Logitech MX Master 2S en MX Anywhere 2S review: Darkfield 3.0

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Zelfde uiterlijk, ander innerlijk
 3. 3. Specificaties 
 4. 4. Connectiviteit
 5. 5. Software
 6. 6. Flow
 7. 7. Testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Logitech brengt met de MX Master 2S en MX Anywhere 2S, de derde generatie van de Darkfield-muizen uit. Deze sensor heeft als voornaamste voordeel dat hij op elk denkbaar oppervlak werkt. Voor de jongste iteratie nam Logitech zowel de nauwkeurigheid als de meegeleverde software onderhanden. 

Het is alweer ruim zeven jaar geleden dat Logitech de wereld van de muizen wakker schudde met de introductie van de Darkfield technologie. Indertijd besteedden we hier uitgebreid aandacht aan in een artikel dat je hier kan terug vinden. In het kort is Darkfield een sensortechniek waarmee een muis op praktisch elk denkbaar oppervlak te gebruiken is. Traditionele lasermuizen bepalen hun positie en de snelheid van de beweging door de laser onder een bepaalde hoek te laten schijnen en de sensor de weerkaatsing van dit licht in de tegenovergestelde hoek weer op te laten vangen. Deze muizen zijn dan ook sterk afhankelijk van de mate waarin het materiaal waar ze zich op bevinden licht kan weerkaatsen. Zet je een dergelijke muis op een glazen tafel, dan zal je cursor weinig sjoege geven.

Logitech MX Master 2S Blue
Logitech MX Master 2S

Logitechs Darkfield-technologie ondervangt dit probleem door het weerkaatste licht van de laser niet in een hoek op te vangen, maar via de weerkaatsing van allerlei kleine oneffenheden, krassen en stofdeeltjes die op elk materiaal aanwezig zijn. De Darkfield-sensor registreert de weerkaatsing als kleine lichtpuntjes en bepaalt door de oneffenheden in opeenvolgende samples te volgen, de richting en de snelheid van de verplaatsing van de muis.        

Logitech MX Anywhere 2S Blue
Logitech MX Anywhere 2S

De eerste twee muizen met ondersteuning voor Darkfield die Logitech uitbracht in 2009 waren de Anywhere Mouse MX en de Performance Mouse MX. Pas 6 jaar later, in 2015, bracht Logitech twee nieuwe Darkfield-modellen op de markt: de MX Anywhere 2 en de MX Master. Van die laatste publiceerden we toentertijd een uitgebreide review. Anno 2017 komt Logitech met de derde generatie Darkfield-muizen, de MX Master 2S en de MX Anywhere 2S, die we beide uitgebreid zullen bespreken in dit artikel. Op het moment van schrijven is de verwachting dat de Master 2S bij de introductie ongeveer 109 euro zal kosten en de MX Anywhere 2S voor een slordige 90 euro over de toonbank zal gaan.

Zelfde uiterlijk, ander innerlijk

Voor alle eigenaren van een MX Master of MX Anywhere 2 muis die niet van veranderingen houden is er goed nieuws: zowel de MX Master 2S als de MX Anywhere 2S zien er exact hetzelfde uit als de illustere voorgangers. Het enige zichtbare verschil is dat er nu 'Logi' valt te lezen op de plaats waar voorheen 'Logitech' stond. Daarnaast zijn beide modellen nu leverbaar in drie kleuren, wit, grijs/zwart en donkerblauw, in alle gevallen in twee tinten, waarbij het frame voorzien is van een lichtere en glanzende kleur, terwijl het deel dat je het meest aanraakt een wat doffere en donkere tint laat zien en ook wat stroever aanvoelt. Aan de zijkant van de twee muizen is een reliëfpatroon aangebracht voor nog meer grip. De MX Master 2S is een ergonomisch vormgegeven desktopmuis en zodoende wat groter van stuk dan de MX Anywhere 2S, die als compacte notebookmuis wordt gepositioneerd.  

