Goedkope gamingmuizen round-up: tientjeswerk

63 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testprocedure
 3. 3. ASUS ROG Sica
 4. 4. CM Storm: Mizar, Sentinel III en Xornet II
 5. 5. Corsair Katar
 6. 6. Gigabyte XM300 Xtreme Gaming
 7. 7. MSI: Interceptor DS200 & Clutch GM40
 8. 8. Ozone Argon Ocelote
 9. 9. Roccat Kiro
 10. 10. Sharkoon: Fireglider Laser & Optical, Shark Force, Drakonia & Shark Zone M51+
 11. 11. Speedlink: Decus & Decus Respec
 12. 12. Steelseries Rival 100
 13. 13. Trust GXT 166
 14. 14. Benchmarks: snelheid op ASUS ROG Sheath
 15. 15. Benchmarks: snelheid op Razer Goliathus Control
 16. 16. Benchmarks: snelheid op Fnatic Gear G1 Control
 17. 17. Benchmarks: lift-off distance
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Een tijdje terug publiceerden we een uitgebreide round-up van 37 gamingmuizen uit het duurdere segment. Voor de beste sensors en meest unieke features moet je daar zijn, maar wie op zoek is naar een betaalbare gamingmuis heeft ook veel te kiezen. In deze review vergelijken we 20 goedkope gamingmuizen die op het moment dat we het testveld samenstelden maximaal zo'n 50 euro, maar vaak minder kosten.

Verschillende merken die in onze vorige round-up sterk vertegenwoordigd waren, zoals Logitech en Corsair, spelen in het budgetsegment een veel kleinere rol. Een scherp geprijsde Logitech-gamingmuis vind je doorgaans alleen in de aanbieding. Andere merken komen we in dit segment juist veel vaker tegen. Sharkoon en Speedlink zijn daar goede voorbeelden van. Ten slotte namen ook een aantal meer exotische merken deel aan onze test, zoals het Spaanse Ozone.

Uiteraard zoeken we uit bij welke producten je het meeste waar voor je geld krijg. Dat doen we met benchmarks op het gebied van snelheid, acceleratie en lift-off distance, maar natuurlijk ook gewoon door ze in de hand te nemen. Kortom, na het lezen van deze review weet je voor elk budget welke gamingmuis je moet kopen.

Testprocedure

We gebruiken voor deze test een nieuwe testprocedure, waar lang aan is gewerkt in ons testlab. Op een volledig gestandaardiseerde manier kunnen we nu verschillende aspecten grondig testen, zoals acceleratie en de maximale snelheid van de sensor.

Acceleratie wordt doorgaans als een nadeel gezien. Het betekent dat als je de muis sneller beweegt, er een langere afstand wordt afgelegd op je scherm, ook al is de bewogen afstand op je muismat exact even groot. Voor gaming is dat een ongewenst effect, want de beweging van je cursor wordt onvoorspelbaarder en mikken daarmee lastiger. Het tegenovergestelde effect – als de muisbeweging trager gaat bij een snellere beweging – noemen we deacceleratie of negatieve acceleratie.

Corsair Gaming M65 Pro RGB Black
Dankzij onze nieuwe testmethode kunnen we de sensorprestaties op diverse manieren meten.

Daarnaast meten we de maximale snelheid die vastgelegd kan worden door de sensor. We gebruiken daarbij de vuistregel dat een snelheid boven de drie meter per seconde voldoende is. Een lagere maximale snelheid betekent dat je actie bij een snelle beweging niet of inaccuraat wordt vastgelegd en dat is een serieus nadeel voor een gamingmuis.

Bovenstaande zaken testten we op drie verschillende muismatten: de Fnatic Gear G1 Control XL van polycarbonaat en de Razer Goliathus en ASUS Sheath die beide van stof gemaakt zijn. De Goliathus heeft een grove structuur, terwijl de Sheath een gladdere stoffen muismat is. Per muis kun je zo zien welke soort mat je er het beste mee kunt combineren. Daartoe testen we elke muis op twee standen: 800 dpi en de maximale dpi van de muis.

