AOC PDS241 review: Porsche design

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AOC PDS241
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Om je te onderscheiden met een full hd monitor, moet je wat bijzonders doen. Dat heeft men bij AOC ook onderkend, en het bedrijf introduceerde dan ook enige tijd geleden een tweetal beeldschermen met een bijzonder ontwerp. De PDS241 en PDS271 zijn afkomstig uit een designhuis met een wel zeer welluidende naam: F.A. Porsche. We gingen aan de slag met de AOC PDS241 en kwamen erachter dat er gelukkig meer positiefs over deze monitor te vertellen valt dan alleen een onderscheidend uiterlijk.

Laten we eerlijk zijn, van de basisspecificaties van de PDS241 en PDS271 zal niet elk Hardware.Info lezershart sneller gaan kloppen. Full hd, zeker op 27-inch, een standaard 60Hz verversingsfrequentie en bovendien slechts een enkele video-ingang: wie louter kijkt naar specs, zal snel verder willen lezen. Toch moet je dat niet doen, want ook al geef je niets om het bijzondere ontwerp, dan valt er zowel wat opmerkelijks te constateren aan de techniek áls aan de testresultaten. 

AOC PDS241

Wie niet per se een monitor wil hebben vanwege hoge prestaties op het vlak van responstijden of een grote lijst met vinkjes voor allerlei specificaties, maar gewoon een beeldscherm wil dat niet vloekt met het interieur, moet in elk geval even stilstaan bij de Porsche design modellen van AOC. Het ontwerp is namelijk ronduit opvallend. Naar verluidt heeft de ontwerper zich laten inspireren door hoe de kabel wegloopt van een 'virtueel' hangend beeldscherm, en daar de voet omheen ontworpen. Hoe het ook zij, de asymmetrische, ranke vorm is wat anders dan de doorsnee voet die we meestal zien bij monitoren in wat toch het instapsegment is. 

Qua prijs is de PDS241 niet een enorme instapper, want hij moet zo'n 200 euro opbrengen, maar duur is het ook zeker niet. Het is redelijk gangbaar voor een 24-inch full hd monitor met iets extra's. In het geval van dit model zitten die extra's 'm in het ontwerp en de hiervoor vereiste methode om hem aan te sluiten, alsmede het gebruikte paneel: daar valt namelijk weinig over te klagen. Voor deze review vergelijken we de PDS241 met een flink aantal andere 24-inch monitoren, en bekijken we het scherm natuurlijk eerst nog even wat nader.

AOC PDS241

De AOC PDS241 heeft een rank ontwerp, met de genoemde dunne voet, maar ook met een zeer dun paneel, dat grotendeels randloos is uitgevoerd. Alleen aan de onderzijde is er een wat bredere bezel zichtbaar. Zet je hem aan, dan is te zien dat er krap een halve centimeter rondom niet tot het actieve paneel behoort. Van opzij is hij grotendeels echt flinterdun, 5,2 mm om precies te zijn. Het gebruikte paneel is een ah-ips-exemplaar, afkomstig uit de fabrieken van LG Display. Voor het backlight gebruikt AOC een kleurenfilter om het kleurbereik te verhogen - daar maakt het zelf geen gewag van, maar je ziet het wel terug in de testresultaten. 

AOC PDS241

Aan de achterzijde is het scherm volledig strak. Er is geen aansluiting te vinden, en het paneel lijkt bijna op de scharnier vastgeplakt. Deze ronde scharnier zorgt ervoor dat het scherm kan kantelen, maar roteren en draaien zijn er niet bij; ook een portretstand ontbreekt. Wat dat betreft is het echt een consumentenscherm: om onduidelijke redenen heeft die doelgroep volgens de fabrikanten geen behoefte aan meer verstelmogelijkheden, wat ons betreft een spijtige gedachte.

