Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini review: prestatiedoorbraak op miniformaat

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini
 3. 3. Specificatievergelijking
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Time Spy
 6. 6. Benchmarks: Battlefield 1
 7. 7. Benchmarks: Civilization VI
 8. 8. Benchmarks: Rise of the Tomb Raider
 9. 9. Benchmarks: Ghost Recon Wildlands
 10. 10. Benchmarks: The Division
 11. 11. Hardware.Info Prestatiescore
 12. 12. Geluidsproductie en temperatuur
 13. 13. Efficiëntie koeling
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Duurtest
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

We waren al enthousiast toen vorig jaar een GeForce GTX 1070 werd uitgevoerd op ITX-formaat door Gigabyte en MSI, maar nu heeft Zotac het schier onmogelijke gedaan: een GTX 1080 Ti in een mini-verpakking steken. Is dit de ultieme videokaart voor in een compact systeem? Bij hoge uitzondering kregen we een sample van de Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini, dus wij zijn razend benieuwd.

Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB

Als je deze GTX 1080 Ti Mini uit de doos haalt, lijkt het net of er een stuk videokaart mist. Met zijn 21 cm steekt hij in de lengte weliswaar uit boven een Mini-ITX-moederbord, maar is hij véél kleiner dan alle andere GTX 1080 Ti's die we tot nu toe hebben getest. De Founders Edition is immers al bijna 27 centimeter lang en alle custom kaarten die we nu tot hebben getest zijn juist langer dan het referentiemodel, niet korter.

Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB

Op de volgende pagina bekijken we de Zotac GTX 1080 Ti Mini van dichterbij, daarna testen we hem uitgebreid in diverse games en natuurlijk op het gebied van koeling. In de Prijsvergelijker bedraagt de gemiddelde prijs op het moment van schrijven € 934, maar bij de oosterburen staat hij al vanaf € 799 in de prijslijsten. Daarmee is hij niet noemenswaardig duurder dan andere custom 1080 Ti's.

Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini

Voor zijn miniatuurversie van de GTX 1080 Ti heeft Zotac een speciale printplaat ontwikkeld, die zelfs nog wat korter is dan de complete videokaart. Daarop treffen we een achtfasige stroomvoorziening en GDDR5X-geheugenchips van Micron aan. De stroomtoevoer verloopt via twee achtpins connectors. Via een apart heatsinkje worden de VRM's verbonden met het aluminium koelblok, waar vijf 6mm-heatpipes de hitte doorheen geleiden. Twee relatief grote 10 cm-fans blazen die vervolgens weg.

Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB

Ondanks de beperkte koelmogelijkheden heeft Zotac zijn kleine 1080 Ti wel een fabrieksoverklok meegegeven. De opgegeven boostsnelheid is 1620 MHz, maar in de praktijk blijkt de kaart nog veel verder te boosten - waarover later meer. Het geheugen draait op de standaardsnelheid van 1376 MHz.

Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB

Aan het uiterlijk heeft de fabrikant nog enige aandacht besteed door het logo op de bovenzijde van witte verlichting te voorzien en een metalen backplate mee te leveren. De Zotac GTX 1080 Ti biedt als monitoraansluitingen naast HDMI en DVI ook drie DisplayPorts, wat vrij standaard is. In de doos zitten naast de videokaart alleen een dvd met de drivers en twee adapters van PEG6 naar PEG8. 

 

Specificatievergelijking

In de onderstaande tabel kun je de specificaties van de Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini bekijken.

Algemeen
 
MerkZotac
ProductnaamGeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB
ProductcodeZT-P10810G-10P
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080 Ti
GPU serieNvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1506 MHz
Klokfrequentie turbo1620 MHz
Aantal rekenkernen3584
Geheugen
Geheugengrootte11264 MB
Geheugensnelheid1376 MHz
GeheugentypeGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Micron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8
Aantal slots2
Lengte21 cm
Breedte11 cm
Hoogte4 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b
Aantal HDMI uitgangen1
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.4
Aantal DisplayPort uitgangen3
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
DVD softwareDrivers

Testmethode

We voeren onze tests op videokaarten uit met een selectie van de games die we voor 3D-chips gebruiken. Voor het vergelijken van GPU's gebruiken we veel meer spellen en als je de GTX 1080 Ti wilt vergelijken met de concurrentie van AMD, dan verwijzen we je daarom graag door naar onze uitgebreide GTX 1080 Ti review.

Voor onze tests hebben we recent een nieuwe selectie tests uitgekozen. Op elke videokaart draaien we 3DMark Fire Strike (DX11) en 3DMark Time Spy (DX12), aangevuld met de volgende vijf games:

 • Battlefield 1 (DX12)
 • Civilization VI (DX12)
 • Rise of the Tomb Raider (DX12)
 • Ghost Recon Wildlands (DX11)
 • The Division (DX12)

De resoluties waar we een videokaart op testen, hangt samen met hoe zinnig bepaalde instellingen zijn. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat we low-end videokaarten keer op keer een diavoorstelling laten renderen op 4K-resolutie, en vermijden we ook CPU-bottlenecks door high-end kaarten op te lage settings te testen. In het geval van de GTX 1080 Ti hebben we alle kaarten op de volgende resoluties en settings getest:

 • 2560x1440 (WQHD) Medium / Normal
 • 2560x1440 (WQHD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit en bestaat uit de volgende componenten:

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

In de grafieken is de Zotac GTX 1080 Ti Mini te herkennen aan het rode balkje. De Nvidia Founders Edition is groen, terwijl alle andere 1080 Ti's een voorzien zijn van een blauwe balk. Andere compacte videokaarten hebben we ter referentie meegenomen met een gele kleur.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Time Spy

3DMark is weliswaar geen game, maar geeft over het algemeen wel een goede indruk weer van de prestaties van een bepaalde videokaart. Ook kun je deze tests eenvoudig zelf thuis uitvoeren op je systeem.

