Microsoft Surface Laptop review: Microsoft doet gewoon

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Toetsenbord, rondom, scherm
 3. 3. Alcantara bekleding
 4. 4. Windows 10S
 5. 5. Techniek
 6. 6. PowerMark Accutest 
 7. 7. 3DMark 
 8. 8. Windows Prestaties: Cinebench R15
 9. 9. Windows Prestaties: PCMark 8
 10. 10. Windows Prestaties: Storage 
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Alcantara en Windows 10S, dat maakt de Surface Laptop van Microsoft bijzonder. Vanaf 1149 euro is hij van jou. Dat is behoorlijk wat geld, heeft hij voldoende in zijn mars om ons te verleiden? We zochten het uit en hebben hem uitgebreid bekeken en getest. Onze bevindingen lees je in deze review. 

Een aantal jaren geleden was Microsoft ‘The new kid on the block’ in de hardwarewereld. Met haar Surface-apparaten voer het een heel andere koers: tablets voor laptopgebruikers. De introductie van de Surface Laptop is daarom opvallend, omdat de Amerikaanse softwaregigant zich hiermee de facto conformeert aan de mainstream. Het is dan ook de vraag of de Surface Laptop voldoende biedt om ons te verleiden?

Dat de Surface Laptop niet de gemiddelde laptop is, zie je direct als je hem voor je ziet staat. Een van de meest opvallende aspecten van deze, in een stevige magnesium behuizing gegoten, laptop is wel de alcanatara bekleding. Daarnaast is ook het formaat net even anders. Dat is te danken aan het scherm, dat een diagonaal heeft van 13,5 inch en zodoende tussen de standaardmaten van 13 en 14 inch in hangt. Dit formaat maakt de Surface Laptop lekker handzaam en gekoppeld aan het geringe gewicht van slechts 1,25 kilo is dit een ideale laptop om mee op pad te gaan. Zoals gebruikelijk is de Surface Laptop verkrijgbaar in verschillende varianten. Voor dit artikel keken wij naar de Surface Laptop met een i5, 8 GB RAM en 256 GB SSD, die je gemiddeld voor 1449 euro in onze prijsvergelijker aantreft. 

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

Microsoft richt zich met de Surface Laptop voornamelijk op studenten die een apparaat als dit vermoedelijk meer waarderen dan een Surface Pro, die volgens de fabrikant meer bedoeld voor mobiele professionals. Hoewel we begrijpen dat Microsoft graag een onderscheid wil maken in haar doelgroepen, gaan wij ervan uit dat ook gewone laptopgebruikers met dit apparaat uit de voeten zullen kunnen. Wat ons betreft is de Surface Laptop een interessant alternatief voor wie de Surface Book te duur en te zwaar vindt. De grote broer van de Surface Laptop weegt ten slotte zo’n halve kilo meer.

De vormgeving van de Microsoft Surface Laptop is vrij hoekig met afgeronde uiteindes die het uiterlijk van het apparaat een moderne look meegeven. Op de achterkant van het scherm vind je het Windows-logo, dat moet je zien als de handtekening van het merk. De merknaam van Microsoft vind je verder niet terug op het apparaat, behalve als je de onderkant inspecteert.

De Microsoft Surface Laptop is toch een beetje anders dan de meeste andere laptops. Hij heeft niet alleen een iets ander formaat en bekleding, ook het Windows 10S-besturingssysteem - de gekortwiekte versie van Windows 10 en Microsofts antwoord op Chrome OS - wijkt af van wat we gewend zijn. Een ander opvallende feature is dat de laptop voorzien is van een aanraakscherm, en ook met de optionele Surface Pen kan het apparaat uit de voeten.

Toetsenbord, rondom, scherm

Microsoft is een nieuwkomer in de laptopmarkt en een rijke ervaring op het vlak van toetsenborden heeft het merk dan ook niet. Toch is deze eerste poging om een echte laptop op de markt te brengen op dit punt wat ons betreft een geslaagde onderneming. Het keyboard heeft een behoorlijk diepe aanslag en de positionering van de toetsen is vrij goed te noemen. Zoals je min of meer van een wat luxere laptop mag verwachten heeft Microsoft verlichting onder de toetsen aangebracht.

