Samsung Q7F HDR TV review: QLED beter dan OLED?

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Wat is qled?
 3. 3. Uiterlijk en aansluitingen
 4. 4. Interface en Smart TV
 5. 5. Beeldverwerking en instellingen
 6. 6. Beeldkwaliteit SDR
 7. 7. Beeldkwaliteit HDR
 8. 8. Foto's en screenshots
 9. 9. Specificaties en testresultaten
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Samsung introduceerde begin dit jaar qled, een volgens de Koreaanse fabrikant nieuwe technologie die moet wedijveren met oled, en verbeteringen moet brengen in helderheid en kijkhoek ten opzichte van de suhd-modellen van de afgelopen jaren. Wij gingen aan de slag met de QE55Q7F, een model uit de 'instap' Q7-serie.

De markt voor televisies is dit jaar extra interessant. Waar LG tot nu toe feitelijk de enige aanbieder van oled-televisies was, leveren Sony, Panasonic en Philips vanaf dit jaar ook oled-modellen. Al die fabrikanten positioneren hun oled-toestellen bóven de lcd-modellen, met als enige uitzondering Sony, die haar ZD9 lcd-tv samen met de nieuwe A1-oled als als gelijkwaardige topmodellen aanprijst.

Van de grote fabrikanten is Samsung daarmee de enige die geen oled-televisies levert. Daar stelt Samsung dit jaar echter wel wat nieuws tegenover: qled. In naam vrijwel gelijk aan oled, maar onder de kap hebben ze niets met elkaar van doen. Wij zochten uit wat qled wél is, en tot welke prestaties de Samsung's qled in staat is.

Wij doen dat aan de hand van den UE55Q7F, een model uit de 7-serie, de goedkoopste serie die voorzien is van qled. Goedkoop is overigens niet de juiste omschrijving, want met een gemiddelde winkelprijs van 2699 euro zet Samsung de tv ook op dit vlak recht tegenover de oled-televisie van de concurrentie.

Samsung QE55Q7F (2017)

Wat is qled?

Toen Samsung eerder dit jaar aankondigde met qled-televisies te komen, sprongen wij in eerste instantie een gat in de lucht: qled is namelijk de naam van een nieuwe technologie van Nanosys, een bedrijf dat zich specialiseert in quantum-dot technologie. Nanosys levert onder andere quantum dot filters aan Samsung voor gebruik in haar lcd-televisies, maar de qled-technologie van Nanosys is een nieuwe stap, waarbij quantum dots elektronisch gestimuleerd worden en zo zélf oplichten. Een technologie die de voordelen van oled, zoals een oneindig contrast en zeer goede kijkhoeken, combineert met een nóg groter kleurbereik.

De qled-schermen die Samsung eerder dit jaar introduceerde en waarvan wij in deze review een exemplaar bespreken, maken echter geen gebruik van deze nieuwe - vooralsnog experimentele - technologie van Nanosys. Feitelijk zijn de nieuwe modellen van Samsung opvolgers van de suhd-televisies van de afgelopen jaren. Dat betekent dat de televisies voorzien zijn van een lcd-paneel, met een backlight waarbij een quantum dot filter zorgt voor een groter kleurbereik. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de nieuwe qled televisies in de basis dus gewoon led-lcd televisies.

Samsung QE55Q7F (2017)

Toch is de introductie van qled meer dan alleen een naamwijziging. Samsung belooft namelijk betere kijkhoeken dan voorheen, en ook de helderheid van de qled-modellen zou hoger moeten zijn dan die van de SUHD-voorgangers. Om dit te bewerkstelligen heeft Samsung een aantal veranderingen doorgevoerd. Alle qled-televisies zijn zogenaamde edge-led modellen, maar in tegenstelling tot de vorige generaties waarbij de leds zich links en rechts van het scherm bevonden, maakt in ieder geval de Q7 serie gebruik van een strip leds onder het scherm. Door middel van local dimming hoopt Samsung zowel hogere helderheden als goede zwartwaarden te bewerkstelligen.

