Cooler Master op Computex 2017: vernieuwing van de basis

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Cosmos 7: Cosmos vernieuwd
  3. 3. MasterCase H500P: nieuwe HAF
  4. 4. MasterBox Q-serie: vele verschijningsvormen
  5. 5. MasterWatt in vele smaken
  6. 6. Koeling
  7. 7. Gaming randapparatuur
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Foto's
  10. 11 reacties

Koeling

Cooler Master moet natuurlijk zijn naam eer aandoen en liet op Computex dan ook een hele reeks nieuwe koelingsproducten zien. Deze omvatten onder meer een custom loop pakket, nieuwe fans met rgb-verlichting, een tweetal concept luchtkoelers en de nodige nieuwe luchtkoelers waarvan het ontwerp al definitief is. Het is heel wat, dus we gaan het in vogelvlucht langs.

De Cooler Master MasterLiquid Maker 240 RGB is een compleet pakket om je eigen waterkoel loop te maken. Hiermee hoopt het merk de drempel om aan de slag te gaan met de 'volgende stap' op koelingsgebied te verkleinen. Alles wat je nodig hebt zit erin: flexibele slangen, fittingen, een gecombineerde pomp/reservoir, een door Cooler Master naar eigen zeggen zelf ontworpen koelblok voor de CPU, magentakleurige koelvloeistof en een 240mm radiator, voorzien van twee RGB-fans. De prijs hoorden we nog niet, maar die zal ongetwijfeld hoger liggen dan die van een all-in-one koeler - maar dat geldt hopelijk ook voor de prestaties. 

We noemden ze al: RGB-fans. Cooler Master heeft lange tijd de boot een beetje afgehouden als het op de RGB-hype aankwam, maar het bedrijf is overstag en liet heel wat producten met veelkleurige verlichting zien. De nieuwe fans komen beschikbaar in 12 en 14 cm formaten en kunnen alle kleuren van de regenboog weergeven en werken samen met de RGB-oplossingen van alle vier de grote moederbordfabrikanten - voor wie niet beschikt over een moederbord met de vereiste controllers levert het ook een aparte controllermodule. Daarvoor is ook software beschikbaar, die ook prima samen kan werken met die van de diverse moederbordfabrikanten. Er komen ook pakketcombinaties van fans en controller. De prijzen daarvan zijn stevig, maar dat geldt eigenlijk voor alle RGB-fans. 

RGB-verlichting is ook onderdeel van de conceptkoeler die de naam MasterAir Maker 3DLV Concept draagt - een enorm gevaarte met een gesplitst koellichaam waar drie fans aan zijn bevestigd. Bijzonder aan het ontwerp is de toepassing van heatpipe loops: doorgaans eindigen heatpipes bovenin de toren van een towerkoeler, maar hier vormen ze een gesloten circuit. Volgens Cooler Master zorgt dit voor een (veel) snellere doorstroming en daarmee een snellere afvoer van de warmte. 

Minstens zo belangwekkend is de Heat Column Concept Cooler, informeel aangeduid als de 'UFO'. Een blik op de afbeeldingen geeft aan waar die naam vandaan komt. Het betreft een geheel uit koper vervaardigd koellichaam met een centrale fan. Wie wat langer meeloopt in de hardware wereld zal wellicht denken aan de fameuze Zalman koelers met een vergelijkbaar ontwerp van weleer. Het roept ook de vraag op of de koelcapaciteit voldoende gaat zijn, maar volgens Cooler Master hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Het zou een ideale koeler voor mini-ITX systemen moeten zijn, maar bovenal ziet hij er natuurlijk gewoon heel bijzonder uit - wij waren in elk geval direct enthousiast, al zal een test moeten uitwijzen of hij ook geschikt is voor zwaardere processors.

0
*