Cooler Master op Computex 2017: vernieuwing van de basis

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Cosmos 7: Cosmos vernieuwd
  3. 3. MasterCase H500P: nieuwe HAF
  4. 4. MasterBox Q-serie: vele verschijningsvormen
  5. 5. MasterWatt in vele smaken
  6. 6. Koeling
  7. 7. Gaming randapparatuur
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Foto's
  10. 11 reacties

MasterCase H500P: nieuwe HAF

Naast de productintroducties vernieuwt Cooler Master ook zijn benamingssysteem voor behuizingen. Zo heet de MasterCase serie voortaan M (bijvoorbeeld M500), en de Cosmos 7 heet officieel Cosmos C700P - met de letter achter het getal kan onderscheid tussen uitvoeringen gemaakt worden, zoals het nu de Pro en de Maker edities heeft van bepaalde lijnen. De vooralsnog als MasterCase H500P aangeduide behuizing die we op Computex te zien kregen heeft zijn H dan ook geërfd van de befaamde HAF oftewel High AirFlow kasten. Deze zijn bij vaste bezoekers ongetwijfeld nog bekend als behuizingen met uitstekende koeleigenschappen, en de H500P moet die lijn dan ook nieuw leven inblazen. Ook dit model is geheel bijgewerkt naar de moderne standaarden, en voorzien dan ook niet alleen in het kenmerkende mesh en de vele en grote ventilators, maar ook in glazen zijpanelen en - voor zover we konden zien - perspex voor- en bovenpanelen. Op moment van schrijven wist Cooler Master nog niet zeker of het een of twee glazen panelen wilde zien in de H500P, maar na het zien van het ontwerp van de backplate van het moederbord zouden wij zeggen dat twee de betere keuze is.

Omdat kabelmanagement met twee glazen panelen namelijk een uitdaging kan zijn, heeft Cooler Master een - naar onze mening - in een zeer kunstige oplossing voorzien om kabels die je achter het moederbord wegwerkt echt helemaal weg te stoppen, met eenvoudig afneembare en terug te plaatsen covers. Ook in het hoofdcompartiment is een PSU cover over de hele breedte aanwezig, om alle kabels uit het zicht te houden. Een verticale bracket maakt het mogelijk de videokaart met z'n 'mooie' kant naar de kijker toe te monteren. Hiervoor is uiteraard wel een PCI-e riserkabel vereist; die levert het merk vooralsnog niet mee.

Het MasterCase chassis is verder voorzien van flinke opengewerkte compartimenten aan de boven- en voorzijde, waarin je een keur aan koelingsopties kunt installeren. Bovenin zijn 240, 280 of 360mm radiatoren mogelijk, of tot 3 14 cm fans; voorin zijn standaard twee enorme 20 cm fans met rgb-verlichting aanwezig, maar kan je eventueel ook 3x 14 cm kwijt of nog een 240, 280 of 360 mm radiator. De meegeleverde rgb-fans werken overigens net als bij de Cosmos 7 samen met de rgb-moederborden van Asus, MSI en Gigabyte.

De airflow zoals Cooler Master die voorziet is overigens opmerkelijk: ook de fans aan de bovenzijde zijn intake exemplaren, evenals die aan de voorzijde - alleen aan de achterkant wordt warme lucht afgevoerd. Volgens een woordvoerder van Cooler Master zorgt deze configuratie voor een nog effectievere koeling. Dat is natuurlijk iets wat we graag in een test gaan uitproberen. De MasterCase H500P - door Cooler Master medewerkers zelf vaker gewoon 'HAF' genoemd - moet in het derde kwartaal op de markt komen, voor een adviesprijs van zo'n 140 of 150 euro.

0
*