AOC Agon AG241QG & AG241QX review: bijzondere wqhd gaming monitoren

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AOC Agon AG241QG & AG241QX
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Voor sommige games is een compacte monitor wenselijk, voor andere wil je juist een hoge resolutie. Alles in één oogopslag en toch veel detail, dat is wat de G-Sync AOC Agon AG241QG en FreeSync AG241QX beloven. Wij voelden beide aan de tand.

Hoewel we regelmatig benadrukken dat een groter beeldscherm een meer meeslepende ervaring in games kan bieden, valt niet te ontkennen dat veel gamers voor hun favoriete genre juist de voorkeur geven aan een niet al te grote monitor. Om zo snel mogelijk te reageren in een snelle shooter, wil je niet je hoofd heen en weer moeten bewegen, maar moet je direct elke veranderende pixel kunnen spotten. Om die reden is een 24-inch diagonaal doorgaans het maximum voor deze doelgroep. Dezelfde gamers hebben bij voorkeur ook een hoge verversingsfrequentie, wederom om maar geen frame te hoeven missen.

AOC Agon AG241QG
De AOC Agon AG241QG en AG241QX zien er op het eerste gezicht identiek uit.

Wil je meer game genres spelen, dan sta je mogelijk voor een interessant dilemma: een groter scherm met een hogere resolutie, of juist een kleiner scherm met een lagere resolutie (en dus een hogere framerate)? Nu high-end videokaarten voldoende snel zijn om op 4K-resoluties (8 megapixels) speelbare framerates te leveren en dus wqhd-resolutie (3,7 megapixels) zonder veel moeite 120 fps of meer kunnen produceren, zien we een toenemend aanbod aan 27-inch 144Hz wqhd-monitoren. Echter, die zijn aan de grote kant voor de genoemde fps games. Het aanbod van 24-inch full hd-schermen neemt eerder af dan toe, en is verhoudingsgewijs duur. De uitzondering zijn de nieuwe 240Hz-modellen, maar de meerwaarde van die snelheid boven 144Hz is kleiner dan 144Hz ten opzichte van 60Hz. Bovendien betaal je met vraagprijzen rond de 500 euro bijna net zoveel voor die schermen, als voor 144Hz wqhd-modellen op 27-inch. Dan moet je wel een héél fervente shooterfanaat zijn.

AOC Agon AG241QX

De meeste gamers op zoek naar een luxer, nieuw scherm komen dus uit op 27-inch wqhd, met 144Hz. Wie het zich kan veroorloven, tikt nog eens zo'n 100 euro extra af voor G-Sync, en wie helemaal een ongelimiteerd budget heeft, gaat ook nog voor een monitor met ips-techniek als basis. Dan ben je wel in de 900-euro klasse aan het winkelen en dat is voor de meesten van ons niet weggelegd.

AOC heeft alweer een tijdje een tweetal schermen in het assortiment die beide werelden - veel pixels, kleinere diagonaal - bij elkaar brengen. Afgezien van een model van Dell hebben ze feitelijk geen concurrentie in de markt, maar wat ons betreft zijn de Agon AG241QG en AG241QX bijzonder interessant als je een nieuwe gaming monitor zoekt. Ze bieden namelijk alles wat hun grotere broers in het 27-inch segment offreren, maar hebben toch een duidelijk lager prijskaartje.  

De van G-sync voorziene AG241QG kost gemiddeld minder dan 550 euro in onze Prijsvergelijker en wordt al gelist vanaf 489 euro. De grote broer AG271QG kost gemiddeld 795 euro, met een laagste prijs van 697 euro. Dat is wel een ips-scherm, maar de goedkoopste 27-inch 144Hz wqhd tn-monitor met G-sync in onze Prijsvergelijker kost ook nog altijd minimaal 588 euro, met een vanafprijs van 622 euro. De Freesync AG241QX is nog een stuk goedkoper, je kunt hem al bestellen vanaf 365 euro, terwijl de gemiddelde prijs zo'n 399 euro is. Ter vergelijking, de AG271QX (ook met een tn-scherm) kost minimaal 489 euro, met een gemiddelde prijs van zo'n 500 euro. Het verschil is dus wat kleiner bij het G-sync scherm (dankzij de Nvidia 'tax'), maar voor beide modellen geldt dat ze duidelijk minder kosten dan een 27-inch exemplaar.