AOC PDS241

Waar zitten de aansluitingen dan? Grotendeels zitten ze er gewoon iet op: waar AOC doorgaans opvalt met een veelheid aan inputs (inclusief vga), beschikt de PDS241 evenals de grotere broer over enkel een hdmi-ingang. Die loopt, evenals de voeding, via een enkele kabel naar de monitor toe. Deze kabel komt uit de gekrulde voet en loopt naar een externe voedingsadapter. Daarop treffen we de hdmi-ingang aan. De kabel van adapter naar scherm is feitelijk een soort mini-hdmi-kabel die ook stroom kan transporteren.

AOC PDS241AOC PDS241

Het is een opmerkelijke oplossing, vooral omdat er sinds enige tjid een officieel alternatief bestaat in de vorm van usb type-c: hiermee kan tot 100W getransporteerd worden, inclusief een displayport-signaal. Van AOC begrepen we dat dit een duurdere oplossing was geweest, en dat hdmi nog altijd beduidend meer gebruikers kent dan displayport - daar valt iets voor te zeggen. Hoe dan ook, het werkt prima. 

Veel meer valt er niet te melden over de aansluitingen. Rechtsonder de onderrand zit een 3,5mm jack voor een hoofdtelefoon of externe speakers, maar sluit je die aan, dan doet dat behoorlijk afbreuk aan het design - naar onze mening, in elk geval. Een ander minder geslaagd puntje is de bediening van het on-screen menu. Hiervoor is in de onderrand een soort tuimelschakelaar of joystick met twee bewegingsrichtingen geplaatst, die de toch al zelden gebruiksvriendelijke bediening naar een bijna hemeltergend irritant niveau verheft (of verlaagt). Maar goed, een keer instellen en je hoeft er niet meer aan te komen, ook schakelen van inputs is duidelijk niet nodig. En prijzenswaardig is dat het on-screen menu qua vormgeving aansluit op het externe ontwerp, wat het weer een wat luxere uitstraling geeft. 

Testmethode

We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg. 

Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.

Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.

Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.

Energieverbruik

Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

We vergelijken de AOC PDS241 met een groot aantal andere 24-inch full hd-monitoren. In de grafieken op de volgende pagina's is deze monitor te herkennen aan een rood balkje.

Helderheid en contrast

De maximale helderheid van de AOC PDS241 is met 282 cd/m² prima in orde. 

De minimale helderheid is aan de hoge kant: in een volstrekt verduisterde ruimte zou de net geen 100 nits die we meten onaangenaam fel zijn. Zolang je niet in het donker achter het scherm gaat zitten, kunnen we hier niet van wakker liggen - en vermoedelijk doe je dat met deze monitor minder snel dan met bijvoorbeeld een gaming-monitor.

De helderheid van zwart komt uit op 0,15 cd/m² wanneer we wit instellen op 150 cd/m². Draaien we de helderheid naar 100% dan komen we uit op 0,3 cd/m², twee keer zo fel dus. Dat is allemaal in lijn met wat je mag verwachten van een ips-paneel. Deze techniek staat niet bekend om de beste zwartwaardes, maar zoals de grafieken laten zien, zijn er genoeg modellen met exact dezelfde waardes.

Belangrijker is wat voor contrast de AOC PDS241 weet te produceren en dat is prima, in de meeste van de diverse metingen, waaronder de lastigste checkerboard-procedure, noteren we 1000:1 of hoger. Hierbij moeten we vermelden dat deze monitor op moment van testen met een Nvidia videokaart aanvankelijk werd aangestuurd als televisie - want aangesloten via hdmi. Dat zorgt voor een forse dip in het contrast, omdat in dit geval aan zowel boven als onderkant van het helderheidbereik een stuk van het signaal wordt afgekapt. Dit ligt aan de driver en niet aan het scherm, maar het is wel iets om rekening mee te houden wanneer je via hdmi deze monitor aansluit - gek genoeg zien we dit niet altijd wanneer we een scherm op deze wijze aansluiten. Is het zwart opvallend grijs, kijk dan dus even naar je stuurprogramma. Bij de AMD-kaart in ons testsysteem deed dit probleem zich overigens niet voor, maar daar schijnt het ook mee te kunnen gebeuren.

