twee keer HDMI en eenmaal DVI. De tweede HDMI-poort is handig om naast een VR-headset ook je HDMI-monitor of televisie aangesloten te kunnen houden. Als extra features biedt ASUS FanConnect II voor het aansluiten van casefans en synchroniseerbare RGB-verlichting. Tot 26 juni krijg je ook nog een licentie op de game Dawn of War 3 bij aanschaf van deze kaart.

Onze eerdere review van de ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix OC lees je hier terug.

EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2

De kaart van EVGA kwam vlak voor de publicatie van deze round-up binnen en is de enige kaart waarvan we niet eerder een losse review hebben gepubliceerd. De GTX 1080 Ti SC2 is gebaseerd op de iCX-technologie, waaraan we in onze review van de GTX 1080 SC2 uitgebreid aandacht besteedden. In totaal zitten er negen temperatuursensoren en microcontrollers op de printplaat, die naast de GPU-temperatuur ook de temperaturen van de stroomvoorziening en de geheugenchips in de gaten houden. Dit uiteraard als reactie op de problemen met de VRM-koeling bij de GTX 1070 en 1080 met ACX 3.0-koeler.

EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 11GB

Als enige testdeelnemer is de SC2 gewoon dual-slot, wat hem geschikt maakt voor SLI op kleinere moederborden. Het aantal ventilatoren is eveneens twee, maar daarmee is iets bijzonders aan de hand. De linkerfan is namelijk afhankelijk van de GPU-temperatuur, terwijl de rechterfan wordt aangestuurd aan de hand van de overige sensoren bij de VRM's en het geheugen. Als niet alle onderdelen dus even warm zijn, zal slechts één van de twee ventilators draaien. In idle gaan beide fans stilstaan, zoals we bij alle kaarten in deze round-up zien.

EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 11GB

De leds op de bovenkant kun je instellen om te reageren op de temperatuur van de diverse componenten. Zo staat blauw standaard voor de GPU-temperatuur en rood voor het geheugen, maar via de software kun je dat naar eigen wens aanpassen of de RGB-leds iets geheel anders laten doen. Synchroniseren met andere hardware kan nog niet, maar volgens EVGA komt dat er wel aan.

Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme Edition

Ook Gigabyte heeft zijn GTX 1080 Ti wat dikker uit laten vallen dan voorheen. De drie fans vallen gedeeltelijk over elkaar heen - daardoor is deze kaart niet bijzonder lang - en worden omgeven door de nodige verlichting, waarbij het grote kruis in het midden het meest opvalt. Het dubbele kogellager moet zorgen voor een lange levensduur van de fans.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

De Aorus-kaart heeft de meest uitgebreide stroomvoorziening van alle kaarten in deze round-up. Er zijn 10 fasen aanwezig voor de GPU, met nog eens twee extra fasen voor de geheugenchips. De verbinding met de voeding wordt gelegd door een tweetal 8-pins stroomconnectors, die beide met een ledje aangeven of ze goed zijn aangesloten en of de geleverde spanning stabiel is.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

Op de printplaat treffen we een interne HDMI-connector aan, die bedoeld is om door te lussen naar de voorzijde van je kast. Zo kun je eenvoudig een VR-headset aansluiten. Daarnaast zijn er achterop nog eens zes aansluitingen beschikbaar: 3x DisplayPort, 2x HDMI en 1x DVI. In totaal kun je maximaal vier van de zeven monitoraansluitingen gelijktijdig gebruiken.

Onze eerdere review van de Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme Edition lees je hier terug.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra

Inno3D is de enige fabrikant die simpelweg de printplaat van Nvidia's referentiemodel toepast, met de standaard 7+1-fasen stroomvoorziening. Voor die-hard overklokkers is deze kaart dus minder geschikt. Uiteraard heeft men wel een eigen koeler ontworpen, namelijk een volledig zwarte versie van de iChill-koeler.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra 11GB

