Z270 Mini-ITX moederborden review: begeerlijke kleintjes

16 reacties
4 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en layout
 3. 3. Storage
 4. 4. USB
 5. 5. Netwerk
 6. 6. Audio
 7. 7. Stroomvoorziening
 8. 8. Test
 9. 9. Benchmarks (CPU)
 10. 10. Benchmarks (geheugen en IGP)
 11. 11. Benchmarks (USB 3.1)
 12. 12. Stroomverbruik
 13. 13. Geluidskwaliteit
 14. 14. Conclusie
 15. 4 besproken producten
 16. 16 reacties

Uiterlijk en layout

Op een bordje van 17x17 cm is het woekeren met de ruimte, en bij een bord op basis van Z270 komt doorgaans nog wel het een en ander qua extra's op het gebied van aantallen aansluitingen en extra controllers. Dan is het interessant om te zien hoe de vier fabrikanten de ruimte hebben ingedeeld en wat ze zoal hebben gedaan om zich te onderscheiden. We bespreken de vier hier heel beknopt. Afgezien van Gigabyte bieden alle borden drie 4-pins PWM-compatible fan headers; Gigabyte houdt het op twee stuks, wat aan de karige kant is.

ASRock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac

Bij de ASRock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac (eerder afzonderlijk gereviewd) valt het met metaal verstevigde PCI-e x16 slot direct op, evenals de koelingselementen op de stroomvoorziening, die met een heatpipe met elkaar verbonden zijn. Bij de externe aansluitingen is de 'ouderwetse' PS2-aansluiting vermeldenswaardig, evenals het grote aantal audio-connectors. Minstens zo opzienbarend is de snelle storage-oplossing: de USB Type-C connector wordt aangestuurd door een Alpine Ridge chip van Intel en biedt ook Thunderbolt 3. Met HDMI en DisplayPort is dit bordje verder lekker bij de tijd.

ASRock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/acASRock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac

ASUS ROG Strix Z270I Gaming

Ook ASUS' bordje bespraken we al eerder apart. ASUS heeft versteviging van het PCI-e x16 slot toegepast, zij het wat minder uitgebreid dan die van ASRock. Ook hier zien we flinke koelelementen op de stroomvoorziening, en ook boven het M.2 slot is een koelblok geplaatst, ten einde throttling te voorkomen. Het tweede M.2 slot aan de achterzijde van het bord moet dat uiteraard missen. ASUS pakt wat minder raint uit met audio-aansluitingen, maar biedt wel een USB 3.1 (gen2) header voor aansluiting van een snelle externe poort. Die zit overigens wel op een gekke plek, helemaal achterop het bord - gezien de beperkte toegestane lengte van deze kabel is dat niet ideaal. Ook ASUS biedt DisplayPort en HDMI als video-uitgangen. Daarnaast beschikt dit bordje van ASUS over een RGB header.

Asus RoG Strix Z270I GamingAsus RoG Strix Z270I Gaming

Gigabyte Z270N-WiFi

Het bordje van Gigabyte is duidelijk goedkoper en is dan ook het meest sober uitgevoerd van alle testdeelnemers. Zo zien we geen koelblokken op de stroomvoorziening en is de wifi-implementatie minder geïntegreerd. Ook is de USB 3.0 header onhandig geplaatst, niet aan een rand, maar tamelijk pontificaal midden op het bord. De vattingen van de video-uitgangen komen ook minder degelijk over dan bij de concurrentie, en de CPU-voeding is in 4-pins in plaats van 8-pins uitgevoerd. Houden we het bordje naast de recent besproken, pakweg 15 euro goedkopere, H270-tegenhanger van hetzelfde merk, dan zien we eigenlijk louter overeenkomsten. Gigabyte integreert twee HDMI-uitgangen en een DVI-poort, een wat ons betreft opmerkelijke keuze. Liever hadden we hier DisplayPort gezien.

Gigabyte Z270N-WiFiGigabyte Z270N-WiFi

MSI Z270I Gaming Pro Carbon AC

Het bordje van MSI ten slotte, eveneens eerder al apart gereviewd, valt op met niet alleen een met metaal versterkt PCI-e slot, maar ook verstevigde geheugensloten. De kans dat daarop eenzelfde gewicht komt te hangen als bij videokaarten is natuurlijk nihil, maar het ziet er wel hip uit. Verder is MSI spaarzaam geweest met de plaatsing van koellichamen, maar de stroomvoorziening is er in elk geval mee uitgerust. Net als bij Gigabyte is de wifi-module niet in een stuk in een metalen huls gevat, maar met een apart insteekkaartje en kabeltjes richting de antenneaansluitingen uitgevoerd. MSI heeft ook een PS2-connector opgenomen, én een USB 3.1 controller, maar dan zonder een interne header. En ook MSI plaatst wat USB headers naar het midden van het bord toe, wat we weinig praktisch vinden. Ook MSI heeft DisplayPort en HDMI als video-uitgangen. Net als ASUS biedt MSI een RGB-header.

MSI Z270I Gaming Pro Carbon ACMSI Z270I Gaming Pro Carbon AC


4 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent ASRock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac

ASRock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Z270
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Excellent Asus RoG Strix Z270I Gaming

Asus RoG Strix Z270I Gaming

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Z270
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Great Value Gigabyte Z270N-WiFi

Gigabyte Z270N-WiFi

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Z270
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Excellent MSI Z270I Gaming Pro Carbon AC

MSI Z270I Gaming Pro Carbon AC

 • Mini ITX
 • Socket 1151
 • Intel Z270
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*