Seagate Barracuda 4TB (ST4000DM005) review

49 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Testverantwoording
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Read
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Write
 8. 8. Testresultaten: PCMark 7
 9. 9. Testresultaten: PCMark 7 (deelscores)
 10. 10. Testresultaten: PCMark 8
 11. 11. Testresultaten: PCMark 8 (deelscores)
 12. 12. Stroomverbruik
 13. 13. Geluidsproductie
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

WD en Seagate verversten eind vorig jaar allebei hun series harde schijven voor desktopgebruik. Over de nieuwe WD Blue 4TB waren we destijds al positief, maar het antwoord van Seagate bleef dus niet lang uit. Vandaag testen we de Seagate Barracuda 4TB (ST4000DM005): hoe verhoudt deze harddisk zich ten opzichte van zijn grote concurrent en alle andere 4TB-schijven op de markt?

Hoewel de productcodes zijn veranderd en het fysiek om een ander product gaat, heet de vernieuwde desktopserie van Seagate nog altijd Barracuda. Een nummer gebruikt de fabrikant al een tijd niet meer in zijn productnamen. Om het onderscheid duidelijk te maken, kun je de nieuwe variant in de Prijsvergelijker terugvinden als 'Barracuda New'.

Seagate BarraCuda New 4TB

De nieuwe Barracuda 4TB werkt op 5900 rpm en is daarmee primair geschikt voor data-opslag. Dat zal anno 2017 ook veruit het meestvoorkomende gebruiksdoel zijn, want de tijd dat je een besturingssysteem draaide vanaf een mechanische harde schijf is nu toch wel voorbij. In de 3,5"-behuizing zitten drie platters, waarmee de nieuwe ST4000DM005 een hogere datadichtheid heeft dan de oude ST4000DM000 (vaak verkocht als 'Seagate Desktop HDD 4TB'). In theorie kan de nieuwe uitvoering daardoor sneller en zuiniger zijn - of dat ook zo is, zoeken we op de volgende pagina uit. De cache is met 64 MB even groot gebleven.

Met dank aan Alternate.nl voor het aanleveren van de Seagate-schijf voor deze test.

Met een gemiddelde prijs van 127 euro is de Seagate Barracuda New 4TB de goedkoopste schijf van zijn capaciteit in de Prijsvergelijker.

Winkel

Prijs BE

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 12 werkdagen
Grootste assortiment zakelijke IT producten van België * GRATIS Verzending * Advies op maat *

150,04 €

Prijsinformatie
150,04 €
0,00 €
150,04 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 150,04 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 150,04 €

Specificaties

In de onderstaande tabel kun je alle specificaties van de Seagate Barracuda 4TB (ST4000DM005) bekijken.

Algemeen
 
MerkSeagate
ProductnaamBarraCuda New 4TB
ProductcodeST4000DM005
DetailsProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDHarddisk
Opgegeven capaciteit4000 GB
Rotatiesnelheid5900 rpm
Cache geheugen64 MB
InterfaceSerial ATA 600
Garantie2 jaar
NAS harddisk
Fysieke eigenschappen
Form-factor3.5 inch
Hoogte25.6 mm
Gewicht635 gram

Testverantwoording

Wij testen harde schijven onder Windows 7 64-bit met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77-chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van schijven, zowel idle als onder load.

Naast de Seagate Barracuda vind je ook zijn voorganger (Desktop HDD 4TB) en alle andere nog verkrijgbare 4TB-harddisks in de grafieken.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

De Seagate Barracuda zet een uitstekende score van 156 MB/s neer, ruim sneller dan de 139 MB/s van zijn voorganger. In de accesstime-test zijn alleen twee Toshiba's sneller, wat ze te danken hebben aan hun grotere cachegeheugen.

Testresultaten: HD Tune Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Ook het schrijven gaat lekker vlot. De Barracuda is duidelijk sneller dan de WD Blue.

Testresultaten: Atto Random Read

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden met een beperkte grootte.

In Atto moet Seagate alleen de schijven van Toshiba voor zich dulden.

Testresultaten: Atto Random Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dat doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden met een beperkte grootte.

In de schrijftest met kleine bestandjes pakt de Barracuda de koppositie, in de 1MB-test zijn de Toshiba's nipt sneller.

Testresultaten: PCMark 7

PCMark 7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. De benchmark speelt de de traces real-time af. Daardoor liggen de scores relatief dicht bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark 7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.

De PCMark 7-score is ietsje hoger dan die van de oude Desktop HDD. Alleen de Toshiba's scoren wederom beter.

Testresultaten: PCMark 7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stukje TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark 8

De storage benchmark van PCMark 8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark 8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde drie runs.

De bandwidth score in de onderste grafiek toont de onderliggende, gemiddelde doorvoersnelheid en is daarmee een maat voor de prestaties waarbij de idle-tijd niet wordt meegenomen. Hierin zijn de prestatieverschillen duidelijker te zien.

In PCMark 8 doet de WD Blue 4TB het beter, waardoor die op ongeveer hetzelfde niveau als de Seagate Barracuda uitkomt.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark 8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op de bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign. De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd. De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen. De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan in een groot academisch Word-bestand. De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel. De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de schijven hebben we zowel idle als onder load getest. De load test is hierbij een random write test met gemiddelde blokgrootte.

In idle is de Barracuda met nog geen 3,3 watt erg zuinig. Onder belasting verbruikt hij met 8,8 watt juist relatief veel.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijven meten we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. De getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

Zowel in idle als onder load is de Barracuda redelijk stil. In beide gevallen is de geluidsproductie praktisch identiek aan die van de WD Blue 4TB: toeval of...? De Toshiba's die de Barracuda qua snelheid soms inhaalden, maken duidelijk meer lawaai.

Conclusie

De nieuwste iteratie van de Seagate Barracuda 4TB laat een goede indruk achter. Het nieuwe model is rapper dan zijn voorganger, maar nog altijd niet luidruchtig. De WD Blue 4TB is net zo stil maar duidelijk langzamer, terwijl de schijven van Toshiba wel vergelijkbare prestaties bieden maar daarbij veel meer herrie maken.

Seagate biedt dus een goede mix van prestaties en de overige aspecten voor een opvallend scherpe prijs. Gemiddeld betaal je 127 euro voor de Barracuda, duidelijk minder dan voor de WD Blue (143 euro) en zelfs minder dan voor de Toshiba (135 euro). Qua pure prestaties blijft Toshiba de winnaar, maar Seagate heeft wat ons betreft een veel beter all-round product in huis.

Zoek je een schijf van 4 TB om de opslag van je pc uit te breiden? Dan heb je die met de Seagate Barracuda 4TB gevonden. Wij sturen de harde schijf naar huis met een Excellent Choice-award.


Seagate Barracuda 4TB (ST4000DM005)


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Seagate BarraCuda New 4TB

Seagate BarraCuda New 4TB

 • Harddisk
 • 4000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

150,04 €

1 winkel
0
*