MX Master 2S

De Logitech MX Master 2S is net als zijn voorganger voorzien van zeven knoppen verspreid over de bovenkant en linkerzijde van de muis. Laten we aan de bovenkant van deze op rechtshandigen georiënteerde muis beginnen. Naast de linker- en rechtermuisknop is er het scrollwiel dat je kan gebruiken als derde knop. Standaard selecteer je met deze toets de vrije navigatiemodus. De vierde knop zit vlak onder het scrollwiel en heeft als standaardfunctie het schakelen tussen het klikwiel waar je gecontroleerd mee kunt scrollen en het vliegwiel waarmee je met één beweging een heel eind door een groot document kunt navigeren. Of het zo bedoeld is weten we niet, maar een leuk detail is dat als je deze knop indrukt je een soort schakelgeluid hoort.

Logitech MX Master 2S Blue
Logitech MX Master 2S  

Aan de linkerzijde, waar je duim op een uitstulping ligt, vind je ter hoogte van de onderkant van de top van je duim knop nummer vijf en zes waarmee je respectievelijk 'vorige' en 'volgende' kan selecteren. Naast deze knoppen, bij het toppunt van je duim, vind je het tweede scrollwiel waarmee je horizontaal kunt navigeren, bijvoorbeeld door 'brede' documenten en met dezelfde nauwkeurigheid als bij het verticale scrollwiel. Tenslotte is er nog een zevende knop, die niet direct als zodanig herkenbaar is, omdat deze is weggewerkt in de behuizing. De knop zit 'verstopt' in de uitsparing waar je duim op rust en moet om geactiveerd te worden met enige kracht worden ingedrukt.

MX Anywhere 2S

De Logitech MX Anywhere 2S is een compacte muis met zes knoppen. Tussen de twee primaire standaardknoppen vind je het scrollwiel, dat tevens dienst doet als derde knop waarmee je makkelijk kunt schakelen tussen het gewone klikwiel en de vliegwielfunctie. Met deze laatste kan je net als bij de hierboven beschreven MX Master 2S met aanzienlijke snelheid door een document scrollen.

Logitech MX Anywhere 2S Blue
Logitech MX Anywhere 2S

Bovendien kan je het scrollwiel naar links en naar rechts bewegen en zodoende horizontaal door een document of webpagina navigeren. De vierde knop zit vlak onder het scrolwiel en staat standaard ingesteld op het aanroepen van de venstermodus. Tenslotte heb je aan de linkerzijde van deze op rechtshandige personen georiënteerde muis knop nummer vier en vijf waarmee je respectievelijk 'vorige' en 'volgende' kan aangeven. 

Intern

De veranderingen bij beide modellen zitten dus niet zozeer in het voorkomen, maar des te meer in het binnenwerk, dat volgens Logitech flink onderhanden is genomen. De belangrijkste wijziging is dat het bedrijf voor de sensor nu spreekt over de 'Darkfield High Precision'. Reden hiervoor is dat de resolutie is toegenomen van maximaal 1600 dpi naar maximaal 4000 dpi. Dit om tegemoet te komen aan het toenemende aantal mensen dat gebruik maakt van schermen met (zeer) hoge pixeldichtheden, niet alleen op de desktop maar zeker ook op notebooks. Een kleine handbeweging blijft bij hogere gevoeligheid volstaan om de cursor over het scherm te bewegen. Daarnaast zal deze verbetering gewaardeerd worden door gebruikers van software waarbij een hoge mate van nauwkeurigheid vereist is, zoals beeldbewerkingsprogramma's of toepassingen met een zeer groot aantal bedieningselementen, zoals audio mixing tools. 

Logitech MX Master 2S Blue
Logitech MX Master 2S  

Afgezien van de verbeterde sensor heeft Logitech ook de beeldverwerkingseenheid onder handen genomen, die net als de sensor zelf nu aanmerkelijk minder stroom verbruikt. Dat heeft weer tot gevolg dat de accuduur flink is toegenomen, van een geclaimde 40 dagen op een volledige lading naar 70 dagen in de nieuwe edities. 

