HTC U 11 preview: het nieuwe toptoestel van HTC

47 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Features
 5. 5. Prijzen en beschikbaarheid
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

De geruchten zongen al een tijdje rond, maar nu is het dan ook officieel: HTC voegt een nieuw toestel toe aan de U-serie. De HTC U 11 moet het toptoestel van de serie worden, waar de HTC U Play de goedkopere variant is en de HTC U Ultra inmiddels als phablet wordt aangemerkt. Wij mochten het toestel alvast even vasthouden en onze bevindingen lees je in deze preview.

Na de enigszins koele ontvangst van de HTC U Ultra zal het HTC er extra aan gelegen zijn bij de introductie van de U 11 een dergelijke reactie te voorkomen. De vraag is dan ook of het Taiwanese bedrijf iets gedaan heeft met de kritiek die de U Ultra bij haar introductie ten deel viel.

Wij waren in de gelegenheid al even met het toestel kennis te maken voor deze preview. In ieder geval kunnen we alvast verklappen dat HTC bij de U 11 een feature introduceert die we nog niet eerder hebben gezien en in potentie een serieuze meerwaarde kan gaan betekenen voor het gebruik van je smartphone. 

Design

Aan het design lijkt HTC ten opzicht van de andere leden van de U-serie weinig veranderd te hebben. Er is bij de 5,5 inch U 11 wederom gekozen voor een volledig glazen behuizing die de telefoon een luxueuze en stijlvolle uitstraling geeft. Het toestel ziet er op het eerste gezicht mooi afgewerkt uit en zal verkrijgbaar zijn in de kleuren zwart, wit, zilver en blauw. Het glas van de behuizing is opgebouwd uit vijf lagen volgens een productieproces dat HTC het 'Optical Spectrum Hybrid Deposition' noemt en dat ervoor zorgt dat de kleurtoon verandert afhankelijk van het invallende licht. 

Met afmetingen van 154 x 76 x 8 mm is het toestel iets compacter dan U Ultra, al is het gewicht van 168 gram bijna identiek. Het toestel is bovendien in tegenstelling tot zijn grotere familielid waterdicht: de IP67 (Ingress Protection) rating houdt in dat de telefoon volledig stofdicht is en bovendien tot 30 minuten lang een meter onder water moet kunnen blijven zonder schade op te lopen. 

 

De rechterzijde van het toestel biedt plaats aan de powertoets en de volumeknop, terwijl de linkerzijde geen enkele aansluiting of functionaliteit herbergt. Aan de onderkant van het apparaat is er behalve een single speakers plek voor een (zoals Huawei het noemt) usb 3.1 type-C connector die naast de oplaadfunctie ook ondersteuning biedt voor Display Port en de aansluiting blijft voor je headphones. De tray voor je simkaart(en) en microSD-kaart vind je aan de bovenzijde.

Specificaties

In tegenstelling tot de U Ultra is de U 11 uitgerust met de nieuwste high-end chipset van Qualcomm, de Snapdragon 835 (MSM8998). De SoC is uitgerust met een octacore processor, bestaande uit twee clusters. Het eerste cluster bestaat uit vier rekenkernen die geklokt zijn op 2,4 GHz en het tweede cluster bestaat eveneens uit vier kernen, die geklokt zijn op 1,9 GHz. De GPU van dienst is Qualcomm's eigen Adreno 540.  

Het beeldscherm waar de U 11 mee is uitgerust is een 5,5 inch WQHD Super LCD 5 scherm met een resolutie van 1440 x 2560. We hebben het scherm natuurlijk nog niet kunnen testen, maar onze eerste indruk was dat wat we te zien kregen er in ieder geval veelbelovend uit zag. 

Wat betreft connectiviteit zien we niet veel verrassingen. De U 11 is keurig uitgerust met ondersteuning voor 4G, NFC, Bluetooth 4.2 en de WiFi-standaard 802.11ac. Uiteraard is er ook gedacht aan een vingerafdrukscanner, Het toestel heeft een opslagcapaciteit van 64 GB en heeft 4 GB RAM aan boord. Naast een single sim versie wordt de U 11 ook uitgebracht als een dual sim variant. Bij beide varianten is het mogelijk om de opslagcapaciteit uit te breiden middels een microSD-kaart van maximaal 2 TB, die bij het dual sim toestel geplaatst kan worden in het tweede simslot.   

De U 11 is verder uitgerust met een accu die een capaciteit heeft van 3000 mAh, wat in dit segment redelijk volgens de standaard is. De accu is geschikt voor QuickCharge versie 3.0 en kan volgens HTC in 30 minuten voor ongeveer 50% worden volgeladen.  

