AMD Radeon RX Vega preview: spoedig verkrijgbaar vanaf $ 399

0 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Prijs: scherper dan verwacht!
 3. 3. Foto's
 4. 4. Vega 10 GPU
 5. 5. High Bandwidth Memory, ehrmz, Cache
 6. 6. Display engine en mediamogelijkheden
 7. 7. Te verwachten prestaties
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Het is nog een kwestie van weken en AMD’s nieuwe generatie videokaarten voor gamers, RX Vega, komt op de markt. Het is nog even wachten voor we de kaarten echt in handen kunnen hebben; 14 augustus is de belofte die AMD dit weekend heeft gedaan. Maar we kunnen je vandaag wel al van de nodige technische ins en outs van de nieuwe kaarten op de hoogte stellen én misschien wel het belangrijkste stukje informatie waarop AMD fans moesten wachten: de prijs. Die is overigens een stuk scherper dan verwacht, vanaf $ 399 (en daarmee vermoedelijk circa € 399) moet je straks al een Vega kaart kunnen aanschaffen!

Het is inmiddels zo’n 1,5 jaar geleden dat AMD voor het eerst een tipje van de sluier oplichtte over haar Vega-generatie GPU’s. Tijdens verschillende gelegenheden heeft men de laatste maanden meer en meer bekend gemaakt en sinds eind vorige maand is de eerste videokaart op basis van de nieuwe GPU, de Radeon Vega Frontier Edition, in Amerika beschikbaar. Met die relatief dure Frontier Edition richtte AMD zich echter nog puur op professionals; van gamers werd nog wat meer geduld gevraagd. De op gamers gerichte Radeon RX Vega varianten komen zoals geschreven vanaf 14 augustus op de markt.

AMD Radeon RX Vega 64

De RX Vega kaarten die AMD spoedig gaat introduceren zijn gebaseerd op de Vega 10 GPU. Op basis van die chip komen er in eerste instantie twee varianten op de markt. Bij de Radeon RX Vega 64 zijn alle 64 compute units (en daarmee 4096 shader processors) ingeschakeld. Daarnaast komt er een goedkopere Radeon RX Vega 56, waarbij 12,5% van de rekeneenheden zijn uitgeschakeld. Van de Radeon RX 64 brengt AMD verder zowel een luchtgekoelde als watergekoelde referentiekaart op de markt en uiteraard zullen AMD’s partners als ASUS, MSI, Gigabyte en Sapphire ook met varianten met eigen lucht- en waterkoelers op de proppen komen. AMD verwacht dat de eerste custom Vega kaarten aan het einde van het derde kwartaal, of uiterlijk aan het begin van het vierde kwartaal in de winkel zullen liggen. Wie dus op korte termijn een Vega kaart wil in z'n game-PC zal moeten kiezen voor één van AMD's referentiekaarten.

AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled
De speciale watergekoelde versie van de Radeon RX Vega 64

De Radeon RX Vega 64 kaarten krijgen een standaard klokfrequentie van 1247 MHz met een 1546 MHz Boost-klokfrequentie. De RX 64’s worden voorzien van 8 GB HBM2-geheugen, verdeeld over twee stacks van elk 4 GB, waarover meer verderop in dit artikel. Het geheugen biedt een bandbreedte van 484 GB/s. Met de genoemde Boost-klokfrequentie en 4096 cores, biedt de Radeon RX Vega 64 een maximale rekenkracht van 12,66 Teraflops (bij single-precision, ofwel 32-bit instructies). Dat is meer dan het dubbele in vergelijking met de 6,17 Teraflops van de Radeon RX 580 en ook aanzienlijk meer dan de 8,6 Teraflops van de Radeon Fury X. De watergekoelde versie van de RX 64 krijgt zelfs nog iets hogere klokfrequenties. De Radeon RX 56 heeft naast minder ingeschakelde rekeneenheden ook lagere klokfrequenties: 1156 MHz met een 1471 MHz Boost-klokfrequentie. Het geheugen op deze kaart biedt een doorvoersnelheid van 410 GB/s.