De scherpe prijs is altijd een sterke troef van Inno3D - ook dit keer is het merk met enige afstand de goedkoopste. Zaken als uitgebreide rgb-verlichting hoef je dan ook niet te verwachten. Op de bovenkant zit een simpele led die verkleurt als de GPU-temperatuur oploopt, terwijl de verlichting bij de fans gewoon wit is.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra 11GB

Ten opzichte van de Founders Edition heeft Inno3D nog één aanpassing gedaan, namelijk het toevoegen van een DVI-poort. Op ons eerst geteste exemplaar zat die nog niet, maar volgens de fabrikant was dat het enige verschil tussen ons sample en de kaart die je krijgt als je hem in de winkel aanschaft. Toch hebben we na onze initiële test nog een productiesample aangevraagd dat identiek is aan de kaarten die in de winkel liggen. Afgezien van een iets anders getunede koeling waren de prestaties hetzelfde.

Onze eerdere review van de Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra lees je hier terug.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X

Het ontwerp van de MSI Gaming X-editie is zoals we dat al enige tijd van het merk gewend zijn. Het bedrijf opteert voor een fors koelblok met daarop twee relatief grote ventilators. Net als veel andere modellen is ook de MSI wat breder dan de standaard twee sloten. Doordat het aantal fans beperkt is gehouden, is hij wel wat korter dan de meeste concurrenten.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

In vergelijking met de koeler die we kennen van de GTX 1080 is de Twin Frozr VI op deze kaart niet alleen dikker, maar loopt er ook een extra heatpipe doorheen. Daarmee komen we nu op zes stuks. De stroomvoorziening (8+2 fasen) en de geheugenchips worden gekoeld door respectievelijk een extra heatsink en een metalen plaat.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

Het MSI-logo op de bovenzijde is RGB, maar de rest van de verlichting is niet van kleur te veranderen. Een leuke extra toevoeging voor wie wil gaan streamen is de gratis jaarlicentie voor XSplit Gamecaster Premium.

Onze eerdere review van de MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X lees je hier terug.

Specificatievergelijking

In de onderstaande tabel kun je de specificaties van alle geteste GTX 1080 Ti's bekijken.

Algemeen
 
MerkAsusEVGAGigabyteInno3DMSI
ProductnaamGeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11GBGeForce GTX 1080 Ti SC2 11GBAorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GBGeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra 11GBGeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB
Productcode90YV0AM0-M0NM0011G-P4-6593-KRGV-N108TAORUS X-11GDC108T3-1SDN-Q6MNXV360-001R
DetailsProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080 TiNvidia GeForce GTX 1080 TiNvidia GeForce GTX 1080 TiNvidia GeForce GTX 1080 TiNvidia GeForce GTX 1080 Ti
GPU serieNvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10Nvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidiaNvidiaNvidiaNvidiaNvidia
Klokfrequentie GPU1569 MHz1557 MHz1607 MHz1607 MHz1544 MHz
Klokfrequentie turbo1683 MHz1671 MHz1721 MHz1721 MHz1658 MHz
Aantal rekenkernen35843584358435843584
Geheugen
Geheugengrootte11264 MB11264 MB11264 MB11264 MB11264 MB
Geheugensnelheid1377 MHz1376 MHz1404 MHz1426 MHz1376 MHz
GeheugentypeGDDR5XGDDR5XGDDR5XGDDR5XGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)MicronMicronMicronMicronMicron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12DirectX 12DirectX 12DirectX 12DirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (3x) Actief (2x)Actief (3x) Actief (3x) Actief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG82x PEG8 + PEG62x PEG8PEG6+PEG82x PEG8
Aantal slots32333
Lengte30.1 cm26.8 cm29.3 cm30.1 cm29 cm
Breedte11.2 cm10.7 cm13.2 cm11 cm12.6 cm
Hoogte5.2 cm3.9 cm5.5 cm5 cm5.1 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen11101
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b2.0b2.0b2.0b2.0
Aantal HDMI uitgangen21212
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.41.41.41.41.4
Aantal DisplayPort uitgangen23332
Interne HDMI aansluitingen00100
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
DVD softwareDriversDriversDriversDriversDrivers
Software bundle(s)geen
Gamesgeen

Testmethode

We voeren onze tests op videokaarten uit met een selectie van de games die we voor 3D-chips gebruiken. Voor het vergelijken van GPU's gebruiken we veel meer spellen en als je de GTX 1080 Ti wilt vergelijken met de concurrentie van AMD, dan verwijzen we je daarom graag door naar onze uitgebreide GTX 1080 Ti review. In deze round-up vergelijken we enkel de diverse 1080 Ti's van de fabrikanten met elkaar en natuurlijk de Nvidia Founders Edition.

