Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC review

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC
 3. 3. Specificatievergelijking
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Time Spy
 6. 6. Benchmarks: Battlefield 1
 7. 7. Benchmarks: Civilization VI
 8. 8. Benchmarks: Rise of the Tomb Raider
 9. 9. Benchmarks: Ghost Recon Wildlands
 10. 10. Benchmarks: The Division
 11. 11. Hardware.Info Prestatiescore
 12. 12. Geluidsproductie en temperatuur
 13. 13. Efficiëntie koeling
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Duurtest
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

Enige tijd geleden publiceerden we een round-up van GeForce GTX 1080 Ti videokaarten. Na afloop van onze tests leverde Inno3D nog een extra model aan. Deze Inno3D GTX 1080 Ti Gaming OC is één van de goedkoopste 1080 Ti's in de Prijsvergelijker. Wij voelden 'm aan de tand.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11GB

Als je de videokaart uit zijn verpakking haalt, wordt gelijk duidelijk dat deze GTX 1080 Ti anders is dan we gewend zijn. Waar we vaak koelers tegenkomen die dikker zijn dan de standaard twee sloten en gebruikmaken van drie fans, houdt deze Gaming OC het bij een vrij simpele dual-fan koeler. Op het eerste gezicht maakt hij dus minder indruk, maar bijkomend voordeel is wel dat hij daardoor makkelijker is in te bouwen in compacte behuizingen.

De voornaamste reden om voor de Inno3D Gaming OC te gaan, moet toch wel de prijs zijn. Aangezien de leverbaarheid van de verschillende 1080 Ti's op dit moment niet bepaald tot vreugde stemt, gebruiken we voor deze vergelijking de goedkoopste prijzen van winkels met directe voorraad. De Inno3D haal je dan voor 829 euro in huis, terwijl de ASUS Strix OC 850 euro kost en de MSI Gaming X zelfs niet voor minder dan 899 euro te vinden is bij Nederlandse winkels. Hoewel de prijzen nu erg beweeglijk zijn, lijkt het algemene beeld toch wel te zijn dat de Inno3D enkele tientjes goedkoper is dan veel van de high-end modellen die we eerder bespraken.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC

De basis van deze betaalbare Inno3D GTX 1080 Ti komt de kenner bekend voor, want de fabrikant gebruikt Nvidia's referentie-ontwerp voor de printplaat. Echte overklokkers zullen daarom al gauw verder willen kijken, maar voor reguliere gebruikers hoeft dit geen probleem te zijn. Net als bij de eerder geteste iChill X3 Ultra heeft Inno3D een extra DVI-poort aangebracht ten opzichte van de Founders Edition; het referentie-PCB biedt hiervoor de mogelijkheid, alleen Nvidia zelf maakt daar geen gebruik van.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11GB

Ook op het gebied van de koeler heeft Inno3D zich ingehouden. De relatief simpele dual-fan koeler bevat twee koelblokken waarnaar 4 heatpipes de warmte van de GPU transporteren. Het geheel is 28 centimeter lang en steekt met een breedte van 12 centimeter iets boven de standaardhoogte van een uitbreidingsslot uit. Mocht je overigens specifiek op zoek zijn naar een GTX 1080 Ti zónder verlichting, dan heb je die bij dezen gevonden.

Uiteraard zijn de kloksnelheden bij deze uitvoering wat lager ingesteld, maar ten opzichte van de Founders Edition is er nog steeds sprake van een overklok. De Gaming OC heeft een GPU-kloksnelheid van 1557 MHz met een turbo naar 1671 MHz. Het geheugen is niet overgeklokt, terwijl de iChill X3 Ultra zich juist daarmee onderscheidde.

In de doos vinden we nog enkele extra's, zoals een muismat en licentiecodes voor 3DMark en VRMark. Zeker bij een 'budgetkaart' zijn dat leuke toevoegingen.

Specificatievergelijking

In de onderstaande tabel kun je de specificaties van de Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC bekijken.

