Eminent EM7680 review: puike player

58 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hard- en software
  3. 3. Testresultaten
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

Met de EM7680 belooft Eminent een Kodi-gebaseerde mediaspeler te hebben uitgebracht die alle denkbare moderne technieken ondersteunt. Op de doos vinden we kreten als H.265, 4K, HDR en Dolby Atmos. Hebben we met dit product inderdaad de ultieme Kodi-box in handen? Wij zochten het uit!

Eminent EM7680

Wie op zoek was naar een op de populaire Kodi software gebaseerde mediaspeler, liep tot nu toe altijd tegen een groot dilemma aan. Boxen van rond de 100 euro waren - in ieder geval de exemplaren die we in het Hardware.Info Testlab onder ogen kregen - nooit perfect. Altijd ontbrak er wel een belangrijke functie, zoals bijvoorbeeld ondersteuning voor de Ultra HD resolutie of de mogelijkheid om automatisch van verversingsfrequentie te schakelen. Een ultieme, compromisloze Kodi-box bestaat wel degelijk, in de vorm van de Nvidia Shield TV, maar daar betaal je dan weer direct 229 euro voor. Toegegeven, de Shield TV is een veelzijdiger product, dat je bijvoorbeeld ook als game-console kunt gebruiken, maar als het je puur te doen is om de functionaliteit als mediaspeler is het natuurlijk knap geld.

De in april aangekondigde Eminent EM7680 biedt, als we de specificaties mogen geloven, alle eigenschappen die je anno 2017 van een Kodi-box mag verwachten, tot ondersteuning voor HDR-video aan toe. De box staat voor gemiddeld 109 euro in de Hardware.Info Prijsvergelijker, maar is al te koop vanaf 97 euro, ruim minder dan de helft van het aanschafbedrag van de Shield TV dus. Wat blijkt? Eminent maakt de beloftes meer dan waar!


De Eminent EM7680 is gebaseerd op LibreElec en daarmee op de bekende Kodi software.

Hard- en software

De Eminent EM7680 is opgebouwd rond de AMLogic S905X-H SoC, welke is gebaseerd op een viertal Cortex-A53 kernen aangevuld met een Mali 450 MP3 GPU. Deze chip biedt ondersteuning voor het decoderen van H.264 en H.265 video, beide tot maximaal 60 fps en tot de hoogste kwaliteitslevels.

Achterop het kastje vinden we allereerst een HDMI 2.0 aansluiting, die het mogelijk maakt om de speler aan te sluiten op een Ultra HD TV in volle 4K resolutie met 60 fps. De HDMI aansluiting is ook geschikt voor het meesturen van HDR metadata, waardoor de speler die functionaliteit dus ook biedt. Achterop vinden we verder een Micro SD-slot, een Gigabit netwerkaansluiting, een optische digitale audio-uitgang en een aan/uit-knop. Verder vinden we aan de achterkant de antenne voor de ingebouwde WLAN-adapter. Die is helaas slechts van het 802.11n type. Wie video met een hoge bitrate gaat kijken doet er dus verstandig aan om de speler bedraad op het thuisnetwerk aan te sluiten, al dan niet via een powerline setje. Aan de zijkant heeft de speler een drietal usb-aansluitingen. Deze zijn van het usb 2.0 type, helaas dus geen 3.0. Echt een grote issue is dat echter niet; ook usb 2.0 biedt voldoende bandbreedte voor het afspelen van video met hoge bitrate.

Eminent EM7680

De speler is gebaseerd op de LibreElec software en dus niet op Android. LibreElec  is een uitgeklede Linux-distributie die puur als doel heeft om zo snel en efficiënt mogelijk Kodi op te starten. LibreElec voegt een aantal uitbreidingen aan Kodi toe waardoor je belangrijke systeeminstellingen, zoals bijvoorbeeld de netwerkconfiguratie, vanuit Kodi kunt doen. Dankzij LibreElec kun je de speler in feite dus beschouwen als echt native-Kodi; hij start direct op in de media-afspeelsoftware en je kunt alle functionaliteit vanuit Kodi gebruiken. De LibreElec 7.0 versie op de speler was nog gebaseerd op versie 16.1 van Kodi. Op de site van LibreElec zijn inmiddels ook nieuwere versies met Kodi 17 beschikbaar, maar de auto-update functie in de speler levert die nog niet. Wij hebben niet zelf geprobeerd te speler te upgraden, maar zien weinig reden waarom dat niet zou lukken.

De Kodi software op de speler is verder volledig "kaal", de EM7680 wordt dus zonder voorgeïnstalleerde plugins geleverd. Wie wil kan natuurlijk naar hartenlust legale en minder legale plug-ins aan het systeem toevoegen.