Voor deze round-up hebben we een volledig nieuwe selectie games uitgekozen. Op elke videokaart draaien we 3DMark Fire Strike (DX11) en 3DMark Time Spy (DX12), aangevuld met de volgende vijf games:

 • Battlefield 1 (DX12)
 • Civilization VI (DX12)
 • Rise of the Tomb Raider (DX12)
 • Ghost Recon Wildlands (DX11)
 • The Division (DX12)

De resoluties waar we een videokaart op testen, hangt samen met hoe zinnig bepaalde instellingen zijn. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat we low-end videokaarten keer op keer een diavoorstelling laten renderen op 4K-resolutie, en vermijden we ook CPU-bottlenecks door high-end kaarten op te lage settings te testen. In het geval van de GTX 1080 Ti hebben we alle kaarten op de volgende resoluties en settings getest:

 • 2560x1440 (WQHD) Medium / Normal
 • 2560x1440 (WQHD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit bestaat uit de volgende componenten:

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

In de grafieken vind je naast de custom GTX 1080 Ti's ook de Nvidia Founders Edition, te herkennen aan de groene balkjes.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Time Spy

3DMark is geen game, maar geeft over het algemeen wel een goede weergave van de prestaties van een bepaalde videokaart. Ook kun je deze tests eenvoudig zelf uitvoeren op je systeem. Zodat je zelf goed kunt vergelijken nemen we van 3DMark Fire Strike de graphics-score op, die voor een groot deel onafhankelijk is van bijvoorbeeld de gebruikte processor.

In 3DMark laat Inno3D twee keer de hoogste score noteren, gevolgd door ASUS, Gigabyte en MSI in wisselende volgorde. De EVGA is duidelijk een stapje trager, maar nog altijd nipt sneller dan de Founders Edition.

Benchmarks: Battlefield 1

De first-person shooter Battlefield 1 testen we in DirectX 12-modus. Op 4K ultra komt de reguliere 1080 Ti maar net over de 60 fps heen, terwijl de snelste custom versie bijna de 70 fps aantikt. Vooral Inno3D en Gigabyte doen het goed.

Benchmarks: Civilization VI

In Civilization VI zijn de verschillen klein. De kaart van Inno3D doet het hier minder goed, maar tussen de overige kaarten vallen de verschillen binnen de foutmarge.

Benchmarks: Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider op 4K ultra is weer zo'n situatie waarin de 60fps-grens maar net behaald wordt. De Gigabyte pakt daar de winst, terwijl ook de Inno3D tot de snelsten behoort.

Benchmarks: Ghost Recon Wildlands

De 1080 Ti's hebben het vrij zwaar met het renderen van Ghost Recon Wildlands, zeker op 4K-resolutie. ASUS, Inno3D en Gigabyte scoren zo dicht bij elkaar dat we het een gedeelde eerste plek noemen.

Benchmarks: The Division

Ook in The Division, dat we draaien in de DX12-modus, is vooral het verschil tussen de meeste custom modellen en de Founders Edition groot. Tussen de diverse custom varianten is, op de EVGA-kaart na, niet zo veel verschilt te meten.

Hardware.Info Prestatiescore

In de Hardware.Info Prestatiescore, het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks, komen de voorgaande tests samen. We hebben de Prestatiescore gesplitst naar resolutie.

Gigabyte is de winnaar op beide resoluties en gemiddeld 6 à 7 procent sneller dan Nvidia's referentiemodel, maar de voorsprong op ASUS en Inno3D is slechts 1 procent. MSI en EVGA volgen op enige afstand, maar zijn nog steeds 3 à 4 procent sneller dan de Founders Edition.