Verder meten we de lift-off distance, de afstand die je de muis moet optillen om te zorgen dat er geen registratie meer plaatsvindt. Een lage lift-off distance is handig voor low-sense gamers, die met een lage sensitiviteit spelen en hun muis vaak optillen. Ten slotte beoordelen we hoe geschikt de vorm van de muis is voor low-sense gebruik – moet je echt knijpen om hem op te kunnen tillen, of is daar duidelijk rekening mee gehouden in het ontwerp van de muis?

ASUS ROG Sica

De ROG Sica is een heel ander beestje dan de Spatha die we in de vorige review bespraken. Hij is vernoemd naar een kort zwaard dat werd gebruikt door de Romeinen en is dan ook compact, wat hem vooral geschikt maakt voor de fingertipgreep. De muis is zowel door links- als rechtshandigen te gebruiken en heeft geen extra knoppen.

Asus RoG Sica Grey

Op de muis zelf is flashgeheugen aanwezig waarin een profiel met instellingen voor de rode ledverlichting, dpi's en macro's kan worden opgeslagen. De testresultaten zijn goed, zoals we van de gebruikte PixArt PMW3310-sensor verwachtten: geen acceleratie, maximale snelheden van ruim boven de 3 meter per seconde en een vrij gemiddelde lift-off distance van anderhalve millimeter.

Asus RoG Sica Grey

CM Storm: Mizar, Sentinel III en Xornet II

De drie muizen die Cooler Master opstuurde worden verkocht onder de CM Storm-merknaam. Je haalt de CM Storm Mizar en Sentinel III voor zo’n 60 euro in huis. De Mizar heeft een licht ergonomische vorm en vier instelbare dpi-levels, die je op de muis zelf kunt selecteren. Voor extra grip zijn de zijkanten van de Mizar afgewerkt met rubber. De lasersensor heeft wel last van acceleratie.

CM Storm Mizar
CM Storm Mizar.

Een leuke extra van de Sentinel III, die is gebaseerd op een optische sensor, is het OLED-schermpje in het midden van de muis. De functionaliteit is beperkt, maar je kunt wel een icoon van 32 bij 32 pixels instellen om het echt helemaal jouw muis te maken. De Sentinel scoort goed in de tests, maar hoort wel bij de grotere muizen in het testveld.

CM Storm Sentinel III
CM Storm Sentinel III.

De Xornet II is een speciaal exemplaar. Hij lijkt door zijn geringe formaat meer op een notebookmuis, maar hij is bedoeld voor gamers die de clawgrip gebruiken en dus geen polsondersteuning nodig hebben. Met een aanschafprijs van nog geen dertig euro is de Xornet II lekker betaalbaar, maar de behaalde snelheden in onze tests zijn niet hoog. Bovendien is de lift-off distance erg hoog.

CM Storm Xornet II CM Storm Xornet II
CM Storm Xornet II.

Corsair Katar

De Corsair Katar is een relatief goedkope en compacte gamingmuis van Corsair. De mogelijkheden zijn beperkt: naast een dpi-schakelaar zijn er geen extra knoppen en de verlichting is bij dit exemplaar niet RGB, maar altijd rood. In deze muis zit een optische sensor van Avago, namelijk de ADNS-3090. Dat is een sensor die al wat langer meegaat en niet meer wordt gebruikt in moderne high-end muizen.

Corsair Katar

Helaas stellen de prestaties teleur: bij de hoogste dpi-stand stort de geregistreerde snelheid in elkaar en we meten negatieve acceleratie. Gecombineerd met een hoge lift-off distance van 4,1 mm maakt dat de Katar niet tot een aanrader.

Corsair Katar

Gigabyte XM300 Xtreme Gaming

De G op de voorkant mag enigszins op het Gaming-logo van Logitech lijken, maar deze XM300 Xtreme Gaming is toch echt afkomstig van Gigabyte. Voor een schappelijke 46 euro haal je een no-nonsense gamingmuis in huis met een relatief flink formaat. Door veel Nederlanders wordt dat overigens wel gewaardeerd, aangezien wij gemiddeld genomen vrij grote handen hebben in vergelijking met de rest van de wereld. De XM300 heeft diverse features aan boord, zoals onboard geheugen voor profielen en rgb-verlichting, die we normaal gesproken pas in het hogere segment tegenkomen.