Specificaties 

Algemeen
 
MerkLogitechLogitech
ProductnaamMX Anywhere 2S BlueMX Master 2S Blue
Productcode910-005154910-005140
DetailsProductinfoProductinfo
Algemeen
Draadloos
Draadloos bereik10 m10 m
Bluetooth
PS2 adapter meegeleverd
KleurBlauwBlauw
Afmetingen (breedte)6.26 cm8.4 cm
Afmetingen (lengte)10 cm12.8 cm
Afmetingen (hoogte)3.3 cm4.7 cm
Scrollwiel
Zijwaartse scroll
Aantal knoppen67
Browse knoppen
Laser
Software meegeleverd
VerlichtingGroenGroen
Lengte snoer65 cm125 cm
Gewicht aanpasbaar
Gewicht (max. inclusief gewichtjes)100 gram149 gram
Accu capaciteit500 mAh
Levensduur batterij1680 uur1680 uur
OriëntatieRechtshandigRechtshandig
Gaming features
SensorDarkfield High PrecisionDarkfield High Precision
Native sensor resolutie10001000
DPI minimaal200 dpi200 dpi
DPI maximaal4000 dpi4000 dpi
DPI regelaar op muis
DPI aangegeven op muis
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (dpi instellen)
Profieleditor (polling rate instellen)
Profieleditor (aantal profielen)11
Profieleditor (macrofunctie)
Geheugen in muis

Connectiviteit

Zowel de Logitech MX Anywhere 2S als de MX Master 2S zijn draadloos en worden zodoende geleverd met een Unifying usb-receiver waarmee je de muis kan aansluiten op het apparaat dat je wilt bedienen. De adapters steken nauwelijks uit de usb-poort waar je ze in plaatst, maar zijn opvallend genoeg niet geheel hetzelfde. De receiver die bij de MX Master 2S wordt meegeleverd steekt zo'n 6,8 mm uit de behuizing en die van MX Anywhere 2S precies 3 mm. Logitechs Unifying techniek is een 2,4 GHz verbinding waarmee je naast de muis nog maximaal vijf andere geschikte Logitech producten kan aansluiten, zoals bijvoorbeeld een keyboard. Op deze manier beperk je het aantal usb-poorten dat bezet is tot een minimum, iets dat zeker op laptops geen overbodige luxe is. Naast Unifying kan je de MX Anywhere 2S en MX Master 2S ook verbinden via Bluetooth 4.x LE (Low Energy). Het voordeel van laatstgenoemde verbinding is dat je geheel geen usb-poort opoffert, het nadeel dat het iets meer latency heeft - in de praktijk zal je dit overigens niet snel merken.

Logitech MX Master 2S Blue
Logitech MX Master 2S met de Unifying receiver 

Voorop de muizen vinden we een micro usb-aansluiting waarmee de interne accu's van de muizen opgeladen kunnen worden. Zoals gezegd zijn beide muizen draadloos en het is dan ook niet mogelijk om bewegingsinformatie te versturen via de meegeleverde kabel. De interne accu's zouden volgens Logitech 70 dagen met een enkele acculading kunnen doen. We hadden niet de luxe deze bewering in de praktijk te testen, maar we kunnen wel zeggen dat onze ervaringen met Logitech op dit punt positief zijn en dat de muizen in ieder geval een aanzienlijke periode zullen kunnen functioneren op een enkele acculading. Bovendien is het mogelijk de muizen zeer snel op te laden, binnen enkele minuten hebben ze voldoende prik om een dag mee te gaan. 

Belangrijke eigenschap van beide modellen is dat ze gelijktijdig met in totaal drie systemen verbonden kunnen worden. Dat kunnen drie 'Unifying' ontvangers zijn, drie Bluetooth-ontvangers, of een mix hiervan; dat maakt geheel niet uit. Schakelen doe je nog altijd met een knop onderop de muis - daar druk je hem niet snel per ongeluk in, maar heel handig vinden we het niet voor je workflow. Dat gaat des te sterker op, omdat Logitech software-voorzieningen heeft ontwikkeld die inhaken op de connectiviteitsmogelijkheden, waarover meer op de volgende pagina.

