Cooler Master MasterCase H500P: HAF is back!

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Ouderwets wordt weer nieuwerwets bij Cooler Master! Nadat het Taiwanese bedrijf vorige maand de Cosmos-serie nieuw leven inblies, is het vandaag de beurt aan de HAF-serie. De MasterCase H500P stamt namelijk af van de 'High AirFlow' modellen die aan het begin van dit decennium erg populair waren.

Bouw je een systeem met high-end componenten en wil je die ook nog eens (flink) gaan overklokken? Dan is goede koeling een must, en een kast met veel luchtdoorstroming is daarvoor een basisvereiste. Cooler Master's HAF behuizingen zijn voor dit doel ontworpen. Qua ontwerp zijn het doorgaans niet de meest verfijnde modellen, maar door gebruik van veel openingen in combinatie met krachtige ventilatoren waren de HAF-kasten in het verleden vaak in staat om goede koelprestaties neer te zetten, tegen een redelijke prijs. Met de nieuwe MasterCase H500P grijpt Cooler Master terug op dat recept. De nieuwe kast kost 149 euro en is voorzien van drie ventilatoren, waaronder twee enorme 20 cm modellen aan de voorkant die voor optimale lucht doorstroming moeten zorgen. Opvallend is overigens dat de MasterCase H500P de afkorting 'HAF' niet officieel in de naam heeft, maar hij door Cooler Master zelf wél zo genoemd wordt.

Cooler Master MasterCase H500P

In de vergelijking

In deze test vergelijken we de Cooler Master H500P met andere ATX behuizingen in de prijsklasse tussen 80 en 165 euro, waarbij we modellen hebben geselecteerd met een volume van 55 tot 100 liter, waar de MasterCase met zijn 73 liter mooi in valt. In de selectie hebben we alleen behuizingen opgenomen die momenteel nog te koop zijn, oudere modellen kunnen om die reden ontbreken.

Uiterlijk

De MasterCase H500P deelt zijn frame met andere MasterCase modellen zoals de MasterCase 5, MasterCase Maker 5 en MasterCase 6 Blue led. Dat wil echter niet zeggen dat de H500P qua uiterlijk ook op die modellen lijkt. De nieuwe behuizing is net als de andere MasterCase modellen voorzien van forse kunststof voor- en bovenpanelen, en in het geval van de H500P heeft Cooler Master die panelen voorzien van grote plexiglas windows. Het venster aan de voorkant biedt daarmee zicht op de twee standaard meegeleverde 20 cm RGB-ventilatoren, het paneel aan de bovenkant kijkt uit over een groot gat waar ruimte is om optionele ventilatoren of een radiator voor waterkoeling in te bouwen.

Cooler Master MasterCase H500P

Aangezien dichte plexiglaspanelen natuurlijk geen lucht doorlaten en derhalve vrij slecht zijn voor de airflow, heeft Cooler Master aan de zijkanten van het voor- en bovenpaneel openingen gemaakt die qua design wat aan trussen doen denken, en waarachter luchtdoorlatende mesh is geplaatst. Op deze manier moet het toch mogelijk zijn om de kast door het voor- en bovenpaneel te laten ademen. Het is overigens eenvoudig mogelijk om het voorpaneel in zijn geheel van de behuizing te verwijderen. Hierdoor kunnen de ventilatoren veel efficiënter werken en neemt de airflow in de kast behoorlijk toe, maar je kijkt dan dus wel op de onafgewerkte voorkant van het metalen frame. Wij hebben de behuizing getest met het voorpaneel gemonteerd.

Cooler Master MasterCase H500P

Voorop, aan de bovenkant van de MasterCase H500P vinden we een bedieningspaneel met daarop een power- en resetknop, HDD-led, twee usb type-a 2.0 en twee type-a 3.0 aansluitingen, alsook 3.5 mm aansluitingen voor een hoofdtelefoon en microfoon. De kast beschikt niet over een ingebouwde fan- of rgb controller, hiervoor zijn dus ook geen bedieningstoetsen opgenomen.