Een ander verschil met de suhd-televisies van de afgelopen jaren is de manier waarop de va-lcd panelen van de qled-televisies worden aangestuurd. Om een betere kijkhoek te verkrijgen past Samsung een bijzondere aansturing toe, waarbij pixels om-en-om helder en minder helder worden aangestuurd. Meer hierover verderop in deze review.

Uiterlijk en aansluitingen

De bezels aan de boven- en zijkanten van het scherm het scherm zijn erg dun, terwijl de onderrand door de plaatsing van de backlight iets dikker is. het scherm wordt geheel omgeven door een dunne bies van aluminium, die de tv een chique uiterlijk geeft.

De Q7 staat op een dunne, maar toch zeer solide, v-vormige voet, gemaakt van twee metalen buizen. Een derde, dikkere buis doet dienst als verbinding met het scherm, en biedt tevens ruimte aan de kabels die naar de tv lopen, zodat deze uit het zicht naar beneden geleid kunnen worden. 

Samsung QE55Q7F (2017)

Wil je de televisie liever ophangen, dan kan dat met Samsung's nieuwe no gap wall mount. Deze dunne beugel valt geheel binnen de uitsparing achterin het scherm, waardoor je de achterkant van de tv écht plat tegen de muur kunt hangen. Die achterkant van de televisie is opgetrokken uit één deel, met in het midden twee uitsparingen die middels klepjes worden afgedekt. Achter het onderste klepje gaan de aansluitingen van de televisie schuil, terwijl de bovenste de bevestigingspunten voor de voet en de wall mount verbergt.

Samsung QE55Q7F (2017)

Samsung QE55Q7F (2017)

One Connect Box

Qua aansluitingen volgt de Q7F een inmiddels beproefd concept, zij het met een nieuwe twist. De tv maakt namelijk gebruik van een 'one connect box', een extern kastje dat (uit het zicht) in een audio-videomeubel kan worden weggewerkt en waarop je alle externe apparatuur aansluit.

De one connect box van de Q7F biedt vier hdmi-ingangen, driemaal usb, optisch audio uit, ethernet, tweemaal satteliet en éénmaal een coax-ingang voor (digitale)kabel of digitenne. Samsung levert haar high-end tv's nu al enkele jaren met dit soort externe connectie-hubs, een wat ons betreft prima oplossing voor het problemen van de kluwe aan kabels die normaal achter een televisie vandaan komt.

Nieuw bij de one connect box van de qled-televisies is de manier waarop deze met de televisie in verbinding staat. Tot nu toe gebruikte Samsung daarvoor een normale kabel met meerdere koperen aders, maar bij de nieuwe modellen is deze vervangen door een dunne optische kabel, met een lengte van 5 meter. Het voordeel van de optische kabel is volgens Samsung dat deze nóg minder opvalt, en vrijwel onzichtbaar langs de muur naar beneden geleid kan worden wanneer je de televisie ophangt. Dat klopt inderdaad, maar we moeten wel als kanttekening plaatsen dat het scherm ook stroom nodig heeft, en dat daarvoor uiteraard wel een traditionele kabel nodig is.

Samsung QE55Q7F (2017)

Interface en Smart TV

Samsungs 2017-modellen maken, net als de televisies van de afgelopen jaren, gebruik van Tizen als besturingssysteem. Bij de qled-modellen zijn er kleine veranderingen aan de Smart TV interface gedaan, terwijl de de interface van het instellingenmenu een andere indeling en een nieuwe lik verf heeft gekregen.

Het Tizen smart tv platform werkte wat ons betreft al prettig, en het is dan ook niet erg dat hierin niet veel is veranderd ten opzichte van de modellen uit 2016. Na een druk op de home-knop verschijnt onderin beeld een lint met iconen van apps, met helemaal links op de balk ook snelkoppelingen naar de zoekfunctie, beeldbronnen en de instellingen. De iconen op de menubalk zijn naar keuze te verschuiven of de verwijderen, zodat je jouw favoriete apps altijd on de knop hebt. Het navigeren door de smart tv interface gaat vlot en apps starten snel op.

