Acer Liquid Z6 en Z6E review: bodemprijzen in het budgetsement

27 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Acer is een van de fabrikanten die stug blijven volhouden om een plek op de smartphonemarkt te behouden. Deze keer bespreken we twee telgen uit de Liquid Z-serie, de Acer Liquid Z6 en de Acer Liquid Z6E, die aanvankelijk vooral opvallen vanwege hun scherpe prijs. Wat heeft Acer je te bieden voor zo'n 100 euro? 

Zoals we vaker hebben vastgesteld heeft de huidige smartphonemarkt een opvallende dynamiek. De markt wordt gedomineerd door het Zuid-Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Apple. Daarachter heb je nog enkele bedrijven die de tweede viool spelen, zoals het Chinese Huawei, het in Taiwan gevestigde HTC en Sony uit Japan. Dan heb je ook nog een derde categorie waar we fabrikanten aantreffen die in mindere mate een gevestigde naam hebben in de wereld van de smartphones. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Acer. We kennen dit bedrijf vooral van monitoren, laptops en systemen, maar de Taiwanezen maken ook smartphones. 

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)Acer Liquid Z6E White (dual sim)
Acer Liquid Z6 (links) en Liquid Z6E (rechts)

Acer richt zicht daarbij vooral op het wat goedkopere segment, vanaf een kleine 100 euro tot om en nabij de 300 euro. Hier bespreken we twee toestellen die behoren tot het allergoedkoopste segment, de Liquid Z6 en de Liquid Z6E, die niet alleen in naam op elkaar lijken. Wanneer je een beetje je best doet vind je Z6 voor 118 euro in onze prijsvergelijker en heb je de keuze tussen een grijze en een goudkleurige variant. De Z6E is verkrijgbaar in een witte en een zwarte versie en tref je zelfs al voor 98 euro aan. Duur zijn beide toestellen dus zeker niet, of ze wel hun eigen verdienste hebben lees je in deze review.  

Uiterlijk

De Acer Liquid Z6 en Z6E lijken zoals gezegd in meerdere opzichten op elkaar, maar aan de buitenkant zien we zeker wel wat verschillen. Qua afmetingen en gewicht komen beide toestellen nog wel overeen. De Z6 meet 146 x 73 x 9,6 mm (LxBXD) en weegt 153 gram, tegenover de Z6E die 164 gram weegt en 145 x 73 x 9,5 mm (LxBxD) meet. De backcover is weliswaar in beide gevallen van kunststof, maar het materiaal van de iets duurdere Z6 doet enigszins aan als metaal. Dat is het evenwel niet. De behuizing van de Z6 doet qua vorm wat klassieker aan door een kleinere curve aan de uiteindes waar die van de Z6E volgens de laatste mode juist wat meer nadruk op de gebogen vorm leggen. 

Acer Liquid Z6E White (dual sim)
Acer Liquid Z6E

De knoppen zitten ook net even anders: de Z6 heeft aan de linkerzijde twee losse volumeknoppen en recht de powertoets, waar bij de Z6E zowel de powertoets als de enkele volumeknop aan de rechterkant zijn terug te vinden. Overigens doen de knoppen van de goedkopere Z6E iets robuuster aan, omdat ze meer feedback geven bij het indrukken. 

Aan de achterkant hebben beide een licht uit de behuizing stekende cameramodule en een flitser, bij de Z6E linksboven geplaatst en bij de Z6 in het midden. Verder treffen we aan deze kant de speakerroosters en de merknaam van Acer aan. Je zal niet verbaasd zijn als we je vertellen dat de speakers weinig zoden aan de dijk zetten. Beide produceren een schel geluid en met name de Z6 weet opvallend weinig volume te produceren. Acer is overigens wel zo symphatiek om bij beide toestellen een setje in-ear phones - compleet met een microfoonmodule en actietoets - mee te leveren. Het geluid daarvan is helaas niet veel beter dan dat van de speakers.

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)
Acer Liquid Z6

Aan de voorkant zien we niet verrassend behoorlijk brede bezels rondom het scherm. Onderaan het scherm zijn de drie Androidknoppen in de behuizing verwerkt als touchtoetsen. Waarom is ons een raadsel, maar bij de Z6 worden de linker en rechter toets niet zoals bij de Z6E aangegeven met een gedraaide driehoek en een vierkantje, maar als twee punten. Aan de bovenkant treffen we tenslotte de 3,5 mm jack ingang en de micro-usb connector waar je de meegeleverde adapter op kunt aansluiten die een vermogen van 5 W (5 V x 1 A). 

