PCIe vs. SATA SSD's: het nut van NVMe in de praktijk

86 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hoe meet je real-world prestaties?
  3. 3. Testprocedure: 14 praktijktests
  4. 4. Benchmarkresultaten
  5. 5. Conclusie
  6. 86 reacties

Conclusie

Al met al heb je alleen onder zeer specifieke omstandigheden profijt van een PCI-Express SSD. Het zal menigeen teleurstellen, maar het is niet anders: alleen het uitpakken van ongecomprimeerde bestanden wordt significant sneller, en sommige games gaan er iets op vooruit. Voor de rest maakt het eigenlijk niets uit, inclusief voor het opstarten van Windows. Bij dagelijks gebruik is het verschil niet alleen onmeetbaar, maar ook onmerkbaar.

Toch heeft dit ook een positieve kant. Er is nu namelijk geen beletsel om voor de betaalbare SATA600 SSD’s te kiezen, zeker nu de prijzen van SSD's zijn gestegen. Om te parafraseren wat we altijd zeggen over geheugen: we zouden eerder een grotere SSD aanraden dan een snellere SSD (afhangende van het gebruiksdoel van het systeem).

Wil je toch het snelste van het snelste hebben, dan zou je kunnen overwegen om een kleinere PCI-Express SSD te nemen voor de doelen waar dit daadwerkelijk voordelen heeft, in combinatie met een grotere SATA600 SSD voor overal waar dit geen nut heeft. Hierbij moet je je wel realiseren dat kleinere PCI-Express SSD’s vaak wat minder snel zijn dan grotere (maar qua doorvoersnelheid nog altijd sneller dan SATA600 SSD’s).

0
*