Samsung QE55Q7F (2017)

Wat minder snel gaat is het herkennen van externe apparatuur. De eerste keer dat je een nieuw apparaat aansluit probeert de tv via CEC, een communicatieprotocol dat onderdeel uitmaakt van de hmdi-standaard, te herkennen met welk apparaat de tv van doen heeft. Bij veel reguliere consumentenelektronica herkent de tv inderdaad goed of er bijvoorbeeld een dvd- of blu-ray speler, een settopbox of een spelconsole wordt aangesloten, waarna de input ook de naam van dat apparaat meekrijgt, en je de mogelijkheid hebt om het apparaat via de afstandsbediening van de tv te bedienen. Handig, maar het proces waarbij externe apparaten herkend moeten worden werkt niet foutloos, en duurt bovendien erg lang. Herkent de tv aan het aangesloten apparaat niet - zoals het geval was bij onze input lag tester - dan wordt er soms in het geheel geen beeld weergegeven, of moet je het apparaat meerdere keren in- en uitschakelen voordat dit het geval is.

Samsung QE55Q7F (2017)

Over de ingebouwde mediaspeler van de Q7F kunnen we kort zijn: deze herkent alle gangbare audio- en videofiles, biedt ondersteuning voor ondertitels en kan overweg met HDR-bestanden. De mediaspeler werkt bovendien snel, en de interface is - voor smart tv begrippen - vrij overzichtelijk.

Met één keuze die Samsung heeft gemaakt bij de Q7F zijn we minder gelukkig, en dat is de meegeleverde afstandsbediening. Samsung levert namelijk alleen een kleine, metalen afstandsbediening mee. Qua design een juweeltje voor op de salontafel, maar het ontbreken van directe cijfertoetsen en een menu-knop vinden wij in de praktijk erg vervelend. Samsung leverde haar suhd-televisies vorig jaar ook al met een compacte smart-remote, maar toen kreeg je er ook nog een normale afstandsbediening bij. Die laatste ontbreekt echter in de doos van de nieuwe qled-televisies.

Samsung QE55Q7F (2017)

Beeldverwerking en instellingen

Samsung focust zich met haar qled-televisies op een paar zaken. Ten eerste op de maximale helderheid. Voor de qled-modellen van 2017 geeft Samsung een maximale helderheid van 1500 cd/m² op, aanzienlijk meer dan de 1000 cd/m² die vorig jaar beloofd werd bij de suhd-televisies. In de praktijk blijkt dat overigens wat genuanceerder te liggen, maar daarover verderop in deze review meer. Een ander punt waar Samsung op hamert is color volume, of kleurvolume in goed Nederlands. De huidige oled-televisies hebben de eigenschap dat de verzadiging van kleuren (iets) afneemt bij hogere helderheden, iets waar lcd-televisies geen last van hebben. Bij sdr-weergave is dat geen issue, maar bij hdr-weergave kunnen lcd-televisies zoals de qled-modellen van Samsung inderdaad meer kleur weergeven in de highlights. 

Samsung QE55Q7F (2017)

In ons testlab hebben wij de afgelopen tijd meerder side-by-side vergelijkingen gedaan tussen lcd- en oled televisies in hdr-modus, waaronder uiteraard ook de Q7F van Samsung. In de praktijk valt vooral op dat lcd-televisies doorgaans duidelijk helderder zijn, maar de voordelen van het grotere kleurvolume zijn - ook bij demofimpjes van Samsung die bedoeld zijn om dit voordeel voor het voetlicht te brengen - eigenlijk lastig te zien. Hoewel een groter kleurvolume altijd beter is, zien wij het op dit moment niet als een doorslaggevende factor bij de aanschaf van een hdr-televisie.

