Sitecom WLR-9000 review: solide middenmoter

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Software
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Testresultaten doorvoertest 5 GHz
 7. 7. Testresultaten doorvoertest 2,4 GHz
 8. 8. Testresultaten praktijktest 1 - 10 meter Line of sight
 9. 9. Testresultaten praktijktest 2 - 7 meter Door de muur
 10. 10. Testresultaten streamingtest
 11. 11. Testresultaten snelheid usb3.0 en stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

De Nederlandse routerfabrikant SItecom bracht enige tijd geleden nieuwe routers uit. Vandaag bespreken we de WLR-9000. Deze betaalbare AC1900 router ziet er met zijn ingetogen design luxer uit dan de prijs zou doen vermoeden, maar de vraag is natuurljk of hij ook naar behoren presteert. Dat zochten we uit, met een vernieuwde versie van onze router testopstelling.

Toen Sitecom in 2015 met de Greyhound op het toneel verscheen, waren de verwachtingen hooggespannen. De Greyhound moest het topmodel van het merk worden, voorzien van op dat moment state-of-the-art technologie en OpenWRT als firmware. De praktijk bleek weerbarstiger: de Greyhound kwam met veel vertraging op de markt, de prestaties waren goed maar niet opzienbarend en de prijs was aan de hoge kant.

Sitecom WLR-9000

Sitecom moest behoorlijke hordes nemen om van de Greyhound een werkend product te maken. De lessen die hierbij zijn geleerd door het bedrijf moeten in de WLR-9000 en WLR-9500 tot wasdom komen. In deze review zullen we zien of dat in het geval van de WLR-9000 gelukt is.

De WLR-9000 is een zogenaamde AC1900 router met ondersteuning voor beamforming, een techniek waarmee het signaal specifiek gericht kan worden op een client waardoor er minder signaalkracht verloren gaat. De router heeft de beschikking over een 1 GHz dual-core processor, 128 MB DDR3 werkgeheugen en 16 MB flashopslag. De totale WiFi-snelheid ligt op 1900 Mbit/s, bestaande uit drie datastromen op 2,4 GHz met TurboQAM (600 Mbps) en drie op 5 GHz (1300 Mbps).

Sitecom WLR-9000

Van de vier antennes waarmee het apparaat is uitgerust zijn er drie dual-band - en bedienen zodoende zowel de 2,4 GHz als 5 GHz frequentie - waar de vierde antenne specifiek voor 802.11n is gereserveerd. Op het moment van schrijven is de WLR-9000 voor een gemiddelde prijs van 132 euro in onze prijsvergelijker te vinden, maar met een beetje zoeken kan je het apparaat ook prima voor twee tientjes minder lokaliseren. Dat is zeker niet duur voor een apparaat in deze klasse.

Uiterlijk en aansluitingen

Waar verreweg de meeste routers uitgevoerd zijn om horizontaal te plaatsen, heeft de Sitecom WLR-9000 twee meegeleverde voetjes, waarop je het apparaat rechtop dient te plaatsen. Dat moet ook wel, want de aansluitingen steken recht naar achteren. Aan de muur bevestigen kan ook, met de eveneens meegeleverde muurbeugel. De router meet zonder antennes 18 x 27,4 x 7 cm (LxBxD), inclusief antennes meten we in de hoogte 33,6 cm. Het gewicht komt uit op 576 gram en als je de router optilt voelt dat aan als vrij licht.

Sitecom WLR-9000

Het design is volledig in het zwart uitgevoerd, met aan de voorzijde een soort reliëf met daaronder een gladde strook waar Sitecom op staat. De overgang tussen beide bestaat uit een dunne rand waar de led-indicatoren in verwerkt zijn. Aan de bovenkant prijken vier vaste, externe antennes die 180° kunnen draaien en in een hoek van 90° uitklapbaar zijn. Aan beide zijdes en de onderkant zijn ventilatieroosters aangebracht, tevens vind je aan de rechterzijde twee fysieke knoppen om het 2,4 en 5 GHz netwerk mee in- of uit te schakelen.