Cooler Master MasterCase H500P

Aan de linkerkant is de behuizing voorzien van een tempered glass zijpaneel, dat helaas óp de zijkant van de behuizing is gemonteerd, en er dus niet netjes in wegvalt. De rechterkant van de kast wordt afgesloten door een normaal, dicht metalen paneel. Aan de achterkant zien we de normale indeling van de HAF kasten, met als belangrijkste verschil ten opzichte van de eerder genoemde modellen dat de MasterCase H500P nu ook de mogelijkheid biedt om een dual-slot videokaart middels een optionele riser verticaal voor het zijpaneel te plaatsen.

Cooler Master MasterCase H500P

Intern en koeling

Intern heeft Cooler Master voor een iets andere opzet gekozen dan bij de MasterCase 5 en 6 modellen die wij eerder bespraken. Zo heeft de H500P een compleet afgesloten compartiment onderin de behuizing waarin de voeding en de hdd-kooi ondergebracht zijn. Boven dit compartiment zijn twee brackets voor 2.5 inch sdd's ondergebracht. Verder is de kast eigenlijk vooral heel erg leeg en open. Aan de voorkant heb je vrijwel ongehinderd zicht op de twee enorme 20 cm ventilatoren, en ook bovenin de behuizing is een groot gat aanwezig. Bovenop de behuizing is een verhoogde bracket gemonteerd waarin je maximaal drie 12 of 14 centimeter ventilatoren of grote radiatoren met een maximale lengte van 36 cm kunt onderbrengen. Dat Cooler Master hiervoor een verhoogd bracket heeft gebruikt heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je ook bij gebruik van een (dikke) radiator niet snel in de knoop komt met uitstekende onderdelen, zoals RAM-modules op het moederbord. Nadeel is dat dit verhoogde bracket héél dicht tegen het plexiglas bovenpaneel gemonteerd is. Lucht die via de rooster aan de zijkant van het bovenpaneel aan- of afgevoerd moet worden moet zodoende door een relatief krappe ruimte geleid worden, wat de airflow niet ten goede komt.

Cooler Master MasterCase H500P

Ook aan de voorkant van de behuizing is ruimte om een radiator te monteren. Met de afdekkap onderin de behuizing op zijn plaats kan je er maximaal een 28 cm model kwijt, schuif je die afdekkap een stuk naar achteren en verwijder je de hdd-cage, dan is er ook aan de voorkant van de kast ruimte voor een 36 cm radiator.

De vaste moederborddray biedt ruimte aan Mini-ITX, Micro-ATX, ATX en E-ATX moederborden met een maximale breedte van 29 centimeter. Ook voor grote videokaarten is veel ruimte beschikbaar, standaard kan je modellen tot 40 cm in de kast kwijt.

Cooler Master MasterCase H500P

Draaien we de H500P om en bekijken we de moederbordtray van de achterzijde, dan zien we daar links een metalen afddekkap die kabels netjes uit het zicht houdt. De tray bevat achter de processor uiteraard een gat zodat je eventuele koelerbrackets gemakkelijk kunt wisselen, en cooler master levert ook een kunststof afdekkap mee die dat gat weer aan het zicht kan onttrekken. 