Gigabyte XM300 Xtreme Gaming Mouse

Over de prestaties van de optische 6400dpi-sensor hebben we niets te klagen: er worden snelheden van tussen de 3 en 4 meter per seconde gehaald en van acceleratie is geen sprake. Voor low-sense gebruik is de lift-off distance van 3,5 mm wel wat aan de hoge kant. De software is net zo compleet als die van de concurrentie, maar doet qua interface wel wat gedateerd aan.

Gigabyte XM300 Xtreme Gaming Mouse

MSI: Interceptor DS200 & Clutch GM40

Na ASUS en Gigabyte gaat ook MSI zich als traditionele componentenfabrikant mengen in de muizenmarkt. De Interceptor DS200 is één van de eerste muizen die we van het merk bekijken. Het apparaatje kost zo’n 45 euro en is qua voorkomen een vrij doorsnee gamingmuis, zij het een beetje aan de zware kant. Liefhebbers van een muis met gewicht kunnen daar met de bijgeleverde verzwaringselementen nog wat aan toevoegen.

MSI Interceptor DS200 Gaming Mouse

MSI heeft flink wat extra knoppen toegevoegd. Aan de linkerkant van de Interceptor treffen we drie via de software instelbare knoppen aan, iets verder naar boven is nog een vierde multifunctionele knop geplaatst. Op de software valt weinig aan te merken, maar het is jammer dat je de verlichting niet kunt synchroniseren met MSI Mystic Light-hardware. Er wordt een niet nader genoemde lasersensor met een resolutie van 8200 dpi gebruikt, die zich duidelijk het beste thuis voelt op een plastic muismat. Met de stoffen muismatten laten de behaalde snelheden te wensen over.

MSI Interceptor DS200 Gaming Mouse

De Clutch GM40 is met een gemiddelde prijs van 39 euro nog wat goedkoper en verkrijgbaar in wit, matzwart en rood. Het is een wat smaller knaagdier met evenveel knoppen als de Interceptor, maar dan in een model dat zowel voor links- als rechtshandigen geschikt is. Er wordt geen software meegeleverd en de rgb-verlichting is vervangen door simpele rode leds.

Het simpele recept wordt compleet gemaakt door een optische PixArt PMW3310-sensor, die een prettig lage lift-off distance heeft en beduidend hogere snelheden haalt dan de Interceptor. Helaas meten we wel de nodige positieve acceleratie.

MSI Clutch GM40 White

MSI Clutch GM40 White

Ozone Argon Ocelote

Ook het Spaanse Ozone stuurde een gamingmuis in voor deze test. De Argon Ocelote springt eruit door zijn opvallende oranje accenten en verlichting. Hij heeft een symmetrisch design met vorige/volgende-knoppen aan beide kanten, zodat muizen zowel met rechts als links mogelijk is.

De gemiddelde prijs van 67 euro sluit prima aan bij de mogelijkheden: voldoende extra knoppen, optioneel plaatsbare gewichtjes en opslaggeheugen voor vijf profielen in de muis zelf. Met 0,9 mm heeft de Ozone Argon Ocelote één van de laagste lift-off distances in de test, maar helaas heeft hij wel last van positieve acceleratie.

Ozone Argon Ocelote

Ozone Argon Ocelote

Roccat Kiro

Dankzij de wisselbare zijplaten is de Roccat Kiro zowel voor rechts- als linkshandigen te gebruiken, terwijl hij toch ergonomisch gevormd is. De aan beide kanten aanwezige knoppen druk je daardoor wel snel per ongeluk in met je ringvinger. Het is een vrij bescheiden muisje qua formaat, maar het gewicht is eerder gemiddeld dan laag. Aan beide zijden kun je naar wens een modulaire steun bevestigen.

Roccat Kiro Modular Ambidextrous Gaming mouse

We zijn te spreken over de software, waar duidelijk over is nagedacht. De Swarm Cloud-functionaliteit biedt leuke toevoegingen voor het uitwisselen van profielen en monitoring via apps, maar is in tegenstelling tot bij Razer volledig optioneel.

Roccat Kiro Modular Ambidextrous Gaming mouse

Hij kost dan wel minder dan 50 euro, maar zelfs met deze prijs in het achterhoofd vallen de prestaties tegen. We meten een duidelijk bovengemiddelde lift-off distance en de optische Pixart ADNS-3050-sensor genereert weliswaar geen acceleratie, maar stelt wel teleur qua maximale snelheden.

