Hands-on met de Acer Windows Mixed Reality headset

19 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Uiterlijk, beeldscherm en tracking
  3. 3. Praktijk, controllers en software
  4. 4. Reacties

Inleiding

Microsoft stapt binnenkort samen met een aantal partners in de wereld van VR / AR voor consumenten. Wij hadden de mogelijkheid om alvast te proeven aan de Acer AH100 'Windows Mixed Reality Head Mounted Display', één van de Microsoft headsets die de komende maanden op de markt zal verschijnen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit vooral een VR-headset, maar dan wel met een zeer gunstige prijs van - naar verwachting -  350 euro. Daarmee is Acer's headset bijna de helft goedkoper dan de Oculus Rift en HTC Vive.

Microsoft zet sterk in op Augmented Reality, met als voorlopig hoogtepunt haar Hololens headset. Deze doorzichtige bril bied je normaal zicht op de echte wereld, en kan daar virtuele elementen aan toevoegen. De door Microsoft ontwikkelde 'Mixed Reality' headset die (in licht verschillende varianten) door onder andere Acer, ASUS, HP en Lenovo geleverd zal gaan worden, is een heel ander product en de naam 'Mixed Reality' is wat ons betreft wat ongelukkig gekozen. De Acer headset zoals wij die probeerden is namelijk gewoon een VR-headset, die je als gebruiker geheel afsluit van de echte wereld, net zoals de Oculus Rift, HTC Vive en Playstation VR dat ook doen. De opzet van het Microsoft platform is echter anders dan dat van de concurrentie, want er zijn geen externe camera's of sensors benodigd om de positie van de headset te tracken. Dat bespaart kosten, maakt de installatie een stuk eenvoudiger en biedt in potentie meer vrijheid.

Uiterlijk, beeldscherm en tracking

Acer's AH100 headset lijkt qua opzet het meest op de Playstation VR. De headset heeft een hoofdband van hard kunststof met aan de voorkant een 'kussen' dat tegen de bovenkant van je voorhoofd klemt. De headset zelf is scharnierend aan de band gemonteerd en kan dus omhoog geklapt worden zodat je de echte wereld ziet, of omlaag waarmee de headset voor je ogen terecht komt. Net als bij de Playstation VR wordt de bril zelf dus niet tegen je gezicht aan getrokken, waardoor het 'skibril-effect' van de Oculus Rift en de HTC Vive achterwege blijft. Wij hebben de headset niet heel lang opgehad, maar over het draagcomfort zijn we op basis van onze eerste ervaring zeer positief.

Als we de bril aan de buitenzijde bekijken zien we dat deze grotendeels blauw is - andere fabrikanten zullen de bril in andere kleuren leveren - met centraal in het midden een zwarte strook met een motiefje. Op de hoeken is die strook voorzien van twee zwart-wit camera's die zorg dragen voor de tracking, waar we verderop in dit artikel meer over vertellen.

Aan de binnenkant van de headset zien we twee fresnel-lenzen met een vaste onderlinge afstand. Fysieke aanpassing van de IPD (interpupilary distance) is dus niet mogelijk, maar wij begrepen dat het wel mogelijk moet zijn om hier middels softwarecorrectie toch iets mee te doen. De headset heeft een field of view van circa 95 graden, wat minder is dan de 110 graden die de Rift en de Vive bieden.

Het beeld wordt gegenereerd door een LCD scherm met een resolutie van 2880x1440 pixels, wat een resolutie van 1440x1440 per oog betekent. Dat is méér dan de 1080x1200 van de Rift en de Vive en in de praktijk oogt het beeld van de Acer AH100 ook daadwerkelijk iets scherper dan dat van de concurrentie. Wat vooral opvalt is dat het screendoor-effect een stuk minder zichtbaar is. Hoewel het beeld ook bij deze headset zeker niet als superscherp ervaren wordt, zijn de individuele (sub)pixels minder duidelijk zichtbaar. De headset kan zowel op 60 Hz als 90 Hz werken, als is voor 90 Hz wel een HDMI 2.0 / DP 1.3 uitgang op de videokaart nodig, terwijl voor 60 Hz een HDMI 1.4 uitgang volstaat.

