Laserprintertest: Instapwerkpaardjes

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Goedkoop of duur?
 3. 3. Brother MFC-L2700DW
 4. 4. Canon i-Sensys MF232W
 5. 5. HP LaserJet Pro M130mw
 6. 6. Samsung Xpress M2070W
 7. 7. Printsnelheid
 8. 8. Scansnelheid
 9. 9. Kopieersnelheid
 10. 10. Vergelijkingstabel
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Wat moet een printer doen? Documenten snel en efficiënt afdrukken; als het een all-in-one is, is het wel zo handig als het apparaat eenvoudig kan scannen en dat een kopietje maken geen probleem is. Kortom, geen rocket science en duur hoeft zo’n apparaat dan ook niet te zijn. Hardware.Info testte vier aantrekkelijk geprijsde laser all-in-ones.

Hoewel het gebruiksdoel simpel mag zijn, is een laserprinter technisch gezien best een complex apparaat. Door op de juiste plaats een rol te verwarmen, daarop toner te sprenkelen en die rol vervolgens over het papier te laten lopen wordt een afdruk gemaakt. Daar komt best wel wat bij kijken, maar toch is die mooie technologie de afgelopen jaren veel goedkoper geworden.

Dat betekent dat je inmiddels voor zo’n 150 euro een complete all-in-one kunt aanschaffen (goedkoper kan ook nog wel, maar het blijkt lastig fabrikanten te overtuigen zo’n écht voordeelknallermodel op te sturen). Als je wensen bescheiden zijn en je hebt voldoende aan zwart-wit afdrukken, valt er binnen dit budget genoeg te kiezen. Het klinkt misschien gek aangezien laserprinters de naam hebben vooral voor op kantoor een goede keuze te zijn, maar juist ook als je relatief weinig afdrukt is een laser een prima optie. Als je weinig print dan loop je bij een inkjetprinter het risico dat de cartridges uitdrogen, een probleem dat een laserprinter vreemd is.

Canon i-Sensys MF232W
Een laserprinter is een handige aanvulling op een kleine kantooromgeving.

Daarnaast is toner watervaster dan inkt en dat is vooral een voordeel dat tot uiting komt als je zakelijke correspondentie per post verstuurt. Een verregende brief vormt dan geen onoverkomelijk probleem. Bovendien ziet de tekst van een laserprinter er scherper gestoken uit. Dat geeft een net wat professionelere indruk. Ten slotte hoeven ook bij goedkopere laserprinters de afdrukken niet duur te zijn, wat een laserprinter potentieel een ideaal werkpaard maakt voor de bovenbouw scholier of student die veel moet schrijven. Kortom, zolang je niet absoluut in kleur moet printen, is er voldoende reden om voor een laserprinter te gaan.

Goedkoop of duur?

De modellen die we in dit artikel bekijken, vind je aan de onderkant van het programma van de fabrikanten. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze matig presteren, maar de verschillen met de luxere klasse zijn behoorlijk groot. Voor meer geld krijg je bovenal veel hogere afdruksnelheden, wat in een professionele omgeving natuurlijk handig is. Ben je een student die kilo’s aan verslagen moet wegstampen, dan kan een oudere, maar ooit duurdere tweedehandslaser een slimme investering zijn.

Als je veel afdrukt zal je bij de geteste modellen tegen een ander nadeel aanlopen. Ze hebben namelijk allemaal relatief kleine papierlades aan boord. Een pak papier moet je dus altijd verdelen. Onhandig, omdat je ook de rest van het papier ergens moet laten. Bij duurdere exemplaren stop je gewoon precies 500 vel A4 in de lade.

Een ander verschil zie je bij de functionaliteit. Luxere modellen kunnen bijvoorbeeld een gescand document direct voor je mailen of samenwerken met Clouddiensten als Dropbox en OneDrive. Ook bieden ze vaak net wat meer mogelijkheden voor het besturen van het apparaat. In deze klasse zijn de schermpjes van de geteste modellen eenvoudige LCD’s, bij de luxere klasse worden vaak mooie kleurenschermen met touch toegepast. Heb je geen behoefte aan uitgebreide mogelijkheden, dan kun je geld besparen door deze simpelere modellen te overwegen. De basis is namelijk in principe niet heel anders, de scherpte van de afdrukken is in het instapsegment niet per se slechter.

Toch kan goedkoop duurkoop betekenen. De prijzen per afdruk blijken namelijk enorm te variëren, zoals we verderop in de test ook zullen zien. Neem dit artikel dus even goed door voordat je tot een aanschaf overgaat. 