 

Uniformiteit

De gelijkmatigheid van de achtergrondverlichting is een belangrijke factor in de kleurechtheid. Bij de AOC PDS241 is er met deze uniformiteit bij weergave van wit in elk geval niets te klagen, ook in vergelijking met de hoogste helderheid komt de laagst gemeten helderheid procentueel gezien goed in de buurt. Bij zwart liggen de metingen in absolute cijfers nog altijd dicht bij elkaar, maar pakt het procentueel gezien al snel minder goed uit. Toch is het verschil tussen 0,16 en 0,11 cd/m² niet iets wat je snel zal zien op een zwart scherm, dus neem die cijfers met een korreltje zout.

Door de bank genomen kunnen we prima leven met de uniformiteit van de AOC PDS241. Als je kijkt naar de detailmetingen hieronder, zie je ook dat de variatie in kleurfout ten opzichte van het midden laag is en onder de kritische grens van 3 blijft. Ook de kleurtemperatuur loopt maar weinig uiteen. Bij het contrast zien we wat grotere variaties, maar wederom ziet dat er in het harde groen en rood van onze schematische weergave er een stuk ernstiger uit dan in het echt. Een verschil van 859:1 en 1160:1 is niet enorm te noemen.

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

We noemden het al in de inleiding en gaan er hier verder op in. De AOC PDS241 heeft niet alleen een fraai design, maar er is ook aandacht besteed aan de kwaliteit van het plaatje dat op het ah-ips paneel wordt getoond. Dat zien we terug in de testresultaten van de kleurechtheid. Opmerkelijk is dat het scherm niet alleen een standaardmodus heeft, maar ook een heuse sRGB-modus. Helaas levert die niet echt betere resultaten op, terwijl de helderheid niet veranderd kan worden in deze stand - en erg hoog uitkomt, op bijna 270 nits. Gelukkig is er niet veel mis met de standaardweergave, waarin je geen last hebt van deze beperking.

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte van de AOC PDS241. Die komt uit op 99,8% in standaardweergave en 99,9% in sRGB-modus. Dat is prima. Feitelijk is de kleurruimte nog een stuk groter, maar omdat niet elke hoekpunt van de sRGB-driehoek geheel wordt gedekt, valt de dekking procentueel gezien lager uit.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die komt uit op 6417K, een waarde die de gewenste 6500K keurig dicht benadert. In sRGB-modus is het nog iets beter, 6532K.

We waren al een tijdje overgestapt naar het meten van de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm (lange tijd hielden we nog de CIE1994 norm aan), maar met de nieuwe testmethode nemen we ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

In de standaardmodus is de kleurafwijking (DeltaE) op basis van de CIE2000-norm slechts 2,65 gemiddeld. De standaarddeviatie is met 1,12 bijzonder laag: er is weinig variatie tussen de deelmetingen en de afwijking daarvan is klein. In sRGB-modus komen we opmerkelijk genoeg hoger uit, op 2,83, met een standaarddeviatie van 1,07.

Ook de instelling van het helderheidsverloop en de grijstinten is uitstekend, we meten een gemiddelde afwijking van 2,41 in standaardmodus en een zeer kleine standaarddeviatie van 0,55. In sRGB-modus is de score minder goed, al is 3,02 nog altijd een respectabel kleine afwijking en is de sd hier met 0,74 ook niet hoog te noemen.

Standaard en sRGB detailmetingen

Hieronder kan je de detailmetingen zien van beide modi. Hier is goed te zien dat de verzadiging van groen en rood hoger zijn dan sRGB voorschrijft - opmerkelijk genoeg is dat ook het geval in de sRGB-stand, die hiermee weinig toevoegt. Cyaan is eigenlijk de enige kleur die duidelijk afwijkt, de rest van de afwijkingen valt alleszins mee - de hogere afwijkingen van groen en rood zorgen vooral voor een wat oververzadigde weergave, maar dat is in de praktijk niet storend en zullen velen zelfs waarderen: foto's krijgen wat meer 'pep'.