Het touchpad van de Surface Laptop is ook een van de pluspunten. Het heeft geen fysieke toetsen, maar is wel lekker groot en voorzien van een fijne gladde afwerking. Het is een zogenaamde Prescision Touchpad en dat is zoals de naam al doet vermoeden net een tikje nauwkeuriger dan het gemiddelde aanraakvlak van een laptop.

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

Na twee positieve punten is het tijd om een van de mindere punten van de Surface Laptop te belichten en dat is het gebrek aan aansluitmogelijkheden. Je moet het doen met een standaard usb3.0-aansluiting en een Mini DisplayPort aan de linkerzijde, een geheugenkaartlezer en extra USB-aanslutingen zoek je tevergeefs, evenals een usb-c poort. Wel is het handig dat de voedingsadapter van de Surface Laptop voorzien is van een extra usb-aansluiting. Daarmee kun je bijvoorbeeld een smartphone opladen. Gebruik je een Surface Laptop ook op je bureau dan kun je hem koppelen met een Surface Dock, waarmee je de beschikking krijgt over een vaste netwerkaansluiting, vier extra usb3.0-aansluitingen én twee keer een Mini DisplayPort om extra beeldschermen op aan te sluiten. 

In de rand van het scherm zit een 0,9 megapixel webcam ingebouwd. Deze is compatibel met Windows Hello, daarmee kun je inloggen door je gezicht voor de camera te houden. Het scherm zelf meet zoals gezegd 13,5 inch en is glanzend afgewerkt. Het is gebaseerd op de IPS-technologie en biedt zodoende een prima kijkhoek. Opvallend is ook dat het net als de andere Surface-apparaten voorzien is van touch. Touch is over het algemeen geen feature die een grote toegevoegde waarde biedt onder Windows, maar toch is het soms makkelijk om even een venster met je vingers weg te klikken of door een fotoverzameling te bladeren. Ook met de Surface Pen kan de Surface Laptop overweg, al levert Microsoft deze net als bij de Surface Pro niet standaard mee en zal je hem dan ook los moeten aanschaffen. Het nut is bij de Surface Laptop wat ons betreft bovendien beperkt. Het scherm kun je niet afnemen en plat neerleggen, wat ervoor zorgt dat tekenen en schrijven op het scherm niet heel comfortabel is.

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)
Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

Microsoft heeft geen standaard scherm uit de kast getrokken voor de Surface Laptop. De resolutie is 2256x1504, wat neerkomt op een 3:2 resolutie. Het relatief hoge aantal verticale pixels is heel prettig, vooral bij het bekijken van websites. Wat ons betreft is dit ook één van de belangrijke pluspunten van de Surface Laptop. Uiteraard hebben we het scherm ook weer uitgebreid gemeten met behulp van onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 5 analysesoftware.

De meetresultaten zorgen voor een grote glimlach op ons gezicht. De helderheid is met 378 cd/m² heel erg goed, waardoor het scherm ook in een fel verlichte omgeving nog steeds goed is af te lezen. In combinatie met een prima zwartwaarde van 0,29 cd/m² komt het contrast uit op een eveneens uitstekende verhouding van 1304:1. Ook als we kijken naar de kleurnauwkeurigheid weet de Surface Laptop te scoren. Zowel de gemiddelde kleur- als grijsafwijking zijn met respectievelijke waardes van 2,2 en 2,8 onder de grens van 3, waarboven het menselijk oog afwijkingen kan waarnemen. De kleurtemperatuur ligt met 7013 K weliswaar iets boven de streefstandaard van 6500 K, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Onder de streep biedt de Surface Laptop uitstekende schermprestaties en dat maakt dat we hem voor fotobewerking zouden aanraden.

