ASUS Strix X370-F Gaming & B350-F Gaming review

12 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS Strix X370-F Gaming
 3. 3. ASUS Strix B350-F Gaming
 4. 4. Specificaties en BIOS-screenshots
 5. 5. Test
 6. 6. Benchmarks (CPU)
 7. 7. Benchmarks (geheugen en GPU)
 8. 8. Benchmarks (USB 3.1)
 9. 9. Stroomverbruik
 10. 10. Geluidskwaliteit
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 12 reacties

ASUS Strix X370-F Gaming

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de meest onderscheidende feature van de Strix X370-F Gaming ten opzichte van andere socket AM4-moederborden, is de geïntegreerde clockgenerator. Deze aparte chip maakt het mogelijk om de baseclock van de processor in te stellen en is daarmee een must-have voor iedereen die serieus met overklokken aan de slag wil gaan. Van de borden die we tot nu toe hebben getest beschikken alleen ASUS' eigen Crosshair VI Hero en de X370 Taichi en Fatal1ty X370 Professional Gaming van ASRock over een clockgenerator, dus het is een tamelijk unieke feature.

Asus RoG Strix X370-F Gaming

Videokaarten

Verder is de Strix X370-F Gaming redelijk vergelijkbaar met de Prime X370-Pro. Net als bij dat bord heb je op de Strix drie PCI-Express 3.0 x16-sloten, waarvan er twee direct verbonden zijn met de processor en dus gebruikt kunnen worden voor videokaarten in SLI of Crossfire. Het derde x16-slot heeft vier 2.0-lanes en ook de drie x1-sleuven betrekken hun bandbreedte uit de chipset.

USB

Qua USB heeft ASUS wel iets andere keuzes gemaakt dan bij de Prime. We zijn blij om te zien dat de Type-C aansluiting dit keer wel op USB 3.1-snelheid werkt - bij de Prime X370-Pro was dat nog een USB 3.0-poort. De zes USB 3.0-poorten aan de achterzijde zijn nu allemaal als Type-A uitgevoerd. Daarnaast zijn er ook nog twee USB 2.0-poorten gemonteerd, waardoor het totale aantal USB-poorten op het I/O-paneel bij de Strix twee hoger ligt.

Ook intern is de Strix X370-F Gaming rijkelijk bedeeld, met een tweetal USB 2.0-headers en twee USB 3.0-headers. Bovendien worden de twee USB 3.1-poorten uit de chipset ingezet als een frontheader voor de nieuwste USB-standaard. Veel kasten die daar gebruik van kunnen maken zijn er helaas nog niet, maar dan ben je in ieder geval op de toekomst voorbereid.

Asus RoG Strix X370-F Gaming

Storage

Ten opzichte van de Prime X370-Pro zijn de aansluitingen voor opslag geheel ongewijzigd: je hebt de beschikking over acht SATA600-poorten en één M.2-slot met vier PCIe 3.0-lanes.

Audio

De audiovoorziening van de Strix X370-F Gaming is opgetrokken rond de Realtek ALC1220-codec, die voor vrijwel alle duurdere moederborden wordt gebruikt. ASUS heeft ten opzichte van de Prime echter meer aandacht besteed aan de implementatie. Zo heeft de Strix meer audiocondensators en krijg je er de SupremeFX-software bij. Ondersteuning voor DTS Connect of een andere technologie voor het uitsturen van surroundgeluid via S/PDIF ontbreekt helaas, maar stereogeluid kun je wel gewoon afspelen via de optische uitgang.

Netwerk

ASUS kiest voor een Intel WG-I211AT als netwerkcontroller, die uiteraard werkt op gigabitsnelheid en die je met de optionele GameFirst-software voorrang kunt laten geven aan verkeer van games.

Asus RoG Strix X370-F Gaming

Stroomvoorziening en overklokken

De Strix X370-F Gaming heeft zoals gezegd een clockgenerator aan boord, wat hem geschikt maakt om mee over te klokken. Er zijn zes fasen aanwezig die direct stroom leveren aan de processor, terwijl vier andere fasen voor overige doeleinden worden gebruikt. Ze worden allemaal aangestuurd door een Digi+ ASP1405I-controller en zijn gekoppeld aan IR3555M-mosfets met een rating van 60A. De stroomvoorziening wordt gekoeld door twee forse, met schroeven bevestigde heatsinks.

Geavanceerde overklokfeatures als voltagemeetpunten en on-board knoppen ontbreken, maar je kunt met zeven stuks wel ruim voldoende fans aansluiten. Een aandachtspunt daarbij is dat slechts vier headers daarvan daadwerkelijk PWM-functionaliteit bieden, ondanks dat ze allemaal als 4-pins zijn uitgevoerd.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Asus RoG Strix X370-F Gaming

Asus RoG Strix X370-F Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD X370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Asus Strix B350-F Gaming

Asus Strix B350-F Gaming

 • ATX
 • Socket AM4
 • AMD B350
 • DDR4

€ 169,95

1 winkel
0
*