Toch bieden ze alles wat je van een moderne gaming monitor mag verwachten: een fraai, solide design - met een voet en achterzijde van metaal, een in hoogte verstelbare, ergonomische ophanging, een handvat voor eenvoudig transport, een uitklapbare beugel om een headset op te hangen, een bedrade afstandsbediening om snel tussen presets te wisselen (alleen bij de AG241QX), voldoende aansluitingen en een usb hub. Bovenal hebben ze een snel tn-paneel en een prettige hoge resolutie. De pixels zijn wat kleiner door de kleinere diagonaal, maar dat heeft als voordeel dat schaling naar full hd minder storend is, ondanks dat er geen sprake is van 1-op-1 pixel mapping. Kortom, voldoende reden om deze schermen eens nader te bekijken. We bespraken ze eerder al in Hardware.Info TV - hieronder kan je die aflevering terugkijken - en op deze pagina's zetten we ze naast de 27-inch concurrentie.

AOC Agon AG241QG & AG241QX

Als je de AOC Agon AG241QG en de AG241QX naast elkaar zet, moet je hard zoeken naar verschillen. Op het eerste gezicht zijn de beide schermen identiek. Dezelfde stevige metalen voet, waarop het scherm kan draaien, kantelen, roteren en in hoogte versteld worden. Dezelfde metalen afwerking aan de achterzijde, het in de voet geïntegreerde handvat, de uitklapbare beugel voor een headset en de kenmerkende bedrade afstandsbediening, waarmee je snel een andere voorkeursinstelling kunt selecteren, zonder het on-screen menu in te duiken.

AOC Agon AG241QX

Ook bieden beide een schuifje op de voet, waarmee je kunt aangeven hoe hoog je het scherm hebt staan - dan kan je het snel weer op de gewenste hoogte zetten, wanneer het verschoven is. Eerlijk gezegd is dit een beetje een gimmick, maar we zien het vaker. Beter mee verlegen dan om verlegen, denken we maar. De mogelijkheid een smartphone of tablet snel op te laden via een van de usb-poorten vinden we nuttiger, dat wel - en die voorziening is gelukkig ook op beide schermen aanwezig.

AOC Agon AG241QX
Dit is wél handig

Verschillen openbaren zich pas, wanneer je gaat kijken naar de aansluitingen. De AG241QX biedt displayport, hdmi (met mhl-ondersteuning), dvi en vga. Daarnaast zijn er audio in- en uitgangen en een geïntegreerde usb 3.0 hub. Ook speakers zijn ingebouwd.

De AG241QG heeft door zijn G-Sync scaler wat minder inputs. Hier treffen we hdmi en displayport, plus audio in- en uitgangen, een usb 3.0 hub en speakers. Vga, dvi en mhl zijn hier dus niet van de partij.

 

Voor alle duidelijkheid is de AG241QX dus compatbile met Freesync-compatibele videokaarten (de facto, modellen van AMD), de AG241QG kan de verversingsfrequentie alleen synchroniseren met G-sync geschikte kaarten, oftewel die van Nvidia. Bij de eerste is het Freesync-bereik 30-144Hz, bij de tweede is het G-sync bereik 30-165 Hz. De AG241QG biedt ook de mogelijkheid van motion blur reductie in de vorm van ULMB, deze kan (zoals altijd) niet gelijktijdig gebruikt worden met G-sync.