Volgens Samsung zijn de kijkhoeken van haar qled-televisies verbeterd, waardoor er onder een hoek bekeken minder verandering van kleurtint zou moeten optreden. Dat lijkt daadwerkelijk het geval te zijn, als is het geen verbetering van dag en nacht: van opzij bekeken veranderen kleuren nog altijd, en neemt het contrast duidelijk af. Op dit punt kunnen de qled-televisies de oled-modellen van de concurrentie absoluut niet evenaren.

Kijkhoeken

Wat wij vooral interessant vinden is hóe Samsung erin geslaagd is de kijkhoeken te verbeteren. Dit lijkt namelijk niet zozeer een verandering in de paneltechnologie te zijn, als wel in de manier waarop de panels aangestuurd worden. De qled-televisies passen namelijk een vreemd soort dithering toe, waarbij naast elkaar gelegen pixels om-en-om helderder en minder helder worden weergegeven. De kijkhoek van pixels die 'vol open' staan is namelijk beter dan die van pixels deels geknepen worden. Door de om om-en-om aansturing zijn er meer pixels met een hoge helderheid, met als resultaat betere kijkhoeken van het scherm. In de praktijk is het effect van deze aansturing niet of nauwelijks zichtbaar, alleen als je van dichtbij naar effen grijsvlakken kijkt is duidelijk te zien dat niet alle pixels hetzelfde oplichten. Op een realistische kijkafstand is het effect echter vrijwel onzichtbaar, al neemt de effectieve resolutie er uiteraard wel door af. Mogelijk om die reden werkt de tv ook niet altijd in de dithering-modus. Afhankelijk van wat er op het scherm getoond wordt, kiest de tv er soms ook voor om het paneel op traditionele wijze aan te sturen, waarbij alle pixels dus echt individueel werken. Tijdens onze test bleek dat de televisie bij weergave van videobronnen eigenlijk altijd in dithering-modus werkte, terwijl bij weergave van een pc-desktop meestal voor de normale modus gekozen werd. In sommige gevallen blijkt de tv ook af en toe te wisselen, wij bemerkten dit bij weergave van hdr-testpatronen vanaf een ultra-hd blu-ray disc.


De Samsung Q7F past een aparte pixel-aansturing toe, waarbij pixels om-en-om helder en minder helder zijn.

Hoewel de dithering-methode duidelijk iets helpt om de kijkhoeken te verbeteren, is het wat ons betreft wel jammer dat je als consument niet de keuze hebt om deze functie in of uit te schakelen, de tv bepaalt dit altijd zelf. Als je altijd recht voor het scherm zit is het - zeker bij kleinere kijkafstanden - wat ons betreft beter om de dithering uitgeschakeld te hebben, omdat dit de beeldscherpte ten goede komt. Wellicht dat Samsung de optie om deze functie handmatig in of uit te schakelen later via een firmware-update toevoegt.

Local dimming

Een ander punt waar de Q7F altijd zelf 'nadenkt' is de aansturing van de backlight. Zoals gezegd maakt de tv gebruik van één rij leds aan de onderkant van het scherm die in twaalf segmenten aangestuurd worden. De mate waarin de backlight reageert op de beelden die getoond worden, is aan te passen met de local dimming-functie. Tot zover niets nieuws, veel andere lcd-televisies bieden die optie namelijk ook. Wel uniek is het feit dat Samsung je als gebruiker niet langer in staat stelt om local dimming uit te schakelen, je kunt alleen kiezen voor de instellingen laag, standaard of hoog. 

Nu zou dat geen probleem zijn als de local dimming functie louter voordelen zou hebben, maar dat is uiteraard niet het geval. Door het gebruik van een edge-led backlight met één rij leds aan de onderzijde van het scherm, wordt het scherm feitelijk in verticale kolommen verlicht en zeker in donkere scenes zie je dat terug omdat het zwartniveau hierdoor lokaal slechter wordt. Met lokaal dimmen ingesteld op laag is het effect beperkt, maar nog altijd wel zichtbaar wanneer er bijvoorbeeld in donkere filmscènes helderde ondertiteling in beeld verschijnt. Recht van voren bekeken is het effect beperkt zichtbaar, maar als je het scherm van opzij bekijkt wordt het al snel zeer duidelijk. Onderstaand filmpje laat zien welke bijwerkingen dit onder extreme omstandigheden kan hebben. Let wel: deze video is geschoten in een compleet verduisterde ruimte, met de backlight op ingesteld op maximale helderheid. Bij normale videobeelden is het effect veel minder zichtbaar dan bij dit testpatroon.

