Vier short throw projectoren review

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Short throw
 3. 3. Ultra short throw
 4. 4. De test
 5. 5. Acer U5520B
 6. 6. BenQ W1210ST
 7. 7. LG PF1000U
 8. 8. Optoma GT5000
 9. 9. Testresultaten
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Short throw projectoren hebben slechts een geringe afstand tot het scherm nodig, wat plaatsing van de projector een stuk makkelijker maakt en voorkomt dat mensen ‘door het beeld’ lopen. Ideaal voor in de boardroom of het klaslokaal, maar zijn ze ook geschikt voor thuis? Wij testen vier modellen, de Acer U5520B, de BenQ W1210ST, de LG PF1000U en de Optoma GT5000.

Acer U5520B BenQ W1210ST

Videoprojectoren hebben normaal gesproken een forse afstand nodig tot het scherm of de wand waarop geprojecteerd wordt. Afhankelijk van het merk en type moet je rekenen met anderhalf maal de beeldbreedte als projectieafstand. In de praktijk betekent dit dat het projecteren van een twee meter breed beeld, een projectieafstand van ongeveer drie meter vergt. Zoals gezegd verschilt dit per model en zeker LCD-projectoren hebben vaak een groot zoombereik, waardoor je in de praktijk redelijk wat flexibiliteit zult hebben. In de meeste gangbare scenario’s zal een normale projector echter achter de kijkpositie geplaatst moeten worden als je écht lekker groot beeld wilt hebben. En dat kan problemen opleveren.

LG PF1000U Optoma GT5000

Ten eerste moet de projector uiteraard zodanig opgesteld worden dat deze vrij zicht heeft op het scherm, zodat je als gebruiker geen schaduw op het scherm werpt. Dat betekent dat de projector doorgaans hoog op een kast wordt gezet, of aan het plafond gemonteerd moet worden. Dat is prima werkbaar als je een ruimte hebt die je hier speciaal voor inricht, maar dat zal niet altijd het geval zijn. Een ander nadeel is de signaaloverdracht over een langere afstand. Als de projector achterin de ruimte staat zal je meestal met lange HDMI-kabels moeten werken om het signaal van je settopbox, mediaspeler of (spel)computer naar de projector te krijgen. Niet ideaal, al is het maar omdat HDMI bij kabellengtes van meer dan 10 meter niet altijd bedrijfszeker is.

Short throw

Short throw projectoren lossen deze problemen (grotendeels) op. Deze apparaten beschikken over lenssystemen die het beeld sterker vergroten, en dus aan veel minder afstand genoeg hebben. Er is geen vaste definitie voor het begrip ‘short throw’, maar over het algemeen wordt de term gebruikt voor apparaten waarvan de projectieafstand kleiner is dan de breedte van het geprojecteerde beeld.

Een goed voorbeeld daarvan is de BenQ W1210ST projector die wij in deze test hebben. Dit apparaat heeft een bereik van 0,69 tot 0,89 maal de beeldbreedte, wat wil zeggen dat je een 2 meter breed beeld kunt projecteren vanaf 1,38 meter van het scherm. In de praktijk betekent dit dat je een relatief groot beeld kunt projecteren als je de projector bijvoorbeeld voor je op een salontafel zet.

Het voordeel van dit soort projectoren is dat er weliswaar meer eisen aan het lenssysteem worden gesteld dan bij een normale long throw projector, maar het voor fabrikanten toch mogelijk is om zonder torenhoge meerkosten een beeld te projecteren dat vervormingsvrij is en van hoek tot hoek gestoken scherp kan zijn. Nadeel is dat een short throw projector zich niet geweldig leent voor permanente installatie, tenzij je het geen probleem vind om altijd een projector op de salontafel te hebben. Ophangen aan het plafond is ook een optie, maar dan biedt een short throw model weinig voordelen boven een traditioneel model.

