Seasonic Prime Gold & Platinum review: goud met platinakwaliteiten

0 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Foto's en specificaties
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen 
 4. 4. Connectors en kabels
 5. 5. Kabellengte
 6. 6. Capaciteit en voltages
 7. 7. Efficiëntie
 8. 8. Lage belasting 
 9. 9. Verbruik zonder belasting 
 10. 10. Ripple
 11. 11. Geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Medio vorig jaar introduceerde Seasonic met de Prime Titanium voedingen een technisch hoogstandje, waar we zeer over te spreken waren. Begin dit jaar kwam het merk met wat vriendelijker geprijsde versies; deze Prime-modellen zijn nog altijd high-end voedingen, maar dan Gold en Platinum gecertificeerd. Ze zijn beschikbaar in verschillende varianten, die we alle testten voor dit artikel.  

Alle Prime-voedingen zijn semi-passief, geheel modulair uitgevoerd en bieden een grote hoeveelheid aansluitingen. Daarmee zijn de modellen uit deze serie geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen, variërend een gemiddelde allround game pc tot high-end machines met een Skylake-X processor en SLI- of Cross-fire opstelling, tot mining pc's voorzien van zes of acht videokaarten. De recente mining-hype heeft namelijk niet alleen gezorgd voor een schaarste in de wereld van videokaarten, maar heeft ook de interesse in voedingen met een capaciteit van 1000 watt en meer nieuw leven ingeblazen. Ten opzichte van de vorige generatie voedingen van Seasonic belooft de Prime serie stillere werking onder belasting.

Seasonic Prime Platinum 650W

Zoals gezegd zijn deze modellen weliswaar niet zo prijzig als de Prime Titanium-modellen, goedkoop zijn deze nieuwe voedingen zeker niet. De 650 watt variant van de Prime Gold kost gemiddeld 130 euro, de 650 watt Prime Platinum kost gemiddeld 154 euro; het duurste model dat we testen, de Prime Platinum 1200 watt, kost gemiddeld maar liefst 299 euro. Aan de andere kant, de Prime Titanium 650W heb je niet voor minder dan 166 euro en kost gemiddeld 176 euro - er is dus duidelijk nog een prijsverschil.

Bovendien biedt Seasonic doorgaans uitstekende kwaliteit; het vertrouwen in de eigen producten is ook zichtbaar in de garantie: alle Prime voedingen hebben maar liefst 12 jaar fabrieksgarantie. Daarnaast kennen we Seasonic voedingen van hun zeer goede prestaties; in deze review zoeken we uit of dat ook geldt voor de nieuwe Prime-modellen. 

Foto's en specificaties

De Prime Gold en Platinum voedingen zijn beschikbaar in 550, 650, 750, 850, 1000 en 1200 watt, waarbij geldt dat de specificaties van de Gold en Platinum versie identiek aan elkaar zijn. Het enige verschil tussen modellen van een gelijk wattage is de beloofde efficiency. Alle voedingen beschikken over één 12 volt rail die respectievelijk 54, 62, 70, 83 of 100 ampère kan leveren. Aan de 3,3 en 5 volt uitgangen kunnen de 650, 750 en 850 watt modellen 20 ampère leveren, terwijl dit bij de 1000 en 1200 watt versies is opgetrokken naar 25 ampère.

Uiterlijk zijn de voedingen vrijwel identiek aan elkaar. Aan de achterkant vinden we naast een powersocket en powerknop bij alle versies een 'hybrid mode' knop, die de voedingen semi-passief laat werken. Die achterzijde is voorzien van veel perforaties, wat een goede luchtstroom mogelijk maakt, zonder dat de ingebouwde ventilator veel druk hoeft te leveren.