Verder zijn de twee schermen hetzelfde, beide gebaseerd op een 23,8 inch 2560x1440 pixels tellend tn-paneel, met een pixeldichtheid van 123 ppi. Dat is iets meer dan de 110 ppi die je op een 27 inch monitor met deze resolutie zou aantreffen, en het betekent dat zonder softwareschaling bedieningselementen in Windows-toepassingen wat klein kunnen uitvallen. Er is echter, naar onze mening, nog altijd prima mee te werken. De pixels en daarmee weergave op een ultra hd 28-inch monitor zijn bijvoorbeeld beduidend kleiner.

Het paneel is omlijst met een niet bijzonder grote, maar wel zichtbare bezel. Vermoedelijk heeft AOC met opzet gekozen voor een wat groter frame: bij transport biedt dit meer bescherming dan de 'randloze' uitvoering die tegenwoordig bij veel monitoren trendy is.

Onder de streep kunnen we stellen dat beide schermen prettig stevig overkomen en qua inputs bieden wat je er voor het gebruiksdoel van mag verwachten. Of het design je aanspreekt laten we graag aan jou over, maar het valt zeker niet uit de toon bij wat in deze markt gebruikelijk is.

Testmethode

We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg. 

Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.

Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.

Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.

Energieverbruik

Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

We vergelijken de AOC Agon AG241QG en de AOC AGon AG241QX met geteste en nog verkrijgbare 27-inch wqhd-monitoren. In de grafieken op de volgende pagina's is de AG241QG (met G-sync scaler) te herkennen aan een groen balkje, de AG241QX (met Freesync scaler) aan een rood balkje.

Helderheid en contrast

We beginnen traditiegetrouw met de basis: helderheid en contrast. De AOC Agon AG241QG en AG241QX zetten hier respectabele cijfers neer, beide gaan ruimschoots over de 400 cd/m² heen - oogverblindend fel. Als je buitenshuis een potje wilt gamen, zou dat met deze schermen kunnen. 

Aangezien de meeste gamers, zo wil het cliché in elk geval, zich liever niet buitenshuis begeven, is de helderheid in minder verlichte omstandigheden naar onze mening belangrijker. Oftewel, hoe fel is het scherm nog bij weergave van wit, wanneer je de brightness naar het minimum terugschroeft? Met waardes iets onder de 50 cd/m² zijn we niet ontevreden. Zeker in vergelijking met de concurrentie - de superlatieve Foris van Eizo daargelaten - doet AOC het hier prima.

Waar beide schermen het minder goed doen, is bij de zwartwaarde. Hoewel de meeste resultaten dicht bij elkaar liggen, zijn de twee AG241's duidelijk wat minder zwart dan de concurrentie. Zeker bij maximale helderheid is dat duidelijk zichtbaar.

De wat tegenvallende zwartwaarde heeft als gevolg, dat het contrast niet zo hoog is als we zouden wensen. Zeker de AG241QG - met G-sync dus - doet het hier nog wat minder. De waardes zijn nog wel binnen de grenzen van 'ruim voldoende', maar voor 'goed' zouden we het slechts schoorvoetend noemen. 

 

Uniformiteit

De uniformiteit, oftewel de gelijkmatigheid van de verlichting door de backlight, is een belangrijke factor voor de kleurechtheid van het gehele scherm. We vergelijken de helderheid van wit en zwart op 15 meetpunten en vergelijken met de hoogste gemeten waarde. Daarbij kijken we zowel naar de verhouding tussen de laagste en de hoogste waarde, als de gemiddelde en de hoogste waarde. 

Te zien is, dat de AOC Agon AG241QG (met G-sync) het marginaal beter doet in de uniformiteit van wit, terwijl de AG241QX (met Freesync) juist duidelijk betere uniformiteit van zwart heeft. Beide modellen zetten nette, maar niet exceptionele resultaten neer voor wit - de waardes voor zwart zijn hoe dan ook minder spannend, omdat de absolute verschillen tussen de meetpunten minder groot en daarmee ook minder zichtbaar zijn.

Hieronder zie je de individuele metingen van de twee AOC gaming schermen. Als je die bekijkt, zie je dat de verschillen tussen de twee schermen zeer klein zijn. Dat is ook niet zo vreemd, want het is hetzelfde paneel.

