Wooting One review: toetsenbordrevolutie van Nederlandse bodem

31 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Optische switches
 3. 3. Analoge functionaliteit
 4. 4. Het toetsenbord
 5. 5. In de praktijk
 6. 6. Software
 7. 7. Foto's
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 31 reacties

Inleiding

De Nederlandse startup Wooting haalde via Kickstarter ruim 135 duizend euro op voor de ontwikkeling van hun Wooting One toetsenbord. Met zijn analoge functionaliteit zou dit wel eens toetsenbordrevolutie kunnen betekenen. Wij gingen als een van de eersten met dit bijzondere mechanische toetsenbord aan de slag.

In 2015 introduceerde Adomax de Flaretech Prism-switches, zogenaamde ‘optische schakelaars’. In tegenstelling tot reguliere mechanische switches, zoals de populaire Cherry MX-switches en replica's, wordt er hier geen elektrisch contact gemaakt om een aanslag te registreren. Bij optische switches wordt de aanslag geregistreerd op basis van infraroodverlichting. Drie Nederlandse jongens zagen hierin de mogelijkheid om een extra functionaliteit toe te voegen. Door te meten hoeveel licht er wordt doorgelaten, is het mogelijk om vast te stellen hoe diep de toets wordt ingedrukt. Hiermee was het idee voor een analoog toetsenbord geboren.

Wooting One Premium

Je kunt wel een goed idee hebben, maar als je net klaar bent met studeren is het geen vanzelfsprekendheid dat je deze plannen ook daadwerkelijk kunt financieren. Hiervoor maakten de heren van Wooting gebruik van crowdfunding. Met een Kickstarter-campagne voor het Wooting One toetsenbord haalden ze maar liefst 135.786 euro op, terwijl het initiële doel op ‘slechts’ 30.000 euro lag.

Anderhalf jaar later is de Wooting One een feit. Op dit moment levert Wooting de toetsenborden aan de backers van de Kickstarter-campagne, maar het is ook mogelijk om het toetsenbord als pre-order te bestellen. Het basismodel kost €159,99 en wordt geleverd met één set schakelaars, waarbij er keuze is uit lineaire 'rode' of klikkende 'blauwe' switches. Het gaat hier overigens puur om de naam, aangezien dit niet correspondeert met de daadwerkelijke kleur. Daarnaast is er een Premium-model beschikbaar voor €199,99, waarbij er van beide switchsoorten een volledige set wordt meegeleverd. Wij gingen met het laatstgenoemde model aan de slag.

Hieronder kan je de aflevering van Hardware.Info TV terugkijken waarin we in gesprek gaan met een van de oprichters van Wooting, Erik Stakenborg.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Wooting One Premium

Wooting One Premium

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0