Sony Xperia XZ Premium review: vlaggenschip op oorlogssterkte

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 18 reacties

Conclusie

De XZ Premium is het nieuwe vlaggenschip van Sony's Xperia familie. De heel behoorlijke opslagcapaciteit van 64 GB en werkgeheugen van 4 GB zijn naar verwachting, ondersteuning voor 802.11ac, 4G, NFC en Bluetooth 5.0 ontbreken niet en op papier is klinkt een 4k hdr scherm erg indrukwekkend. Dan zouden we bijna nog de super slow motion functie van de camera met uitstekende specificaties vergeten en wat te denken van de Snapdragon 835, het meest recente paradepaardje van Qualcomm.

Die laatste zorgt ervoor dat de XZ Premium over het algemeen een uitstekende indruk achterlaat in zowel de systeem- als de grafische benchmarks. Vaak eindigt het toestel als eerste op de ranglijst en anders wel op de tweede of derde plek. Daarmee doet het apparaat zijn positionering als high-end toestel zeker eer aan.

Sony Xperia XZ Premium Black

Jammer genoeg kan datzelfde niet gezegd worden van de resultaten die onze metingen van het beeldscherm opleverden. Op praktisch alle fronten kan het toestel de vergelijking met het testveld niet aan. Alleen de gamma-afwijking is zo beperkt dat de XZ Premium in de top drie eindigt, maar door de resultaten op de andere onderdelen is dit nauwelijks een reden voor blijdschap. 

De accu van 3230 mAh levert ook geen indrukwekkende prestaties, eerder middelmatige. Over de camera zijn we ook niet onverdeeld enthousiast. Laten we voorop stellen dat de XZ Premium met de super slow motion functie een unieke en toffe feature aan boord heeft en de foto's die het apparaat schiet zijn zeker niet slecht. De Galaxy S8 maakt echter gewoon nóg betere foto's en dat brengt ons bij de achilleshiel van de XZ Premium: de prijs. 

Sony Xperia XZ Premium Black

Op het moment van schrijven kost een XZ Premium je minimaal 733 euro en dat is een aanzienlijk bedrag. De verwachtingen zijn dan overeenkomstig hoog gespannen en die weet de XZ Premium zoals gezegd niet op elk vlak waar te maken. Bovendien kan het toestel de vergelijking met andere high-end toestellen niet op alle fronten aan. Zo heb je inmiddels voor 649 euro al een Samsung Galaxy S8, die een betere camera, accu en scherm heeft.

De hoop voor Sony die aan de horizon gloort is tijd. De S8 is al wat langer op de markt en wellicht zal de prijs van de XZ Premium in de toekomst zo ver zakken dat er sprake zal zijn van een echte wedstrijd. Voorlopig is dit echter nog niet aan de orde en houden wij de prijzen dan ook in de kast. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony Xperia XZ Premium Black

Sony Xperia XZ Premium Black

 • Google Android 7.1
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 3840x2160
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ Premium Silver

Sony Xperia XZ Premium Silver

 • Google Android 7.1
 • 64 GB
 • 5.46 inch
 • 3840x2160
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*