12 behuizingen review: glazen huis voor je pc

0 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aerocool Project 7 Chassis 1
 3. 3. Anidées AI-Crystal
 4. 4. Be quiet! Dark Base Pro 900
 5. 5. Bitfenix Aurora
 6. 6. Cooler Master
 7. 7. Corsair Crystal 570X
 8. 8. In Win 303
 9. 9. In Win 509 
 10. 10. In Win 805C 
 11. 11. NZXT Source S340 Elite
 12. 12. Phanteks Enthoo Evolv ATX
 13. 13. Sharkoon DG7000-G
 14. 14. Testprocedure
 15. 15. Testresultaten koeling 200 watt
 16. 16. Testresultaten koeling 400 watt
 17. 17. Testresultaten geluidsproductie
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Het was dé trend van het afgelopen jaar op het gebied van behuizingen: gehard glazen zijpanelen. Inmiddels ook aan meerdere kanten, tot zelfs een bijna geheel glazen kast. We zetten twaalf modellen die we hebben getest op een rijtje.

We zeggen altijd bij Hardware.Info: over smaak valt niet te twisten. Daarom wegen we het uiterlijk van producten niet mee in ons oordeel; wat mooi is, laten we graag aan onze lezers. Toch zullen de meesten het met ons eens zijn, als we stellen dat een gehard glazen zijpaneel er een stuk fraaier uitziet op een behuizing dan een plexiglas venster. Was dit tot voor kort voorbehouden aan exorbitant geprijsde, luxe modellen als de In Win S Frame of de Antec S10, inmiddels neemt het aanbod aan ‘glazen kasten’ bijna wekelijks toe, met prijzen die niet zo gek veel verschillen van regulieren exemplaren van staal en plastic. Bestaande modellen worden voorzien van een update met glas, en ook bij steeds meer nieuwe kasten wordt dit materiaal toegepast.

Toenemend aanbod betekent doorgaans een dalende prijs en dat principe is duidelijk zichtbaar in de markt van behuizingen. Op Computex vorig jaar zagen we een groot aantal toeleveranciers van gehard glas en zoals de selectie voor deze test laat zien, heeft die concurrentie ertoe geleid dat je echt niet diep in de buidel hoeft te tasten om wat luxe uitstraling op je bureau neer te zetten. (Er onder kan ook, maar heeft bij dit soort letterlijke showcases natuurlijk minder zin).

Meerprijs?

Voor dit artikel bekeken en testten we twaalf behuizingen met minimaal één glazen zijpaneel. Als we kijken naar het testveld, zien we dat de prijzen uiteenlopen van meer dan 200 euro voor de duurste modellen, tot minder dan 80 euro voor de goedkoopste.

De meerprijs van een behuizing met glazen paneel in plaats van staal of perspex valt bij de meeste merken erg mee. Zo kost de Phanteks Enthoo Evolv ATX met twee glazen panelen gemiddeld 180 euro, terwijl de variant met aluminium panelen en een plastic venster amper vijf euro minder kost. De standaarduitvoering van de Sharkoon DG7000 heb je vanaf zo’n 65 euro, de G-versie met glazen paneel kost exact 5 euro meer. De NZXT S340 Elite (met glas) is hoegenaamd niet duurder dan de S340 Special Edition (met plastic). Bij Be quiet! is de Dark Base Pro 900 met glazen paneel 50 euro duurder dan de non-Pro versie zonder, maar eerstgenoemde heeft ook een draadloos oplaadpaneel, een uitgebreidere fan hub en led-verlichting: in het glas alleen zit het verschil niet.

De vreemde eend in de bijt is Cooler Master. Dat levert een glazen paneel alleen als optie bij de MasterCase 3 en 5, maar rekent daar maar liefst 49 euro voor. Zelfs met alle extra kosten voor verpakking en logistiek lijkt dat exorbitant.

Breekbaar?

We kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt over de robuustheid van een glazen paneel, maar bij de kasten die we hebben bekeken is dat niet nodig. Het gaat zonder uitzondering om hoge kwaliteit – ruim 3 tot bijna 5 mm dik – gehard glas. Op YouTube en Facebook hebben diverse bedrijven filmpjes geplaatst waarop je werknemers los ziet gaan op de panelen met rubberen hamers of ander geweld: ze kunnen zeker tegen een stootje. Wat er gebeurt als je ze van grote hoogte laat vallen hebben we niet getest, maar dat zouden we met geen enkele component aanraden.