Kaart Radeon RX Vega 56 Radeon RX Vega 64 Radeon RX Vega 64
Liquid Cooled
GPU Vega 10 Vega 10 Vega 10
Compute units 56 64 64
Sahder units 3584 4096 4096
Texture units 224 256 256
ROPs 64 64 64
CPU-klokfrequentie 1156 MHz 1247 MHz 1406 MHz
GPU Boost-klokfrequentie 1471 MHz 1546 MHz 1677 MHz
Geheugen 8 GB HBM2 8 GB HBM2 8 GB HBM2
Geheugen controller 2048-bit 2048-bit 2048-bit
Geheugen klokfrequentie 800 MHz 945 MHz 945 MHz
Geheugen bandbreedte 410 GB/s 484 GB/s 484 GB/s
GPU power 165 W 220 W 265 W
Board power 210 W 295 W 345 W
Stroomaansluiting 8-pin + 6-pin 2x 8-pin 2x 8-pin

Prijs: scherper dan verwacht!

De afgelopen weken en maanden is zoals gezegd meer en meer bekend gemaakt over RX Vega, maar de prijs bleef hét grote vraagteken en die blijkt uiteindelijk scherper dan verwacht. De Radeon RX Vega 56 krijgt een adviesprijs van $ 399 en de Radeon RX Vega 64 een van $ 499. Europese adviesprijzen zijn nog niet bekend, maar zullen vanwege de btw vermoedelijk rond de € 399 en € 499 uitkomen.

Voor wie behoefte heeft aan een nieuwe monitor en/of een nieuwe processor, kan nog een scherpere aanbieding verwachten. AMD komt immers met diverse gaming packs, waarbij een RX Vega kaart wordt gecombineerd met $ 200 korting op een Samsung C34F791 34” FreeSync gaming-monitor (klik hier voor onze review in Hardware.Info TV), $ 100 korting op een Ryzen 7 processor plus X370-chip moederbord én twee gratis triple-A games, ter waarde van minimaal $ 120. Welke games dat exact zijn zal variëren per regio, maar het voorbeeld dat AMD gaf was een combinatie van Prey en het nog te verschijnen Wolfenstein II.

Het totale voordeel is volgens AMD zo’n $ 420, terwijl zo’n gaming pack slechts $ 100 meer gaat kosten dan een losse kaart. De Radeon RX Vega Red Pack, gebaseerd op een RX Vega 56, moet $ 499 gaan kosten en de Radeon RX Vega Black Pack, gebaseerd op een RX Vega 64, krijgt een prijs van $ 599 mee. Daarnaast komt er nog een Radeon RX Vega Aqua Pack met een watergekoelde Radeon RX Vega 64 voor $ 699. De watergekoelde kaart wordt enkel als onderdeel van een dergelijk pakket verkocht en zal dus niet los voor een lagere prijs te koop zijn.

Hoe het in Nederland en België met deze bundels zal vergaan is op dit moment nog niet duidelijk. AMD liet ons weten dat men in alle landen met geselecteerde webshops deze bundels wil gaan aanbieden, maar dat de deals met webshops in Europa op het moment van schrijven nog niet gemaakt zijn. AMD’s primaire partner in de Benelux is Alternate, dus als de gaming packs in Nederland verkrijgbaar zijn, zal dit via deze aanbieder verlopen.

Het is wel al duidelijk dat wanneer je een gaming pack koopt, je de monitor en/of Ryzen 7 processor direct mee moet bestellen om de korting te krijgen. Het is echter niet verplicht om alle bijbehorende producten te kopen. Als je bijvoorbeeld met de games en de korting op de monitor tevreden bent, maar geen behoefte hebt aan een nieuwe processor en moederbord is dat ook prima – en is je totale besparing nog altijd ruim meer dan $ 100 die de gaming pack meer kost dan een losse Vega kaart.