Het contrast van de Q7F is overigens érg hoog voor een LCD scherm. Onze metingen - met local dimming op de laagste stand - laten zien dat het on-off contrast op 10% vlak met een 50% APL achtergrond uitkomt op ruim 8500:1, en in HDR-modus op bijna 8300:1. Dat zijn voor lcd-begrippen prima waardes, maar zoals gezegd neemt het contrast snel af al het scherm onder een hoek bekeken wordt.

Input lag

Een punt waar gamers altijd interesse in hebben is de input lag van het scherm. Standaard bedraagt deze maar liefst 87 ms, maar in game modus wordt dat gereduceerd tot een prima 24 ms. Deze waarden gelden beide zowel voor SDR als HDR.

Beeldkwaliteit SDR

Zoals altijd hebben we niet alleen real-world film- en videobeelden bekeken, maar ook uitgebreide metingen uitgevoerd om de beeldkwaliteit van de televisie te kunnen beoordelen. Die metingen doen we met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter, die wij voor elke test kalibreren met behulp van een X-Rite i1 Display 2 spectrofotometer. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we SpectraCal CalMAN 5. We meten de prestaties van de televisie zonder televisies eerst de kalibreren, maar we kiezen wel voor de beeldmodus die de beste beeldkwaliteit levert. In het geval van de Samsung QE55Q7F is dat de filmmodus. 

Voor onze metingen hebben we de dynamische backlightinstelling op minimaal ingesteld - compleet uitschakelen is zoals eerder besproken helaas niet mogelijk - en dat levert prima resultaten op. Het grijsverloop in SDR-modus volgt de gamma 2.2 curve vrijwel perfect en hoewel grijstinten een licht groenige waas hebben, komt de gemiddelde Delta E op 3 uit. Delta E is een methode om aan te geven in hoeverre een meetresultaat afwijkt van hetgeen verwacht wordt, waarbij als vuistregel gesteld kan worden dat Delta E waarden onder 3 zodanig kleine afwijkingen zijn dat die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn.

Samsung QE55Q7F (2017)

Ook de kleurweergave in SDR-modus is standaard heel erg goed, met een gemiddelde Delta E van slechts 1,6 voor de primaire en secondaire kleuren. Eenzelfde beeld zien we bij de colorchecker test, die een groot aantal veelvoorkomende kleuren zoals huistinten meet. De gemiddelde Delta E komt hierbij uit op 2,2. Uitstekend dus.

Samsung QE55Q7F (2017)
Samsung QE55Q7F (2017)

Beeldkwaliteit HDR

Ook in HDR-modus doet de tv goed. Een kanttekening die we wel direct moeten plaatsen heeft betrekking op de maximale helderheid. Volgens Samsung zou de tv 1500 cd/m² moeten produceren. Dat klopt, maar alleen in de dynamische modus, een modus waar je als beeldliefhebber met een grote boog omheen loopt. In de cinema-stand komen we niet hoger dan 800 cd/m² uit, en als we met een standaard 5% groot vak op een zwarte achtergrond meten, komen we zelfs op 'slechts' 667 cd/m² uit. Dat gezegd hebbende is de beeldkwaliteit in HDR redelijk goed. Het grijsverloop volgt de ST.2084 EOTF niet heel nauwkeurig, want het scherm is in de donkere tinten wat te licht, en in de lichtere tinten juist wat te donker. Daarnaast geldt ook in HDR-modus dat rood relatief ondervertegenwoordigd is, wat resulteert in iets groenige grijstinten. Alles bij elkaar levert dat een gemiddelde Delta E van 6,3 op voor het grijsverloop. Dat is niet slecht, maar zeker ook niet geweldig. Voor puristen is er echter goed nieuws: De tv beschikt over een uitgebreid color managment system, waarmee het grijsverloop ook in HDR-modus in 20-stappen is te kalibreren.