Geluidsproductie en temperatuur

Alle custom GTX 1080 Ti's hebben een zogenaamde 0dB-modus, waardoor ze in idle geheel geen geluid produceren. Alleen de fan van de Nvidia Founders Edition valt dan niet stil. Zolang je niet aan het gamen bent of de kaarten op een andere manier belast, merk je van de andere modellen in ieder geval niets.

Onder belasting is de kaart van Gigabyte duidelijk het stilst. Dat is een flinke ommezwaai voor het merk, want bij de GTX 1080 was het model van dat merk nog één van de luidruchtigste. Op de volgende pagina zoeken we uit hoe het dat voor elkaar heeft gekregen. Ook de kaarten van MSI en ASUS zijn nog redelijk stil. De Inno3D begint duidelijk hoorbaar te worden en de EVGA laat ook flink van zich horen. Doordat slechts één van de fans op basis van de GPU-temperatuur wordt aangestuurd, moet die vaak hard werken en dat merk je.

Alle kaarten blijven duidelijk koeler dan de Nvidia Founders Edition. De Inno3D wordt het warmst, maar blijft nog altijd ruim binnen de veilige marges.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen is het belangrijk hoe efficiënt de koeler is. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo weinig mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart wordt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie, bedoeld om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench, niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis van deze testresultaten niet verwachten dat de kaarten bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven. 

MSI heeft nog altijd de efficiëntste koeling in huis, zo blijkt uit de efficiëntietest. Bij een geluidsproductie van 40 dB(A) blijft hij 68 graden. Gigabyte volgt op de voet, ASUS en EVGA zitten daar weer een paar graden achter. Ondanks dat MSI de meest capabele koeler heeft, was Gigabyte op de vorige pagina de stilste: het fanprofiel van laatstgenoemde is dus net wat slimmer. Door de kaart iets warmer te laten worden, hoeft hij minder lawaai te maken. Inno3D is hekkensluiter met zijn op het oog toch forse koeler.

Stroomverbruik

In idle verbruiken alle custom wat meer dan de referentiekaart. Vooral het model van MSI is vrij onzuinig. Onder belasting verbruiken de meeste modellen juist wat minder, alleen de Inno3D en Gigabyte komen nipt boven de Founders Edition uit.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we sinds enige tijd ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijven.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafiek te komen.

In de duurtest kunnen we gelukkig constateren dat alle custom modellen het een stuk beter doen dan de Founders Edition. Inno3D zet gemiddeld nipt de hoogste kloksnelheid neer, maar ook ASUS en MSI doen het goed. De uiteindelijke kloksnelheid van de modellen van Gigabyte en EVGA is iets lager.

In de onderstaande tabel kun je de kloksnelheden in de duurtest goed vergelijken tussen de verschillende modellen.

Gemiddelde Founders Edition ASUS Strix EVGA iCX SC2 MSI Gaming X Gigabyte Aorus Xtreme Inno3D iChill X3 Ultra
0-2 min 1777 MHz 1928 MHz 1854 MHz 1938 MHz 1907 MHz 1956 MHz
2-5 min 1741 MHz 1924 MHz 1848 MHz 1911 MHz 1862 MHz 1943 MHz
5-10 min 1732 MHz 1924 MHz 1844 MHz 1910 MHz 1853 MHz 1938 MHz
10-20 min 1733 MHz 1924 MHz 1845 MHz 1911 MHz 1853 MHz 1938 MHz
20-28 min 1733 MHz 1924 MHz 1845 MHz 1911 MHz 1855 MHz 1939 MHz

Overklokresultaten en SLI

Voor onze overkloktest stellen we de gebruikte processor in op 4,5 GHz. We draaiden op alle videokaarten 3DMark Vantage, 11, Fire Strike en Fire Strike Extreme op de hoogst mogelijke stabiele klokfrequenties. Alle videokaarten stranden tussen de 2050 en 2088 MHz, een verschil van nog geen 2 procent. De ASUS Strix OC klokt nipt het hoogst. In het geheugen blijkt ook redelijk wat rek te zitten. Hier varieert de klokfrequentie tussen de 1501 en 1553 MHz, waarbij de EVGA het net iets beter doet dan de rest. De ASUS, EVGA en MSI staan dan ook bovenaan als we kijken naar de overgeklokte benchmarkscores.

