AMD Threadripper preview: 10 augustus is het zover!

63 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Drie modellen: 1950X, 1920X en 1900X
 3. 3. Moederborden en koelers
 4. 4. Besproken producten
 5. 5. Reacties

Inleiding

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het eindelijk zover. AMD staat op het punt om Ryzen Threadripper te introduceren en daarmee voor het eerst sinds jaren weer met Intel te gaan concurreren in het high-end desktop segment. Dit weekend heeft AMD al officieel bekend gemaakt welke varianten we mogen verwachten en welke prijskaartjes daar aanhangen. Bovendien heeft AMD nog wat meer informatie gegeven over de prestaties die we mogen verwachten.

Met de Ryzen Threadripper processors richt AMD zich op de bovenkant van de markt; mensen die nooit genoeg CPU-rekenkracht kunnen hebben en daar graag wat meer voor betalen. De processors krijgen tot 16 cores, ondersteunen quad-channel DDR4-geheugen en bieden 64 geïntegreerde PCI-Express lanes. Wie dat nodig heeft? Allereerst natuurlijk (semi-)professionele content creators; voor wie doet aan high-end videobewerking of bijvoorbeeld 3D-rendering kan er nooit voldoende rekenkracht zijn. Maar ook developers en wetenschappers, die vaak met complexe algoritmes in de weer zijn, zijn belangrijke doelgroepen voor high-end desktopsystemen. AMD noemt overigens ook “multitasking gamers” als doelgroep; ofwel gamers die op de achtergrond allerhande andere taken draaien. Of Threadripper voor gamers echt een interessant platform wordt, zal moeten blijken uit de uiteindelijke benchmarks. Van Intels high-end Socket 2066 platform weten we in ieder geval dat het voor gamers weinig toegevoegde waarde biedt boven CPU’s die vriendelijker zijn geprijsd.

Threadripper is gebaseerd op dezelfde technologie als de Ryzen 7, 5 en 3 processors. In principe maken de Threadripper CPU’s onderhuids gebruik van twee chips zoals gebruikt binnen de Ryzen CPU’s, wat ervoor zorgt dat het maximaal aantal beschikbare cores en de hoeveelheid geheugenkanalen dus verdubbeld. De Threadripper CPU’s maken daarbij gebruik van een nieuwe processorvoet, Socket TR4, welke overigens identiek is aan die van de recent geïntroduceerde AMD Epyc server-processors. Threadripper CPU’s dienen gecombineerd te worden met een moederbord met AMD X399 chipset.

Drie modellen: 1950X, 1920X en 1900X

Eerder al kondigde AMD aan dat men met twee Threadripper modellen op de markt zou komen, en dit weekend heeft men ook een derde variant aangekondigd.

Topmodel wordt de Ryzen Threadripper 1950X. Deze processor krijgt 16 cores (32 threads). De basisklokfrequentie bedraagt 3,4 GHz met een 4.0 GHz Boostklokfrequentie. De CPU heeft een quad-channel DDR4-geheugencontroller en biedt 64 PCI-Express lanes. De adviesprijs van de CPU is $ 999 en in Europa zullen we dus een prijskaartje van rond de € 999 mogen verwachten. Daarmee is de CPU even duur als de recent geïntroduceerde Intel Core i9 7900X – maar dat is een processor met “slechts” 10 cores. Volgens AMD moet Threadripper 1950X dankzij de extra cores in de bekende Cinebench benchmark een 38% hogere score realiseren, maar ook in andere workloads belooft AMD prestatieverschillen variërend van 14% tot zelfs 55%.

Overigens belooft AMD niet enkel betere prestaties; de 16-core Threadripper 1950X zou zelfs een fractie zuiniger moeten zijn dan de 10-core Core i7 7900X, waardoor de performance per watt aanzienlijk beter is. In onze review zullen we deze belofte uiteraard nader onderzoeken.

De tweede Threadripper wordt de 1920X, welke 12 cores (24 threads) heeft, met een 3,5 GHz basis klokfrequentie en 4.0 GHz Boost klokfrequentie. Ook bij deze CPU zijn alle geheugenkanalen en PCI-Express-lanes beschikbaar. De Threadripper 1920X krijgt een adviesprijs van $ 799; twee honderd dollar goedkoper dan de 7900X, maar desalniettemin mag je in vrijwel alle gevallen betere prestaties verwachten.

Nieuw aangekondigd is de Ryzen Threadripper 1900X, een model met 8 cores (16 threads). Hoewel dat aantal cores bij normale Ryzen 7 processors ook beschikbaar is, heb je bij deze chip wel de voordelen van de vier geheugenkanalen en de vele PCIe-lanes. De 1900X heeft een standaard klokfrequentie van 3,8 GHz met opnieuw een 4,0 GHz Boost-klokfrequentie. De adviesprijs wordt $ 549, zo’n 50 dollar meer dan het topmodel uit de Ryzen 7 reeks. AMD positioneert deze CPU tegenover de Intel Core i7 7820X, waarbij het aantal cores en geheugenkanalen dan wel identiek mag zijn, maar AMD wel de volle hoeveelheid PCI-Express lanes biedt, waar Intel dit bij de goedkopere Skylake-X processors beperkt.