Software

Voordat we nader ingaan op de nieuwe software features, eerst nog even de basis. Om gebruik te kunnen maken van de MX Anywhere 2S of MX Master 2S moet je de muis eerst koppelen aan het apparaat waarmee je het wilt gebruiken. Daarvoor dient het doelapparaat voorzien te zijn van Windows 8 of hoger, of Mac OS X 10.10 of hoger. De door Logitech ontwikkelde software is beschikbaar onder de naam Logitech Options. De interface is simpel en overzichtelijk en verschilt slechts voor beide modellen in de opties die je hebt om de basisfuncties in te stellen, waarover later meer.

De eerste stap is dus om je muis te koppelen via de software die je kan downloaden van de website van Logitech. Meer dan een keuze maken tussen een Unifying- of Bluetooth verbinding en het aanzetten van de muis via de knop aan de onderzijde is het niet. Op een Windows-PC met een oudere Bluetooth-versie of een met veel USB-poorten is Unifying de betere keuze (want iets sneller), op een tablet met maar één USB-poort of een Bluetooth 4.0 LE-geschikte notebook is de Bluetoothverbinding een uitstekend alternatief.

Het homescreen van Logitech Options heeft drie tabladen. Het tabblad 'Muis' laat je een afbeelding van je muis zien en een overzicht van de aanwezige knoppen. De knoppen worden aangegeven met een cirkel en wanneer je binnen deze cirkel klikt krijg je een uitschuifmenu te zien, waar je een functie kan toewijzen aan de knop in kwestie. Hier kan je tevens de linker- en rechtermuisknoppen verwisselen, de standaardinstellingen terugzetten en onder 'meer' wat gegevens inzien en op updates controleren.

Een erg handige feature van Logitechs software is dat je de functies van de verschillende knoppen niet alleen kan aanpassen voor het algemene gebruik van de muis, maar de instellingen ook kunt koppelen aan individuele programma's. Daartoe is er rechtsboven aan het homescreen een sectie waar je of 'Alle toepassingen' kan selecteren, of een specifiek programma kan kiezen. Dit is een functie die gebruikers van de betere gamingmuizen vermoedeljik al lang kennen, maar die tot dusver niet beschikbaar was voor de MX-serie.

Het tweede tabblad is 'Aanwijzen en scrollen' waaronder je allerlei instellingen die met de reacties van de verschillende knoppen te maken hebben kunt instellen. Overigens heb je in deze sectie wanneer je gebruik maakt van de MX Master 2S - die dan ook twee scrollwielen heeft - aanzienlijk meer opties dan bij de MX Anywhere 2S. 

Flow

Een unieke feature van Logitechs MX Anywhere 2S en MX Master 2S is de ondersteuning voor Flow. Van de voorgangers van beide kenden we al de easy switch functie, waarmee je snel kon schakelen tussen maximaal drie systemen en zodoende met één muis meerdere systemen kon aansturen. Het schakelen gebeurt zoals gezegd via een knopje aan de onderkant van de muis, tussen systemen '1', '2' en '3'. Het betekent wel dat je voor het schakelen tussen apparaten de muis moest optillen, zoals vermeld niet heel handig - en bij de nieuwe modellen zeker niet, nu Logitech speciaal een functie heeft ontwikkeld die inhaakt op de mogelijkheid tussen systemen te schakelen.  