Sharkoon: Fireglider Laser & Optical, Shark Force, Drakonia & Shark Zone M51+

Sharkoon is hofleverancier in het budgetsegment. De allergoedkoopste muis kost gemiddeld maar 18 euro. Laten we deze Shark Force echter maar snel vergeten, want hoewel de lift-off distance nog redelijk laag is, meten we zeer lage snelheden en constante negatieve acceleratie. Hij mag dan de goedkoopste muis uit de test zijn, maar dit exemplaar kun je beter in het winkelschap laten liggen.

Sharkoon Shark Force Black

Daarnaast testten we de Fireglider Optical en Laser, die voor respectievelijk 25 en 30 euro in de winkels liggen. Bij de Firegliders verbaasden we ons erover hoeveel gamingmuis je krijgt voor zo’n beperkt bedrag. Het zijn lange maar enigszins smalle muizen met heel wat features: een viertal knoppen voor macro’s, een aanpasbaar gewicht en een intern geheugen voor een aantal profielen.

Sharkoon FireGlider Optical Sharkoon FireGlider Laser Black
De Fireglider Optical en Fireglider Laser.

Wat de sensor betreft is de laservariant duidelijk onze favoriet. Die laat zich kenmerken door een duidelijk lagere lift-off distance en maximale snelheden rond de drie meter per seconde, wat zeker in dit segment echt prima is. De optische versie is weliswaar wat goedkoper, maar haalt lagere snelheden en scoort wisselend qua acceleratie. 

De Shark Zone M51+ is twee tientjes duurder en heeft een meer ergonomisch design. Er zijn meer knoppen aangebracht en de verlichting is volledig rgb. De Avago ADNS-9800-sensor haalt hogere snelheden dan de Fireglider-muizen, maar we zien daarbij wel positieve acceleratie. Vermeldenswaardig is wel nog dat je er een ‘bungee’ voor het geleiden van de draad bij krijgt.

Sharkoon Shark Zone M51+

Ten slotte testten we de Drakonia in twee kleurstellingen: groen en zwart. Het zijn lasermuizen met Avago-sensors van maximaal 5000 dpi, voor mensen met ten minste één rechterhand. In totaal zijn er maar liefst 11 knoppen aanwezig. Er wordt software meegeleverd waarmee je de rgb-verlichting en profielen kunt instellen, waarvan je er vijf op de muis zelf kunt opslaan. Met zes gewichtjes kun je als je dat wilt de muizen nog wat zwaarder maken. Over de testresultaten hebben we niet veel te klagen, behalve de continu aanwezige positieve acceleratie.

Sharkoon Drakonia Green Sharkoon Drakonia Black
De Drakonia is er in diverse kleurstellingen.

Speedlink: Decus & Decus Respec

Speedlink stuurde voor deze test twee modellen op: de Decus uit 2014 en de nieuwe Decus Respec, de opvolger daarvan. Beide modellen zijn nog verkrijgbaar en kosten 30 tot 50 euro, dus we nemen ze allebei mee. Qua afmetingen zijn de vrijwel identiek - vrij fors, maar niet de grootste muizen uit de test - en ook de Pixart PMW3310-sensor komen we in beide knaagdieren tegen. De vorm maakt ze alleen geschikt voor rechtshandigen die een palmgrip prefereren.

Speedlink Decus Speedlink Decus Respec
We testten de Decus en de Decus Respec, zijn opvolger.

De belangrijkste vernieuwing bij de Respec is, op het uiterlijk na, het toevoegen van gewichtjes om zelf het ideale gewicht van je muis te kunnen bepalen. De muis zelf is bij de Respec wat lichter gemaakt, met alle gewichtjes geïnstalleerd kom je ongeveer op het gewicht van de oude muis uit. Die was met 125 gram dan ook aan de zware kant voor een bedrade muis.

In de software kun je vijf profielen aanmaken, die in de muis zelf worden opgeslagen. Naast macro's omvatten die ook dpi-settings en natuurlijk de rgb-verlichting, al kun je die niet met andere hardware synchroniseren.