De 1950X en 1920X zullen vanaf 10 Augustus direct beschikbaar zijn, de 1900X volgt op 31 augustus.

Hieronder de specificaties en prijzen nog eens op een rijtje:

Model Cores / Threads Klokfreq. Boost Prijs
Threadripper 1900X 8 / 16 3,8 GHz 4,0 GHz 549 USD
Threadripper 1920X 12 / 24 3,5 GHz 4,0 GHz 799 USD
Threadripper 1950X 16 / 32 3,4 GHz 4,0 GHz 999 USD

Moederborden en koelers

Op de dag van lancering (10 augustus) zullen ASRock, ASUS, Gigabyte en MSI allen één of meerdere Threadripper-compatible moederborden met AMD X399 chipset beschikbaar hebben, aldus AMD. Ook qua koelingsoplossingen komen er afdoende mogelijkheden; Arctic en Cooler Master hebben naar verluid direct bij lancering luchtkoelers beschikbaar en Noctua volgt niet veel later. Daarnaast heeft AMD inmiddels al meer dan 20 verschillende waterkoelers gevalideerd voor gebruik in combinatie met de Threadripper CPU's.

AMD gaat de Threadripper CPU’s leveren in een reusachtige verpakking, waar de doosjes van Intels Core i9 processors maar schamel bij afsteken. In die verpakking, die vorige week al bekend werd gemaakt, vind je niet alleen de CPU, maar ook een geschikte sleutel voor de Socket TR4 processorvoet én een bracket waarbij de meeste door Asetek ontwikkelde waterkoelers van verschillende fabrikanten geschikt gemaakt kunnen worden voor de CPU.

AMD Ryzen Threadripper 1900X BoxedAMD Ryzen Threadripper 1900X Boxed

AMD Ryzen Threadripper 1900X BoxedAMD Ryzen Threadripper 1900X Boxed

De bijzondere verpakking waarin de Threadripper CPU's geleverd zullen worden (klik voor groot).

De CPU’s zouden vanaf vandaag bij verschillende retailers besteld moeten kunnen worden. In het lijstje vinden we enkel Alternate als bekende naam voor onze regio, maar het is ons nog niet duidelijk of enkel Alternate Duitsland of ook Alternate Nederland en België de Threadripper pre-orders zullen aanbieden. We hebben de vraag bij Alternate uitstaan en zodra we meer horen zullen we dit artikel aanpassen.

Twee chips… of toch vier?

Ten slotte nog even dit: hoewel we op dit moment nog niet meer informatie over Threadripper bekend mogen maken, is er wel één onduidelijkheid die we kunnen ophelderen. Afgelopen week verscheen er een video online waarin de beroemde Duitse overklokker der8auer een engineering sample van een Threadripper CPU delidde, waarbij bleek dat de CPU niet twee maar vier chips bevat. Hoe zit dat? We hebben het dit weekend bij AMD nagevraagd.

Het klopt dat Threadripper CPU’s onderhuids inderdaad vier chips hebben. Twee daarvan zijn echter dummy chips, die niks doen. Sterker nog; AMD geeft aan dat deze chips niet eens een volledige productierun zijn doorlopen en dus geen transistors bevatten. Waarom zitten ze er dan? Simpelweg om de CPU te stabiliseren. AMD liet ons weten dat vanwege beperkte resources ervoor is gekozen om Threadripper exact dezelfde socket en verder fysieke eigenschappen te geven als Epyc, waarin vier chips zitten. Het maakt dat men dus ook bij Threadripper vier chips moet plaatsen om de heatspreader stabiel te positioneren. De twee werkende chips zitten overigens diagonaal ten opzichte van elkaar, om zo de warmte van de CPU zo goed mogelijk de verdelen.

De gedelidde Threadripper-CPU. Bron: der8auer.

Nog even geduld...

Met deze preview zijn natuurlijk veel vragen rond Threadripper nog niet beantwoord. Zoals geschreven; op 10 augustus is de officiële lancering en daar zullen we op Hardware.Info uiteraard uitgebreid verslag van doen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AMD Ryzen Threadripper 1900X Boxed

AMD Ryzen Threadripper 1900X Boxed

 • Socket TR4
 • 3.8 GHz
 • 8 cores
 • 180 W
 • 14 nm

158,95 €

3 winkels
AMD Ryzen Threadripper 1920X Boxed

AMD Ryzen Threadripper 1920X Boxed

 • Socket TR4
 • 3.5 GHz
 • 12 cores
 • 180 W
 • 14 nm

221,00 €

2 winkels
Excellent AMD Ryzen Threadripper 1950X Boxed

AMD Ryzen Threadripper 1950X Boxed

 • Socket TR4
 • 3.4 GHz
 • 16 cores
 • 180 W
 • 14 nm

582,95 €

5 winkels
0
*