Sitecom WLR-9000

De aansluitingen zitten bij de WLR-9000 allemaal aan de achterzijde. Naast de DC-ingang, resetknop en fysieke powertoets treffen we vier LAN-poorten en een WAN-poort, en zowel een usb2.0 als usb3.0 poort aan. Eveneens aan de achterkant bevinden zich twee inkepingen waar de bevestigingsbeugel ingeschoven kan worden zodat je de router makkelijk aan de muur kunt ophangen. Ten slotte bevindt zich hier ook nog een sticker met de SSID's en de daar aan gekoppelde wachtwoorden: de wifi-verbindingen zijn standaard beveiligd.

Software

De WLR-9000 maakt gebruik van Sitecoms eigen interface - die we bijvoorbeeld ook op de WLR-8200 en WLR-9500 aantreffen - aangevuld met een routerspecifieke skin. Over de interface zelf zijn we zeker te spreken; de GUI is overzichtelijk ingericht en overwegend gebruiksvriendelijk om mee te werken. In de basis bestaat de GUI uit 7 hoofdpagina's: Status, Internetinstellingen, 2,4GHz WiFi, 5GHz WiFi, Firewall, Geavanceerd en Gereedschap. Elke hoofdpagina bestaat dan weer uit meerdere subpagina's, waaronder specifieke functies zijn terug te vinden.

De GUI heeft daardoor een recht-toe-recht-aan karakter en dat is wat ons betreft zeker een pluspunt. Ook het ontbreken van een advanced of expert modus ervaren we als positief; elke functie staat op een logische plek en is altijd zichtbaar. De interface reageert over het algemeen ook vlot genoeg op muiscommando's om prettig te kunnen werken. Het toepassen van wijzigingen in de instellingen kost meestal wel een forse halve minuut en dat is iets langzamer dan bijvoorbeeld bij de WLR-8200 en WLR-9500. Voordeel is wel dat je, in tegenstelling tot bij deze routers, de wijzigingen kunt opsparen. Uiteindelijk ben je zodoende bij het aanpassen van meerdere instellingen minder tijd kwijt.  

De WLR-9000 is tevens in te stellen via Sitecoms MyWiFi app, die zowel voor Android als iOS in de betreffende store te downloaden valt. Wanneer je de app opent krijg je een hoofdpagina te zien die bestaat uit zes, vrolijk gekleurde blokjes: Wi-Fi-instellingen, Gastnetwerk, Cloud Security, Firware-update, inlogwachtwoord en Wi-Fi-wachtwoord delen. Hieronder vind je eigenlijk een hele complete set van functies die je via je smartphone kunt instellen, wat ons betreft zou dit eigenlijk dan ook al genoeg zijn.

Desalniettemin heeft Sitecom er bij de app wel voor gekozen om een zogenaamde expert modus toe te voegen. Je komt dan in een aanzienlijk Spartaanser ogend deel van de interface waar je nog iets meer opties hebt dan in de basis mode. Wij vragen ons af of het handig is om in dergelijke expert-instelingen te gaan zitten neuzen via een smartphoneschermpje, maar het hebben van opties kan natuurlijk geen kwaad.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSitecom
ProductnaamWLR-9000
ProductcodeWLR-9000
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
Totale WiFi-snelheid1900 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
WiFi-snelheid 2,4 GHz600 Mbit/s
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
WiFi-snelheid 5 GHz1300 Mbit/s
Aantal antennes4
Antennes intern/externExtern
Verwisselbare antenne(s)
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Geïntegreerd 3G-modem
Geïntegreerd 4G-modem
Installatie wizard
Beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Tijdsblokkering Wi-Fi
Negeer ping van WAN
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
IPv6-ondersteuning
VPN passthrough
VPN-server
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test1.0
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie
Muurophanging
Fysieke eigenschappen
USB 2.01
USB 3.01
Afmetingen: Hoogte met antennes maximaal33.6 cm
Afmetingen: Hoogte18 cm
Afmetingen: Breedte27.4 cm
Afmetingen: Diepte7 cm
Gewicht router zonder adapter en kabel576 gram
 

Testmethode

Toen Hardware.Info aan het begin van 2017 verhuisde van Voorburg naar Amsterdam kwam er logischerwijs een einde aan de testopstelling van de routers waarmee we jullie jarenlang van informatie voorzagen. Het had wat voeten in de aarde, maar inmiddels zijn we zo ver dat we een nieuwe testopstelling hebben gerealiseerd die reproduceerbare, vergelijkbare resultaten oplevert.