De LibreElec basis heeft voor- en nadelen boven het gros van de mediaspelers die gebaseerd zijn op Android. Met Android-gebaseerde spelers kun je natuurlijk meer apps gebruiken dan enkel Kodi. Tegelijkertijd moeten we eerlijk zijn; de op tablets gerichte Android-versie van de meeste mediaspelers gebruik van maken biedt weinig tot geen apps die echt lekker werken op een TV. Daarvoor is er speciale Android TV versie, maar die draait weer vrijwel exclusief op de Nvidia Shield (en natuurlijk direct op diverse TV's). Bij LibreElec is de functionaliteit volledig beperkt tot Kodi, maar het werkt dan ook wel helemaal uitstekend zoals we op de volgende pagina uit de doeken doen.

Eminent EM7680

Testresultaten

We hebben de Eminent EM7680 ons volledige parcours aan testbestanden laten doorlopen om de audio- en videomogelijkheden goed in kaart kunnen brengen. Het zijn dezelfde tests als we de afgelopen pak 'm beet twee jaar op alle mediaspelers hebben gedraaid.

Om met de videomogelijkheden te beginnen; alle H.264 en H.265 bestanden die we de speler voorschotelden worden inderdaad uitstekend afgespeeld, ook in Ultra HD resolutie en ook bestanden met een absurd hoge bitrate. Eminent belooft bij de speler ook HDR10 support en ook dat werkt in de praktijk prima. Wij testten verschillende HDR demobestanden als ook rips van Ultra HD Blu-rays en deze speelden allemaal probleemloos af. Wij hebben de speler getest in combinatie met zowel een moderne LG als Samsung Ultra HD televisie, welke beide automatisch overschakelden naar HDR-modus wanneer we op de Eminent HDR-materiaal afspelen.

Helemaal goed nieuws is dat ook het automatisch aanpassen van de verversingsfrequentie uitstekend werkt. Bij filmmateriaal schiet de speler netjes naar 24 Hz, terwijl bij andere bestanden ook automatisch naar 50 Hz of 60 Hz wordt geschakeld. Bij de eveneens op een AMLogic S905 gebaseerde Venz V10 speler werkt dit niet en wellicht is dit te verklaren door de LibreElec- in plaats van Androidbasis. Hoe dan ook; qua videoformaten volle punten dus!

Speler HDMI-uitgang H.264 Full HD video H.264 Ultra HD video H.265 Full HD video H.265 Ultra HD video H.265 Ultra HD HDR 10 video Auto refreshrate
Cood-e TV HDMI 1.4 Ja Ja - - - -
Himedia H8 HDMI 2.0 Ja - - - - -
Himedia Q5 HDMI 1.4 Ja - - - - -
MiniX Neo X8-H Plus HDMI 1.4 Ja Ja Ja Ja - Ja
MiniX Neo Z64 Android HDMI 1.4 Ja - - - - Ja
ProboX2 EX+ HDMI 1.4 Ja - - - - -
Rikomagic MK68 HDMI 2.0 Ja - - - - -
Rikomagic MK80 Plus HDMI 1.4 Ja Ja - - - -
Tronsmart Draco AW80 Telos HDMI 1.4 Ja Ja - - - -
Zidoo X6 Pro HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja - -
Zidoo X9 HDMI 1.4 Ja Ja Ja Ja - -
Eminent EM7580 HDMI 1.4 Ja - Ja - - Ja
Venz V10 HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja ? -
Nvidia Shield TV HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Eminent EM7680 HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Deze tweede tabel toont de geschiktheid voor audio formaten en ook hier geldt dat de EM7680 in principe alles afspeelt. DTS, DTS Master Audio, Dolby Digital, Dolby TrueHD en daarmee ook Dolby Atmos worden keurig digitaal doorgezet naar een aangesloten HDMI-receiver, maar worden ook gedecodeerd doorgegeven als je genoegen neemt met het ingebouwde stereogeluid van je PC. De surround formaten doorzetten als multi-channel PCM naar een oudere surround receiver, die wél HDMI biedt maar niet de moderne audio formaten native ondersteunt, werkt niet. Overigens is dit een functie die vrijwel niemand nodig heeft. Lang verhaal kort: als je een moderne receiver hebt, kan de Eminent alle gangbare audio-formaten doorsturen.