Logitech MX Anywhere 2S Blue
Onderkant van de Logitech MX Anywhere 2S

Bij de MX Anywhere 2S en MX Master 2S is deze functionaliteit namelijk uitgebreid met Flow. Met deze techniek is het niet alleen mogelijk om tot drie computers tegelijkertijd aan te sturen, maar ook om bestanden van het ene naar het andere apparaat te verplaatsen. Na installatie van de software brengt deze automatisch tussen de systemen waarop het staat en waaraan dezelfde muis is gekoppeld een met SSL-256 beveiligde netwerkverbinding tot stand. Via deze weg worden de plakborden van de systemen voor elkaar opengesteld - je kunt iets kopiëren op systeem 1 en dat vervolgens plakken op systeem 2 of 3. Pas wanneer je het plakcommando geeft, wordt de data daadwerkelijk overgeheveld, aldus Logitech. Indien de drie apparaten niet op hetzelfde netwerk zitten, maar bijvoorbeeld op verschillende subnets, is dit nog steeds mogelijk - maar dan loopt de verbinding via de cloud, zij het nog altijd versleuteld.

Deze functionaliteit is niet nieuw op zichzelf, maar de wijze waarop Logitech dit heeft geïmplementeerd is wel volledig transparant voor de eindgebruiker en hierdoor erg gebruiksvriendelijk. Bovendien beweegt de muiscursor gewoon soepel van het ene naar het andere scherm, zonder te gaan haperen, wat bij standaard netwerkoplossingen nog wel wil voorkomen. Heb je meerdere schermen op een systeem, dan worden die door de software gewoon als een groot scherm gezien - beweeg je cursor naar de uiterste rand van het buitenste scherm en hij schakelt over naar het scherm van het systeem ernaast. Aardig detail: al deze functionaliteit werkt ook als het ene systeem draait op Windows en het andere op MacOS.

Wanneer je regelmatig op meerdere pc's tegelijkertijd aan het werk bent kan dit een ideale oplossing zijn om tijd (en frustratie) te besparen. Je hoeft niet meer te steeds te wisselen tussen verschillende muizen, of bestanden via email of usb-sticks te kopiëren. Logitech heeft bovendien een stap verder gedacht en maakt het ook mogelijk om bepaalde, geschikte toetsenborden mee te laten liften - onder andere de K380 en K780 kan je via de software koppelen en die schakelen automatisch mee wanneer je van systeem switcht. Hiermee is het feitelijk een heel gebruiksvriendelijke 'KM switch' oplossing.    


Screenshot van Logitech Options

Testresultaten

De Darkfieldsensor geeft de gebruiker zoals gezegd de optie om de muis op praktisch elk denkbare ondergrond te gebruiken, maar hoe zit het met zaken als acceleratie en input lag? Als we kijken naar mogelijke acceleratie blijkt uit de testresultaten dat daarvan pas sprake is op het moment dat we snelheden halen die alleen bij gaming relevant zijn. Er is bij zowel de MX Anywhere 2S en MX Master 2S sprake van negatieve acceleratie bij snelheden boven de 1,8 meter per seconde die voor gamers een probleem vormen, maar voor normaal gebruik - zoals officetaken of browsen - is dit geen issue.

Logitech MX Master 2S Blue
Negatieve acceleratie van de Darkfieldsensor

De MX Anywhere 2S heeft geen noemenswaardige input lag. Bij de MX Master 2S is hier in enige mate wel sprake van, hoewel we de aanwezigheid van input lag als minimaal en niet erg hinderlijk zouden classificeren. Bottom line is dat beide muizen niet onze eerste keuze zouden zijn voor serieuze gamingactiviteiten, maar zo worden ze ook niet gepositioneerd. Bij normaal gebruik zal je van de negatieve acceleratie die bij hogere snelheden optreedt in de praktijk geen last hebben en het kleine beetje input lag bij de MX Master 2S is bij dergelijke taken ook geen hindernis van betekenis.   

Conclusie

Met de MX Master 2S en MX Anywhere 2S brengt het Logitech al weer de derde generatie Darkfield muizen op de markt. Dankzij de Darkfield-technologie kunnen deze muizen op praktisch elke ondergrond gebruikt worden en dat kan een groot voordeel zijn, zeker wanneer de muis gebruikt wordt bij een notebook die steeds op andere plekken wordt neergezet. Een belangrijke verbetering is dat de sensorresolutie flink omhoog is geschroefd. Zeker voor wie bij voorkeur werkt met kleine muisbewegingen, maar wel een hidpi-beeldscherm heeft, zal dat een welkome verbetering zijn. Ook de toegenomen accuduur is prettig, al blijft een feit dat je met enige regelmaat zal moeten opladen. 