Ook in onze nieuwe testopstelling onderwerpen we de routers nog altijd aan een serie van verschillende tests. Om een idee te krijgen van de draadloze throughput die een router weet te realiseren gebruiken we een testopstelling die bestaat uit drie laptops die elk voorzien zijn van een Intel Wireless-AC 7260 netwerkadapter en zich op respectievelijk 3, 5 en 10 meter afstand van de router bevinden.

De doorvoersnelheid van de router meten we met IxChariot van Ixia, waarbij we het TCP High Performance script gebruiken. We testen de snelheid van elke router zowel op de 2,4 Ghz als de 5 Ghz band. Dit doen we vanaf de router naar de laptop die op 3 meter afstand staat (Lan-Wlan) en weer terug naar de router (Wlan-Lan), en vanaf de router naar alle drie de laptops tegelijkertijd (Lan-Wlan) en weer terug (Wlan-Lan).

Vervolgens doen we ook nog twee praktijktests, wederom op beide frequenties. De eerste praktijktest bestaat uit het versturen van een videobestand van 314 mb, dat we met het programma TeraCopy vanaf een Asustor AS-604T NAS overzetten naar de laptop die op 10 meter afstand van de router staat en vervolgens de omgekeerde weg laten bewandelen. Bij de tweede praktijktest doen we in principe hetzelfde als bij de eerste, met het verschil dat het bestand hierbij van en naar de NAS gekopieerd wordt met een laptop die op 7 meter afstand in het trappenhuis van ons kantoor staat, met een dikke muur tussen de laptop en de router. 

We voeren ook een streamingtest uit waarbij we een Blu-ray filmbestand met een bitrate van 35 Mbit/s vanaf de NAS streamen, eerst naar 1 laptop en indien succesvol naar 2, en indien wederom succesvol naar 3. Uiteraard noteren we alleen 'ja' als alle apparaten zowel de video als de audio vloeiend weten weer te geven. Indien de router beschikt over een usb3.0-poort meten we zowel de lees- als de schrijfsnelheid van deze poort. Tot slot meten we ook nog het stroomverbruik van de router met behulp van een energie meter van Emu, zowel wanneer de router in standby staat als wanneer we de doorvoersnelheidstest naar drie laptops tegelijkertijd uitvoeren. 

Om eventuele extreme resultaten eruit te filteren voeren we de tests uit op verschillende tijdstippen, verspreid over meerdere dagen. Zodoende mag je er van uitgaan dat de resultaten die op de website en in dit artikel te vinden zijn, een nauwkeurig beeld geven van de prestaties die de afzonderlijke routers in de praktijk weten te realiseren.

Testresultaten doorvoertest 5 GHz

Op 5 GHz meten we de draadloze doorvoersnelheid van een router naar de 3 meter laptop (Lan-Wlan) en van de 3 meter laptop weer terug naar de router (Wlan-Lan). Vervolgens herhalen we dit proces van de router naar de 3, 5 en 10 meter laptops tegelijkertijd (Lan-Wlan) en weer terug naar de router (Wlan-Lan). 

De Sitecom WLR-9000 weet maar bij één test de 300 Mbit/s grens te passeren en als we deze hoge notering op 3 meter Wlan-Lan afstrepen tegen de laatste plek op de ranglijst bij 3 meter Lan-Wlan, kunnen we stellen dat de router op dit onderdeel als een middenmoter uit de bus komt. Op deze frequentie zijn het duidelijk de ASUS RT-66U, Netgear 6800 en AVM's Fritz!Box 3490 die de dienst uitmaken.

Testresultaten doorvoertest 2,4 GHz

Op 2,4 GHz meten we de draadloze doorvoersnelheid van een router naar de 3 meter laptop (Lan-Wlan) en van de 3 meter laptop weer terug naar de router (Wlan-Lan). Vervolgens herhalen we dit proces van de router naar de 3, 5 en 10 meter laptops tegelijkertijd (Lan-Wlan) en weer terug naar de router (Wlan-Lan). 

Op 2,4 GHz zien we eigenlijk hetzelfde beeld als op de 5 GHz frequentie. De Sitecom WLR-9000 presteert in dit testveld gemiddeld genomen als een middenmotor, waar AVM's Fritz!Box 3490 de concurrentie ver achter zich laat.. 