Ultra short throw

De laatste jaren zijn ultra short throw projectoren daarom in opkomst. Zoals de naam doet vermoeden kunnen deze apparaten nog dichter bij het scherm of de muur geplaatst worden dan een normale short throw projector. Ultra short throw modellen zijn in de regel zelfs bedoeld om (bijna) helemaal tegen de projectiewand geplaatst te worden, bijvoorbeeld op een audio-videomeubel of een dressoir dat tegen de muur staat.

Ultra short throw projectoren zijn anders van opbouw dan andere projectoren: ze projecteren het beeld via een spiegel richting het scherm. Het lenssysteem zit bij dit soort apparaten eigenlijk achterstevoren in de projector. Het licht schijnt dus naar achteren, naar de kijker toe. Het lenslicht wordt aan de achterkant van de projector opgevangen door een (bolle) spiegel, die het schuin omhoog richting het scherm stuurt. Voordeel van dit systeem is dat je op zeer korte afstand al een groot beeld kunt projecteren. De modellen die wij hebben getest projecteren als je stijf tegen de muur staat al een beeld dat meer dan één meter breed is en zodra je ze maar een klein beetje naar achteren trekt wordt het beeld snel nog groter.


Ultra short throw projectoren worden vooral zakelijk en in het onderwijs gebruikt, maar er zijn ook modellen voor thuisgebruik.

Ultra short throw projectoren deden hun intrede in eerste instantie vooral in de zakelijke en educatieve markt, omdat ze het mogelijk maken om heel dicht bij het projectiescherm te staan zonder een schaduw op het scherm te werpen. Ideaal voor leraren en mensen die presentaties geven dus. In de zakelijke markt worden short throw projectoren vooral opgehangen, meestal aan een zeer korte arm die direct met het scherm verbonden is.

Inmiddels hebben ultra short throw projectoren ook hun weg naar de thuismarkt gevonden, al is het aanbod nog beperkt. De voordelen voor thuisgebruik zijn duidelijk: je hebt niet langer het probleem van mensen die door het beeld lopen, de projector kan eenvoudig op het dressoir gezet worden waar hij niet in de weg staat en kan met korte kabels met andere apparatuur worden verbonden.

Nadelen

Ultra short throw projectoren hebben echter ook nadelen. De belangrijkste daarvan is de flexibiliteit qua plaatsing. Betaalbare ultra short throw modellen bieden geen opties als lensshift of zoom. De projector moet zowel qua hoogte als qua afstand tot het scherm precies juist geplaatst zijn om het beeld op de goede plek te krijgen.

Een ander probleem is de geometrie van het beeld. Omdat het lenssysteem het beeld zo enorm moet vergroten, treedt het standaardprobleem van groothoeklenzen al snel op: beeldvervorming. Hoewel de modellen die wij getest hebben dit binnen de perken weten te houden, zien we bij alle drie de ultra short throw modellen wel iets van ton-vorming, ofwel barrel distortion. De randen van het beeld lopen hierbij niet helemaal recht, maar dijen in het midden licht uit.

Daarnaast is het bij sommige modellen lastig om het beeld van boven naar beneden goed scherp te krijgen. Wederom een effect van het lenssysteem en het feit dat de onderkant van het beeld – bij staande projectie – veel dichter bij de lens is dan de bovenkant.


Schematische weergave van het verschil in projectieafstand tussen normale, short throw en ultra short throw projectoren.

De test

Voor deze test zijn we op zoek gegaan naar short throw en – bij voorkeur – ultra short throw modellen met een gunstig prijskaartje. Het aanbod is beperkt en de prijzen liggen bovendien hoger dan die van normale projectoren. Zodoende lopen de gemiddelde winkelprijzen van de door ons geteste modellen uiteen van ongeveer 1050 tot bijna 1400 euro. Dat zijn aanzienlijk hogere bedragen dan vergelijkbare long throw projectoren kosten.

Aan ons verzoek om een ultra short throw projector aan te leveren gaven drie fabrikanten gehoor, namelijk Acer, LG en Optoma. Epson heeft alleen short throw projectoren voor de zakelijke en educatieve markt die ze niet aan consumenten leveren en BenQ heeft op het moment van schrijven geen ultra short throw model in haar inventaris. BenQ stuurde ons wel een ‘normaal’ short throw model, dat qua projectieafstand het midden houdt tussen een ultra short throw en een reguliere projector.