Of de bundels een groot succes gaan zijn valt nog te bezien; de C34F791 is een monitor van bijna 1000 euro en voor een Ryzen 7 met X370 moederbord betaal je ook al snel 500 euro of meer. Samen met een Vega kaart blijft het ondanks de korting toch een hele smak geld. Hoewel de korting zeer sympathiek is, is AMD’s achterliggende doel natuurlijk ook duidelijk; kopers van Vega kaart verleiden om helemaal in het AMD Ecosysteem met én Ryzen én FreeSync te stappen.

Laat het gezegd zijn dat de prijzen aanzienlijk lager uitvallen dan wij hadden verwacht. Sterker nog; met de volgens bronnen binnen de industrie erg hoge prijzen en matige beschikbaarheid van HBM2 geheugenchips, durven we ons hardop af te vragen of AMD met deze prijsstelling überhaupt nog wel geld verdient aan Vega. Tegelijkertijd is dat natuurlijk het probleem van AMD en niet dat van de consument. Voor de lage prijzen geldt misschien wel gewoon: vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan.

Over het aantal Vega kaarten dat beschikbaar zal zijn in de eerste weken na de lancering wil AMD niets loslaten. Ook dit is een punt van zorg, opnieuw mede vanwege het speciale HBM2-geheugen dat AMD als eerste gebruikt. Zonder direct als doemdenkers te boek te willen staan, zou het ons niet verbazen als het aantal Vega kaarten in eerste instantie heel erg beperkt zal zijn. AMD-fans die per se een kaart willen hebben kunnen dan ook maar beter niet te lang wachten met bestellen.

Overigens verplicht AMD haar officiële partners om maximaal één Vega kaart per klant te verkopen. Daarmee wil de fabrikant er ongetwijfeld voor zorgen dat de kaarten niet direct door crypto currency miners worden opgekocht, maar een goede tweede reden zal zijn dat de hoeveelheid beschikbare Vega kaarten de eerste weken vermoedelijk dus beperkt zal zijn.

[UPDATE - 31-7-2017 19:00]

Op basis van de AMD-website blijkt dat voor Nederland en België de korting op de FreeSync monitor geen deel gaat uitmaken van de Radeon packs. De twee games voor onze regio worden zoals verwacht Wolfenstein II en Prey. Verder zijn er drie specifieke, relatief dure X370-chip moederborden waar de korting voor geldt: de ASUS Crosshair VI Extreme, de Gigabyte GA-AX370-Gaming K7 en de MSI X370 XPower Gaming Titanium. Dit is informatie die AMD ons voor het verlopen van de embargo op de RX Vega informatie nog niet kon (of wilde) geven.

Voor onze uiteindelijke review zullen we uiteraard contact op gaan nemen met AMD's partners in de Benelux, zoals Alternate, om te bepalen hoe de kortingen er voor onze regio exact uit gaan zien.

 

Foto's

Hieronder vind je alle officiële foto's van de Radeon RX Vega 64 Limited Edition:

Hieronder vind je eigen foto's van de kaarten (met dank aan Hardwareupgrade.it):

Vega 10 GPU

Het kloppend hart van de nieuwe Vega RX videokaarten is natuurlijk de Vega 10 GPU. Deze wordt net als de Polaris GPU van de Radeon RX 480/580 kaarten geproduceerd middels een 14nm FinFET procedé, maar met 12,5 miljard transistors is Vega 10 een stuk groter dan Polaris.


Boven: De Vega 10 GPU met twee HBM2 stacks. Onder: de Fiji GPU met vier HBM1 stacks.

Waar de Polaris 20 chip 2304 grafische cores heeft, heeft Vega 10 er aanzienlijk meer, 4096 om precies te zijn. Dat is weliswaar hetzelfde aantal waar de Fiji chip van de Radeon Fury (X) videokaarten de beschikking over had, maar de Vega chip is gebaseerd op een nieuwe, geoptimaliseerde architectuur en bovenal is Vega geschikt om op veel hogere klokfrequenties te werken dan Fiji.