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

AOC Agon AG241QG

AGOC Agon AG241QX

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

Je koopt geen gaming monitor om te Photoshoppen, maar fatsoenlijke kleurweergave is natuurlijk wel een basisvereiste. Ook in games heb je er immers profijt van dat rood rood is (en niet baksteenbruin ofzo), en ook in games zijn voldoende verzadigde kleuren een stuk mooier dan een grauwe, onderverzadigde weergave. Genoeg reden om eens goed te kijken naar de testresultaten van de AOC Agon AG241QX en AG241QG.

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte van beide modellen. Die is met zo'n 96% heel behoorlijk, zij het niet opzienbarend. Als we naar de schermafdrukken van CalMAN kijken, zien we dat rood wat ondervertegenwoordigd is, terwijl groen wat oververzadigd is. Opmerkelijk genoeg biedt AOC ook een sRGB-modus op beide schermen, waarin de dekking van deze kleurruimte kleiner is, maar de nauwkeurigheid wel hoger.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die is bij beide schermen iets onder de 6500 K, bij de AG241QG zelfs maar net binnen de grenzen van wat we nog acceptabel vinden - bij 6042 K is wel sprake van een lichte kleurzweem.

We meten de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm, en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Hier zien we heel nette resultaten. De AG241QG laat een keurige 3,04 als kleurfout noteren; deze is voorzien van de G-sync scaler, die doorgaans niet uitblinkt qua afstelling. De AG241QX, met Freesync scaler dus, doet het marginaal minder goed. 

Omdat AOC de moeite heeft genomen een sRGB-modus op te nemen en die ook daadwerkelijk voor sRGB te kalibreren, geven we daarvan hier ook de resultaten. Helaas is in deze modus bij beide schermen de helderheid niet meer aanpasbaar, wat bij de AG241QX resulteert in 336 cd/m² en bij de AG241QG zelfs in 427 cd/m². Dat is onprettig fel in de meeste denkbare gebruiksscenario's. We zien hier echter wel dat de AG241QX een uitermate goede score voor de kleurfout behaalt, die kan wedijveren met de waardes van de Eizo Foris FS2735. Bij de G-sync tegenhanger valt er relatief gezien minder eer te behalen voor AOC.

Kijken we naar de grijsafwijking, dan zien we wederom dat de AG241QG net wat beter afgesteld is - een mooie prestatie gezien de weerbarstige scaler. Beide schermen presteren hier zeker niet slecht voor deze klasse.

en wederom de sRGB-modus resultaten, waarin de AG241QX opnieuw het voortouw neemt, maar ook de AG241QG opmerkelijk goede resultaten laat zien:

AOC Agon AG241QX

AOC Agon AG241QG

Gamma 

Qua gemiddelde gammawaardes hebben we weinig aan te merken op de beide schermen, al vertonen de deelwaardes wat meer variatie dan wenselijk:

Gamma AG241QX

Gamma AG241QG

Kijkhoeken

De nieuwe kijkhoekmetingen zijn een stuk gedetailleerder dan die we eerst deden. Naast de afname in helderheid meten we nu ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. We hebben op dit moment nog niet voldoende monitoren getest om deze waardes goed in perspectief te plaatsen, om welke reden we deze informatie hier tonen zonder er conclusies aan te verbinden.

Omdat deze meting op een andere wijze wordt uitgevoerd dan we tot dusver deden, zij deze resultaten niet te vergelijken met die van de oudere testprocedure. Zo meten we voor deze test bij een helderheid van 150 cd/m² in plaats van op maximale helderheid, en is de afstand van de meter tot het scherm ook anders.

De kijkhoeken van de van G-Sync voorziene AG251QG zijn wat beter dan die van de AG241QX met Freesync. Heel veel maakt het niet uit. Beide zijn tn-schermen, dus dit is niet het sterkste punt van deze twee. Hoe dan ook is de kans groot, dat je recht voor het scherm zal zitten.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Kijkhoekmetingen wit 

Hieronder zie je de voor de vier kijkhoeken de kleurafwijking van wit - in de grafieken hierboven wordt dus de gemiddelde kleurafwijking opgegeven, vandaar de verschillende getallen. Boven de AG241QG, eronder de AG241QX.