Voornaamste nadelen van het materiaal zijn wat ons betreft voornamelijk de bevestigingswijze – doorgaans met door het glas stekende duimschroeven – en de grote gevoeligheid voor vingerafdrukken. Je kan maar beter de Glassex klaar zetten!

We bespreken de behuizingen eerst even kort individueel, daarna gaan we in op de testresultaten.

Aerocool Project 7 Chassis 1

De Project 7 Chassis 1 behuizing is een experiment van Aerocool, waarmee het merk een nieuwe richting wil inslaan. De kast kenmerkt zich door de led-verlichting op het (gesloten) voorpaneel met 7 kleuren en 4 modi en een, voor Aerocool, ingetogen uiterlijk. Naast de standaardvariant biedt het merk ook de versie met gehard glas die wij ontvingen. Deze plaat is behoorlijk transparant, waardoor de bevestigingspunten van het chassis er duidelijk door zichtbaar zijn. Dat oogt minder fraai dan wanneer gebruik wordt gemaakt van enige blindering.

Aerocool P7-C1BG Black
Aerocool Project 7 Chassis 1

Afgezien daarvan is de Project 7 een nette kast, met aardig wat ruimte voor (water)koeling en een redelijke hoeveelheid voor opslag. Ook vier usb-poorten, waarvan twee 3.0, en een ingebouwde geheugenkaartlezer en fan controller kunnen we waarderen.

Aerocool P7-C1BG Black

De koelprestaties zijn bij 200W warmteproductie niet slecht, maar bij 400W is de meegeleverde koeling niet afdoende. Daar staat tegenover dat hij behoorlijk stil zijn werk doet. Gezien alle extra’s is de gemiddelde prijs van iets meer dan 100 euro ook niet slecht.

Anidées AI-Crystal

De Anidées AI-Crystal doet een beetje denken aan de Fractal Design R-serie behuizingen, maar dat is schijn. In plaats van een deurtje is het voorpaneel gewoon dicht en uitgevoerd in 5 mm dik glas. Samen met het glazen zijpaneel ziet het er luxe uit. Intern doet hij meer denken aan de S340 van NZXT, met een overkapping voor de voeding en twee harde schijven op de bodem, en verder vooral heel veel ruimte. Opvallend zijn de vier meegeleverde transparante fans met witte led-verlichting. Er is zelfs ruimte voor nog eens drie ventilatoren, of een combinatie met meerdere grote radiatoren voor waterkoeling.

Anidées AI-Crystal Window Black
Anidées AI-Crystal

Aan dit alles hangt een stevig prijskaartje van zo’n 140 euro, maar over de prestaties hoeven we dan ook niet te klagen. Zeker de koeling is ruimschoots voldoende voor ook zware systemen. De geluidsproductie is wel wat hoger dan gemiddeld, maar alles bij elkaar is het zeker een kast die het overwegen waard is als je iets aansprekends met veel glas en verlichting zoekt.

Anidées AI-Crystal Window Black

Be quiet! Dark Base Pro 900

Be quiet! Introduceerde eerder dit jaar een nieuw vlaggenschip in de vorm van de Dark Base 900. Deze is er ook in een Pro-uitvoering, die naast een Qi draadloze oplader, een uitgebreidere fan hub en led-verlichting ook een groot glazen linkerzijpaneel biedt. Het is een zeer flexibel in te richten kast, vrijwel het gehele interieur kan je op de schop nemen. Uit onze test bleek bovendien al dat de koeling adequaat is, al ligt de nadruk zoals altijd bij dit merk op een stille werking.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange
Be quiet! Dark Base Pro 900

Dat zien we ook in deze vergelijking terug. Bij 7V draaisnelheid loopt de warmte wat veel op, al blijft het onder de 40 graden. Bij 12V gaat het beter, terwijl de geluidsproductie dan nog altijd ruim onder die van de concurrentie blijft. De prijs van zo'n 240 euro is en blijft erg stevig, maar Be quiet! biedt daar wel heel veel inbouwruimte en een aantal unieke mogelijkheden voor. Als je die kan gebruiken, is de prijs te rechtvaardigen.

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Bitfenix Aurora

Bitfenix is inmiddels een gevestigde, zij het kleine naam in de markt. Het merk blijft zich onderscheiden met opvallende designs. In het geval van de Aurora doet het dat niet alleen met een buitenissig vormgegeven voor- en bovenzijde, maar ook met gehard glas aan zowel de linker- als de rechterkant. En dat voor een prijs van zo'n 100 euro. Opmerkelijk is dat er intern zelfs ruimte is voor een E-ATX moederbord, wat mogelijk is door de bovenste kooi voor opslag te verwijderen.

