TP-Link Deco M5 review: betaalbare mesh

23 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Installatie en interface
 3. 3. Techniek
 4. 4. Test
 5. 5. Conclusie
 6. 1 besproken product
 7. 23 reacties

Conclusie

Ben je op zoek naar een makkelijke manier om je hele huis van WiFi te voorzien, dan is mesh een oplossing die je zeker moet overwegen. Zonder te hoeven boren in de muren kun je eenvoudig een netwerk opbouwen dat je hele huis dekt. Het geheim van mesh zijn de nodes, waarvan één als router fungeert en de rest als zend- en ontvangst stations, waarmee het systeem het netwerk door je hele huis verspreidt.

Evenals het Velop-systeem van Linksys, maakt TP-Link's Deco M5 gebruik van deze techniek, maar met een gemiddelde prijs van 269 euro voor een set van drie nodes is de laatste een heel stuk goedkoper. Het systeem is wel een stuk simpeler opgezet, want er zijn geen losse radio's ingebouwd om de verbinding tussen de nodes tot stand te brengen. Dankzij de usb-c aansluiting is het dan wel weer mogelijk om in de toekomst powerline in te bouwen en deze techniek te gebruiken als backbone.

TP-Link Deco M5 3-pack
Drie nodes van de TP-Link Deco M5

Toch weet Deco wat betreft snelheid goede prestaties te realiseren; onder gelijke omstandigheden noteerden we een bijna twee keer zo hoge doorvoersnelheid als bij het duurdere Velop-systeem van Linksys. Een kritiekpunt is dat Deco net als Velop alleen via een app beheerd kan worden, waarin de mogelijkheden op dit moment nog beperkt zijn. Zo ontbraken tijdens het testen nog port forwarding en ondersteuning voor de Nederlandse taal. Ook al worden deze zaken volgens TP-Link in de toekomst toegevoegd vormen ze op dit moment nog scherpe kantjes. Toch zijn we al bij al positief verrast over de werking en prestaties van de Deco set. De prijs maakt hem ook toegankelijk voor wie een kleiner budget beschikbaar heeft. Zolang je de radio's niet continu belast, moet je hiermee prima uit de voeten kunnen. Een Great Value award is dan ook op zijn plaats.


TP-Link Deco M5 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Great Value TP-Link Deco M5 3-pack

TP-Link Deco M5 3-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

€ 159,00

8 winkels
0
*