Logitech MX Anywhere 2S Blue
Logitech MX Anywhere 2S

Qua uiterlijk is er weinig verandert, maar gezien het al tot in de puntjes uitgekiende ontwerp van beide muizen kunnen we daar niet om treuren - en het is aardig dat je nu kunt kiezen uit een paar verschillende kleuren. Beide muizen liggen nog altijd prima in de hand en de knoppen zijn zo gepositioneerd dat ze voor de meeste handen goed bereikbaar zijn. Daarbij voelen de muizen en de knoppen degelijk aan en geven ze voldoende feedback wanneer ze worden ingedrukt. 

 

Logitech MX Master 2S Blue
Logitech MX Master 2S  

Kritische noten zijn er ook, zo heeft de MX Master 2S last van een klein beetje input lag en is het net als bij de voorgangers van beide modellen nog steeds nodig om de muis op te tillen en om te draaien, alvorens je van systeem kan switchen. Dit zijn echter kleine kritiekpunten die niet opwegen tegen de eerder genoemde pluspunten die deze muizen ten toon spreiden.

De echte vernieuwing ten opzichte van de voorgangers zit niet zozeer in de hardware, alswel in de software en dan vooral in de Flow-functie, waarmee je niet alleen drie apparaten tegelijkertijd kan aansturen maar ook direct onderling bestanden kunt uitwisselen. Wat ons betreft een praktische en zeer welkome toevoeging die beide muizen extra aantrekkelijk maakt om aan te schaffen. Of dat ook zo is als je al beschikt over de directe voorgangers, zal mede afhangen van je huidige gebruiksmodel - werk je daadwerkelijk veel met meerdere systemen, dan is het wat ons betreft de investering waard, zeker gezien de verbeterde sensor en accuduur.

De beide muizen zijn net als hun voorgangers weer flink aan de prijs. Met respectievelijke adviesprijzen van 109 en 90 euro vallen de MX Master 2S en de MX Anywhere 2S in de hoogste prijsklasse. Voor dit geld koop je ook uitstekende gamingmuizen, die een nog veel hogere mate van precisie bieden en ook per programma andere knopfuncties kunnen toekennen. Echter, deze zullen de Darkfield-sensor voordelen ontberen en op minder oppervlakken soepel werken, terwijl bij de spaarzame draadloze gamingmuizen die er al zijn, de accuduur fors korter zal zijn. Voor wie voornamelijk kantoorwerk doet, zijn de MX-modellen zonder meer de betere keuze en nu de Darkfield-sensors ook met hogere resoluties overweg kunnen, is een compromis eigenlijk niet meer nodig. Goedkoop zijn de beide modellen zeker niet, maar dat is doorgaans het geval wanneer je geen compromissen wilt sluiten. De MX Master 2S is wat ons betreft nog altijd de beste draadloze desktop muis, en de MX Anywhere 2S is de beste mobiele muis die je kunt vinden. Voor beide is een Ultimate Product award dan ook op zijn plaats.


Logitech MX Master 2S
Logitech MX Anywhere 2S


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Logitech MX Anywhere 2S Black

Logitech MX Anywhere 2S Black

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

62,90 €

13 winkels
Ultimate Logitech MX Anywhere 2S Blue

Logitech MX Anywhere 2S Blue

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

63,90 €

10 winkels
Logitech MX Anywhere 2S White

Logitech MX Anywhere 2S White

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

62,90 €

10 winkels
Logitech MX Master 2S Black

Logitech MX Master 2S Black

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

74,95 €

13 winkels
Ultimate Logitech MX Master 2S Blue

Logitech MX Master 2S Blue

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

59,00 €

11 winkels
Logitech MX Master 2S White

Logitech MX Master 2S White

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

75,99 €

10 winkels
0
*