Samsung QE55Q7F (2017)

De kleurweergave is HDR-modus is zonder kalibratie wel heel erg goed. De gemiddelde Delta E voor de primaire en secondaire kleuren ligt onder de grens van 3, terwijl deze bij de uitgebreidere colorchecker test op 3,7 uitkomt. De tv kan bovendien 99,6% van de DCI-P3 kleurruimte weergave, wat extreem goed is en aangeeft dat het kleurbereik van Samsung's nieuwste tv's inderdaad van topniveau is.

Samsung QE55Q7F (2017)
Samsung QE55Q7F (2017)

Foto's en screenshots

Op deze pagina vind je foto's en screenshots van de Samsung QE55Q7F.

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vindt je de specificaties en testresultaten van de Samsung QE55Q7F.

Algemeen
 
MerkSamsung
ProductnaamQE55Q7F (2017)
ProductcodeQE55Q7FAMLXXN
DetailsProductinfo
Beeldeigenschappen
Beelddiagonaal55 inch
HD specificatieUltra HD 4K
Ultra HD Premium
TV resolutie3840x2160
Type schermLCD
Helderheid1500 cd/m²
BacklightLED
Type LED-backlightEdge LED
100 Hz technologie
200 Hz technologie
Geoptimaliseerde beeldfrequentie100 Hz
Scherm vormPlat
Pixeldichtheid80 ppi
HDR ondersteuning
HDR: HDR 10 ondersteuning
HDR: Dolby Vision ondersteuning
Ondersteuning voor 3D
Beschikt over Local dimming
TV-tuner
Aantal tuners2
DVB-C (Digitale kabel TV) tuner
DVB-S (Satelliet) tuner
DVB-S2 (Satelliet) tuner
DVB-T (Digitenne) tuner
Opnemen op extern USB apparaat
Audio
Aantal speakers2
Vermogen ingebouwde speakers40 W
Aansluitingen
CI slot
Component0
Composiet0
Ethernet
HDMI (aantal)4
HDMI (versie)2.0
Hoofdtelefoon aansluiting0
Line uit0
Optisch digitaal uit1
Scart0
SD Kaartlezer
USB
USB3
WLAN
Externe voedingsadapter
Energieverbruik Fabrikantopgave
Energieverbruik (in gebruik, fabrikantopgave)140 W
Energieverbruik (standby, fabrikantopgave)0.5 W
Lichtsensor
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte122.52 cm
Afmeting - Hoogte70.36 cm
Afmeting - Diepte4.49 cm
Afmeting - Hoogte incl voet78.84 cm
Afmeting - Diepte incl voet30.38 cm
KleurZilver
Verstelbaarheid
Kantelbaar scherm
Voet meegeleverd
Voet draaibaar
Overige specificaties
Frame interpolatie
1:1 / 4:4 pixelmapping
Elektronische TV-gids (EPG)
Digitale videorecorder functie
Timeshifting (Live TV pauzeren)
Wandmontage mogelijk
Geïntegreerde camera
Internetmogelijkheden
Smart TV
Spraakbesturing
DLNA ondersteuning
Webbrowser
YouTube
Facebook
Twitter
Flickr
Picasa
NPO Uitzending gemist
NOS Journaal
RTL gemist / RTL XL
Net5/SBS/Veronica of KIJK
Films en TV-series
Netflix
Beeldafstelmogelijkheden
RGB Bias/Gain regeling
Primaries/Secondaries regeling
Wizard beeldoptimalistie
Input lag
Input lag 1080p - Film Modus87 ms
Input lag 1080p - Game Modus24 ms
Tests - Energieverbruik
ANSI 250 cd/m²92 W
ANSI 120 cd/m²68 W
ANSI - Standaard139 W
ANSI - Film Modus114 W
Deep Standby0.5 W
Contrast - HDR modus8263 : 1
Tests - Beeldkwaliteit SDR Film Mode
Kleurtemperatuur witpunt - Film Modus6964 K
Max. helderheid - Film Modus431 cd/m²
Min. helderheid - Film Modus0.0502 cd/m²
Contrast 50% APL - Film Modus8585.7 : 1
Gem. dE grayscale tracking - Film Modus3.1
Delta E Rood - Film Modus0.6544
Delta E Groen - Film Modus2.5255
Delta E Blauw - Film Modus1.5235
Delta E Cyaan - Film Modus2.0915
Delta E Magenta - Film Modus1.1267
Delta E Geel - Film Modus1.7449
Gem. dE primaire / secondaire kleuren - Film Mode1.6
Tests - Beeldkwaliteit HDR Film Mode
Max helderheid - HDR modus (5% window)661 cd/m²
Min helderheid - HDR modus0.08 cd/m²
Contrast - HDR modus8263 : 1
Dekking DCI P3 kleurruimte99.6 %
Mediaspeler tests
DLNA server wordt gevonden
Windows netwerk drives benaderen
Media afspelen van USB (FAT32)
Media afspelen van USB (NTFS)
.jpg foto's
.mp3 audio
.flac audio
.m4a audio
.mpg (MPEG2) video
.avi (XviD SD / MP3) video
.mkv (x264 HD / AC3) video
.mkv (x264 HD / DTS) video
.mp4 (H.264 HD / AAC) video
EPG tests
PIP beeldweergave in EPG
Standaard EPG overzichtlijst
Chronologisch EPG overzicht per zender
Programmagegevens zichtbaar tijdens zappen