We hebben alle projectoren getest op helderheid, contrast, grijsverloop, gamma en kleurweergave. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van Spectracal Calman 5 kalibratiesoftware in combinatie met een X-Rite i1Pro 2 spectrofotometer. Daarnaast hebben we de beeldverwerking beoordeeld op basis van de HD HQV 2.0 benchmark en hebben we het energieverbruik, de geluidsproductie en de input lag van elke projector gemeten.

Acer U5520B

Dat veel fabrikanten zich met hun ultra short throw projectoren richten op de zakelijke markt, wordt meteen duidelijk bij de eerste projector uit deze test. De U5520B is écht een zakelijk model, dat geleverd wordt met een ophangbeugel om de projector direct aan de muur te bevestigen. Het apparaat kost gemiddeld ruim 1360 euro en is daarmee de duurste deelnemer aan de test.

De projector kan alleen hangend gebruikt worden, een mogelijkheid om het beeld om te draaien ontbreekt. Het apparaat heeft aan de voorkant een grote spiegel die het beeld van de lens naar het scherm terugkaatst. De U5520B maakt, net als alle andere projectoren in deze test, gebruik van een full hd DLP chip en heeft een 280 watt lamp als lichtbron, waarmee volgens opgave 3000 lumen aan licht geproduceerd wordt.

Acer U5520B

De prestaties van de U5520B zijn redelijk. Zoals bij zakelijke projectoren meestal het geval is, is het apparaat vooral geoptimaliseerd om een zo hoog mogelijke helderheid te produceren. Dat lukt ook goed, want op de Optoma GT5000 die we verderop bespreken na, genereert de U5520B het helderste beeld. Mogelijk mede dankzij de grote spiegel is het beeld bovendien mooi uniform van scherpte en de vertekening van het beeld is ook minimaal.

Het contrast valt echter tegen, en komt uit op slechts 641:1. De projector heeft er een handje van om donkere tinten een flinke boost te geven, met als gevolg een gemiddelde gammawaarde van 3 en een beeld dat over de gehele linie duidelijk te helder is. De kleurbalans neigt bij grijsweergave iets naar blauw, maar is wel constant over het gehele bereik. De kleurweergave is redelijk, al valt op dat het bereik van de U5520B vooral bij groen tekort schiet. Deze kleur kan de projector niet verzadigd genoeg weergeven om het gehele Rec.709 of sRGB bereik af te zekeren. Daar komt bij dat de projector vooral rood en groen ook niet helder genoeg weergeeft, wat resulteert in een ietwat plat en kleurloos plaatje.

Acer U5520B

De U5520B heeft geen game modus en in alle beeldmodi die wij testten kwam de input lag uit op 52 ms, wat geen geweldige score is voor het spelen van games. Ook de geluidsproductie is fors: op 10 centimeter afstand maten wij recht boven het apparaat bijna 50 dB, wat aanzienlijk meer is dan de overige modellen uit de test. De beeldverwerking van de projector blijkt helaas niet geweldig: met een HQV score van slechts 50 punten is de U5520B op dit punt hekkensluiter.

Al met al is dit duidelijk geen projector voor thuisgebruik, het apparaat blinkt voornamelijk uit door zijn zeer heldere beeld, goede beeldscherpte en geometrie. Prima dus voor de in de boardroom of het klaslokaal, maar geen goede keus voor in de huiskamer.

BenQ W1210ST

De W1210ST van BenQ is de enige normale short throw projector uit de test. Dit is dus een model zonder spiegel dat gewoon enige afstand tot het scherm nodig heeft. Ter illustratie: waar de achterkant van de andere drie projectoren ongeveer 40 centimeter van het scherm af moet staan om een beeld met een diagonaal van 60 inch (153 cm) te projecteren, heeft deze projector daar minimaal 120 centimeter voor nodig, een factor drie meer dus. Dat betekent dat de BenQ W1210ST geen model is dat je op een dressoir direct tegen de wand zet, maar wel een projector die je voor je op de koffietafel kwijt kunt.