Beeldscherm

De Acer Liquid Z6 en Z6E zijn beide uitgerust met een 5 inch IPS scherm met een resolutie van 1280x720 en een pixeldichtheid van 294 ppi. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 5 analysesoftware blijkt dat beide schermen alleen op het gebied van helderheid goed scoren. De Z6 noteert hier een score van 675 cd/m² en de Z6E 507 cd/m². In combinatie met een uitzonderlijk slechte zwartwaarde van 0,68 cd/m² heeft de Z6 toch nog een contrastratio van 992:1. Ook de gemiddelde grijs- en kleurafwijking van respectievelijk 8,4 en 6,0 stemmen niet tot vrolijkheid en hetzelfde kan gezegd worden van de kleurtemperatuur van 8154 K. Tenslotte is de afwijking van het gamma van maar liefst 0,55 boven de 2,2 astronomisch hoog. Hierdoor zal de zwarting allicht beter lijken dan de matige zwartwaarde doet vermoeden, maar in feite kijk je nog steeds naar donkergrijs, alleen dan zonder daarin waarneembare details.

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)
Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)

De Z6E heeft eveneens een teleurstellende zwartwaarde van 0,53 cd/m² en daarmee komt het contrast uit op 957:1. Ook hiervan is de kleurtemperatuur erg hoog en komt uit 8529 K. Net als bij de Z6 zijn zowel de kleur- als de grijsafwijking met scores van 6,2 en 8,5 buitenissig en hetzelfde geldt voor de afwijking van het gamma met 0,57 boven de 2,2. Uiteindelijk kunnen we vaststellen dat de schermen van zowel de Z6 als de Z6E in vergelijking met het testveld op praktisch alle vlakken door de mand vallen, de opvallend hoge helderheid daargelaten. 

Acer Liquid Z6E White (dual sim)
Acer Liquid Z6E White (dual sim)

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S7 Edge als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment één van de beste camera die in een smartphone te vinden is. De S7 Edge is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een veel goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert en de foto's van dit toestel worden hieronder dan ook puur ter referentie weergegeven.

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)
Acer Liquid Z6

Ook op het punt van de camerahardware zien we waar Acer in vergelijking tussen de Liquid Z6 en Liquid Z6E heeft weten te bezuinigen. De Z6 en Z6E zijn beide uitgerust met een selfiecamera met een resolutie van 1,9 megapixel op een reguliere CMOS sensor. Video opnemen kan bij een maximale resolutie van 1280x720 (30 fps). Het verschil zien we bij de hoofdcamera. De Z6 is voorzien van een reguliere CMOS sensor met een resolutie van 8 megapixel en een single led flitser, waar de Z6E het moet doen met een 5 megapixel variant. Video opnemen kan in beide gevallen bij een maximale resolutie van 1920x1080 (30 fps). Ook hebben beide camera's een panorama- en een HDR functie.  

Acer Liquid Z6E White (dual sim)
Acer Liquid Z6E

Dan de praktijk. Hieronder zie je de foto's die we met de twee Acers (en de S7 Edge) namen in verschillende omstandigheden. Om te beginnen namen we een foto in onze fotostudio. De lichten lieten we uit, de deur slechts op een kier en de flitser bleef uitgeschakeld. Het mag duidelijk zijn dat de door Acer gebruikte sensors niet bekend staan om hun hoge lichtgevoeligheid. Dat is op dit prijspeil geen verrassing en dergelijke overwegend zwarte foto's hebben we ook wel gezien bij modellen die nog een stukje duurder waren.    


De Acer Liquid Z6 (links), Liquid Z6E (midden) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts) zonder flitser.

De vooruitgang in kwaliteit van de foto's is als we onder dezelfde omstandigheden de flitser gebruiken bijna verwaarloosbaar. Het blijft een verzameling van contouren die weliswaar iets zichtbaarder zijn, maar net zo goed onbruikbaar blijven. 

 
De Acer Liquid Z6 (links), Liquid Z6E (midden) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts) met flitser.

Als we vervolgens onder normaal kantoorlicht een foto maken zien we gelukkig wel wat we fotografeerden. Vrolijk worden we evenwel niet van de foto's. De kleuren worden flets weergegeven, de scherpte laat te wensen over en het gebrek aan details is , zeker bij de Z6E, opvallend. De camera van de laatste lijkt bovendien een grauwige gloed over het beeld te leggen.


De Acer Liquid Z6 (links), Liquid Z6E (midden) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts).

Zoals altijd namen we ook enkele kiekjes in de buitenlucht en aangezien beide toestellen een HDR-functie aan boord hebben en het een zonnige dag was, maakten we zowel met als zonder de HDR aan foto's. Dit is meestal het scenario waar camera's de beste foto's maken omdat de omstandigheden het minst veeleisend zijn. Dat zien we ook bij de Z6 en de Z6E, waarbij de Z6 een betere foto maakt, zowel qua kleur- en detailweergave als wat betreft de scherpte.   


