Sony Xperia XZ Premium review: vlaggenschip op oorlogssterkte

19 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 19 reacties

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment de beste camera die in een smartphone te vinden is. Op het moment van schrijven is de S8 met een beetje zoeken al voor 649 euro te vinden in onze prijsvergelijker, waar je voor de XZ Premium - die wat later geïntroduceerd werd - nog ruim 730 euro moet neertellen. Of en hoe dit prijsverschil zich zal verhouden tot de prestaties van de camera zullen we straks zien, maar eerst gaan we even langs de hardware die in de XZ Premium te vinden is.

Sony Xperia XZ Premium Black

De XZ Premium is aan de voorkant van het toestel voorzien van een selfiecamera met een 13 megapixel Exmor RS sensor van 1/3,06 inch en een groothoeklens van 22 mm met een diafragma van f/2.0. Video opnemen kan deze camera op een maximale resolutie van 1920x1080 (30 fps). De hoofdcamera van de XZ Premium is een 19 megapixel variant met een Exmor RS sensor van 1/2,3 inch en pixelgrootte van 1,22 µm. De lens is Sony's eigen 25 mm G Lens met een diafragma van f/2.0. De camera ondersteunt beeldstabilisatie langs 5 assen, neemt al foto's voordat jij op de sluiterknop hebt gedrukt en ook zaken als HDR en panoramamodus ontbreken niet. Video opnemen kan met een maximale resolutie van 4096 x 2160 (4K) met 30 frames per seconden.  

Een echt onderscheidende functie van de camera van de XZs is de super slow motion mogelijkheid, waarmee je voor de duur van 0,15 seconde beeld met 960 frames per seconde vastlegt. Je levert in deze modus door de extreem korte sluitertijden weliswaar behoorlijk wat lichtgevoeligheid in, maar de mogelijkheid om met extreme vertraging een gebeurtenis vast te leggen maakt een hoop goed. Wil je zien hoe dat in de praktijk uitpakt, bekijk dan de video hieronder.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.

Super Slow Motion is een waarlijk onderscheidende functie van de Sony Xperia XZ Premium. 

Natuurlijk namen we zoals je van ons gewend bent ook nu weer onder verschillende omstandigheden foto's met de XZ Premium en de S8. Bij het nemen van foto's kan je in de camera app van Sony kiezen tussen verschillende resoluties en beeldverhoudingen. Wij maakten de onderstaande foto's op een resolutie van 19 megapixel en met een beeldverhouding van 4:3 - de maximale stand.

Als we zoals gebruikelijk om te beginnen een foto nemen in onze fotostudio - met de deur op een kier en de flitser uit - zien we dat de lichtgevoeligheid van de XZ Premium een heel eind in de buurt komt van die van de S8. Helaas houdt de gelijke strijd daar wel op, zowel qua scherpte, kleurweergave als contrast doet de S8 het zichtbaar beter. 


Sony Xperia XZs (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) zonder flits

Als we wederom met de deur op een kier een foto maken in onze fotostudio - maar dan met de flitser aan - zien we eigenlijk dezelfde resultaten als bij het vorige scenario, al zijn de verschillen wel een stuk kleiner. Enkel de kleurweergave doet de S8 hier aanzienlijk beter dan de XZ Premium.


Sony Xperia XZs (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) met flits

Als we onder gewone daglichtomstandigheden op kantoor een foto maken zien we dat ook in dit scenario de S8 de betere foto maakt. Vooral wat betreft de weergave van kleuren en het contrast is het verschil overduidelijk. Als we naar het tapijt op de achtergrond kijken zien we ook veel meer details in de tapijtstructuur bij de S8.  


Sony Xperia XZs (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) 

De foto's die we buiten op een zonnige dag met beide toestellen maakten laten zien dat de verschillen hier niet groot zijn. De kleuren worden door de XZ Premium wat harder weergegeven, het is een kwestie van smaak of je dat prefereert of niet. Qua scherpte doet de XZ Premium het net iets beter dan de S8, maar het verschil is niet groot.


Sony Xperia XZs (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Onder de streep moeten we vaststellen dat de XZ Premium het niet wint van de Galaxy S8. Dat is zeker geen schande, maar ongetwijfeld wel een teleurstelling voor de fabrikant die juist de nadruk legt op de camerafunctie. De slow motion functie is echt een coole feature, maar de S8 maakt onder de streep de mooiere foto's.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony Xperia XZ Premium Black

Sony Xperia XZ Premium Black

 • Google Android 7.1
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 3840x2160
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ Premium Silver

Sony Xperia XZ Premium Silver

 • Google Android 7.1
 • 64 GB
 • 5.46 inch
 • 3840x2160
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*