BenQ W1210ST

Behoudens zijn kortere projectieafstand is de W1210S eigenlijk een gewone projector. De lens heeft 1,2x zoom en het apparaat kan staand of hangend gebruikt worden. Van lensvervorming is bij dit model feitelijk geen sprake, en ook de scherpte is uniform en zeer goed.

BenQ richt zich met de W1210ST specifiek op gamers en daarmee dus op thuisgebruik. De beeldkwaliteit van de 1050 euro kostende projector is érg goed. De helderheid is prima en het contrast is met een gemeten waarde van 2808:1 het hoogst van alle geteste modellen. De grijsweergave is dik in orde en ook de kleurweergave is de beste van alle geteste modellen. De beeldverwerking is goed, al moet de W1210St op dit punt zijn meerdere erkennen in het model van LG. De W1210ST is wel lekker stil en in de game modus is de input lag slechts 16 ms, een uitstekende score die het apparaat inderdaad prima geschikt maakt voor gamers.

BenQ W1210ST

LG PF1000U

De PF1000U is om meerdere redenen een vreemde eend in de bijt in deze test. Deze 1130 euro kostende ultra short throw projector is – in tegenstelling tot de twee andere modellen uit deze test – écht gericht op thuisgebruik. Het is daarnaast de enige projector die gebruik maakt van een LED lichtbron, in plaats van een traditionele UHP lamp. Voordeel daarvan is dat de RGB leds ombeurten pulserend licht geven, wat het gebruik van een kleurenwiel overbodig maakt en zorgt voor een veel efficiënter energieverbruik.

LG PF1000U

Verder beschikt de projector over een ingebouwde mediaspeler en DVB-T tuner en zelfs ondersteuning voor miracast ontbreekt niet. De projector kan geluid via Bluetooth streamen naar een speakerset of hoofdtelefoon.

De LED engine in de PF1000U heeft voor- en nadelen. Zoals gezegd springt de projector erg zuinig met energie om en de LED module heeft een opgegeven levensduur van 30.000 uur, een factor tien meer dan de meeste apparaten met een UHP lamp. Daar staat echter tegenover dat de absolute helderheid tegenvalt. LG claimt 1000 lumen, een derde van wat de andere projectoren uit deze test doen. In de praktijk zien we een groter verschil: de PF1000U produceert ongeveer een kwart van de helderheid die de concurrentie op het scherm tovert.

Daar komt bij dat de zwartwaarden tegenvallen, wat resulteert in een zeer tegenvallend contrast van slechts 167:1. Ook het grijsverloop is teleurstellend, vooral omdat rood relatief ondervertegenwoordigd is, wat resulteert in blauwige grijstinten. De kleurweergave is wel vrij goed, waarbij vooral opvalt dat de verzadiging van rood érg hoog is, hoger dan vereist voor de Rec.709 en sRGB normen.

LG PF1000U

Het beeld dat de PF1000U projecteert laat een lichte vertekening aan de randen zien, en de scherpte is helaas ook niet helemaal uniform. Hoewel het apparaat zelfs in de helderste modus slechts 83 watt verbruikt, maakt de PF1000U toch gebruik van een duidelijk hoorbare ventilator. De input lag is ten slotte in alle modi 47 ms, wat de projector minder geschikt maakt voor veeleisende gamers.

Waar de PF1000U wel uitblinkt is op het gebied van beeldverwerking, waar LG duidelijk kon putten uit kennis van de televisieafdeling. Ook de miracast en bluetooth audiofuncties kunnen afhankelijk van het gebruiksdoel echt als meerwaarde gezien worden.

Optoma GT5000

De GT5000 van Optoma is net als de Acer U5520B een model dat voornamelijk op de zakelijke markt gericht is. Optoma liet ons weten dat de 1320 euro kostende GT5000 binnenkort opgevolgd zal worden door een nieuw model met vergelijkbare specificaties. De GT5000 zal evengoed nog enige tijd beschikbaar blijven.