De Acer Liquid Z6 (links), Liquid Z6E (midden) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts) zonder HDR.

Als we de HDR-functie aanzetten wordt ons allengs duidelijk dat dit geen positieve invloed op de kwaliteit van de foto's heeft. Beide toestellen produceren een overbelicht beeld dat op alle vlakken te wensen overlaat en zodoende eigenlijk onbruikbaar is.


De Acer Liquid Z6 (links), Liquid Z6E (midden) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts) met HDR.

Uiteindelijk stellen we vast dat beide camera's bijzonder weinig te bieden hebben en daar zijn we niet verrast over. Het verschil tussen beide camera's zien we weliswaar terug in de kwaliteit van de foto's, maar die zijn beide van een dermate belabberde kwaliteit dat dit uiteindelijk weinig uitmaakt. De foto's die je met de Z6 en de Z6E maakt zijn in het beste geval bruikbaar voor social media, maar meer dan dat zeker niet.     

Intern

Als we naar de binnenkant kijken wordt al gauw duidelijk dat op verschillende componenten is bespaard en waar het prijsverschil tussen beide (deels) vandaan komt. De Acer Liquid Z6 is uitgerust met een chipset van Mediatek, de MT6737, een 64 bit quadcore SoC uit 2016 die op 28 nm is gebakken. De vier rekenkernen vormen een enkel cluster en zijn geklokt op 1,3 Ghz en de dienstdoende GPU is een ARM Mali-T720. De Acer Liquid Z6E moet het op dit vlak doen met een 32 bit chipset uit 2015, een MT6580 van Mediatek die voor de grafische zaken wordt ondersteund door een ARM Mali-400. Ook deze SoC maakt gebruik van een quadcore processor die bestaat uit een enkel cluster van vier rekenkernen van 1,3 Ghz. 

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)
Acer Liquid Z6

Wat betreft het geheugen zijn beide Acers zelfs voor dit segment karig uitgerust met slechts 1 GB aan werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 8 GB, waarvan uit de doos minder dan de helft beschikbaar is. Van de concurrentie noteert alleen de Motorola E G3 vergelijkbare specificaties, de andere deelnemers uit het testveld hebben over het algemeen de beschikking over 2 GB RAM en 16 GB opslag.

Acer Liquid Z6E White (dual sim)
Acer Liquid Z6E

Als we kijken naar de connectiviteit worden we ook niet direct enthousiast. Beide toestellen ondersteunen 4G, Bluetooth 4.0 en dual-sim. Ondersteuning voor NFC ontbreekt echter en de hoogste ondersteunde wifi standaard is 802.11n, wat niet ongebruikelijk is in dit segment maar wel jammer. 

Software

Zowel de Acer Liquid Z6 als de Liquid Z6E draaien op Android 6.0 Marshmallow. Ten opzichte van haar voorganger Lollipop heeft Marshmallow enkele nieuwe features. Zo gaat zoeken sneller met Google Now, zou de accu langer mee moeten gaan dankzij Doze en is er ondersteuning voor usb-c en vingerafdrukscanners. Inmiddels kunnen we wel stellen dat Android 6 achterhaald is, aangezien we inmiddels al Android Nougat 7.0 en 7.1 hebben zien langskomen. Bovendien is de opvolger van Nougat, voorlopig aangeduid als Android O, inmiddels volop in ontwikkeling. De kans dat er door Acer nog een Android-update wordt uitgebracht voor de Z6 en Z6E lijkt gezien de tijd die inmiddels verstreken is en Acer's reputatie op dit vlak erg klein.


Screenshot van de Acer Liquid Z6E

Naast de verouderde software heeft Acer er voor gekozen om aanzienlijke hoeveelheden bloatware mee te leveren. Niet verrassend bij deze fabrikant, maar wel een vervelende gewoonte in de ogen van de meeste gebruikers. Ook het Android uiterlijk heeft Acer aangepast, al is dat in dit rijtje de minst aanstootgevende actie.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAcerAcer
ProductnaamLiquid Z6 GreyLiquid Z6E Black (dual sim)
ProductcodeHM.HW7EE.001ACR-LIQ-Z6-E-DS-BLK
DetailsProductinfoProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroidAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 6.0Google Android 6.0
Geheugen
Werkgeheugen1024 MB1024 MB
Opslaggeheugen8 GB8 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCDLCD
Schermdiagonaal5 inch5 inch
Schermresolutie1280x7201280x720
Pixeldichtheid294 ppi294 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCMediaTek MT6737MediaTek MT6580
Aantal cores totaal44
Type cluster 1ARM Cortex-A7
Snelheid cluster 11300 MHz1300 MHz
Aantal cores cluster 14
GPUARM Mali-400 MP2
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)8 MPixel5 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)2 MPixel2 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1280x720
Toestel
SIM typeMicrosimMicrosim
Dual SIM
VoedingsaansluitingMicro USBMicro USB
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd4.5 uur
Stand-by tijd400 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2000 mAh2000 mAh
AccutypeLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0Bluetooth 4.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte145.5 mm145 mm
Breedte72.5 mm72 mm
Dikte8.5 mm9.8 mm
Gewicht126 gram150 gram
KleurGrijsZwart
Functionaliteit
GPS
Elektronisch kompas
Proximity sensor
Accelerometer
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Overige
Garantie2 jaar2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench en PCMark