AOC Agon AG241QG

AOC Agon AG241QX

Gaming: responstijd en inputlag

Nu het gedeelte waar de gamer natuurlijk het meeste belangstelling voor heeft: de responstijden, oftewel de tijd die het een pixel kost om van kleur te veranderen. We meten zowel zwart naar wit (en terug) als van donker- naar lichtgrijs (en weer terug). We tonen daarbij zowel rise als fall tijd afzonderlijk, als de gecombineerde waardes. Daarbij laten we dan ook nog de maximale en de optimale overdrive resultaten zien. De optimale overdrive waardes zijn gecombineerde rise/fall responstijden van 16 ms of lager met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld, met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

De standaard responstijden van de AOC AG241QG en AG241QX zijn al behoorlijk goed. Voor 144Hz is een tijd van 6,94 ms vereist (1000/144). Zonder overdrive komen ze daarbij aardig in de buurt, maar de rise-tijden zijn nog net iets te hoog. Met maximale overdrive zien we veel snellere tijden, maar ook een ernstige overshoot - vooral de 104% overshoot van de AG241QX bij deze instelling is bijzonder onwenselijk. Het is dus zaak de optimale stand te vinden - 'medium' blijkt prima resultaten op te leveren. De AG241QG staat dan zeer hoog in de grafieken, maar ook de AG241QX is voldoende snel - terwijl die hier juist weer amper overshoot laat zien, waar de G-sync tegenhanger toch wat meer overshoot en dus artefacten vertoont.

Reactietijd standaard

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

Input lag

Resteert de input lag, oftewel de tijd tussen het verzenden van het signaal naar het scherm en het moment dat dit zichtbaar wordt. Bij beide modellen is dat ruim onder de 16 ms die we aanhouden als storend; in de vergelijking met een CRT-scherm zien we geen noemenswaardig verschil. Bij de Leo Bodnar tester vertoont de AG241QG marginaal meer vertraging, maar in vergelijking met de concurrentie is het niet buitensporig.

 

Energieverbruik

Monitoren verbruiken tegenwoordig al weinig energie, maar toch is het aardig hier even stil te staan bij deze twee modellen. De AOC Agon AG241QG en AG241QX zijn immers 24-inch (nou ja, 23,8 inch) modellen, terwijl de wqhd-concurrentie verder 27 inches telt. Is kleiner ook zuiniger?

Dat valt, getuige de resultaten, wel mee - al staan beide modellen in de eerste grafieken duidelijk boven het midden. Normaliseren we de vergelijking op een helderheid van wit van 150 cd/m², dan blijkt de AG241AG beduidend meer te verbruiken. In absolute getallen is 7 watt natuurlijk niets om bij stil te staan, maar de Nvidia hardware blijkt wel minder zuinig dan die in de AG241QX is gebruikt. In stand-by en uit verbruiken beide schermen evenveel - prettig om vast te stellen, want monitoren met G-sync willen nogal eens een hoger verbruik in stand-by hebben.

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de AOC Agon AG241QG en AG241QX.