Speler AAC decode Dolby Digital decode Dolby Digital bitstr. DTS decode DTS bitstr. Dolby Digital TrueHD decode Dolby Digital TrueHD bitstr. DTS Master Audio decode DTS Master Audio bitstr. Multi-channel LPCM via HDMI
Cood-e TV Ja - Ja - Ja - - - Ja -
Himedia H8 Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Himedia Q5 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
MiniX Neo X8-H Plus Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
MiniX Neo Z64 Android Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
ProboX2 EX+ Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Rikomagic MK68 Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Rikomagic MK80 Plus Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Tronsmart Draco AW80 Telos Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Zidoo X6 Pro Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Zidoo X9 Ja Ja   Ja   Ja   Ja   -
Eminent EM7580 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja - -
Venz V10 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja - -
Nvidia Shield TV Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Eminent EM7680 Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja -

Ten slotte bekijken we ook altijd of de mediaspelers goede deïnterlacing functionaliteit aan boord hebben. Dat is van belang wanneer je live tv-beelden wilt bekijken die in 1080i, in plaats van 1080p formaat zijn. Ook hier scoort de EM7680 punten; er is duidelijk een goed werkende, adaptive deïnterlacing technologie in de AMLogic SoC, die ervoor zorgt dat tv-beelden er uitstekend uitzien.

Speler Deïnterlacing Bob Deïnterlacing Adaptive Deïnterlacing Adaptive - Kwaliteit
Cood-e TV Ja Ja ★☆☆☆☆
Himedia H8 Ja - -
Himedia Q5 Ja - -
MiniX Neo X8-H Plus Ja Ja ★★★☆☆
MiniX Neo Z64 Android Ja - -
ProboX2 EX+ Ja Ja ★☆☆☆☆
Rikomagic MK68 Ja - -
Rikomagic MK80 Plus - - -
Tronsmart Draco AW80 Telos Ja - -
Zidoo X6 Pro Ja - -
Zidoo X9 Ja Ja ★★★☆☆
Eminent EM7580 Ja Ja ★★☆☆☆
Venz V10 Ja Ja ★★★☆☆
Nvidia Shield TV Ja Ja ★★★★☆
Eminent EM7680 Ja Ja ★★★☆☆

Conclusie

Alle gangbare videoformaten afspelen? Check! Ultra HD? Check! HDR? Check! Alle gangbare audioformaten tot aan Dolby Atmos? Check! Ook geschikt voor het bekijken van TV-beelden? Check! 

Bij alle tests die wij loslieten op Kodi-mediaspelers kunnen we een vinkje zetten, op één volstrekt onbelangrijke audio-feature na. Dat maakt de Eminent EM7680 de eerste mediaspeler na de Nvidia Shield TV die we compromisloos mogen noemen en als je bedenkt dat je voor een Nvidia Shield TV € 229 mag neertellen is de adviesprijs van € 109 voor de Eminent EM7680 toch heel vriendelijk te noemen. Toegegeven, je mist dan de gaming-eigenschappen van de Shield TV en de overige Android TV mogelijkheden, maar als je het apparaat puur koopt als mediaspeler is deze 100 euro eenvoudig uitgespaard.

Vermoedelijk is juist het feit dat deze speler op LibreElec in plaats van Android is gebaseerd de reden waarom zelfs zaken als het automatisch aanpassen van de verversingsfrequentie goed werken, iets wat we eerder op een vergelijkbare SoC gebaseerde Android mediaspeler niet werkend kregen. Dat automatisch aanpassen van de verversingsfrequentie is wat ons betreft een extreem belangrijke functie die op een goede mediaspeler niet mag ontbreken.

Wie op zoek gaat op Chinese sites als AliExpress vindt zonder enige twijfel (veel) goedkopere mediaspelers gebaseerd op dezelfde AMLogic S905X SoC en LibreElec. Je zit dan echter altijd met de kans op extra invoerrechten en het is altijd maar afwachten wat je precies in huis krijgt. Van de Eminent EM7680 weet je in ieder geval zeker dat deze ondersteuning krijgt vanuit een Nederlands bedrijf - Eminent komt immers uit ons eigen kikkerlandje - en dat je als hij onverhoopt kapot gaat gewoon in Nederland garantie kunt claimen, wat natuurlijk ook wat waard is. Dus ja: het kan goedkoper, maar wij vinden de EM7680 zeker niet te duur.

Onder de streep is de EM7680 de eerste compromisloze mediaspeler van rond de 100 euro die ons testlab heeft bereikt, en daarmee heeft Eminent een Hardware.Info Excellent Choice award meer dan verdiend.

 
Eminent EM7680


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Eminent EM7680

Eminent EM7680

  • 8 GB
  • HDMI
  • LAN
  • 802.11n

89,99 €

8 winkels
0
*