Optoma GT5000

De GT5000 is een platte projector, met een kleine spiegel die echt ín de behuizing is weggewerkt. Volgens opgave kan de projector beelden projecteren met een diagonaal van 80 tot 100 inch (200 tot 254 cm), wat een relatief klein bereik is. Tijdens onze test viel op dat het apparaat moeite heeft om het gehele beeld perfect scherp te krijgen, of de onder- óf de bovenkant was bij ons niet helemaal scherp, zeker op korte afstand. Daar komt bij dat de randen van het beeld zichtbaar ‘bol’ staan bij de GT5000. Niet schokkend, maar wel zichtbaar voor de kritische kijker.

De Optoma GT5000 blinkt uit door zijn hoge helderheid, de hoogste van alle geteste modellen. Het contrast valt met een gemeten waarde van 993:1 echter wat tegen. De grijsweergave van de projector is érg goed, grijstinten worden zonder kleurzweem correct weergegeven. De kleurweergave is standaard niet geweldig. De projector gebruikt een kleurenwiel met een wit segment waardoor kleuren relatief te donker worden weergeven.

Optoma GT5000

Schakelen we de ‘briljant color’ functie uit, dan neemt de piekhelderheid met ruim een derde af, maar verbetert de kleurweergave wel aanzienlijk. De GT5000 weet videobeelden goed te verwerken en is bovendien lekker stil. De input lag is in alle modi die we gemeten hebben 34 ms, een redelijke score.

Testresultaten

Op deze pagina geven we de belangrijkste testresultaten van de vier projectoren in grafieken weer. Een vergelijkingstabel met alle specificaties en testresultaten vind je hier.

 

.

Conclusie

Ben je op zoek naar een projector die je dichtbij het scherm of de muur kunt plaatsen, dan is het aanbod in het ‘betaalbare’ segment helaas nog niet heel uitgebreid. Van de drie geteste ultra short throw modellen zijn er twee voornamelijk gericht op zakelijk gebruik.

Acer’s U5520B kan alleen opgehangen worden, terwijl de Optoma GT5000 ook staand te gebruiken is. Beiden produceren veel licht, maar blinken niet uit qua kleurweergave. Voor consumentengebruik zouden wij van deze twee de Optoma GT5000 aanraden vanwege zijn grotere flexibiliteit.

LG’s PF1000U is wél echt op consumenten gericht. Deze compacte projector maakt gebruik van LED-verlichting en blinkt daarom niet uit qua helderheid; ook het contrast valt helaas wat tegen. Omdat ook de kleurweergave zeker niet perfect is, bestempelen we ook dit model niet zonder meer als aanrader.

De enige projector waar we écht enthousiast van worden is de BenQ W1210ST. Deze projector scoort eigenlijk op alle punten goed, maar: het is geen ultra short throw model. De W1210ST heeft wat meer afstand tot het scherm nodig dan de andere drie, zij het nog altijd veel minder dan een reguliere projector. Vind je het geen probleem om de projector voor je op de salontafel te zetten in plaats van direct tegen de muur? Dan is de BenQ W1210ST met afstand de beste keuze voor jou.

Echter, ook dit model is beduidend duurder dan een vergelijkbare long throw projector. Voor pakweg 250 euro minder heeft BenQ een model voor je met vergelijkbare beeldkwaliteit dat je wat verder weg moet plaatsen. Denk dus sowieso goed na hoe je de projector wilt gebruiken, voordat je overgaat tot de aanschaf van een (ultra) short throw model. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer U5520B

Acer U5520B

 • 3000 lm
 • 1920x1080
 • 10000 : 1
 • DLP
Niet verkrijgbaar
BenQ W1210ST

BenQ W1210ST

 • 2200 lm
 • 1920x1080
 • 15000 : 1
 • DLP

542,08 €

7 winkels
LG PF1000U

LG PF1000U

 • 1000 lm
 • 1920x1080
 • 150000 : 1
 • LED DLP

913,95 €

1 winkel
Optoma GT5000

Optoma GT5000

 • 3000 lm
 • 1920x1080
 • 23000 : 1
 • DLP
Niet verkrijgbaar
0
*