Algemeen
 
MerkAOCAOC
ProductnaamAgon AG241QGAgon AG241QX
ProductcodeAG241QGAG241QX
DetailsProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat23.8 inch23.8 inch
Resolutie2560x14402560x1440
Pixeldichtheid123 ppi123 ppi
PaneeltechniekTNTN
Gebogen scherm
BacklightLEDLED
Beeldverhouding16:916:9
Pixelgrootte0.206 mm0.206 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
AMD FreeSync min. freq.30 Hz
AMD FreeSync max. freq.144 Hz
Nvidia G-Sync
Nvidia G-Sync min. freq.30 Hz
Nvidia G-Sync max. freq.165 Hz
Maximale verversingsfrequentie165 Hz144 Hz
Anti motion blurULMB
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen12
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.42.0
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen11
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.03.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte55.4 cm55.4 cm
Afmeting - Hoogte40.8 cm40.8 cm
Afmeting - Diepte21.3 cm21.3 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand40.8 cm40.8 cm
Maximum hoogte bovenrand54 cm54 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar13.2 cm13.2 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mmVesa 100mm
Gewicht6.7 kg5.53 kg
KleurZwartZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd1 ms1 ms
Helderheid350 cd/m²350 cd/m²
Contrastratio1000 : 11000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek170 °170 °
Maximale verticale kijkhoek160 °160 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)35 W37 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)8.4 ms7.9 ms
Reactietijd (100%-0%)0.7 ms1 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)9.1 ms8.9 ms
Reactietijd (20%-80%)7.6 ms9.8 ms
Reactietijd (80%-20%)2.2 ms1.9 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)9.8 ms11.7 ms
Reactietijd OD max (0%-100%)1.3 ms2.5 ms
Reactietijd OD max (100%-0%)0.7 ms0.9 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%)2 ms3.4 ms
Reactietijd OD max (20%-80%)2.1 ms1.3 ms
Reactietijd OD max (80%-20%)1.1 ms1.3 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%)3.2 ms2.6 ms
Overshoot OD max34 %104 %
Undershoot OD max6 %3 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%)3.1 ms5.3 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)0.7 ms0.9 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)3.8 ms6.2 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)2.8 ms6.3 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)1.4 ms1.7 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)4.2 ms8 ms
Overshoot OD opt.11 %4 %
Undershoot OD opt.4 %3 %
Naam stand OD opt.mediummedium
Input lag t.o.v. CRT0 ms0 ms
Input lag laag (boven)8.3 ms2.5 ms
Input lag gemiddeld (midden)12.710
Input lag hoog (onder)17.1 ms17.4 ms
Beeldopbouwtijd8.8 ms14.9 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)28.3 W21.2 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)27.6 W19.9 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)36.8 W32.3 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)35.9 W31.8 W
Energieverbruik (standby)0.4 W0.4 W
Energieverbruik (uit)0.3 W0.3 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorWarmstandard
Helderheid minimaal wit47.51 cd/m²46.03 cd/m²
Helderheid maximaal wit453.1 cd/m²430.1 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.56 cd/m²0.51 cd/m²
Contrast maximale helderheid809.1 : 1843.3 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²791 : 1840 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²735 : 1826 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²150.65 cd/m²151.24 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.19 cd/m²0.18 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²792.9 : 1840.2 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit83 %81 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit90 %90 %
Laagste helderheid wit125.11 cd/m²122.38 cd/m²
Hoogste helderheid wit150.83 cd/m²151.97 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart67 %76 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart81 %84 %
Laagste helderheid zwart0.15 cd/m²0.15 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.23 cd/m²0.20 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid44 %37 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200016.821.0
45° links SD kleurafwijking ΔE 20005.16.7
45° rechts rest. helderheid46 %38 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200015.119.8
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20004.96.4
45° boven rest. helderheid20 %16 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200017.921.8
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20009.99.9
45° onder rest. helderheid21 %18 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200044.445.2
45° onder SD kleurafwijking ΔE 200014.514.5
Standaardmodus kleurweergave
Helderheid wit 150 cd/m²150.28 cd/m²151.14 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.19 cd/m²0.18 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6042 K6274 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur458 K226 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)791 : 1840 : 1
Dekking standaard gamut96.5 %96.1 %
Kleurafwijking wit ΔE 20005.344.04
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20005.335.9