Alcantara bekleding

Waar ze op autosites gewend zijn om uitgebreid in te gaan op de stoffen die in de interieurbekleding worden gebruikt, zijn wij dat niet. Door het gebruik van alcantara bekleding voor de bedekking van de Surface Laptop zijn we in dit geval genoodzaakt hier wel degelijk over uit te weiden. Het stofje is rond het toetsenbord geplaatst en maakt dat de aaibaarheidsfactor van de Surface Laptop voor een laptop op een ongekend hoog niveau ligt. In de tijd dat wij een Surface Laptop hebben gebruikt konden veel passerende collega's het niet nalaten om even aan de bijzondere stof te voelen.


De alcantara-bekleding is kenmerkend voor de Surface Laptop.

In de praktijk voelt het stofje dan ook heel prettig aan. Zeker op een wat frissere dag, of in een omgeving met een iets te krachtige airco is het fijn om met een beklede laptop te werken. De bekleding heeft ook wel een aantal voorstelbare nadelen, hoewel Microsoft vol vertrouwen is over het gemak van het schoonmaken van de stof.

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

In de praktijk zal er natuurlijk best wel eens een korreltje van je boterham of een slokje koffie op de stof terecht komen. Bovendien vragen we ons af hoe de stof zich houdt als je er langere tijd mee werkt en of er dan geen slijtageplekken zichtbaar worden. De Surface Laptop is nog maar net op de markt en op dit onderdeel hebben we het apparaat dan ook niet kunnen testen. Mocht je er één aanschaffen, zijn we heel benieuwd naar je ervaringen over een langere periode. We vragen je bij deze dan ook uitdrukkelijk een review over deze bijzondere laptop te schrijven.

Windows 10S

Het succes van ChromeOS is Microsoft een doorn in het oog, het besturingssysteem van Google dat rond haar bekende browser is gebouwd scoort erg goed. Voornamelijk in het onderwijs heeft dit simpele besturingssysteem veel succes. Het antwoord van Microsoft hierop is Windows 10S, een nieuwe versie van Windows 10, die technisch gezien een beetje tussen Windows 10 Home en Pro in hangt.

Het meest opvallende verschil is dat Windows 10S je de mogelijkheid ontneemt om gewone programma’s te installeren. Het voordeel daarvan is dat ongewenste programma’s minder snel greep op je computer kunnen krijgen. In Windows 10S kun je alleen software downloaden vanuit de Microsoft Store en tegenstelling tot de appwinkels van Apple en Google, is de keuze in de wereld van Microsoft erg beperkt.

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

Microsoft Office vind je nu wel als béta in de Microsoft Store. Als je tot 15 oktober een Surface Laptop aanschaft krijg je er 1 jaar Office 365 Personal bij, let wel: de licentie moet je binnen 180 dagen na aanschaf activeren. Die versie van Office is overigens niet helemaal gelijk aan de software die je gewoonlijk gebruikt. Om de installatie mogelijk te maken wordt namelijk gebruikgemaakt van de Windows Bridge-technologie en dat zorgt ervoor dat sommige folders van het programma op een andere plek terecht komen dan je gewend bent.  

Tot eind dit jaar kun je een Surface Laptop gratis upgraden naar Windows 10 Pro, een keuze die we je ten zeerste aanraden. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van software in de Microsoft Store is Windows 10S wat ons betreft op dit moment nog geen goed alternatief voor een volwaardige Windows.

Techniek

Microsoft heeft op dit moment twee versies van de Surface Laptop op de markt gebracht. Deze zijn beide uitgerust met een Core i5-7300U processor. Dat is een vlotte dual-core uit de Kaby Lake-generatie van Intel. De instapversie heeft 4 GB werkgeheugen aan boord, de luxere variant heeft de dubbele hoeveelheid hiervan meegekregen. Binnenkort volgen ook versies met een Intel Core i7 aan boord. De Intel Core i5 is via de Intel HD Graphics 620 ook verantwoordelijk voor de aansturing van het scherm.