Algemeen
 
MerkInno3D
ProductnaamGeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11GB
ProductcodeN108T-1SDN-Q6MNX
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080 Ti
GPU serieNvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1557 MHz
Klokfrequentie turbo1671 MHz
Aantal rekenkernen3584
Geheugen
Geheugengrootte11264 MB
Geheugensnelheid1376 MHz
GeheugentypeGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Micron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)PEG6+PEG8
Aantal slots2
Lengte28 cm
Breedte12.1 cm
Hoogte3.9 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b
Aantal HDMI uitgangen1
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.4
Aantal DisplayPort uitgangen3
Interne HDMI aansluitingen0
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
DVD softwareDrivers

Testmethode

We voeren onze tests op videokaarten uit met een selectie van de games die we voor 3D-chips gebruiken. Voor het vergelijken van GPU's gebruiken we veel meer spellen en als je de GTX 1080 Ti wilt vergelijken met de concurrentie van AMD, dan verwijzen we je daarom graag door naar onze uitgebreide GTX 1080 Ti review.

Voor onze tests hebben we recent een nieuwe selectie tests uitgekozen. Op elke videokaart draaien we 3DMark Fire Strike (DX11) en 3DMark Time Spy (DX12), aangevuld met de volgende vijf games:

 • Battlefield 1 (DX12)
 • Civilization VI (DX12)
 • Rise of the Tomb Raider (DX12)
 • Ghost Recon Wildlands (DX11)
 • The Division (DX12)

De resoluties waar we een videokaart op testen, hangt samen met hoe zinnig bepaalde instellingen zijn. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat we low-end videokaarten keer op keer een diavoorstelling laten renderen op 4K-resolutie, en vermijden we ook CPU-bottlenecks door high-end kaarten op te lage settings te testen. In het geval van de GTX 1080 Ti hebben we alle kaarten op de volgende resoluties en settings getest:

 • 2560x1440 (WQHD) Medium / Normal
 • 2560x1440 (WQHD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit en bestaat uit de volgende componenten:

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

In de grafieken is de Inno3D Gaming OC te herkennen aan het rode balkje. De Nvidia Founders Edition is groen, terwijl alle andere 1080 Ti's een voorzien zijn van een blauwe balk.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Time Spy

3DMark is weliswaar geen game, maar geeft over het algemeen wel een goede indruk weer van de prestaties van een bepaalde videokaart. Ook kun je deze tests eenvoudig zelf thuis uitvoeren op je systeem. Zodat je zelf goed kunt vergelijken nemen we van 3DMark Fire Strike de graphics-score op, die voor een groot deel onafhankelijk is van bijvoorbeeld de gebruikte processor.

In 3DMark is de Inno3D Gaming OC op de EVGA na de 'langzaamste' custom kaart. De snelste kaarten halen scores die nog zo'n 4 procent hoger liggen.

Benchmarks: Battlefield 1

De first-person shooter Battlefield 1 testen we in DirectX 12-modus. De betaalbare Inno3D is iets sneller dan de Founders Edition, maar niet zo snel als sommige andere varianten van deze GPU.

Benchmarks: Civilization VI

Waar de iChill X3 Ultra in deze game nog niet helemaal meekwam, laat de Gaming OC in Civilization VI wel prima scores noteren. Wederom geldt dat bijvoorbeeld de ASUS Strix OC en de Gigabyte Aorus Xtreme een stukje sneller zijn, maar daar betaal je dan ook een meerprijs voor.

Benchmarks: Rise of the Tomb Raider

In Rise of the Tomb Raider haalt de Inno3D nipt de 60 fps, waarmee hij in de onderste regionen van de grafiek eindigt.

Benchmarks: Ghost Recon Wildlands

Ook in Ghost Recon Wildlands nestelt de Gaming OC zich tussen de Founders Edition en EVGA SC2 aan de ene kant, en de andere custom kaarten aan de andere kant.

Benchmarks: The Division

Ten slotte laat The Division vergelijkbare resultaten zien. De Inno3D Gaming OC haalt net niet de 60 fps op 4K ultra.