De 4096 shader processors van de Vega 10 chip zijn onder verdeeld in 64 zogenaamde next-gen­ compute units. De GPU bevat verder 4 next-gen geometry engines, 256 texture units en 64 render backends. Er is 4 MB L2-cache binnen de GPU - een verdubbeling ten opzichte van de vorige generatie - maar wanneer je alle in de chips aanwezige registers en caches bij elkaar optelt kom je volgens AMD zelfs uit op 45 MB aan SRAM-cellen. De belangrijkste eigenschap van de nieuwe GPU is echter de geïntegreerde geheugencontroller. Vega 10 wordt niet gecombineerd met conventioneel GDDR5(X) geheugen, maar met HBM2, waarover meer op de volgende pagina.

Vega 10 is de eerste discrete AMD GPU die gebruik maakt van Infinity Fabric, AMD’s nieuwe gestandaardiseerde technologie om verschillende onderdelen van een chip met elkaar te laten communiceren. De Ryzen CPU’s maken ook gebruik van dit Infinity Fabric. Doordat er nu een gestandaardiseerde interne communicatiemethode is voor alle soorten chiponderdelen, kan AMD in de toekomst veel sneller nieuwe chips ontwikkelen. Zodra over een tijdje Ryzen APU’s op de markt komen (met een Vega-variant GPU aan boord) zullen ook daar CPU en GPU via Infinity Fabric met elkaar communiceren.

Hogere klokfrequenties

Wat bij de specificaties van de Radeon RX Vega kaarten direct zal opvallen is dat de GPU’s op relatief hoge klokfrequenties werken. Waar bij de Fiji-chip ca. 1 GHz nog standaard was en Polaris kaarten rond de 1,3 GHz hun werk moeten doen, werken de Vega chips op 1,5 tot zelfs 1,7 GHz.

Om dat mogelijk te maken is de gehele opbouw van de GPU volgens AMD herzien. Men is na Polaris duidelijk gaan onderzoeken waar de bottlenecks in het ontwerp zaten en op basis daarvan zijn verschillende onderdelen van de GPU-architectuur opnieuw ontworpen. Belangrijk is dat men deze aanzienlijke stap in klokfrequentie heeft kunnen zetten zonder de pipeline van de grafische cores te verlengen; de pipeline voor zowel integer als floating point berekening was vier stappen bij Polaris en dat is ook bij Vega nog steeds het geval. Dit zorgt ervoor dat de hogere klokfrequentie direct bijdraagt aan hogere prestaties.

Nieuwe architectuur

De architectuur van Vega is geheel nieuw en Vega 10 is dus zeer zeker niet “Polaris met meer rekeneenheden en HBM-geheugen”. Over wat er allemaal nieuw is binnen de Vega-architectuur had AMD overigens eind vorig jaar al veel bekend gemaakt (zie ook dit artikel).

Allereerst heeft AMD binnen de Vega-architectuur een nieuwe, volledig programmeerbare geometrie pipeline ontwikkeld, getiteld primitive shader. In de traditionele 3D-pipeline komt deze in plaats van de vertex en geometry shaders en pakt dus al het werk op dat te maken heeft met het uit driehoeken opbouwen van de scene. Bij bestaande software kan Vega ook prima conventionele code vertex en geometery shader code verwerken, maar dankzij uitbreidingen op de Vulkan en wellicht in de toekomst ook DirectX API's zijn de compute units ook efficiënter volgens de nieuwe methode aan te sturen. Laat duidelijk zijn; het gaat nog altijd gewoon om de bestaande rekeneenheden (compute units) die op meerdere manieren aangestuurd kunnen worden, maar dankzij de nieuwe methode is er wat minder overhead en kan er efficiënter gewerkt worden. 

