Cooler Master op Computex 2017: vernieuwing van de basis

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Cosmos 7: Cosmos vernieuwd
  3. 3. MasterCase H500P: nieuwe HAF
  4. 4. MasterBox Q-serie: vele verschijningsvormen
  5. 5. MasterWatt in vele smaken
  6. 6. Koeling
  7. 7. Gaming randapparatuur
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Foto's
  10. 11 reacties

MasterWatt in vele smaken

Hoewel Cooler Master het afgelopen jaar wel de nodige MasterWatt modellen aankondigde, hebben we er nog niet veel van getest. Daar moet binnenkort verandering in komen, en dat is maar goed ook, want op Computex liet het merk weten nog een flinke hoeveelheid voedingen onder deze vlag in de markt te gaan zetten. 

 

Daarbij is de naamgeving overigens nog een uitdaging, want er komen diverse lijnen. De MasterWatt voedingen zijn er in een 80Plus Titanium Maker MIJ variant (een extreem duur, in Japan vervaardigd 1200W model), en de 80Plus Platinum Maker exemplaren (1200 en 1500 watt). Daarnaast is er de 'gewone' MasterWatt met capaciteiten van 450, 550, 650 en 750W, welke 80Plus Bronze gecertificeerd zijn. De eerste twee zijn volledige modulair, de overige modellen zijn semi-modulair, maar beschikken wel over modulaire PCI-e kabels. Alleen de 24- en 8-pins stekkers zijn dus vast bevestigd.Verder vermeldenswaard is dat Cooler Master de PCI-e kabels dikker heeft uitgevoerd, waardoor ze minder warm zouden moeten worden in het geval dat je twee 8-pins connectoren met een kabel aansluit (waar dan maximaal 150W door getransporteerd kan worden). Cooler Master geeft vijf jaar garantie op de MasterWatt voedingen.

Voorts komt er een MWE-serie, waarin we weer een 'gewone' 80Plus (zonder nadere aanduiding) in 400, 450 en 500W versies zien, een MWE Bronze (de naam zegt het al) in 450, 500, 550, 600 en 650W, een MWE Gold in 550, 650 en 750W en een modulaire MWE Gold M in 550, 650 en 750W. De overige modellen zijn alle dus niet modulair. Kenmerkend aan de MWE-voedingen is dat ze probleemloos moeten blijven werken bij temperaturen tot 45 graden, en voorzien zijn van een Silencio fan met LDB kogellagers. De Gold gecertificeerde versies beschikken over flatcables, de Bronze exemplaren hebben gesleevede kabels.

Daar blijft het niet bij, want Cooler Master is ook nog bezig met een aantal nieuwe modellen die niet in deze lijnen vallen. Zo toonde het een passieve 500W voeding, de MWS 500P. Deze 80Plus Platinum gecertificeerde voeding moet ondanks de afwezigheid van een ventilator kunnen werken zonder warmer te worden dan 40 graden. Volgens Cooler Master is dit bovendien mogelijk zonder de voeding te hebben ontworpen voor een veel hogere belasting dan het opgegeven vermogen: volgens het bedrijf zijn andere passieve voedingen ontworpen om op maximaal de helft van het theoretische maximumvermogen te werken, om zo de warmteproductie binnen de perken te houden. Met andere woorden, een 500W passieve voeding van de concurrentie is een exemplaar dat met actieve koeling een 1000W voeding zou kunnen zijn - maar de MWS 500P is een echt 500W exemplaar. De implicatie is dat de prijs een stuk lager zou moeten liggen, maar dat is vooralsnog afwachten.

Een ander interessant nieuwtje is een experiment met voedingen in een andere kleur. De gedachte is dat echte liefhebbers alternatieve behuizingen voor hun voeding kunnen kopen in verschillende (combinaties van) kleuren om zo nog meer op te vallen met het interieur van de pc. Of en wanneer deze op de markt komen is vooralsnog onbekend. Ook interessant voor fans van modding is de samenwerking met een aantal hoog aangeschreven modders die onder eigen naam via Cooler Master custom gesleevede kabels beschikbaar gaan stellen. Het prijskaartje zal ongetwijfeld niet mis zijn, maar wie geen zin heeft om zelf vele uren in de weer te gaan met paracord en krimpkous kan straks een set aanschaffen die de signatuur draagt van een grote naam in de modding en maker scene. Voor wie minder te besteden heeft moeten er ook gekleurde flatcables beschikbaar komen als alternatief voor de standaard zwarte exemplaren.

0
*