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20005.076.11
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20004.476.23
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20004.176.08
Kleurafwijking zwart ΔE 20001.410.92
Kleurafwijking huid donker ΔE 20004.696.45
Kleurafwijking huid licht ΔE 20004.236.73
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20001.492.32
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20001.72.46
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.132.08
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20002.732.91
Kleurafwijking oranje ΔE 20004.736.86
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.431
Kleurafwijking middenrood ΔE 20002.133.45
Kleurafwijking paars ΔE 20001.81.45
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.842.52
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.681.46
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.681.46
Kleurafwijking groen ΔE 20001.371.92
Kleurafwijking rood ΔE 20001.83.22
Kleurafwijking geel ΔE 20003.854.57
Kleurafwijking magenta ΔE 20001.321.88
Kleurafwijking cyaan ΔE 20000.871.44
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20004.166.58
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20005.645.14
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20004.632.53
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20003.571.81
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.581.33
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20004.284.43
SD color checker afwijking ΔE 20001.542.01
Gem. color checker afwijking ΔE 20003.043.51
SD kleurafwijking ΔE 20001.411.88
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.723.17
Gamma 0%2.22.2
Gamma 10%1.902.06
Gamma 20%2.022.13
Gamma 30%2.092.16
Gamma 40%2.132.19
Gamma 50%2.172.22
Gamma 60%2.202.25
Gamma 70%2.212.28
Gamma 80%2.222.33
Gamma 90%2.282.43
Gamma 100%2.22.2
SD gamma0.130.13
Gemiddeld gamma2.132.23
Gamma (afwijking van 2,2)0.070.03
Grijsafwijking 0% ΔE 20001.390.91
Grijsafwijking 10% ΔE 20003.923.44
Grijsafwijking 20% ΔE 20004.134.46
Grijsafwijking 30% ΔE 20003.754.92
Grijsafwijking 40% ΔE 20003.505.35
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.535.76
Grijsafwijking 60% ΔE 20004.256.05
Grijsafwijking 70% ΔE 20004.536.13
Grijsafwijking 80% ΔE 20004.976.15
Grijsafwijking 90% ΔE 20005.305.92
Grijsafwijking 100% ΔE 20005.314.04
SD grijsafwijking ΔE 20000.971.5
Gem. grijsafwijking ΔE 200044.92
sRGB kleurweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²427.05 cd/m²335.99 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.53 cd/m²0.43 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6193 K6444 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur307 K56 K
Contrast 150 cd/m² (sRGB modus)806 : 1781 : 1
Dekking gamut94.8 %94.2 %
Kleurafwijking wit ΔE 20005.270.98
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20005.331.57
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20005.071.75
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20004.452.07
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20004.22.29
Kleurafwijking zwart ΔE 20001.431
Kleurafwijking huid donker ΔE 20004.832.33
Kleurafwijking huid licht ΔE 20005.082.41
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20000.732.41
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20001.542.14
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20000.82.24
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20002.072.12
Kleurafwijking oranje ΔE 20006.112.12
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.551.95
Kleurafwijking middenrood ΔE 20002.492.26
Kleurafwijking paars ΔE 20000.771.49
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20002.082.07
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20006.091.86
Kleurafwijking blauw ΔE 20002.181.58
Kleurafwijking groen ΔE 20001.22.65
Kleurafwijking rood ΔE 20002.262.21
Kleurafwijking geel ΔE 20004.931.53
Kleurafwijking magenta ΔE 20001.642.02
Kleurafwijking cyaan ΔE 20001.863.36
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20005.773.11
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20005.551.52
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20005.181.18
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20003.091.94
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.781.02
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20003.940.73
SD kleurafwijking ΔE 20001.790.59
Gem. kleurafwijking ΔE 20003.341.93
Gamma 0%1.371.37
Gamma 10%1.891.97
Gamma 20%2.042.15
Gamma 30%2.122.24
Gamma 40%2.172.30
Gamma 50%2.222.35
Gamma 60%2.262.40
Gamma 70%2.282.46
Gamma 80%2.312.52
Gamma 90%2.402.62
Gamma 100%2.272.27
SD gamma0.250.3
Gemiddeld gamma2.152.28
Gamma (afwijking van 2,2)0.050.08
Grijsafwijking 0% ΔE 20001.471.01
Grijsafwijking 10% ΔE 20002.471.01
Grijsafwijking 20% ΔE 20002.801.21
Grijsafwijking 30% ΔE 20003.051.42
Grijsafwijking 40% ΔE 20003.381.78
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.502.25
Grijsafwijking 60% ΔE 20004.252.14
Grijsafwijking 70% ΔE 20004.521.98
Grijsafwijking 80% ΔE 20004.911.70
Grijsafwijking 90% ΔE 20005.251.52
Grijsafwijking 100% ΔE 20005.080.99
SD grijsafwijking ΔE 20001.150.43
Gem. grijsafwijking ΔE 20003.681.6