De compute units, de feitelijke rekeneenheden waarvan er duizenden binnen de chip aanwezig zijn, zijn ook vernieuwd en noemt men nu Vega NCU, waarbij NCU staat voor Next-generation Compute Unit. Een belangrijke verbetering is dat de CU's niet enkel geoptimaliseerd zijn voor verwerking van 32-bit data, maar nu ook op dubbele snelheid 16-bit data en ook op viervoudige snelheid 8-bit data kunnen verwerken. Deze aanpassing is vooral van belang om de GPU's geschikter te maken voor compute workloads, zoals bijvoorbeeld machine learning. Volgens AMD kunnen ook gamers er in potentie van profiteren. Sommige niet graphics-gelerateerde code van game-engines, zoals bijvoorbeeld AI (artificiële intelligentie) algoritmes, zouden ook in 16-bit of 8-bit uitgevoerd kunnen worden en daarvoor veel sneller verwerkt worden. Tijdens de presentatie toonde AMD als voorbeeld de nieuwe 3DMark Serra benchmark waarbij bij Vega een aantal post-processing en andere effecten in 16-bit kunnen worden doorgerekend, zonder dat dit zichtbare visuele implicaties heeft. Het resultaat is een double digit verbetering van de prestaties.

Ook de manier waarop de Vega chips de uiteindelijke pixels berekenen is geoptimaliseerd. Er zijn verbeterde algoritmes aanwezig die vooraf bepalen of een pixel wel of niet zichtbaar is en de verdere verwerking ervan stopzetten wanneer dat niet het geval is. Hiermee probeert men het onnodig meerdere keren renderen van pixels binnen een frame zo veel mogelijk te voorkomen. Overigens is deze specifieke functionaliteit op dit moment niet ingeschakeld en zou het Vega kaarten in de toekomst een extra performanceboost kunnen geven. De render backends staan in de nieuwe architectuur in directe verbinding met de L2-cache en kunnen daar op hoge snelheid mee communiceren. Dit heeft volgens AMD een significant positief effect op de prestaties bij game-engines die van deferred rendering gebruik maken.

“Meest complete DirectX 12 implementatie”

De compute units binnen Vega ondersteunen verder een 40-tal nieuwe instructies, die beschikbaar zullen komen via uitbreidingen op de Vulkan-standaard en binnen DirectX 12 zodra de Shader Model 6 standaard in een toekomstige Microsoft-update wordt gelanceerd. Een aantal van deze instructies zijn primair voor andersoortige workloads bedoeld, maar verschillende zijn ook interessant voor game developers.

Sowieso geeft AMD aan dat men met Vega de meest complete DirectX 12 implementatie heeft, inclusief volledige ondersteuning voor het toekomstige Shader Model 6.

High Bandwidth Memory, ehrmz, Cache

Ken je de anekdote van de hoge pief van een grote Amerikaanse multinational die tijdelijk op het kantoor in Amsterdam gestationeerd werd? De Nederlandse collega’s probeerden om een voor zijn kaliber geschikte tijdelijke woonlocatie in Amsterdam te vinden, maar slaagden daar niet in. Geen probleem volgens zijn Amerikaanse assistente, ze had zelf al een woning “in de buurt” gevonden. Dit bleek in Nijmegen te zijn. Moraal van het verhaal; of iets “in de buurt” is, ligt er maar net aan met welk perspectief je ergens naar kijkt.

In de computerwereld noemen we geheugen dat in de buurt van rekeneenheden aanwezig is, specifiek geheugen binnen dezelfde chips, in de regel cache. Termen als L2-cache en L3-cache kom je gereld tegen bij CPU- en GPU-reviews op Hardware.Info.

Bij Vega noemt AMD wat wij tot nu toe het normale geheugen van de videokaart zouden noemen echter ook ineens cache. De Vega kaarten krijgen in AMD-jargon dus niet 8 GB geheugen, maar 8 GB cache. Op de doos van Vega kaarten zal dan ook staan “8 GB High Bandwidth Cache”. Vreemd? Ja. Onzinnig? Zeker niet! De reden waarom AMD over cache spreekt is tweeledig. Allereerst maakt Vega gebruik van HBM2 (High Bandwidth Memory versie 2) geheugen, chips die direct naast de GPU op een zogenaamde interposer binnen de totale chip worden geplaatst. Dat kunnen we toch gerust “in de buurt” noemen - maar nog belangrijker is dat het geheugen ook daadwerkelijk als een cache kan werken, waarover later meer.