Gamma 

Ook op de gammawaarde van de PDS241 valt weinig aan te merken. Gemiddeld is hij iets te hoog in standaardmodus, maar de afwijking is klein. Het gevolg is vooral een schijn van een betere zwartwaarde, ten koste van details in donkere delen, maar het mag geen naam hebben. In sRGB-modus meten we een vergelijkbare waarde, maar loopt de curve wel nog wat netter.

Standaard en sRGB gamma

AOC PDS241

AOC PDS241

Kijkhoeken

Onze huidige kijkhoekmetingen zijn een stuk gedetailleerder dan die we eerst deden. Naast de afname in helderheid meten we nu ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. We hebben op dit moment nog niet voldoende monitoren getest om deze waardes goed in perspectief te plaatsen, om welke reden we deze informatie hier tonen zonder er conclusies aan te verbinden.

Omdat deze meting op een andere wijze wordt uitgevoerd dan we tot dusver deden, zij deze resultaten niet te vergelijken met die van de oudere testprocedure. Zo meten we voor deze test bij een helderheid van 150 cd/m² in plaats van op maximale helderheid, en is de afstand van de meter tot het scherm ook anders.

We zien horizontaal behoorlijk goede resultaten qua resterende helderheid, terwijl de kleurweergave opvallend goed is, zowel qua afwijking als qua standaarddeviatie. Ook verticaal bevindt het paneel van de AOC PDS241 zich duidelijk in de bovenste helft van de grafiek.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Kijkhoekmetingen wit 

Hieronder zie je de voor de vier kijkhoeken de kleurafwijking van wit - in de grafieken hierboven wordt dus de gemiddelde kleurafwijking opgegeven, vandaar de verschillende getallen. 

AOC PDS241

Gaming: responstijd en inputlag

De AOC PDS241 is duidelijk geen gaming-scherm. G-sync of Freesync zit er niet op, en de fabrikant richt zich duidelijk op een ander publiek. Toch kan het goed zijn dat je wel eens een spelletje erop wilt spelen, dus we meten uiteraard de responstijden. We tonen alleen de gecombineerde waardes voor rise en fall; wil je alle waardes zien, kijk dan op de productpagina.

De optimale overdrive waardes zijn gecombineerde rise/fall responstijden van 16 ms of lager met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld, met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

Op basis van de testresultaten kunnen we stellen dat het niet overhoudt, maar dat er wel een spelletje te spelen valt op dit scherm. Een enkele transitie vergt in de optimale instelling (overdrive: Normal) net iets minder dan 10 ms en voor niet al te snelle games valt daarmee te leven. Liefhebbers van snelle shooters moeten uiteraard niet bij deze monitor zijn, maar zoveel was al duidelijk.

Reactietijd standaard

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

Input lag

Van input lag is geen sprake, dus op dat vlak geen beletsel voor de liefhebber van een spelletje.

 

Energieverbruik

Bij maximale helderheid behoort de AOC PDS241 tot de zuiniger 24-inch full hd schermen die we getest hebben, al laten diverse merken zien dat het nog iets zuiniger kan. Normaliseren we de metingen op een helderheid van 150 cd/m², dan zakt de PDS241 wat verder weg, maar met amper 14W verbruik zullen weinigen hier wakker van liggen. In stand-by en uit verbruikt het scherm welgeteld 0,1W.

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de AOC PDS241.