Testresultaten praktijktest 1 - 10 meter Line of sight

Bij Praktijktest 1 Line of SIght sturen we een bestand van om en nabij de 314 MB van een NAS naar de 10 meter laptop (Lan-Wlan) en van de laptop weer terug naar de NAS (Wlan-Lan). We voeren deze test uit op zowel de 2,4 GHz als 5 GHz frequentie.

De Sitecom WLR-9000 eindigt op 5 GHz, in lijn met de resultaten van de doorvoertests, in het midden van de ranglijst. Op 2,4 GHz steelt de router echter de show met een eerste plaats in beide richtingen. 

Testresultaten praktijktest 2 - 7 meter Door de muur

Bij Praktijktest 2 Door de Muur sturen we een bestand van om en nabij de 314 MB van een NAS naar een laptop die op 7 meter van de router staat en met een dikke betonnen muur ertussen (Lan-Wlan) en van de laptop weer terug naar de NAS (Wlan-Lan). We voeren deze test uit op zowel de 2,4 GHz als 5 GHz frequentie.

Bij de Door de muur heen test eindigt de Sitecom WLR-9000 op beide frequenties in het midden van de ranglijst.

Testresultaten streamingtest

Bij deze test streamen we vanaf een NAS een Blu-ray filmbestand met een bitrate van 35 Mbit/s naar de 3 meter laptop. Indien zowel de audio als de video vlekkeloos worden afgespeeld doen we hetzelfde naar twee, en indien succesvol, naar drie laptops.

De SItecom WLR-9000 weet op 5 GHz keurig naar twee laptops tegelijkertijd te streamen, maar zakt op 2,4 GHz door het ijs.

Testresultaten snelheid usb3.0 en stroomverbruik

Bij de snelheidstest van de usb3.0-aansluiting zet de Sitecom WLR-9000 met een leessnelheid van 38 MB/s en een schrijfsnelheid van 33 MB/s keurige resultaten neer. De leessnelheid is de hoogst gemeten van dit testveld waar de schrijfsnelheid recht geeft op de tweede plaats in de ranglijst. 

 

Een beter milieu eindigt zeker niet bij de SItecom WLR-9000. In de idle stand is deze router samen met de Linksys EA6900 de minste verbruikende router van het testveld. Wanneer de router intensief gebruikt wordt schuift hij naar het midden van de ranglijst op.

Conclusie

De Sitecom WLR-9000 is een router die over het algemeen vrij solide resultaten neerzet. Bij de doorvoertest haalt de router op 5 GHz een gemiddelde snelheid van 275 Mbit/s tegenover 83 Mbit/s op 2,4 GHz. Dit zijn resultaten waarmee het apparaat in het midden van het testveld zit. Bij de praktijktests doet de WLR-9000 het net iets beter dan bij de doorvoertests. Bij Line of Sight pakt de router een gedeelde derde plek op 5 GHz (gemiddelde snelheid 18 MB/s) en op 2,4 GHz zelfs een gouden plak (gemiddelde snelheid 16 MB/s). Door de muur eindigt het apparaat op 5 GHz met 13 MB/s in het midden, op 2,4 GHz geeft de gemeten 8 MB/s recht op een gedeelde derde plek, al zit het apparaat daar wel wel dichter bij de bodem dan bij de top.

Sitecom WLR-9000

De WLR-9000 valt in dit testveld niet op door louter topprestaties - met de behaalde resultaten komt het apparaat eerder als een solide middenmoter uit de bus. De resultaten van de doorvoertests en de praktijktests zijn tevens behoorlijk evenwichtig en vergelijkbaar, waardoor we de WLR-9000 onder de streep als een betrouwbare router aanmerken. Ook de prijs van om en nabij de 109 euro is wat ons betreft best scherp, en randzaken als software, stroomverbruik en aansluitingen zijn ook allemaal in orde.

Sitecom WLR-9000

Toch houden we de awards op zak, aangezien de vergelijkbaar geprijsde Netgear R6800 het bij de doorvoertest op 5 GHz nog een stuk beter doet (gemiddelde snelheid van 323 Mbit/s), evenals bij de praktijktests. Bij de doorvoertest op 2,4 GHz ontlopen beide routers elkaar nauwelijks. De Sitecom WLR-9000 laat het dus niet zozeer ergens liggen, er bestaat gewoon een nog duidelijk beter alternatief.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Sitecom WLR-9000

Sitecom WLR-9000

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*