Conclusie

Om heel eerlijk te zijn hebben we ambivalente gevoelens over de nieuwe QE55Q7F en Samsung's 'qled' modellen in het algemeen. Enerzijds is de Q7F gewoon een zeer goede lcd-televisie, die zonder kalibratie uitstekende prestaties neerzet als het gaat om beeldverwerking en kleurweergave. We zijn ook zeer positief over Samsung's one connect box die ervoor zorgt dat je kabels uit het zicht kunt wegwerken. Het design van de tv is bovendien fraai, en met de optionele no gap wallmount kan je de Q7F echt plat tegen de muur ophangen.

Daar staat echter tegenover dat Samsung deze televisie iets wil laten zijn wat hij niet is, namelijk een direct alternatief voor oled-schermen. Qua helderheid en kleurbereik is de Q7F met zijn va-lcd-paneel en quantum dot backlight oled-televisies weliswaar de baas, maar het contrast en de kijkhoeken zijn gewoon wat we van lcd gewend zijn, en daarmee dus duidelijk minder dan die van oled-televisies. Dat is helemaal geen schande, maar Samsung claimt ook op deze punten wel min of meer dat het oled naar de kroon steekt. Daar komt bij dat qled naamgeving de gemiddelde consument - al dan niet bewust - doet denken dat de schermen van een op oled-lijkende technologie gebruik maken. Ook het feit dat local dimming niet is uit te schakelen en dat Samsung alleen een design remote met weinig knoppen meelevert, zijn wat ons betreft geen pluspunten.

Het grootste probleem dat wij met de Samsung UE55Q7F hebben is echter diens prijs. De gemiddelde winkelprijs van dit 55 inch model is namelijk 2699 euro, en dat is gewoon teveel voor het gebodene. Samsung heeft wel verschillende kortingsacties die de prijs wat omlaag brengen, en in onze prijsvergelijker zien we inmiddels ook winkels die de tv voor iets minder dan 2000 euro aanbieden, maar dat zijn uitzonderingen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Samsung QE55Q7F (2017)

Samsung QE55Q7F (2017)

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • LCD
 • Edge LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV

1.449,99 €

1 winkel
0
*