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

Upgraden of zelf repareren is er overigens niet bij, de Surface Laptop is zo gesloten als een oester. De WIFI-voorzieningen zijn in handen van een 802.11ac-adapter van Marvell met een maximale doorvoersnelheid van 867 Mbit/s. Dit is dezelfde adapter die we eerder in de Surface Pro tegenkwamen en draagt ook bij dit apparaat zorg voor de Bluetooth 4.1-verbinding.

PowerMark Accutest 

De werktijd op de accu is indrukwekkend: de Surface Laptop weet een werktijd van net geen 13 uur te halen. Als je een keer de adapter bent vergeten mee te nemen hoef je dus niet direct in paniek te raken. 

3DMark 

Een gaming laptop is de Surface Laptop zeker niet. De i7-versie van de Surface Pro heeft een Iris Plus Graphics 640 aan boord en die is een heel stuk sneller dan de Intel HD Graphics 620 van de Surface Laptop. Toch zal deze kaart zolang je niet gaat gamen in de meeste gevallen voldoende prestaties bieden voor prettig gebruik.

Windows Prestaties: Cinebench R15

De Surface Laptop biedt een vlotte dual-core Core i5-processor en dat zie je terug in deze processortest. 

Windows Prestaties: PCMark 8

De prestaties van de Surface Laptop vallen op dit vlak een beetje tegen in vergelijking met andere laptops. Mogelijk is dit te wijten aan de SSD, waar we dieper op in zullen gaan op de volgende pagina.

Windows Prestaties: Storage 

De doorvoersnelheid van de SSD uit de stal van Toshiba valt een beetje tegen: we noteren slechts 156 MB/s. In de praktijk zal de snelheid over het algemeen toereikend zijn, maar het kan zeker beter. 

Conclusie

Met de Surface Laptop laat Microsoft zien dat het weet hoe een laptop gebouwd moet worden. De magnesium behuizing voelt stevig aan, de alcantara bekleding is bijzonder en het 13,5 inch scherm presteert uitstekend. Daarnaast zijn we ook te spreken over de kwaliteit van het toetsenbord en is ook de accuduur een in het oog springend pluspunt van de Surface Laptop. De werktijd van 13 uur is uitstekend en daarom is het wat ons betreft niet alleen een apparaat dat interessant is voor studenten die wat meer geld over hebben voor een laptop, maar ook voor professionals die veel onderweg zijn. 

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is jammer dat Microsoft maar één usb-aansluiting heeft aangebracht en dat je het moet doen met een enkele DisplayPort aansluiting. Dat is wel heel erg karig en hoewel de alcantara bekleding erg bijzonder is, vragen we ons wel af of deze op de lange termijn mooi en netjes blijft.

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

Het scherm biedt ondersteuning voor touch, waarvan de meerwaarde wat ons betreft beperkt is. Ook kun je het scherm beschrijven met een pen, al vinden we ook deze toevoeging nuttiger voor een omklaplaptop zoals de HP Elitebook X360 of echte tablets zoals de Surface Pro en Surface Book.

Windows 10S vinden we niet passen bij de Surface Laptop, de beperkingen die dit besturingssysteem met zich meebrengt maken dat de gebruiksmogelijkheden van de Surface Laptop te veel beperkt worden. Als je het apparaat met Windows 10 Pro gebruikt is het wel degelijk een interessante laptop. Nu is upgraden nog gratis, volgend jaar gaat Microsoft hier 49 dollar of het equivalent in euro’s voor vragen en dat voelt toch een beetje als een toekomstige naheffing. 

Onder de streep is de Surface Laptop - met Windows 10 Pro - een interessante laptop, maar wat ons betreft zitten er nu nog teveel mitsen en maren aan om een award uit te reiken.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

Microsoft Surface Laptop 256GB i5 8GB (DAG-00014)

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i5 7200U
 • 8 GB
 • 13.5 inch
 • 2256x1504
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 620
 • 256 GB
 • 1250 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*