Speedlink Decus Respec
De Decus Respec heeft gewichtjes als belangrijkste toevoeging.

De prestaties van de muizen zijn doorgaans prima, met snelheden van rond de 4 meter per seconde. Bij de Decus zagen we nog acceleratie, maar bij de Respec heeft men dat opgelost. Alleen op de plastic mat zakken de snelheden fors in, waardoor je hem eigenlijk alleen op een stoffen muismat kunt gebruiken. De lift-off distance is met 2,7 mm vrij hoog, maar de grip diskwalificeerde de muis toch al voor low-sense gebruik.

Steelseries Rival 100

Van Steelseries testten we eerder al de Rival 300 en Rival 700, maar in die serie is er ook een betaalbaar model. De Rival 100 is een bijna symmetrisch vormgegeven budgetmuis met een beperkt aantal knoppen. Doordat de vorige/volgende-buttons maar aan één kant zijn aangebracht, is de Rival 100 toch alleen geschikt voor rechtshandigen. Hij kost maar zo'n 30 à 40 euro.

SteelSeries Rival 100 Black

Met de software zit het zoals we gewend zijn van Steelseries wel goed. Het logo op de palm is zelfs voorzien van instelbare rgb-verlichting. Wel kan er maar één profiel worden opgeslagen in de muis zelf, je moet dus altijd wisselen via de software.

SteelSeries Rival 100 Black

Helaas gebruikt Steelseries voor deze muis een matig presterende sensor: de Pixart SDNS-3059-SS is al een oudje en zowel qua lift-off distance als snelheid en acceleratie is het niet veel soeps.

Trust GXT 166

Ook Trust zet steeds meer in op gaminghardware. De GXT 166 is een MMO-muis met twaalf macroknoppen ter hoogte van de duim, net als de Corsair Scimitar die we eerder bespraken. De gemiddelde prijs van 54 euro maakt echter duidelijk dat we met een totaal ander product van doen hebben.

Dat merken we direct: de extra knoppen vereisen flink wat kracht om ingedrukt te worden, wat het nut ervan beperkt. De gebruikte lasersensor kan hoge snelheden registreren, maar behalve op de fijne stoffen muismat treedt er wel acceleratie op.

Trust GXT 166 MMO Gaming Laser Mouse

Trust GXT 166 MMO Gaming Laser Mouse

Benchmarks: snelheid op ASUS ROG Sheath

Hieronder vind je de benchmarks op de zachte, fijne stoffen muismat. De eerste grafiek laat de maximale snelheid bij 800 dpi zien, de tweede grafiek bevat de testresultaten op de hoogste dpi-setting die een muis ondersteunt.

Benchmarks: snelheid op Razer Goliathus Control

Hieronder vind je de benchmarks op de zachte, grove stoffen muismat. De eerste grafiek laat de maximale snelheid bij 800 dpi zien, de tweede grafiek bevat de testresultaten op de hoogste dpi-setting die een muis ondersteunt.

Benchmarks: snelheid op Fnatic Gear G1 Control

Hieronder vind je de benchmarks op de harde, fijne plastic muismat. De eerste grafiek laat de maximale snelheid bij 800 dpi zien, de tweede grafiek bevat de testresultaten op de hoogste dpi-setting die een muis ondersteunt.

Benchmarks: lift-off distance

In de onderstaande grafiek vind je per muis de gemeten lift-off distance, oftewel de afstand die je je muis moet optillen voordat er geen bewegingen meer worden herkend. Low-sense gamers, die hun muis op een lage dpi gebruikten en hem vaak optillen, zullen het liefst een zo laag mogelijke lift-off distance hebben.

Conclusie

Helaas zijn we in deze test voldoende modellen tegengekomen die we liever in de aanbiedingenbak van de lokale elektronicazaak zouden laten liggen. Gelukkig zijn er ook diverse budgettoppers die bewijzen dat je ook voor weinig geld prima gamingmuizen kunt aanschaffen.

In het absolute budgetsegment verbaasde de Sharkoon Fireglider Laser ons met zijn goede prestaties voor een erg laag bedrag. Het is onvermijdelijk dat je merkt dat de fabrikant hier en daar op het gebruikte materiaal heeft moeten besparen, maar de prestaties zijn in orde en je krijgt verrassend veel waar voor je geld. Een Great Value-award is op zijn plaats.

