Sony Xperia XZ Premium review: vlaggenschip op oorlogssterkte

18 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 18 reacties

Uiterlijk

De Sony Xperia XZ Premium is verkrijgbaar in twee kleuren, een zilveren versie en een zwartgekleurde variant die wij in handen kregen. Wie de Xperia XZ Premium vasthoudt zal direct concluderen dat Sony op de materiaalkosten niet bezuinigd heeft. De behuizing bestaat zowel aan de voor- als achterzijde uit gebogen Gorilla Glass 5 en is afgewerkt met metalen elementen. Het toestel ziet er door de gebruikte materialen en keurige afwerking luxueus en robuust uit.

Net als bij de XZs doet Sony onduidelijk over de water- en stofdichtheid rating, die het aangeeft als IP65/68. Aangezien die eerste een stuk minder verdraagt dan de tweede, zouden we aanraden de XZ niet in de pot te laten vallen. Sony zelf zegt in een disclaimer ergens onderaan de productpagina het volgende: 'De Xperia™ XZ Premium is waterafstotend en beschermd tegen stof. Maak je dus geen zorgen als je wordt overvallen door een regenbui of als je het apparaat wilt afspoelen onder een kraan. Houd er wel rekening mee dat alle poorten en aanwezige klepjes stevig gesloten moeten zijn. Dompel het apparaat niet volledig onder in water (..)'.

Sony Xperia XZ Premium Black

De scherm-toestel ratio van de XZ Premium komt uit op slechts 68,4%, dat is zelfs enkele procenten lager dan de XZs die op dit onderdeel 70,9 % weet neer te zetten. We zien dan ook rond het 5,5 inch scherm behoorlijke bezels aan de zijdes. De bezels aan de boven- en onderkant van het scherm zijn naar de huidige maatstaven het beste als 'enorm' te omschrijven. De XZ Premium weegt onder de streep een slordige 192 gram en meet 152 x 77,7 x 8,5 mm (LxBxD). Zowel boven als onder het scherm vinden we een speakergrill. De twee speakers produceren - voor een smartphonespeaker - een verrassend goed geluid, met een prima verdeling over laag, midden en hoog en een behoorlijk volume. 

Aan de linkerzijde van het toestel treffen we ook bij dit vlaggenschip een tray voor een sim- en een microSD-kaart aan. Het slot voor het geheugenkaartje zit vast aan de tray, die van de sim niet. Het is niet onze bedoeling om te muggenziften, maar zoals we ook al bij de review van de XZ en de XZs opmerkten: de tray met kunststof scharniertjes maakt niet direct een robuuste indruk. Al kunnen we over de daadwerkelijke duurzaamheid van deze onderdelen geen uitspraken doen, de suggestie die gewekt wordt komt niet overeen met de positionering van het toestel.

Sony Xperia XZ Premium Black

Veel belangrijker en aantoonbaar vervelend was bij de vorige generatie het feit dat wanneer je de tray uit de behuizing wipte het toestel automatisch opnieuw opstartte. De XZ Premium doet dit niet, maar wacht nog even met het inzetten van de wave. Wanneer je een simkaart daadwerkelijk plaatst start het toestel niet één, maar twee keer opnieuw op - één keer voor de simkaart en één keer voor de provider. Niet het einde van de wereld, maar wel onhandig.

De rechterzijde van het toestel herbergt de enkele volumeknop en de powertoets die tevens dienst doet als vingerafdrukscanner. De scanner werkt zoals we gewend zijn van Sony feilloos en het blijft wat ons betreft een lumineus idee om deze op die plek te positioneren. Tenslotte is er nog een extra fysieke knop voor het oproepen van de camera, danwel het nemen van een foto. Deze knop is net als bij de XZs een beetje wiebelig, maar desalniettemin wel handig.

Aan de achterzijde treffen we linksboven de cameramodule en de led-flitser, en aan de bovenkant de 3,5 mm jack voor je headphones. Aan de onderkant is zoals gebruikelijk plaats voor de usb-c aansluiting waar je de meegeleverde adapter met een maximaal vermogen van 10,4 W (5 V x 2,2 A) op kunt aansluiten. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony Xperia XZ Premium Black

Sony Xperia XZ Premium Black

 • Google Android 7.1
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 3840x2160
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ Premium Silver

Sony Xperia XZ Premium Silver

 • Google Android 7.1
 • 64 GB
 • 5.46 inch
 • 3840x2160
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*