In deze tests behoort de Zotac tot de minder snelle custom 1080 Ti's, maar is hij wel 40 tot 50 procent sneller dan de Mini-ITX GTX 1070's.

Benchmarks: Battlefield 1

De first-person shooter Battlefield 1 testen we in DirectX 12-modus. De Zotac 1080 Ti Mini kan op 4K ultra aardig mee met andere 1080 Ti's, maar speelt geen rol in het topsegment.

Benchmarks: Civilization VI

In Civilization VI is de Zotac Mini toch zo'n 4 procent sneller dan de Founders Edition.

Benchmarks: Rise of the Tomb Raider

Op 4K ultra haalt de Zotac Mini net geen 60 fps in Rise of the Tomb Raider, maar produceert hij wel bijna driekwart meer frames dan de tot nu toe snelste 'kleintjes'.

Benchmarks: Ghost Recon Wildlands

Ghost Recon Wildllands kun je prima spelen op WQHD ultra of 4K medium, terwijl de 1070's daarvoor flink tekort kwamen.

Benchmarks: The Division

Alleen op 4K ultra tikt de Zotac 1080 Ti Mini net de 60 fps niet aan in The Division.

Hardware.Info Prestatiescore

In de Hardware.Info Prestatiescore, het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks, komen de voorgaande tests samen. We hebben de Prestatiescore gesplitst naar resolutie.

Uit de Prestatiescore blijkt dat de 1080 Ti Mini één van de minst snelle custom 1080 Ti's is, maar op 4K-resolutie is hij wel bijna 50% sneller dan de ITX 1070's. Als je aan een compacte videokaart gebonden bent, maakt deze Zotac dus een heel nieuw prestatieniveau mogelijk.

Geluidsproductie en temperatuur

Helaas werkt de Zotac GTX 1080 Ti Mini niet semi-passief, waardoor hij in idle duidelijk hoorbaar blijft.

Onder belasting laat hij eveneens flink van zich horen, maar in vergelijking met sommige full-size modellen valt het eigenlijk nog reuze mee. Hij is nog iets stiller dan de Founders Edition onder volle belasting.

Met 83 graden onder volle belasting wordt de GTX 1080 Ti Mini net zo warm als de Founders Edition.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen is de efficiëntie van de koeler van integraal belang. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo min mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart wordt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench en niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis van deze testresultaten niet verwachten dat de kaarten in kwestie bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven. 

90 graden was de maximaal instelbare temperatuurlimiet: in de 40dB-test vertoonde de kaart dan ook throttling tussen de 1600 en 1700 MHz. De beperkte oppervlakte heeft dus duidelijk zijn weerslag op hoe efficiënt de koeler werkt.

Stroomverbruik

Vooral het stroomverbruik in idle valt op, maar onder belasting is de GTX 1080 Ti Mini ook één van de minst zuinige kaarten.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we sinds enige tijd ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijven.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafiek te komen.

De kloksnelheid van de GTX 1080 Ti Mini stabiliseert iets onder de 1800 MHz, bij een temperatuur van ongeveer 83 graden Celsius.

De Zotac GTX 1080 Ti Mini is daarmee ruim 3% sneller dan de Founders Edition, wat niet toevallig ook ongeveer het verschil in onze gamebenchmarks was.

Gemiddelde Zotac Mini Founders Edition Verschil
0-2 min 1823 MHz 1777 MHz 2,6%
2-5 min 1794 MHz 1741 MHz 3,0%
5-10 min 1792 MHz 1732 MHz 3,5%
10-20 min 1788 MHz 1733 MHz 3,2%
20-28 min 1791 MHz 1733 MHz 3,3%

Conclusie

Zotac brengt met de GeForce GTX 1080 Ti Mini een totaal nieuw prestatieniveau naar videokaarten van dit formaat. Als je behuizing geen plaats biedt aan monsterkaarten van 27 cm of vaak zelfs langer, kon je tot nu toe maximaal een GeForce GTX 1070 in je systeem installeren. Hoewel het door de logische beperkingen niet de snelste custom 1080 Ti is, presteert de GTX 1080 Ti Mini op 4K-resolutie wel 50% beter dan de genoemde 1070's. Dat maakt het verschil tussen prima en onspeelbaar in veel games en is dus een grote prestatie.

Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB

Als je wel de ruimte hebt voor een fysiek forse videokaart, dan zouden wij die altijd benutten. Zeker wat het geluidsniveau betreft worden er compromissen gesloten die je eigenlijk liever niet wil sluiten. Onder belasting is alleen de Nvidia Founders Edition luider en ook in idle zul je de aanwezigheid van de Zotac altijd opmerken. Vrijwel alle andere custom 1080 Ti's werken dan passief, maar dat is er nu niet bij.

Toch zien we het gebruiksscenario van de Zotac GTX 1080 Ti Mini al helemaal voor ons: een compact gamesysteem onder een nieuwe 4K-televisie, om recente games probleemloos op de native resolutie te kunnen spelen. Met de rekenkracht van een GTX 1080 Ti gaat dat toch een stuk makkelijker dan met een GTX 1070. De Innovation Award is dikverdiend, maar als je hem aanschaft moet je wel kunnen leven met de mindere kanten van deze kleine grootheid.


Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Innovation Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB

Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
 • 1620 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
0
*