Brother MFC-L2700DW

Brother is een fabrikant die met name de focus legt op A3-printers. Voor relatief weinig geld kun je bij dit merk al terecht voor een inkjet-printer die op dit grote formaat kan afdrukken. Met de MFC-L2700DW heeft het merk echter een interessante concurrent in eigen huis. De afmetingen zijn zeer bescheiden, terwijl hij een aardige pre heeft op de concurrentie in de vorm van een sheetfeeder. Dat is een onmisbare feature als je regelmatig meerdere pagina’s achter elkaar moet scannen. Bij dit model loont het overigens behoorlijk om een beetje te shoppen in onze prijsvergelijker.

Brother MFC-L2700DW

Hij kost gemiddeld ruim 160 euro, maar voor 20 euro minder kun je hem al de jouwe noemen, ook bij een gerenommeerde winkel. Hij heeft een papierlade met ruimte voor een half pak papier. De mogelijkheden zijn vrij simpel gehouden. Zo kun je niet scannen naar een usb-stick, een voorziening die overigens ook op andere goedkope printers vaak ontbreekt. Het bedieningspaneel bestaat uit een eenvoudig 2-regelig LCD-schermpje. Het is niet heel uitgebreid, maar voldoet wel voor het uitvoeren van de meeste taken. Als enige van de geteste modellen heeft Brother ook een fax ingebouwd en dat is in sommige kantooromgevingen nog immer een onmisbare optie. Voor thuisgebruik zal het overwegend overbodig zijn. Wil je papier besparen, dan heeft deze Brother nog een ander voordeel, hij kan namelijk zonder dat je zelf de velletjes opnieuw in de printer hoeft te leggen dubbelzijdig afdrukken.

Brother MFC-L2700DW

Brother biedt zowel een vaste als een draadloze netwerkaansluiting. Je kunt afhankelijk van je omgeving dus de optimale aansluitmethode kiezen. Als we kijken naar de technische specificaties valt op dat Brother heel weinig werkgeheugen heeft ingebouwd, slechts 32 MB. De andere testmodellen beschikken over veel meer geheugen. Toch betekent dit niet dat de prestaties direct slecht zijn. Een afdrukje loopt in zo’n 10 seconden naar buiten en tien kopietjes kosten een halve minuut. Bij het scannen loopt het spaak en dan is de Brother tergend traag, waarschijnlijk een gevolg van het beperkte werkgeheugen. Bij het kopiëren is de Brother dan weer het snelst en de cartridge biedt met 2600 afdrukken ook de grootste capaciteit van het hele testveld. Hier komen we dan ook bij een van de grootste voordelen van de Brother aan: de prijs per afdruk is laag. Je betaalt slechts 2,6 cent per afdruk en dat is voor deze klasse erg goedkoop te noemen. Voor mobiele gebruikers is het bovendien prettig dat deze printer Google Cloudprint en Apple Airprint ondersteunt. 

Canon i-Sensys MF232W

Als we bij Hardware.Info een designprijs zouden geven, dan zouden we die award in deze vergelijking direct aan Canon toekennen. De zwarte kubusachtige Canon i-Sensys MF232W ziet er heel anders uit dan de concurrentie. Het paneel met de bedieningselementen kun je uitklappen, waarmee het net wat makkelijker gebruikt kan worden. Het design wordt overigens wel wat minder strak als je de printer gaat gebruiken, er moeten namelijk wat klepjes geopend worden om het papier een plaats te geven. Een fenomeen dat gebruikers van de aloude Pixma inkjet printers bekend in de oren zal klinken. De lade biedt ruimte aan 250 vel A4. Dat is helaas niet voldoende om een heel pak papier in kwijt te kunnen, maar voor de meeste mensen is dit voldoende voorraad om even vooruit te kunnen. 