Seasonic Prime Gold 650W Seasonic Prime Gold 750W
Aansluitingen 650 watt (links) en 750 watt en hoger (rechts)

Als we de voedingen omdraaien zien we aan de achterkant de sockets voor alle kabels die met de componenten in de computer verbonden worden. Alle voedingen zijn geheel modulair uitgevoerd en behalve een (geplitste) aansluiting voor de 20/24-pins kabel die het moederbord van voeding voorziet, bieden de voedingen ook vier (650W) of vijf (750 watt en hoger) 6-pins IDE / SATA / MOLEX uitgangen en vier of zes 8-pins CPU / PCI-E uitgangen. Aan elke uitgang kunnen meerdere apparaten gekoppeld worden en afhankelijk van het model voeding levert Seasonic verschillend kabels mee. Dat resulteert in drie tot vijf molex-aansluitingen, zes tot twaalf maal SATA-power en vier tot acht 6/8 pins PEG connectors. 

Klik hier voor een complete tabel met de specificaties van alle geteste Prime Gold en Platinum modellen (opent in nieuw tabblad).

Seasonic Prime Gold 1200W

Hoe test Hardware.Info voedingen 

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt vanaf 200 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroomverslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de standaard tests vanaf 200 watt doen we ook tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails zijn gemodelleerd naar een echt systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Voorts meten we ook het door de voeding aan het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen hebben.

Onze geluidstest doen we in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W. We doen de metingen nadat de voedingen 20 minuten lang belast zijn.

We vergelijken Seasonic Prime Gold en Platinum modellen andere voedingen uit het 650 - 1200 watt segment die wij de afgelopen twee jaar hebben getest en die nog altijd verkrijgbaar zijn.

Connectors en kabels

Het aantal PEG-, SATA- en Molex-connectors van de Seasonic Prime Gold en Platinum series loopt op met het vermogen van de voeding. Aangezien alle voedingen modulair zijn, is het mogelijk om kabels die niet nodig zijn niet aan te sluiten, terwijl het in sommige gevallen ook mogelijk is om juist extra (niet standaard meegeleverde) kabels toe te voegen.

Kabellengte

De lengte van de kabels is prima in orde voor gebruik in vrijwel alle gangbare behuizingen.

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt.

De voltages die de Prime Gold en Platinum voedingen leveren zijn dik in orde, en vallen ruim binnen de gewenste marges.

Efficiëntie

De efficiëntie van een voeding is het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaal 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Eenzelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers (op een klein beetje na, voor het laten draaien van de ventilator) tot uiting als door de voeding opgewerkte warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, dus hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

De efficiëntie van de voedingen is in alle gevallen zéér goed, maar wat opvalt als we de resultaten van de Seasonic Prime Gold en Platinum modellen vergelijken, is dat de Platinum modellen niet beter presteren dan de goedkopere Gold-versies. En dat terwijl het enige verschil tussen beide series de efficiency zou moeten zijn. Navraag bij Seasonic leert dat het Platinum-label vooral als een garantie gezien moet worden: deze voedingen zouden sowieso moeten voldoen aan de 80 Plus Platinum eisen, terwijl de Gold voedingen altijd voldoen aan de eisen van de 80 Plus Gold standaard, maar in de praktijk ook vaak het platinum-niveau halen.

Lage belasting 

Hoe zit het bij lage belasting? We doen zoals geschreven tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt, gemodelleerd naar een echt systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn. 

Wat (uiteraard) opvalt is dat de 1200 watt modellen uit zowel de Gold als de Platinum-serie het bij lage belastingen wat minder goed doen dan de voedingen met een lager maximaal vermogen, terwijl de 1000 watt varianten het bij lage belastingen juist opvallend goed doen. Naar mate de belasting oploopt zien we ook de efficiency van alle voedingen omhoog gaan en bij 100 watt zijn alle geteste modellen al meer dan 85% efficiënt.

Verbruik zonder belasting 

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uit-schakelaar heeft kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

De Seasonic Prime voedingen scoren ook hier uitstekend. Met de voeding uitgeschakeld is er totaal geen verbruik, en ingeschakeld zonder belasting komt geen van de modellen boven 0,2 watt uit. 