Eerst meer over HBM. Vega is na de Fury (X) kaarten de tweede generatie GPU’s die gebruik maken van HBM. Bij Fury maakte men nog gebruik van de eerste versies van HBM; HBM 1.0 chips - stacks in jargon - werden via een 1024-bit bus verbonden met de GPU. De HBM 1.0 stacks werkten op 500 MHz DDR-snelheid en kunnen dus 1 Gigabit/s doorvoersnelheid per pin verwerken. AMD’s Radeon R9 Fury kaarten werden van vier van dergelijke stacks voorzien en de totale geheugenbandbreedte kwam zodoende op 4096 gigabit/s, ofwel 512 GB/s. De maximale hoeveelheid geheugen per stack was 1 GB, wat betekende dat de Fury kaarten in totaal 4 GB geheugen hadden.

Wat bij HBM 2.0 is gebleven is de 1024-bit verbinding tussen de geheugenchip en de GPU. De bandbreedte per pin is echter verdubbeld naar 2 Gigabit/s. De belangrijkste verbetering is de capaciteit; een stack kan nu 4 GB geheugen bevatten en in de toekomst zelfs 8 GB. Op de Vega kaarten maakt AMD dus gebruik van HBM2, maar in tegenstelling tot bij de Fury plaatst het twee in plaats van vier stacks. Dat maakt dat de geheugenhoeveelheid toeneemt; 8 GB. De geheugenbandbreedte is echter vrijwel identiek aan de Fury; de verdubbeling van de bandbreedte per pin wordt immers gecompenseerd door de halvering van het aantal stacks. AMD spreekt over 484 GB/s, wat duidt op een klokfrequentie van 945 MHz.

Die 484 GB/s is zeker niet wereldschokkend. De GeForce GTX 1080 Ti zit met 352-bit GDDR5X-geheugen op 1375 MHz op exact dezelfde waarde. De directe concurrent van Vega, de GeForce GTX 1080, komt met 256-bit GDDR5X geheugen op 1250 MHz  echter uit op “slechts” 320 GB/s.

Het voordeel van HBM zit volgens AMD echter niet primair bij de hoge bandbreedte. Volgens AMD biedt HBM2 ten opzichte van GDDR5X vooral ook veel lagere latencies én een veel lager stroomverbruik. Daarmee kan een groter deel van het TDP-stroombudget van een videokaart gebruikt worden voor de GPU en om heel eerlijk te zijn; kan AMD in de praktijk het feit dat haar architectuur wat minder efficiënt is dan die van Nvidia voor een groot gedeelte compenseren.

Een ander belangrijk voordeel van HBM is dat het totale oppervlakte dat nodig is voor GPU en geheugen veel minder is dan bij een traditionele GPU met GDDR-geheugen. Voor desktop gebruikers betekent dit dat we absoluut weer kleine Nano-varianten van de videokaarten mogen verwachten, geschikt voor Mini ITX systemen. Maar de kleine afmetingen zijn nog veel interessanter voor all-in-one PC’s en laptops, waar AMD op termijn ook Vega in wil gaan verwerken.

Geheugen als cache

Terug naar het hele geheugen versus cache verhaal. AMD signaleert een duidelijke trend dat datasets steeds groter en groter en worden en de hoeveelheid geheugen van een videokaart ruim te boven gaan. Bij games is dat zeker het geval; de totale hoeveelheid textures en andere grafische data van een moderne triple-A game is zeker meer dan 8 GB. Bij professionele workloads is dat zeker ook het geval; bij zaken als machine learning, waar de Vega-architectuur ook voor bedoeld is, kunnen datasets zelfs al richting de exabytes gaan.