Cooler Master MasterCase H500P Cooler Master MasterCase H500P

De twee doorzichtige 20 cm fans voorin de behuizing zijn van RGB verlichting voorzien, de zwarte 12 cm ventilator achterin de kast is dat niet. Aansturing van de RGB-verlichting in de ventilatoren dient te gebeuren via een externe controller. Tegenwoordig zijn steeds meer moederborden voorzien van zo'n controller, en de fans hebben een standaard 4-pins aansluiting en zijn daarmee compatible met de systemen van onder andere MSI, Gigabyte en ASUS. Cooler Master levert de H500P met een 3-naar-1 splitterkabel, zodat het mogelijk is meerdere RGB fans op één controller aan te sluiten.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid zien we meteen dat Cooler Masters keuze om een high airtflow kast te maken met een relatief dicht voorpaneel, wellicht niet de beste keuze is geweest. Hoewel de drie casefans, waaronder dus de twee 20 cm modellen aan de voorkant van de behuizing, op hun maximale toerental werken, loopt de temperatuur op tot ruim 26 graden. Dat is geen slechte score, maar zoals onderstaande grafiek laat zien, zijn er legio behuizingen die het beduidend beter doen.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we hetzelfde beeld. De temperatuur komt bijna twee graden hoger uit, wat een klein verschil is, maar ook in deze test behoort de MasterCase H500P niet tot de best presterende behuizingen.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we feitelijk geen verandering, de Cooler Master MasterCase H500P blijft ook hier een middenmoter in het testveld.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. Net als bij de 200 watt test zien we dat de H500P relatief beter presteert als de ventilatoren langzamer draaien, wat mogelijk bevestigd dat de fans op maximale snelheid gewoon teveel weerstand ondervinden. 

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Cooler Master H500P is een relatief lichte kast, zonder (veel) geluiddempende features, wat resulteert in een redelijke score van 30,7 dB. Wederom geldt echter dat de kast hiermee zeker niet tot de top van het testveld behoort.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid doet de MasterCase H500P het goed. De grote ventilatoren voorin de behuizing en de iets kleinere aan de achterkant doen hun werk relatief stil.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans neemt het geluidsniveau toe tot 42 dB. Dat is niet slecht, maar zeker niet (fluister)stil.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Cooler Master H500P

Specificaties

Algemeen
 
MerkCooler Master
ProductnaamMasterCase H500P
ProductcodeMCM-H500P-MGNN-S00
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatExtended ATX
MateriaalStaal / Glas / Plastic
KleurZwart/Grijs
Afmeting - Breedte24.7 cm
Afmeting - Diepte54.6 cm
Afmeting - Hoogte54.0 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)72.83 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie2
2,5 inch intern exclusief2
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal2
2,5 inch maximaal4
3,5 inch maximaal2
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten9
Low profile
Standaard lengte videokaart41.2 cm
Maximale lengte videokaart42.8 cm
Maximale hoogte CPU-koeler19.2 cm
Standaard lengte voeding29.2 cm
Maximale lengte voeding42.7 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities7
180 mm fan posities4
200 mm fan posities4
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator5
Ruimte voor 140 mm radiator4
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator2
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C0
USB Type-C standaard
Frontaansluitingen - HDMI
Frontaansluitingen - HDMI (aantal)0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

Hoewel we het idee van een nieuwe high airflow kast verwelkomen, moeten we helaas concluderen dat de Cooler Master MasterCase H500P de verwachtingen niet waarmaakt. Aan de ingebouwde ventilatoren ligt het in ieder geval niet. De dubbele 20 cm modellen aan de voorkant en de 12 cm ventilator achterop kunnen in potentie veel lucht verplaatsen, maar door gebruik van een té dicht voorpaneel kan die potentie niet volledig benut worden. Ook de riant bemeten ruimte voor waterkoeling bovenin de behuizing komt niet optimaal tot zijn recht. Plaats je bovenin de kast een radiator, dan zal die zijn warme lucht namelijk direct tegen het plexiglas venster bovenin de behuizing blazen, waarna het alleen via kleine gaten aan de zijkanten kan ontsnappen. 

De koelprestaties van de kast zijn overigens niet slecht, maar in een testveld van behuizingen van gelijke grote is de H500P niet meer dan een middenmoter als het op koelprestaties aankomt. Als de kast 100 euro had gekost hadden we ons daar overheen kunnen zetten, maar met zijn adviesprijs van 149 euro biedt de Cooler Master MasterCase H500P naar onze mening te weinig reden om hem als aanrader te bestempelen.

Cooler Master MasterCase H500P 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Cooler Master MasterCase H500P

Cooler Master MasterCase H500P

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Grijs
 • Venster
 • 3 fans

127,80 €

7 winkels
0