Algemeen
 
MerkAOC
ProductnaamPDS241
ProductcodePDS241
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat23.8 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid93 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
Gebogen scherm
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.275 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen1
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.4
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen0
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte54.1 cm
Afmeting - Hoogte41.6 cm
Afmeting - Diepte17.85 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand41.6 cm
Maximum hoogte bovenrand41.6 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar0 cm
Portretmodus
Beugelbevestiging
Gewicht3.13 kg
KleurZwart/Zilver
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd4 ms
Helderheid250 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)25 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)13.6 ms
Reactietijd (100%-0%)9.6 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)23.2 ms
Reactietijd (20%-80%)16.5 ms
Reactietijd (80%-20%)12.9 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)29.4 ms
Reactietijd OD max (0%-100%)5 ms
Reactietijd OD max (100%-0%)7.9 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%)12.9 ms
Reactietijd OD max (20%-80%)4.1 ms
Reactietijd OD max (80%-20%)7.5 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%)11.6 ms
Overshoot OD max42 %
Undershoot OD max5 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%)9.7 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)8.6 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)18.3 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)8.6 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)9.8 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)18.4 ms
Overshoot OD opt.8 %
Undershoot OD opt.3 %
Naam stand OD opt.normal
Input lag t.o.v. CRT0 ms
Input lag laag (boven)1.8 ms
Input lag gemiddeld (midden)9.3
Input lag hoog (onder)16.6 ms
Beeldopbouwtijd14.8 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)13.8 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)14 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)18.6 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)18.8 W
Energieverbruik (standby)0.1 W
Energieverbruik (uit)0.1 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorwarm
Helderheid minimaal wit99.54 cd/m²
Helderheid maximaal wit282.1 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.3 cd/m²
Contrast maximale helderheid940.3 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²1012 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²1007 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²152.21 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.15 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²1014.7 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit84 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit91 %
Laagste helderheid wit128.11 cd/m²
Hoogste helderheid wit152.14 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart67 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart85 %
Laagste helderheid zwart0.11 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.16 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid46 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200013.0
45° links SD kleurafwijking ΔE 20003.6
45° rechts rest. helderheid49 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200011.7
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20003.2
45° boven rest. helderheid36 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200020.8
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20005.8
45° onder rest. helderheid33 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200022.1
45° onder SD kleurafwijking ΔE 20006.2
Standaardmodus kleurweergave
Helderheid wit 150 cd/m²151.82 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.15 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6417 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur83 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)1012 : 1
Dekking standaard gamut99.8 %
Kleurafwijking wit ΔE 20002.49
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20002.69
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20002.66
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20002.75
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20002.47
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.92
Kleurafwijking huid donker ΔE 20001.87
Kleurafwijking huid licht ΔE 20002.38
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20003.34
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20002.32
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.06
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20003.86
Kleurafwijking oranje ΔE 20003.56
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.42
Kleurafwijking middenrood ΔE 20003.05
Kleurafwijking paars ΔE 20001.55
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20002.46
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.07
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.07
Kleurafwijking groen ΔE 20003.51
Kleurafwijking rood ΔE 20003.18
Kleurafwijking geel ΔE 20002.75
Kleurafwijking magenta ΔE 20002.67
Kleurafwijking cyaan ΔE 20004.54
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20003.68
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20004.3
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20000.66
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20005.47
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.93
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20002.89
SD color checker afwijking ΔE 20001.12
Gem. color checker afwijking ΔE 20002.65
SD kleurafwijking ΔE 20001.19
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.73
Gamma 0%2.2
Gamma 10%2.13
Gamma 20%2.23
Gamma 30%2.27
Gamma 40%2.28
Gamma 50%2.30
Gamma 60%2.30
Gamma 70%2.31
Gamma 80%2.28
Gamma 90%2.36
Gamma 100%2.2
SD gamma0.09
Gemiddeld gamma2.26
Gamma (afwijking van 2,2)0.06
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.92
Grijsafwijking 10% ΔE 20002.55
Grijsafwijking 20% ΔE 20002.41
Grijsafwijking 30% ΔE 20002.52
Grijsafwijking 40% ΔE 20002.83
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.04
Grijsafwijking 60% ΔE 20002.43
Grijsafwijking 70% ΔE 20002.42
Grijsafwijking 80% ΔE 20002.61
Grijsafwijking 90% ΔE 20002.62
Grijsafwijking 100% ΔE 20002.38
SD grijsafwijking ΔE 20000.55
Gem. grijsafwijking ΔE 20002.41
sRGB kleurweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²268.18 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.26 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6532 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur32 K
Contrast 150 cd/m² (sRGB modus)1031 : 1
Dekking gamut99.9 %
Kleurafwijking wit ΔE 20003.34
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20003.34
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20003.29
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20003.32
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20002.84
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.93
Kleurafwijking huid donker ΔE 20002.18
Kleurafwijking huid licht ΔE 20001.73
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20003.53
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20002.93
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20000.99
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20003.96
Kleurafwijking oranje ΔE 20003.07
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.44
Kleurafwijking middenrood ΔE 20003.18
Kleurafwijking paars ΔE 20001.9
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20002.76
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20002.7
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.04
Kleurafwijking groen ΔE 20003.83
Kleurafwijking rood ΔE 20003.55
Kleurafwijking geel ΔE 20002.66
Kleurafwijking magenta ΔE 20002.73
Kleurafwijking cyaan ΔE 20004.22
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20003.61
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20004.25
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20000.73
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20005.33
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.8
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20002.73
SD kleurafwijking ΔE 20001.07
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.83
Gamma 0%1.37
Gamma 10%2.13
Gamma 20%2.23
Gamma 30%2.27
Gamma 40%2.29
Gamma 50%2.30
Gamma 60%2.30
Gamma 70%2.31
Gamma 80%2.28
Gamma 90%2.36
Gamma 100%2.27
SD gamma0.21
Gemiddeld gamma2.22
Gamma (afwijking van 2,2)0.02
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.93
Grijsafwijking 10% ΔE 20003.09
Grijsafwijking 20% ΔE 20003.28
Grijsafwijking 30% ΔE 20003.17
Grijsafwijking 40% ΔE 20003.18
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.47
Grijsafwijking 60% ΔE 20002.96
Grijsafwijking 70% ΔE 20003.06
Grijsafwijking 80% ΔE 20003.40
Grijsafwijking 90% ΔE 20003.42
Grijsafwijking 100% ΔE 20003.45
SD grijsafwijking ΔE 20000.74
Gem. grijsafwijking ΔE 20003.02