Bij de HTC U Ultra wist de camera, zeker in omstandigheden met weinig licht, niet erg te overtuigen in vergelijking met de toptoestellen van Samsung en LG. HTC heeft bij de U 11 dan ook gekozen voor een iets andere configuratie. De frontcamera bestaat hier uit een een 16 megapixel exemplaar met een diafragma van f/2.0 en een brandpuntafstand van 26,2 mm. Deze camera ondersteunt bovendien een zogenaamde Ultrapixelmodus, waarmee indien geactiveerd de lichtgevoeligheid toeneemt. 

De hoofdcamera aan de achterkant van het toestel heeft een lagere resolutie van 12 megapixels, een lens met een diafragma van f/1.7 en een brandpuntafstand van 26,2 mm. De sensor is van het type BSI (Backside Illumination) CMOS en ondersteunt naast een Ultrapixelmodus waarbij de camera in donkere omstandigheden meerder pixels clustert om de lichtgevoeligheid te verbeteren ook Phase Detection Auto Focus en Optical Image Stabilization. Bovendien kan de camera video in 4K opnemen en is hij voorzien van een dual-led flitser.  

Features

Een van de kritiekpunten bij de U Ultra was het weglaten van de 3,5 mm ingang voor een koptelefoon. Ook bij de U 11 houdt HTC vast aan deze keuze, hoewel het in dit geval wel zo vriendelijk is om naast een setje oordoppen ook een usb-c naar 3,5 mm verloopkabel mee te leveren.

Een mogelijk interessante functie is de persoonlijke assistent die HTC heeft ontwikkeld, de HTC Sense Companion. Volgens HTC leert de companion elke dag van je waardoor hij je allerlei adviezen kan geven. Bijvoorbeeld over de te volgen route naar je werk of over de dikte van de kleding die je het beste kan aantrekken. Het idee is dat naarmate je de U 11 langer gebruikt je companion jou steeds beter leert kennen en je daardoor ook beter van dienst kan zijn. Dit alles klinkt leuk, maar we moeten nog even afwachten tot juli, voordat de eerste bètaversie van de app te downloaden is.  

Dan is er ook nog HTC U Sonic, een voorziening om door middel van sonische pulsen je binnenoor te analyseren en op basis daarvan het geluid van de telefoon aanpast aan jouw gehoor. Deze functie zagen we eerder al bij de HTC U Ultra en het verschil na tussenkomst van de U Sonic techniek was bij dat toestel duidelijk hoorbaar, alsof er een equalizer wordt aangezet. Het geluid klonk significant voller en mooier, en ook wat harder.

Waar HTC zich nu al duidelijk mee onderscheidt van de rest bij de lancering van de U 11 is de introductie van squeeze technology, oftewel knijpgevoeligheid technologie. De zijkanten van de U 11 zijn over een lengte van 4 cm - zo ongeveer tussen de powertoets en de onderkant van het scherm - drukgevoelig. Het toestel registreert hierbij twee zaken, namelijk de kracht waarmee je knijpt en hoe lang je dit doet. Aan deze twee dimensies kan je op dit moment twee acties toewijzen. Standaard zijn dit het openen van de camera (korte knijp) en het aanroepen van Google voice assistent (lange knijp), maar dit is naar eigen inzicht aan te passen. 

 

Het gerucht gaat dat deze techniek zal worden doorontwikkeld en mogelijk mettertijd de fysieke knoppen op toestellen van HTC zal gaan vervangen. Daarbij is het goed mogelijk dat de functionaliteit wordt uitgebreid door meerdere gevoeligheidsniveaus te introduceren en individuele vingers en acties te herkennen. In potentie is dit een veelbelovende techniek en in ieder geval een daadwerkelijke vernieuwing op het gebied van smartphones. 

Prijzen en beschikbaarheid

De HTC U 11 zal vanaf week 22, dus ergens tussen 29 mei en 4 juni 2017, verkrijgbaar zijn in Nederland voor een adviesprijs van 749 euro. Deze prijs geldt zowel voor de single als dual sim variant; die laatste moet overigens ook echt in Nederland beschikbaar komen, wat vrij uitzonderlijk is voor high-end telefoons in Nederland.

HTC positioneert de U 11 daarmee ergens tussen de G6 van LG (gemiddeld 699 euro) en de Samsung Galaxy S8 (gemiddeld 799 euro) en S8+ (gemiddeld 899 euro), en vergelijkbaar met de Huawei P10 Plus (gemiddeld 749 euro). Bovendien heeft HTC de adviesprijs van de U Ultra verlaagd met 100 euro van 799 naar 699 euro.

 

 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HTC U11 64GB Black

HTC U11 64GB Black

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

652,95 €

1 winkel
HTC U11 64GB Blue

HTC U11 64GB Blue

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Innovation HTC U11 64GB Silver

HTC U11 64GB Silver

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
HTC U11 64GB White

HTC U11 64GB White

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*