Bij de RX Vega kaarten hebben we het natuurlijk primair over games. In de praktijk is het aan game developer om er binnen de engine voor te zorgen dat alle data die voor het huidige level of de huidige scene nodig is, in het lokale geheugen van de videokaart wordt geplaatst. Nieuw bij Vega is dat het geheugen daadwerkelijk als cache ingezet kan worden. Dat betekent dat alle data voor workloads (game of ander type) in de basis in het werkgeheugen van de PC of wellicht zelfs op een SSD of HDD staat en de GPU zelf met slimme algoritmes bepaalt welke data naar het lokale geheugen gehaald moet worden. Net zoals een CPU/GPU nu al zelf via slimme algoritmes ervoor zorgen dat alle benodigde data zo vaak en snel mogelijk van RAM-geheugen naar L2- of L3-cache wordt gehaald. Deze methode heeft twee voordelen; het ontlast de game(-engine) developer die niet zelf geheugenmanagement hoeft te ontwikkelen, maar bovenal werkt de methode op page-basis, wat betekent dat data in relatief kleine blokken overgehaald kan worden. Interne analyses van AMD geven aan dat bij games gemiddeld 50% van de data die door de engine in het videokaartgeheugen wordt geplaatst, helemaal niet wordt gebruikt.

Nu is dat laatste in principe toekomstmuziek (alle game engines regelen vooralsnog zelf hun eigen geheugenbeheer) maar ook nu al kun je gebruik maken van de caching techniek. Bij een Vega kaart kun je in de drivers via een slider immers de hoeveelheid geheugen van de videokaart virtueel vergroten, van 8 GB naar bijvoorbeeld 16 GB of 32 GB. Game engines (of andere software) zien dan een videokaart met de betreffende hoeveelheid geheugen en kunnen dat alloceren. De caching algoritmes binnen de Vega chip zorgen ervoor dat de belangrijkste data (lees: data waarvan verwacht wordt dat die daadwerkelijk gebruikt wordt) in de 8 GB geheugen op de kaart staat en de rest in RAM-geheugen van de PC.

Wat je daar aan hebt? Als er in de toekomst een game uit zou komen die meer dan 8 GB geheugen vereist, zou je die in een normaal geval niet met een 8 GB kaart kunnen spelen. Met een Vega kaart kan dat dus wél en dat maakt de videokaart in principe meer future-proof. En als AMD’s interne analyses kloppen dat van het in videokaartgeheugen opgeslagen game data in de regel maar circa 50% daadwerkelijk wordt gebruikt binnen een bepaalde scène, zou je dus in principe scenario’s waarvoor je een 16 GB videokaart nodig hebt probleemloos met een 8 GB kaart moeten kunnen spelen.

De Vega 10 chip kan in theorie overigens tot 512 TB virtueel geheugen adresseren. Dergelijke grote hoeveelheden zullen echter enkel nut hebben bij professionele gebruiksmodellen.

Display engine en mediamogelijkheden

Qua ondersteuning voor beeldschermen biedt de Vega GPU zoals je dat anno 2017 mag verwachten uiteraard ondersteuning voor DisplayPort 1.4 en HDMI 2.0b. Het aantal beschikbaar monitor configuraties is ten opzichte van de Polaris nog wat verder toegenomen; zo wordt de combinatie van 4K met 120 Hz én HDR nu officieel ondersteund - nu de schermen nog! Ook kun je bij Vega voor het eerst drie 4K-schermen in HDR-modus of twee 4K-schermen met 120 Hz combineren.

Ook op het vlak van hogere resoluties biedt Vega nieuwe mogelijkheden. Polaris ondersteunde al tot drie 5K-schermen als je die met twee kabels tegelijkertijd verbond, maar met Vega is het mogelijk om drie 5K schermen met elk slechts één kabel te verbinden. Zolang je genoegen neemt met 30 Hz is het zelfs mogelijk om drie 8K schermen op een Vega kaart aan te sluiten. Voor 8K 60 Hz blijft het maximale aantal schermen beperkt tot één.