Afbeeldingen

Hier vind je alle afbeeldingen van de AOC Agon AG241QG en AG241QX.

AOC Agon AG241QG

AOC Agon AG241QX

Conclusie

AOC zet met de Agon AG241QG en AG241QX twee bijzonder interessante gaming monitoren neer. Voor een prijs die duidelijk lager ligt dan die van de 27-inch tegenhangers, koop je een scherm dat verder functioneel identiek is aan die grotere concurrenten. Voor liefhebbers van shooters, die graag overzicht willen en dus een niet al te groot paneel, is dit formaat sowieso aantrekkelijk. De kleinere pixelgrootte maakt schalen naar full hd (voor meer fps) bovendien minder problematisch. Wie meer details wil zien in bijvoorbeeld een RTS of turn-based strategy game, kan altijd van de native resolutie gebruik maken. 

Het formaat is natuurlijk niet per se AOC's verdienste - Dell levert ook een scherm op basis van dit paneel - maar het aanbieden van twee varianten hiervan én die bovendien van top tot teen uitrusten met alles wat je als gamer zou wensen, is dat zeker wél. Of je nu G-sync of Freesync wilt gebruiken, AOC heeft een uitvoering. Dat biedt het overigens ook op 27-inch formaat en zelfs op 35-inch - het merk heeft innmiddels wel laten zien met zijn Agon-lijn de gamingmarkt zeer serieus te nemen.

Uiteindelijk telt het totaalplaatje en de implementatie, en die zijn prima. De responstijden, toch de belangrijkste factor, zijn uitstekend te noemen. De maximale en minimale helderheid zijn ook vermeldenswaard, evenals de uniformiteit. Ook de kleurweergave is bovengemiddeld, terwijl de sRGB-voorziening meer is dan een loze extra optie in het menu (wat vaak het geval is). Alleen de niet instelbare helderheid in deze stand is wel een pijnpunt - letterlijk, als je gevoelige ogen hebt of in een donkere kamer zit. Het voornaamste echte minpunt van beide modellen is de zwartwaarde, die blijft wat achter bij de concurrentie. Op een helderheid van 150 cd/m² (veel feller dan dat zal je in de meeste omstandigheden niet gebruiken) is het verschil met de rest van de markt echter klein.

Van de twee is de AG241QX onze favoriet - voor een prijs van iets tussen de 350 en 400 euro koop je een zeer compleet scherm, dat van alle markten thuis is. De combinatie van resolutie, hoge verversingsfrequentie, uitrusting en afstelling maakt het zonder meer tot een aanrader. De AG241QG is echter ook een prima keuze als je per se een G-sync scherm wilt - het gaat in combinatie met een Nvidia kaart nog wat verder qua verversingsfrequentie en ligt in diverse tests ook een neuslengte voor op de Freesync-tegenhanger. De meerprijs is stevig, maar dat geldt voor alle G-sync monitoren. Beide Agons verdienen wat ons betreft een Excellent Choice award.


AOC Agon AG241QG
AOC Agon AG241QX


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent AOC Agon AG241QG

AOC Agon AG241QG

 • 23.8 inch
 • 2560x1440
 • 123 ppi
 • TN
 • Nvidia G-Sync
 • 165 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

399,00 €

5 winkels
Excellent AOC Agon AG241QX

AOC Agon AG241QX

 • 23.8 inch
 • 2560x1440
 • 123 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

299,00 €

7 winkels
0
*