Sony Xperia XZs review: een waterdicht verhaal?

23 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 3 besproken producten
 13. 23 reacties

Uiterlijk

De Sony Xperia XZs is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, blauw en een zilveren variant, die wij in handen kregen. De behuizing is gemaakt van metaal, het frame is van kunststof vervaardigd, al probeert het de indruk te wekken ook metaal te zijn. Ondanks dat het apparaat keurig is afgewerkt oogt het toestel luxueuzer en robuuster dan het aanvoelt. Het relatief lage gewicht van 159 gram speelt daar overigens ook een rol in.

Het toestel is stofdicht en heeft een vorm van waterresistentie: volgens Sony heeft de XZs een IP65/68 rating. Er is echter een behoorlijk verschil tussen beide. IP65 belooft dat er bij besproeiing met water geen schade ontstaat, met een IP68 kan je een toestel volledig onderdompelen in water. Sony zelf zegt in een disclaimer ergens onderaan de productpagina het volgende: 'De Xperia XZs is waterbestendig en beschermd tegen stof. Maak je dus geen zorgen als je wordt overvallen door een regenbui of als je het apparaat wilt afspoelen onder een kraan. Houd er wel rekening mee dat alle poorten en aanwezige klepjes stevig gesloten moeten zijn. Dompel het apparaat niet volledig onder in water (..)'. IP65 is dan ook waar wij vanuit gaan. Of hier sprake is van een opmerkelijke misser of dat er doelbewust een rookgordijn wordt opgetrokken, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Dat Sony op dit punt zo geen goede indruk maakt, mag duidelijk zijn.    

Sony Xperia XZs 32GB Silver

Het toestel heeft niet al te dunne bezels aan de zijkanten van het scherm en de bezels onder en boven het scherm zijn naar de tegenwoordige standaard echt groot. De XZs meet 146 x 72 x 8,8 mm (LxBxD) en heeft in combinatie met het 5,2 inch schermdiagonaal een scherm-toestel verhouding van 70,9%. Verder treffen we onder het scherm een speaker aan die best een redelijk geluid voortbrengt, maar wel wat body en het broodnodige volume mist. 

Aan de rechterzijde van het toestel vinden we de powertoets terug die tevens dienst doet als vingerafdrukscanner. De scanner werkt feilloos en is ideaal gepositioneerd. Wat ons betreft is het een van de prettigste om mee te werken. Onder de powerknop vinden we een kantelbare volumeknop en een aparte cameraknop. Deze laatste extra fysieke knop opent bij het indrukken de camera, vertoef je al in de camera app, dan maakt het apparaat een foto. Zeker handig, maar als we even mogen muggenziften: de knop had iets beter uitgevoerd mogen worden, er zit namelijk wat speling in.

Sony Xperia XZs 32GB Silver

De linkerzijde biedt plaats aan de simtray, die je met je nagel open kan wippen. Helaas heeft Sony vastgehouden aan een tray die zodra je het klepje opent de telefoon laat herstarten, iets dat we ook al zagen bij de Xperia XZ en X Compact. Ook het weinig robuust ogende kunststof scharnier, waarmee het klepje aan de tray vastzit zien we wederom terug. Al kunnen we over de daadwerkelijke duurzaamheid van deze onderdelen geen uitspraken doen, de suggestie die gewekt wordt komt niet overeen met de positionering van het toestel. De tray zelf bestaat uit twee sloten, waar je ofwel twee simkaarten of een simkaart en een microSD in kunt plaatsen.

De bovenkant biedt een 3,5 mm jack voor je headphones. Opmerkelijk genoeg levert Sony, toch geen onbekende in de wereld van de koptelefoons, geen setje mee. Het is natuurlijk geen verplichting, maar wij waren toch enigszins ontstemd over deze gang van zaken. De onderkant van het toestel tenslotte herbergt de usb-c aansluiting waar je de adapter met een maximaal vermogen van 7,5 W (5 V x 1,5 A) op kunt aansluiten.   


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony Xperia XZs 32GB Black

Sony Xperia XZs 32GB Black

 • Google Android 7.0
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZs 32GB Blue

Sony Xperia XZs 32GB Blue

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZs 32GB Silver

Sony Xperia XZs 32GB Silver

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0