Sony Xperia XZs review: een waterdicht verhaal?

23 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 3 besproken producten
 13. 23 reacties

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S7 Edge als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment de beste camera die in een smartphone te vinden is. Op het moment van schrijven was de S7 Edge al te vinden voor 529 euro in onze prijsvergelijker en is daarmee een paar tientjes goedkoper dan de Sony Xperia XZs. Dat is natuurlijk een prima aanleiding om foto's van beide camera's tegen elkaar af te zetten, maar laten we eerst eens kijken naar de hardware waar mee te maken hebben.

Sony Xperia XZs 32GB Silver

De XZs is aan de voorkant van het toestel voorzien van een selfiecamera met een 13 megapixel Exmor RS sensor van 1/3,06 inch en een groothoeklens van 22 mm met een diafragma van f/2.0.  Video opnemen kan deze camera op een maximale resolutie van 1920x1080 (30 fps). De hoofdcamera van de XZs is een 19 megapixel variant met een Exmor RS sensor van 1/2,3 inch en pixelgrootte van 1,22 µm. De lens is Sony's eigen 25 mm G Lens met een diafragma van f/2.0. De camera ondersteunt beeldstabilisatie langs 5 assen, neemt al foto's voordat jij op de sluiterknop hebt gedrukt en ook zaken als HDR en panoramamodus ontbreken niet. Video opnemen kan met een maximale resolutie van 4096 x 2160 (4K) met 30 frames per seconden.  

Een echt onderscheidende functie van de camera van de XZs is de super slow motion mogelijkheid, waarmee je voor de duur van 0,15 seconde beeld met 960 frames per seconde vastlegt. Je levert in deze modus door de extreem korte sluitertijden weliswaar behoorlijk wat lichtgevoeligheid in, maar de mogelijkheid om met extreme vertraging een gebeurtenis vast te leggen maakt een hoop goed. Wil je zien hoe dat in de praktijk uitpakt, bekijk dan de video hieronder.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.

Natuurlijk namen we zoals je van ons gewend bent ook nu weer onder verschillende omstandigheden foto's met de XZs en de S7 Edge. Bij het nemen van foto's kan je in de camera app van Sony kiezen tussen tussen verschillende resoluties en beeldverhoudingen. Wij maakten de onderstaande foto's op een resolutie van 19 megapixel en met een beeldverhouding van 4:3 - de maximale stand.

Het komt niet vaak voor, maar als we zoals gewoonlijk om te beginnen een foto nemen in onze fotostudio - zonder flits en met minimaal omgevingslicht - blijkt de sensor van de S7 Edge qua lichtgevoeligheid een waardige tegenstander te hebben getroffen. De XZs geeft op ware grote wel minder details weer en de kleurweergave is dan weer van vergelijkbare kwaliteit. 


Sony Xperia XZs (links) en Samsung S7 Edge (rechts) zonder flits

Met de flitser aan zien we dat de camera van de XZs nog steeds aanzienlijk minder details weet vast te leggen dan die van de S7 Edge en bovendien een groenig beeld produceert. 


Sony Xperia XZs (links) en Samsung S7 Edge (rechts) met flits

Als we een foto nemen bij normaal kantoorlicht zien wederom dat de XZs niet kan tippen aan de camera van de S7 Edge. Ook hier is het met name het gebrek aan detailweergave en scherpte - kijk maar eens naar het tapijt op de achtergrond - waar de Sony het laat liggen. De kleurweergave kan ook niet tippen aan de S7 Edge, hoewel het verschil op dat vlak kleiner is.


Sony Xperia XZs (links) en Samsung S7 Edge (rechts)

Toen we beide toestellen mee naar buiten namen was het grijs en winderig weer. De XZs maakt hier wat betreft contrast en kleurweergave een net iets betere foto, maar op ware grootte kan je duidelijk zien dat de detailweergave en scherpte van de S7 Edge superieur is. 


Sony Xperia XZs (links) en Samsung S7 Edge (rechts)

Onder de streep stellen we vast dat de camera van de XZs weliswaar op het vlak van lichtgevoeligheid de prestaties van de S7 Edge benadert, maar verder niet naar de kroon steekt. Vooral het gebrek aan scherpte en detailweergave spelen hem parten. Slecht is de camera van de XZs zeker niet, maar de vergelijking met de S7 Edge kan het apparaat niet aan. De super slow motion functie verdient hier nog wel een eervolle vermelding.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony Xperia XZs 32GB Black

Sony Xperia XZs 32GB Black

 • Google Android 7.0
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZs 32GB Blue

Sony Xperia XZs 32GB Blue

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZs 32GB Silver

Sony Xperia XZs 32GB Silver

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0