Met de benchmarks van PCMark en Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. In Geekbench 4 zien we dat de Acer Liquid Z6 een middenmoter is, waar de Z6E stijf onderaan de lijst eindigt. In PCMark zien we een iets ander beeld en helaas niet positiever beeld. Hier treffen we beide toestellen steevast in de onderste regionen van het testveld aan.  

Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench

Met de benchmarks van 3DMark en GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. De Acer Liquid Z6 scoort over het algemeen op z'n best matig in de grafische benchmarks. De Z6E weigerde verschillende GFXBench onderdelen te draaien en scoorde in de tests die we wel konden uitvoeren overwegend teleurstellend, op een uitschieter in 3DMark Ice STorm Extreme (GT2) na. Zwaardere games spelen zal dan ook op beide toestellen geen feest zijn. 

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren. Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. De helderheid van het beeldscherm zetten we daarbij vast op 100 cd/m². Dit levert voor de meeste smartphones slechts een geringe belasting op, waardoor werktijden van meer dan 10 uur mogelijk zijn. In de PCMark benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Tijdens deze benchmark zetten we de helderheid van het scherm vast op 200 cd/m².

Op papier zijn beide toestellen niet uitgerust met al te indrukwekkende accu's. Zowel de Acer Liquid Z6 als de Liquid Z6E hebben een verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 2000 mAh aan boord. Zoals bekend is het aantal mAh's niet de enige factor die bepaalt hoe lang een enkele acculading meegaat. Het feit dat de specificaties van de interne componenten - bijvoorbeeld de kloksnelheid van 1,3 Ghz - niet al te hoog zijn zou in het voordeel van de Acers kunnen werken. Aan de andere kant kan dit ook betekenen dat er minder aandacht is uitgegaan naar de energiezuinigheid van de diverse onderdelen.

Hieronder zien we dat ook op dit vlak beide Acers geen hoogvliegers zijn en zowel in de PCMark Work battery life als de Afspelen MP4-videobestand in de onderste regionen van het testveld eindigen.  

Conclusie

De review van de Acer Liquid Z6 en de Liquid Z6E is helaas overwegend geen vrolijk verhaal. Beide toestellen zijn scherp geprijsd en behoren tot het goedkoopste segment van de smartphonemarkt. Een lage aanschafprijs kan een belangrijke overweging zijn en dergelijke toestellen hebben ook wel een voorstelbare functie. Zo kan het een prima eerste mobieltje zijn voor een kind of een toestel dat je met een gerust hart tijdens een vakantie kunt gebruiken. Met prijzen van 98 euro (Z6E) en 118 euro (Z6) lijken de beide Acers hier best aan te voldoen.

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)Acer Liquid Z6E White (dual sim)
Acer Liquid Z6 (links) en Liquid Z6E (rechts)

Als we de Z6 en de Z6E echter afzetten tegen vergelijkbaar geprijsde toestellen, zien we dat er weinig aanknopingspunten overblijven om één van beide toestellen in overweging te nemen. Dat de camera's ongeschikt zijn voor meer dan het schieten van een social media plaatje is niet verrassend en dat de behuizing van kunststof is gemaakt vinden we ook niet opmerkelijk. Echter, dat uit de vergelijking blijkt dat de toestellen op praktisch elk onderdeel, of het nou gaat om de accuduur, systeemprestaties, geheugencapaciteit of grafische mogelijkheden onder aan de lijst eindigen geeft natuurlijk wel te denken. Wij zien dan ook geen enkele reden om je aan te raden één van beide toestellen te overwegen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)

Acer Liquid Z6 Gold (dual sim)

 • Google Android 6.0
 • 1024 MB
 • 8 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Acer Liquid Z6 Grey

Acer Liquid Z6 Grey

 • Google Android 6.0
 • 1024 MB
 • 8 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
Niet verkrijgbaar
Acer Liquid Z6E Black (dual sim)

Acer Liquid Z6E Black (dual sim)

 • Google Android 6.0
 • 1024 MB
 • 8 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 5 MPixel
Niet verkrijgbaar
Acer Liquid Z6E White (dual sim)

Acer Liquid Z6E White (dual sim)

 • Google Android 6.0
 • 1024 MB
 • 8 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 5 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
0
*