}

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

De resultaten die Seasonic met de Prime Gold en Platinum modellen neerzet zijn zeer goed. Onderstaande grafieken laten zien dat bijna al onze meetwaarden uitkomen onder 10 mVtt, terwijl de hoogst gemeten waarde van 15,6 mVtt van de Prime Gold 650 watt ook nog altijd ook nog altijd in de categorie 'uitstekend' valt.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar. Technisch gezien is elke 3 dB(A) een verdubbeling van het geluid, maar het menselijk oor neemt elke toename van 10 dB(A) waar als ongeveer een verdubbeling.

De geluidsproductie van de Seasonic Prime Gold en Platinum voedingen bij lage belastingen is zeer laag. Na 5-minuten belast te zijn met respectievelijk 100 en 300 watt zijn alle modellen feitelijk stil, en pas als we de voedingen langere tijd met 500 watt belasten is er duidelijk ventilatorgeluid hoorbaar. De Prime voedingen scoren daarbij niet slecht, maar zoals de grafiek helemaal onderaan deze pagina laat zien, zijn er voedingen die beduidend stiller zijn.

Conclusie

Met de Prime Gold en Platinum introduceert Seasonic uitstekende voedingen met maximale vermogens die uiteenlopen van 650 watt tot 1200 watt. De Gold en Platinum modellen zijn hierbij identiek qua specificaties en aansluitingen, het enige verschil zou volgens Seasonic de efficiency moeten zijn. Onze metingen laten dit verschil niet direct zien, de resultaten voor de Gold en Platinum versies blijken in de praktijk zeer dicht bij elkaar te liggen. Het goede nieuws is hierbij de alle voedingen zéér goed presteren als het op efficiency aankomt. Ook de ripple van alle Prime modellen is zeer laag, terwijl de voedingen ook bij maximale belasting geen krimp geven. Bij lagere belastingen kunnen alle voedingen passief werken, maar als er meer vermogen gevergd wordt springen de ventilatoren aan, en kunnen deze afhankelijk van de belasting duidelijk hoorbaar zijn.

Onder de streep zijn de Prime Gold en Platinum voedingen gewoon dikke aanraders die onze Ultimate Product award dubbel en dwars verdienen. Met prijzen die uiteenlopen van ongeveer 135 tot bijna 300 euro zijn ze niet goedkoop, maar daar krijg je dus wel zeer stabiele, goed presterende voedingen voor terug. Uit onze tests blijkt geen verschil tussen de Gold en Platinum-versies, terwijl die laatste uiteraard wel wat duurder zijn. Ons advies is dan ook op een Gold versie te kiezen en daarmee tot een paar tientjes te besparen.


Seasonic Prime Gold
Seasonic Prime Platinum


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Seasonic Prime Gold 650W

Seasonic Prime Gold 650W

 • 650 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 54 A
Niet verkrijgbaar
Ultimate Seasonic Prime Gold 750W

Seasonic Prime Gold 750W

 • 750 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 62 A
Niet verkrijgbaar
Ultimate Seasonic Prime Gold 850W

Seasonic Prime Gold 850W

 • 850 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 70 A

166,85 €

1 winkel
Ultimate Seasonic Prime Gold 1000W

Seasonic Prime Gold 1000W

 • 1000 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 83 A

183,81 €

2 winkels
Ultimate Seasonic Prime Gold 1200W

Seasonic Prime Gold 1200W

 • 1200 W
 • 92 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 100 A
Niet verkrijgbaar
Ultimate Seasonic Prime Platinum 650W

Seasonic Prime Platinum 650W

 • 650 W
 • 94 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 54 A

141,00 €

1 winkel
Ultimate Seasonic Prime Platinum 750W

Seasonic Prime Platinum 750W

 • 750 W
 • 94 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 62 A
Niet verkrijgbaar
Ultimate Seasonic Prime Platinum 850W

Seasonic Prime Platinum 850W

 • 850 W
 • 94 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 70 A

190,00 €

1 winkel
Ultimate Seasonic Prime Platinum 1000W

Seasonic Prime Platinum 1000W

 • 1000 W
 • 94 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 83 A

208,00 €

1 winkel
Ultimate Seasonic Prime Platinum 1200W

Seasonic Prime Platinum 1200W

 • 1200 W
 • 94 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 100 A
Niet verkrijgbaar
0
*