Die is er ook voor de Gigabyte XM300. Het is een relatief forse muis, maar de prestaties zijn goed en hij heeft features die we normaal alleen in duurdere segmenten tegenkomen. Alleen voor low-sense gamers is het misschien niet de beste optie vanwege de hoge lift-off distance.

Zoek je een compacter model met weinig poespas, dan is de ASUS ROG Sica een interessante optie. Ook dit model presteert uitstekend en combineert dat ook nog eens met een redelijk lage lift-off distance. Gamers met een fingertip- of clawgrip zullen prima uit de voeten kunnen met dit kleine zwaard.

Winkel je aan de bovenkant van het segment dat we vandaag bespreken, kijk dan ook zeker even naar de Logitech G403 Prodigy die we in onze vorige review al met eremetaal beloonden. Deze no-nonsense gamingmuis met topsensor is vaak in de aanbieding voor een euro of 50 en voor dat geld echt een uitstekende koop.


Sharkoon Fireglider Laser
Gigabyte XM300 Xtreme Gaming


ASUS ROG Sica


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Asus RoG Sica Grey

Asus RoG Sica Grey

 • 5000 dpi

39,30 €

2 winkels
Excellent Asus RoG Sica White

Asus RoG Sica White

 • 5000 dpi

31,99 €

3 winkels
CM Storm Mizar

CM Storm Mizar

 • Laser
 • 8200 dpi
Niet verkrijgbaar
CM Storm Sentinel III

CM Storm Sentinel III

 • 6400 dpi

77,66 €

1 winkel
CM Storm Xornet II

CM Storm Xornet II

 • 3500 dpi
Niet verkrijgbaar
Corsair Katar

Corsair Katar

 • 8000 dpi

39,99 €

1 winkel
Great Value Gigabyte XM300 Xtreme Gaming Mouse

Gigabyte XM300 Xtreme Gaming Mouse

 • 6400 dpi

43,95 €

5 winkels
MSI Clutch GM40 White

MSI Clutch GM40 White

 • 5000 dpi

22,95 €

4 winkels
MSI Interceptor DS200 Gaming Mouse

MSI Interceptor DS200 Gaming Mouse

 • Laser
 • 8200 dpi
Niet verkrijgbaar
Ozone Argon Ocelote

Ozone Argon Ocelote

 • Laser
 • 8200 dpi
Niet verkrijgbaar
Roccat Kiro Modular Ambidextrous Gaming mouse

Roccat Kiro Modular Ambidextrous Gaming mouse

 • 4000 dpi

31,41 €

2 winkels
Sharkoon Drakonia Black

Sharkoon Drakonia Black

 • Laser
 • 5000 dpi

31,94 €

6 winkels
Sharkoon Drakonia Green

Sharkoon Drakonia Green

 • Laser
 • 5000 dpi

26,94 €

4 winkels
Great Value Sharkoon FireGlider Laser Black

Sharkoon FireGlider Laser Black

 • Laser
 • 3600 dpi
Niet verkrijgbaar
Great Value Sharkoon FireGlider Laser Red

Sharkoon FireGlider Laser Red

 • Laser
 • 3600 dpi
Niet verkrijgbaar
Sharkoon FireGlider Optical

Sharkoon FireGlider Optical

 • 3000 dpi
Niet verkrijgbaar
Sharkoon Shark Force Black

Sharkoon Shark Force Black

 • Laser
 • 1600 dpi

9,99 €

5 winkels
Sharkoon Shark Zone M51+

Sharkoon Shark Zone M51+

 • Laser
 • 8200 dpi
Niet verkrijgbaar
Speedlink Decus

Speedlink Decus

 • 5000 dpi
Niet verkrijgbaar
Speedlink Decus Respec

Speedlink Decus Respec

 • Laser
 • 5000 dpi

41,90 €

3 winkels
SteelSeries Rival 100 Black

SteelSeries Rival 100 Black

 • 4000 dpi

39,99 €

2 winkels
Trust GXT 166 MMO Gaming Laser Mouse

Trust GXT 166 MMO Gaming Laser Mouse

 • Laser
 • 16400 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*