Bitfenix Aurora Window White
Bitfenix Aurora

Verder is het van binnen een vrij kale bedoening, maar wel afgewerkt met rubber, en er is genoeg ruimte om opslag te monteren dankzij verticaal te plaatsen houders voor 2,5” apparaten. Vermeldenswaard is de ondersteuning voor Asus Aura rgb-verlichting, zo kan je bijvoorbeeld je ssd’s gecoördineerd verlichten. Er is ook ruimte voor tot twee 280mm radiators, maar Bitfenix levert standaard maar een 12 cm fan mee.

Bitfenix Aurora Window White

De koelprestaties zijn daardoor niet fantastisch, maar de geluidsproductie valt ook erg mee. Gezien de mogelijkheden en afwerking is de Aurora wat ons betreft een uitstekende deal, ook al moet je allicht wat extra koeling monteren.

Cooler Master

We nemen Cooler Master mee in deze test omdat het optioneel een glazen paneel levert voor de MasterCase 5 en de MasterCase Pro 3 behuizingen. Deze kasten kenmerken zich door een hoge mate van modulariteit, terwijl ook koeling en geluidsproductie bovengemiddeld goed zijn. Dat geldt helaas ook wel voor de prijs; zeker de MasterCase Maker 5 is verre van goedkoop, en standaard zit daar niet eens een glazen paneel bij. Dat moet je apart aanschaffen bij de online winkel van Cooler Master of bij geselecteerde partners, voor een fikse 49 euro. Een alternatief is de, niet door ons geteste, Maker 5t; die kost iets meer (gemiddeld zo'n 235 euro), maar heeft dan wel twee glazen panelen, en de nodige extra voorzieningen in vergelijking met de gewone Maker.

Cooler Master MasterCase Maker 5
Cooler Master Maker 5 met optioneel glazen paneel

Hoewel de MasterCase Maker 5 zeker op 12V draaisnelheid heel goed koelt en op 7V snelheid een van de stilste kasten is in dit overzicht, is de totaalprijs inclusief glazen paneel te hoog om hem zonder meer aan te raden.

Cooler Master MasterCase Maker 5

Corsair Crystal 570X

Corsair slaat met de Crystal Series kasten een geheel nieuwe weg in. Het merk maakte in het verleden veel furore met bijzondere en innovatieve kasten, maar leek de laatste tijd meer op de eigen lauweren te zijn gaan rusten. Met de Crystal 570X maakt het echter weer echt een statement. Deze kast is aan vier zijden voorzien van gehard glas en wordt bovendien standaard geleverd met drie SP120 rgb ventilatoren. Die combinatie zorgt zeker in het halfduister voor een imposante basis om een – zorgvuldig ingebouwde – configuratie prachtig te presenteren. Of je al dat glas ook mooi vindt, moet je zelf bepalen – buiten kijf staat dat de 570X een bijzondere verschijning is.

Corsair Crystal Series 570X
Corsair Crystal Series 570X

Prettig is dat Corsair het niet bij het uiterlijk heeft gehouden, de koelprestaties van deze kast zijn ondanks de grotendeels gesloten voorzijde erg goed, we noteren de laagste temperaturen van alle modellen in dit overzicht. Daar staat wel een wat hogere geluidsproductie tegenover; op 7V is die nog wel acceptabel, maar op 12V wordt hij naar onze smaak wat te luid. De gemiddelde prijs van 193 euro is stevig, maar we vinden hem ook al voor zo'n 175 in de prijsvergelijker. Gezien de prestaties en de rgb-fans is dat te rechtvaardigen.

Corsair Crystal Series 570X

In Win 303

In Win mogen we wel de oorspronkelijke glas en aluminium specialist noemen. In het verleden introduceerde het merk diverse peperdure kasten (voorzover je de kunstzinnige creaties nog als zodanig zou herkennen) die hiervan gebruik maakten. Inmiddels is het merk ook hard bezig geweest om deze materialen op lagere prijspunten beschikbaar te maken aan kopers die niet per se 800 euro willen uitgeven aan een behuizing. Voor dit overzicht namen we er drie mee.