Voor de tracking van de headset wordt gebruik gemaakt van acceleratiemeters, een magnetometer en een gyroscoop zoals andere headsets dat ook doen. Daarnaast is de headset voorzien van twee zwart-wit camera's die de omgeving continu scannen, van deze informatie een 3D-map maken en bijhouden waar de gebruiker zich binnen deze 3D-ruimte bevindt. De headset biedt hierdoor tracking op 6-assen, waarbij ook de hoogte nauwkeurig wordt gemeten, iets wat niet kan met stand alone headsets zoals de Google Cardboard of de Samsung Gear VR.

De systeemeisen voor de headset lijken bovendien mee te vallen. De headset werkt onder Windows 10 met de Creators Update, en voor zover wij begrijpen is weliswaar een 7e generatie Core i5 of snellere processor nodig, maar zou de headset zelfs met een integrated GPU al moeten werken. Of die systeemeisen puur gelden voor weergave van VR-video, of ook voor realtime 3D-rendering zoals bij games, is ons vooralsnog onduidelijk. Van de headsets van de concurrentie weten we dat je voor 3D-gaming in VR in de praktijk liefst een zo snel mogelijke GPU hebt, en het zou ons verbazen als dat bij het Microsoft platform heel anders is.

Praktijk, controllers en software

Wij hadden de mogelijkheid om kennis te maken met een 'development edition' headset gekoppeld aan beta-software, waarbij we een in het 'Mixed Reality Portal' een virtuele toer door Rome kregen en hierbij - binnen een beperkte straal - ook daadwerkelijk heen en weer konden lopen. De tracking van de headset lijkt goed te werken, al was het soms moeilijk in te schatten omdat de beta-software af en toe haperde en de framerate hierdoor niet altijd optimaal was. De beeldkwaliteit van de headset is zoals gezegd prima: het beeld oogt scherper dan dat van de Rift en de Vive, terwijl de headset ook comfortabeler aanvoelt.

Wat we niet hebben kunnen testen zijn de optionele motion controllers die Microsoft zal gaan leveren voor de headsets. Deze controllers lijken op die van de Oculus Rift en zijn voorzien van leds die door de camera's in de headset getrackt worden. De controllers bieden een trigger, thumbstick, touchpad en Windows / menuknoppen. Als de tracking van deze controllers in de praktijk goed werkt, zou op deze manier een complete VR-ervaring geboden worden die kan wedijveren met die van de Oculus Rift en HTC Vive. De controllers zijn zoals gezegd los verkrijgbaar en hebben een adviesprijs van 119 euro. Een complete kit met headset en controllers komt daarmee dus iets minder dan 470 euro.

Hoewel wij op basis van onze beperkte ervaring met de beta-hardware geen harde uitspraken kunnen doen over de nauwkeurigheid waarmee de headset en controllers getrackt worden, lijkt Microsoft dit goed voor elkaar te hebben. Daarmee is een headset zoals de Acer AH100 in potentie een goed alternatief voor de duurdere headsets van Oculus en HTC. 

 

De grootste vraag die voor nu overblijft is wat Microsoft precies met het platform wil, welke software er voor de brillen beschikbaar komt en in hoeverre de headsets compatible zullen zijn met Steam VR, waarvoor inmiddels veel software beschikbaar is. De komende maanden zal hieromtrent meer duidelijkheid komen. Naar wij begrijpen komen de eerste testexemplaren in de tweede helft van de zomer beschikbaar, waarna de headsets in het najaar uitgeleverd zullen gaan worden. Onduidelijk is of de Acer AH100 direct bij lancering ook in Nederland beschikbaar zal zijn. Ondersteuning voor de Nederlandse taal wordt namelijk niet direct verwacht, waardoor we mogelijk geduld moeten hebben tot begin volgend jaar voordat we de headset in Nederland kunnen kopen.

0
*