Qua media-mogelijkheden zijn er weinig verschillen ten opzichte van Polaris. Net als bij die chips bevat Vega een H.264 en H.265 video encoder én decoder, inclusief ondersteuning voor 10-bit H.265. Één verschil; waar Polaris bij H.264 in 4K-resolutie beperkt was tot 30 fps, is dat nu 60 fps. H.265 in 4K-resolutie deed Polaris al met 60 fps en Vega nu ook.

Te verwachten prestaties

Tijdens de perspresentatie heeft AMD niet veel losgelaten over de te verwachten prestaties van Vega, maar op basis van verschillende zaken – waaronder de verschillende reviews van de Vega Frontier Edition die Amerikaanse sites publiceerden – mogen we er vermoedelijk vanuit gaan dat de prestaties van Vega 64 ruwweg rond GeForce GTX 1080 niveau zullen gaan liggen. Vega zal puur qua prestaties zeker niet kunnen concurreren met Nvidia’s snelste kaart (de GTX 1080 Ti), maar de prijs is daar natuurlijk ook niet naar.

AMD geeft in haar presentatie aan dat de sterke kant van Vega niet zo zeer het gemiddelde prestatieniveau is binnen games, maar juist het laagste prestatieniveau. Zowel in UWQHD resolutie (3440x1440) als in 4K-resolutie (3840x2160) claimt men bij vrijwel alle games een minimale framerate te bieden die altijd ruim binnen het bereik van typische FreeSync-monitoren van dat kaliber valt. Dat maakt volgens AMD dat gamen in dergelijke resoluties per definitie smooth gaat, waar dat met concurrent GTX 1080 niet per definitie het geval is. Mits je een FreeSync monitor hebt natuurlijk, maar met 200+ beschikbare modellen en in de regel een te verwaarlozen meerprijs is dat geen grote uitdaging. AMD geeft aan dat het juist de snelle low-latency, high-bandwidth HBM-implementatie is die de minimum framerates van Vega op een zo hoog niveau krijgt.

Aan de ene kant klinkt dit natuurlijk als een zwaktebod; op gemiddelde fps kan AMD het vermoedelijk niet winnen en vandaar de focus op minimale framerates. Tegelijkertijd heeft men natuurlijk wel een punt, de variabele synchronisatietechnologie FreeSync zorgt er inderdaad voor dat games geheel soepel te spelen zijn, mits de framerate binnen het bereik van de monitor valt. Gelukkig meten we in onze GPU-reviews naast gemiddelde FPS-waardes ook altijd de 99ste percentiel frametijd, een betere methode om de minimale prestaties in kaart te brengen dan puur de minimale FPS-waarde. Ook in onze Vega-review zullen we uitgebreid stil staan bij de frametimes en inderdaad checken of deze boven de 20,8 ms (48 Hz) liggen bij 1440p en boven de 25,0 ms (40 Hz) bij 2160p.

Nog even geduld…

De exacte specificaties van RX Vega voor gamers, de prijs, een eerste blik op de prestaties: heel veel is nu bekend. Het blijft nog even wachten op uiteindelijke reviews en natuurlijk de beschikbaarheid van de kaarten. 14 augustus zou het moeten gaan gebeuren, wij houden je op de hoogte!


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AMD Radeon RX Vega 56

AMD Radeon RX Vega 56

 • Vega 10
 • 3584 cores
 • 1156 MHz
 • 8192 MB
 • 2048 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon RX Vega 64

AMD Radeon RX Vega 64

 • Vega 10
 • 4096 cores
 • 1247 MHz
 • 8192 MB
 • 2048 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled

AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled

 • Vega 10
 • 4096 cores
 • 1406 MHz
 • 8192 MB
 • 2048 bit
 • DirectX 12 fl 12_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
0
*