In Win 303 White
In Win 303

De goedkoopste daarvan is de 303, een innovatief ingedeelde behuizing die grotendeels uit zeer solide staal is opgetrokken, maar het binnenwerk zichtbaar maakt middels een forse glazen plaat. Heel gebruiksvriendelijk is hij niet en de koelprestaties houden niet echt over dankzij de enkele meegeleverde 12cm ventilator, die bovendien ook niet heel stil is. Toen we hem voor het eerst besproken was het een van de goedkoopste opties als je een opvallend ogende kast met glazen panelen zocht, inmiddels heeft hij er de nodige concurrentie bij gekregen. Het blijft een bijzonder en degelijk design, maar de prijs vinden we nu wat aan de hoge kant.

In Win 303 White

In Win 509 

De tweede kast van In Win in deze vergelijking is de 509, die bijna twee keer zo duur is als de 303 en voor dat geld niet eens met ventilatoren wordt geleverd. Het is een heel grote, luxe kast met een zee aan interne ruimte voor een E-ATX moederbord, veel opslag en heel veel ventilatoren. Die moet je dus wel nog apart aanschaffen. De vier usb 3.0-poorten zijn vermeldenswaard, evenals het gebruikte geluiddempende materiaal.

In Win 509
In Win 509

Zonder fans konden we de 509 niet testen op koelprestaties. De demping doet zijn werk, het is nipt de stilste kast, puur afgaand op de metingen van onze ingebouwde testapparatuur. Alleen zijn fans, zeker voor deze prijs, wat ons betreft een vereiste. Nu prijst de 509 zich een beetje uit de markt.

In Win 509

In Win 805C 

Ten slotte is daar de 805C, eveneens geen goedkoop model met een gemiddelde prijs van 189 euro, maar gelukkig wel voorzien van een fan – al is het er maar een. Bijzonder aan deze kast is, naast het glazen paneel, de aanwezigheid van een usb type-c connector, zij het met 3.0-snelheid.

In Win 805C Red
In Win 805C

De kast biedt niet enorm veel ruimte voor opslag, maar voldoende voor een modaal systeem. Er is ook aardig wat plek voor koeling, inclusief waterkoeling, terwijl het formaat niet buitensporig groot is. Helaas houden de koelprestaties bij zware warmtebelasting niet echt over, dankzij de enkele ventilator. Zeker bij lage rotatiesnelheid wordt hij behoorlijk warm. Het blijft een fraaie kast, maar in dit testveld heeft In Win toch wat last van de wet van de remmende voorsprong, zeker als het om de prijsstelling gaat.

In Win 805C Red 

NZXT Source S340 Elite

NZXT speelt zich al langer in de kijker met opvallend vormgegeven behuizingen, maar de laatste paar jaar krijgt het merk steeds meer voet aan de grond bij het grote publiek. Met kasten als de H440 en de S340, waarmee het de radicale keuze pionierde om ruimte voor extern toegankelijke 5,25” en 3,5” apparaten geheel weg te laten ten faveure van meer interne ruimte voor waterkoeling, boekte het grote successen. Het merk melkt die twee modellen ook flink uit, beide verschenen al in nieuwe versies en ‘special editions’. Van de S340 ontvingen we onlangs weer een nieuwe versie, de Elite. Deze onderscheidt zich  met een fraai glazen paneel en met extra front-aansluitingen: meer usb-poorten en bovenal een hdmi-doorlusmogelijkheid voor het aansluiten van vr headsets. Dat is slim bedacht.

NZXT Source 340 Elite Matte Black
NZXT Source S340 Elite

Afgezien hiervan is de S340 Elite vooral een S340 en daar is niets mis mee. De interne ruimte is slim benut, er is voldoende plek voor componenten en kabels kan je netjes wegwerken, terwijl de voeding en harde schijven aan het zicht onttrokken worden door een grote afkapping onderin. Dankzij twee krachtige meegeleverde fans zijn de koelprestaties uitstekend, al blijft hij wat achter bij de echte top qua koeling. De geluidsproductie is niet bijzonder laag, maar alleszins acceptabel.

NZXT Source 340 Elite Matte Black

Phanteks Enthoo Evolv ATX

Van Phanteks ontvingen we de Tempered Glass editie van de Enthoo Evolv ATX. Een hele mondvol, maar het is dan ook een bijzondere kast. Goedkoop is hij niet, wat mede verklaard wordt door het gebruik van 3 mm dik aluminium en twee glazen panelen, waarvan het rechter wat donkerder is, zodat eventuele kabelwirwar niet al te storend oogt. Een ander voorbeeld van het voor deze fabrikant typerende meedenken met de gebruiker is de zwarte rand op de panelen: daarmee worden de randen van het chassis verhuld en alle aandacht op het binnenwerk gevestigd. Er is een zee aan interne ruimte, zowel voor grote moederborden, opslag als waterkoeling. Kenmerkende Phanteks voorzieningen als de pwm fan hub en uitstekend kabelmanagement behoren ook tot de uitrusting. De voorzijde en de powerknop zijn voorzien van led-verlichting in tien kleuren, desgewenst kan je intern eenvoudig nog meer verlichting aanbrengen.