Ten slotte nog een klein toegift: van de Gigabyte Aorus Xtreme hadden we twee kaarten in ons lab, dus we konden het niet laten om ook nog even een mooie SLI-score neer te zetten. We kwamen uit op 13.819 punten in Fire Strike Ultra, met de GPU's op 2050 MHz en het geheugen op 1418 MHz. Ter vergelijking: met de referentie GTX 1080 Ti in SLI haalden we 12.054 punten in Fire Strike Ultra. 

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

Conclusie

De kwaliteit van de custom GeForce GTX 1080 Ti's is zonder uitzondering hoog. Elke fabrikant kiest een wat andere insteek, maar een slechte indruk heeft geen van alle kaarten achtergelaten. Toch hebben we zo onze voorkeuren. De Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme is niet de goedkoopste kaart in de test, maar wel de snelste én de stilste. Alleen in de duurtest halen sommige kaarten nog iets hogere kloksnelheden. Als je ook die laatste paar procent eruit wil halen, dan heeft Gigabyte - net als ASUS en MSI overigens - een 'OC-modus' beschikbaar via de bijgeleverde software, waarin de kloksnelheden nog iets omhoog gaan. Ten slotte biedt Gigabyte (na registratie) ook de langste garantieperiode.

Wil je minder uitgeven, dan heeft MSI het beste alternatief. De GTX 1080 Ti Gaming X is duidelijk goedkoper dan de kaart van Gigabyte en zeker niet luidruchtig of langzaam, maar op elk aspect net een tikje minder. De koelefficiëntie is uitstekend en met aanpassing van het fanprofiel kun je hem makkelijk net zo stil of zelfs nog stiller krijgen dan de Gigabyte Aorus.

Ook aan de ASUS Strix OC doe je zeker geen slechte koop. Hij is wat sneller dan de MSI, maar produceert ook iets meer geluid. Het is maar net wat je belangrijker vindt. De FanConnect optie helpt potentieel sowieso om de geluidsproductie binnen de perken te houden, aangezien de casefans dan kunnen meehelpen om zo de temperatuur niet te ver te laten oplopen. ASUS is met Aura Sync duidelijk het verst als het om de RGB-trend gaat, dus als je dat belangrijk vindt kan dat ook een overweging zijn. Ten slotte levert het merk in elk geval 26 juni een game licentie mee, dus als je Dawn of War 3 toch al overwoog te kopen, is deze 1080 Ti helemaal een interessante optie.

Ten slotte de EVGA SC2 en de Inno3D iChill X3 Ultra. EVGA heeft er met alle sensoren en de bijbehorende software een huzarenstukje van gemaakt voor wie zijn hardware graag onder controle heeft, maar als enige dual-slot kaart moet hij redelijk hard werken om de gegenereerde warmte kwijt te raken, met als gevolg een duidelijk hogere geluidsproductie. Tenzij je echt om die ruimte verlegen zit, zouden wij hem daarom niet meteen aanraden. Inno3D moet het echt van de prijs hebben, maar is op het moment van schrijven net-aan een tientje goedkoper dan de MSI. Dat is wat ons betreft toch te veel gevraagd voor een referentie PCB met een koeler die niet echt overtuigt.

Gigabyte zet met de GTX 1080 Ti Aorus een enorme stap vooruit zet en levert daarmee wat ons betreft de beste kaart af, maar voor wie net wat andere voorkeuren heeft zijn de MSI GTX 1080 Ti Gaming X en ASUS GTX 1080 Ti Strix OC ook uitstekende keuzes. De onderlinge verschillen zijn voldoende klein, dat we alle drie met een Excellent Choice-award belonen.


Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti Aorus Xtreme
MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X
ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix OC


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11GB

Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1683 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 11GB

EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1671 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1721 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra 11GB

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1721 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
Excellent MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1658 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
0
*