Hardware.Info Prestatiescore

In de Hardware.Info Prestatiescore, het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks, komen de voorgaande tests samen. We hebben de Prestatiescore gesplitst naar resolutie.

Op WQHD-resolutie is de kaart van EVGA nog een tikje sneller, maar op 4K-resolutie is de eindscore gelijk met die van de Inno3D Gaming OC. Daarmee is hij één van de minst snelle custom 1080 Ti's, maar nog altijd meetbaar sneller dan de Founders Edition.

Geluidsproductie en temperatuur

Net als alle andere custom 1080 Ti's is de Inno3D semi-passief, waardoor hij in idle geen geluid produceert.

Onder load laat de Gaming OC wel duidelijk van zich horen. Hij is slechts enkele decibels stiller dan de Founders Edition en daarmee niet geschikt voor wie een zo stil mogelijk gamesysteem wil.

De temperatuur blijft keurig onder controle: we meten 73 graden Celsius na twee runs in Metro Last Light.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen is de efficiëntie van de koeler van integraal belang. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo min mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart wordt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench en niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis van deze testresultaten niet verwachten dat de kaarten in kwestie bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven. 

Opvallend genoeg is de vrij simpele dual-fan koeler van de Gaming OC nog iets efficiënter dan de veel grotere koeler van de iChill X3 Ultra, maar het verschil in kloksnelheid (en dus warmteproductie) vertekent dat beeld wellicht enigszins. Hoe dan ook is de koeler duidelijk beter dan die van de EVGA SC2, maar niet zo goed als die van de 'grote drie'.

Stroomverbruik

In idle is het stroomverbruik gemiddeld, maar onder belasting verbruikt de Gaming OC het meest van alle kaarten. Blijkbaar werkt het stroomcircuit van de Founders Edition niet zo efficiënt als dat van sommige partnerboards.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we sinds enige tijd ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijven.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafiek te komen.

Na enkele minuten bereikt de Inno3D Gaming OC een stabiele temperatuur van een graad of 78. De kloksnelheid boost in eerste instantie richting de 1950 MHz, maar stabiliseert ongeveer 100 MHz lager.

In vergelijking met de Inno3D iChill X3 Ultra doet de Gaming OC het daarmee weliswaar slechter, maar de uiteindelijke boostfrequentie is alsnog een stuk hoger dan die van de Founders Edition.

Waar de Founders Edition uitkomt op gemiddeld 1733 MHz en de iChill X3 Ultra 1938 MHz haalde, houdt de Gaming OC ongeveer het midden tussen die twee aan.

Gemiddelde Founders Edition Inno3D Gaming OC Inno3D iChill X3 Ultra
0-2 min 1777 MHz 1876 MHz 1956 MHz
2-5 min 1741 MHz 1852 MHz 1943 MHz
5-10 min 1732 MHz 1848 MHz 1938 MHz
10-20 min 1733 MHz 1861 MHz 1938 MHz

Conclusie

We hebben niet veel aan te merken op de Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC. Het is niet de snelste of stilste 1080 Ti, maar je kunt door de keuze voor dit model wel een aantal tientjes besparen. Echt goedkoop voelt hij desondanks niet aan: de koeler is grotendeels nog steeds van metaal, achterop zit een backplate en je krijgt diverse extra's, zoals een 3DMark-licentie. Een mooi detail vinden we het zwartgespoten I/O-bracket.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11GB

Het grootste struikelblok is eigenlijk het segment waarin deze videokaart zich bevindt. Als je 800 euro uitgeeft aan een videokaart, is de drempel niet zo hoog om dan ook nog maar 50 euro extra te investeren in een videokaart die lekker stil en net wat sneller is. Relatief gezien is het prijsverschil tussen de Gaming OC en de testwinnaars uit onze round-up niet eens zo groot.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11GB

Als je niet per se het neusje van de zalm moet hebben, doe je aan de Inno3D 1080 Ti Gaming OC zeker geen miskoop. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je toch liever wat net iets meer geld uitgeeft voor een model dat op alle vlakken uitblinkt.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11GB

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1671 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
0
*