Phanteks Enthoo Evolv ATX Galaxy Silver Tempered Glass
Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass

De drie meegeleverde 14 cm fans zorgen voor koelprestaties die alleen door de Corsair 570X overtroffen worden, maar het verschil is klein en zeker bij lage rotatiesnelheid is de Evolv ATX duidelijk stiller. Goedkoop is hij met 180 euro niet, maar er blijft erg weinig te wensen over bij deze behuizing.

Phanteks Enthoo Evolv ATX Galaxy Silver Tempered Glass

De reden dat we deze paragraaf gewoon Phanteks hebben genoemd, is dat dit merk ook updates van eerdere succesnummers als de Enthoo Pro M en Luxe heeft uitgebracht met een glazen zijpaneel. Op moment van schrijven zijn deze nog niet terug te vinden in onze Prijsvergelijker, maar wel bij Phanteks op de site. De meerprijs is net als bij de Evolv ATX zeer bescheiden, dus gezien ons enthousiasme over deze behuizingen wilden we ze wel nog even onder de aandacht brengen.

Sharkoon DG7000-G

Sharkoon wist ons begin 2016 te verrassen met de BW9000, een zeer scherp geprijsde, complete behuizing met prima prestaties. Hiermee zette het merk, dat dit jaar flink aan de weg heeft getimmerd om het assortiment naar een hoger niveau te tillen, wat ons betreft een nieuwe standaard neer voor betaalbare kasten. Met de DG7000-G laat het zien de ingezette weg van agressieve prijsstelling voor tot dusver high-end features voort te zetten. Deze intern in drie kleuren verkrijgbare kast is voor een luttele vijf euro meer dan de standaarduitvoering te koop met een gehard glazen zijpaneel. Qua uiterlijk kunnen we het op zijn vriendelijkst een retro-ontwerp noemen, maar qua functionaliteit valt er weinig op aan te merken. Bij de DG7000 kan je desgewenst nog 5,25” modules inbouwen, terwijl er intern veel ruimte is voor lange videokaarten en een uit de kluiten gewassen cpu-koeler. Met vier usb-aansluitingen zijn we ook best content.

Sharkoon DG7000-G Blue
Sharkoon DG7000-G

Sharkoon levert maar liefst drie fans mee en dat zijn bovendien best goede. De koeling is bovengemiddeld effectief, ruim voldoende voor een high-end systeem, terwijl de geluidsproductie best meevalt. Het kan nog stiller, maar voor dit geld zien we die paar decibels wel door de vingers.

Sharkoon DG7000-G Blue

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid zijn de Corsair 570X en de Phanteks Enthoo Evolv ATX duidelijke de nummers een en twee, maar de Sharkoon DG7000-G kan verrassend goed - gezien het prijsverschil - meekomen. Ook de NZXT S340 houdt de temperaturen nog onder de 25 graden, de Anidées komt er net bovenuit. Deze warmtebelasting is echter voor geen van de kasten te hoog.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we dat de In Win 303 het moeilijk krijgt, het gat tussen de Corsair en de Phanteks wordt wat groter, de S340 zakt een beetje weg, maar blijft de rest van het veld nog wel duidelijk voor.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de top-3 zich duidelijker kan onderscheiden, en de Corsair en Phanteks ook wel flink de Sharkoon voorblijven. De NZXT en Anidées kunnen nog goed meekomen, de rest heeft het moeilijker. Toch zijn de gemeten temperaturen van de onderste zes nog wel acceptabel te noemen, al zouden we hier sterk waterkoeling en/of extra ventilatoren in overweging geven.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De Corsair 570X is overduidelijk de winnaar, de Phanteks Enthoo Evolv ATX is een goede tweede en Sharkoon blijf het heel goed doen. 

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er overwegend slechts kleine verschillen zijn. Opvallend is dat de Corsair 570X qua demping tegenvalt, evenals de In Win 303. 