Afbeeldingen

Conclusie

De AOC PDS241 koop je niet als je de goedkoopste monitor zoekt en ook niet als je een scherm wilt voor games. Echter, zoek je 'gewoon een goed scherm' dat als belangrijke vereiste heeft dat het er ook nog een beetje leuk uitziet, dan is er veel voor deze monitor te zeggen. Smaken verschillen, maar wij zijn in elk geval gecharmeerd van de vormgeving, waarbij je feitelijk geen kabels op je bureau hoeft te zien liggen. Het materiaalgebruik zorgt voor een solide indruk en zelfs aan de achterkant bezien is het moeilijk je te storen aan het voorkomen van dit scherm. Qua design zijn we alleen niet enthousiast over de locatie en uitvoering van de 3,5mm aansluiting voor speakers of een hoofdtelefoon, en ook de bediening van het menu verdient geen schoonheidsprijs. 

Geen van beide zijn halszaken en kijken we naar de prestaties van deze monitor, dan zijn we ronduit positief. Een paar jaar geleden was het ondenkbaar om een beeldscherm in de instapklasse aan te treffen met zulke goede afstelling van de kleurweergave en uniformiteit, maar de PDS241 overtuigt op alle fronten. Kleurtemperatuur, gamma, kleurafwijking, helderheid en contrast, het is allemaal dik in orde. Daarmee laat AOC zien een product te hebben dat zich niet alleen onderscheid qua uiterlijk, maar ook qua prestaties. Het is zonder meer een aanbeveling waard en om die reden belonen we deze monitor met een Excellent Choice award. 


AOC PDS241


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent AOC PDS241

AOC PDS241

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
AOC PDS271

AOC PDS271

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*