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de In Win 509 - die geen fans heeft - niet geheel verrassend bovenaan. De Cooler Master MasterCase Maker 5, de Be quiet! Dark Base Pro 900 en de Bitfenix Aurora doen het opvallend goed qua geluidsproductie, de rest hobbelt er een beetje achteraan. De Phanteks Enthoo Evolv ATX, tweede qua koelprestaties, vinden we op de zevende positie, de koelkoploper Corsair 570X treffen we geheel onderin de grafiek.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans hebben van de actief gekoelde kasten Be quiet!, Bitfenix en In Win met de 303 duidelijk de beste kaarten - niet geheel toevallig behuizingen die qua koeling minder opvielen. De beste koelers zijn ook de grootste herrieschoppers maar, en dat moet gezegd worden, 45 dB(A) is niet exceptioneel luidruchtig. 

Conclusie

Een glazen paneel ziet er een stuk fraaier uit dan een perspex venster, daar zullen de meesten het wel over eens zijn. Het is een fraaie manier om met je configuratie te pronken, zeker in combinatie met led-verlichting. Aangezien het doorgaans om relatief donker rookglas gaat, is dat sowieso een goed idee.

Getuige onze test valt er inmiddels heel wat te kiezen, en dat zal nog wel gaan toenemen. Een meerprijs voor het luxer ogende materiaal lijkt vooralsnog niet aan de orde, of in elk geval niet nodig. Wie die toch hanteert, prijst zich uit de markt. Als we kijken naar mogelijkheden en testresultaten onderscheiden diverse modellen zich positief. Met de Sharkoon DG7000-G zit je qua prijs-prestatieverhouding hoe dan ook gebeiteld, alleen het uiterlijk van de voorzijde kan je er wellicht van weerhouden deze in huis te halen. Zoals we in de inleiding al schreven, daar laten we ons niet over uit – we belonen hem met een Great Value award.

Die is er ook voor de Bitfenix Aurora: iets duurder, maar wel met glas aan beide zijden en uitgebreide mogelijkheden voor led-verlichting. Ook de NZXT Source S340 gaat met een Great Value award naar huis: luidruchtiger dan de Bitfenix en minder goed koelend dan de Sharkoon, maar nog altijd met prima prestaties en een hoop extra’s voor vr. De beste behuizingen in deze test met glazen panelen zijn de Corsair Crystal Series 570X en de Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass. Beide bieden extreem goede prestaties, veel inbouwmogelijkheden en zeer fraaie afwerking. Bij Corsair zijn de drie rgb fans inclusief controller vermeldenswaard, bij Phanteks de ingebouwde verlichting en ruimte voor E-ATX, alsmede de oerdegelijke en zeer doordachte constructie. We belonen allebei met een Excellent Choice award.


Corsair Crystal Series 570X
Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass


Bitfenix Aurora
NZXT Source S340 Elite
Sharkoon DG7000-G


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool P7-C1BG Black

Aerocool P7-C1BG Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 1 fans
Niet verkrijgbaar
Anidées AI-Crystal Window Black

Anidées AI-Crystal Window Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
Ultimate Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

Be quiet! Dark Base Pro 900 Orange

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Oranje
 • Venster
 • 3 fans

180,00 €

1 winkel
Great Value Bitfenix Aurora Window White

Bitfenix Aurora Window White

 • Tower
 • Extended ATX
 • Wit
 • Venster
 • 1 fans

92,95 €

1 winkel
Excellent Cooler Master MasterCase Maker 5

Cooler Master MasterCase Maker 5

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Antraciet
 • Venster
 • 3 fans

142,30 €

1 winkel
Excellent Corsair Crystal Series 570X

Corsair Crystal Series 570X

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

169,90 €

13 winkels
Great Value In Win 303 White

In Win 303 White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 1 fans

127,17 €

1 winkel
In Win 509

In Win 509

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Rood
 • Venster
 • 0 fans
Niet verkrijgbaar
Excellent In Win 805C Red

In Win 805C Red

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Rood
 • Venster
 • 1 fans

141,00 €

3 winkels
Great Value NZXT Source 340 Elite Matte Black

NZXT Source 340 Elite Matte Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

117,95 €

1 winkel
Excellent Phanteks Enthoo Evolv ATX Galaxy Silver Tempered Glass

Phanteks Enthoo Evolv ATX Galaxy Silver Tempered Glass

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Zilver
 • Venster
 • 3 fans

159,54 €

1 winkel
Sharkoon DG7000-G Blue

Sharkoon DG7000-G Blue

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

64,90 €

4 winkels
0
*