Canon i-Sensys MF232W

Ondanks dat er geen fax is ingebouwd heeft de Canon behoorlijk wat knopjes meegekregen. Daartussen vinden we twee speciale toetsen, scanknoppen waarmee je kunt bepalen of je rechtstreeks naar PC1 of PC2 scant. De Canon is behoorlijk snel, een pagina komt al na 7,4 seconden naar buiten en ook bij het afdrukken van tien pagina’s is hij duidelijk de snelste van de geteste modellen. Dat heeft mogelijk te maken met de aanzienlijke hoeveelheid werkgeheugen. De Canon heeft maar liefst 256 MB aan boord, een hoeveelheid waar de 32MB van Brother zeer karig bij afsteekt. Dit levert trouwens niet altijd de beste prestaties op. Bij de kopieeropdracht van tien pagina’s is hij ondanks het verschil in geheugen een tikje trager dan de Brother. Net als de Brother en HP kun je de i-Sensys op drie manieren aansluiten: via usb, een vast netwerk of draadloos over WiFi. Dat maakt het appraat flexibel in gebruik. De Canon is zeker niet de duurste uit de test als we naar de prijs per afdruk kijken, die eer gaat naar Samsung. Toch kost een printje uit de Canon 3,12 cent per stuk en dat is niet heel goedkoop. Net als bij de HP en Brother kun je ook makkelijk printen vanaf mobiele apparaten, Airprint en Cloudprint behoren namelijk ook tot de mogelijkheden van deze printer.

 Canon i-Sensys MF232W

HP LaserJet Pro M130mw

Is dit een laserprinter? Dat is de vraag die we te horen kregen toen we de HP LaserJet Pro M130mw uit de verpakking haalden. Deze witte printer is duidelijk de compactste van het viertal en de witte kleur laat hem nog wat kleiner lijken. Door de belijning en het compacte formaat past hij prima op een bureau. Kenmerkend is het kleine schermpje aan de linkerkant. Dat bevat ook de bedieningselementen en die kosten wat meer tijd om te leren kennen dan bijvoorbeeld de Samsung. Op dit vlak kan HP dus nog wel wat leren van de overgenomen printerdivisie van Samsung.

HP LaserJet Pro M130nw

De compacte maten zorgen er ook voor dat de papierbak wat kleiner uitvalt en zodoende is er ruimte voor slechts 150 velletjes. HP heeft deze instap Laserjet Pro niet voorzien van veel spannende functies. Wel is het prettig dat je gebruik kunt maken van USB, WiFi en een vaste netwerkverbinding om de HP aan te sluiten. De prestaties vallen echter tegen. Na 12 seconden loopt een printje met een pagina tekst naar buiten en daarmee is het apparaat de langzaamste uit de test. Tien pagina’s tekst kost de helft meer tijd dan bij de veel snellere Canon. Ook als we kijken naar onze testafdrukken zijn we niet helemaal tevreden. Tekst ziet er prima scherp uit, maar bij het afdrukken van een foto zien we duidelijk een raster naar voren komen.

HP LaserJet Pro M130nw

De HP 217A cartridge die voor deze printer bedoeld is, haalt 1600 afdrukjes. Gemiddeld kost de vulling voor deze printer 64,95 als we in onze Prijsvergelijker kijken. Dan komt neer op 4,1 cent per afdruk en daarmee is de HP maar nipt goedkoper dan de Samsung, die 4,2 cent per afdruk noteert. Net als veel andere printers van HP is ook de Laserjet Pro 130nw compatible met HP ePrint en dat betekent dat je documenten naar de printer kan mailen, die hij vervolgens voor je afdrukt. Handig als je onderweg bent. Thuis of op kantoor aangekomen vind je dan je documenten in de printer. Ook handig als je gebruikmaakt van een mobiel, Apple Airprint en Google Cloud Print worden tevens door de printer ondersteund. 

Samsung Xpress M2070W

Dit is wellicht de laatste keer dat we een printer van Samsung bespreken, vorig jaar is de printerdivisie van dit merk namelijk overgenomen door HP. Zeker op het vlak van kleurenlaserprinters heeft dit merk zich in de afgelopen jaren een behoorlijke positie in de markt weten te verwerven. De modellen boden een behoorlijk functionaliteitsniveau tegen een aantrekkelijke prijs. Daarom is het jammer dat de Koreanen het strijdtoneel van de printermarkt gaan verlaten. De Samsung is met een gemiddelde prijs van 129 euro duidelijk de goedkoopste in dit testveld. 

Samsung Xpress M2070W

De Samsung Xpress M2070W heeft een aantrekkelijke vormgeving; een voordeel van dit model is dat de knoppen een heel heldere aanduiding hebben. Hierdoor is het bedienen van het apparaat heel eenvoudig. Toch bleek dit apparaat in de praktijk niet zo makkelijk als we hadden verwacht. Het aansluiten van de printer op het draadloze netwerk had nogal wat voeten in de aarde. We probeerden het eerst via de interface van de printer, maar dat is eigenlijk niet te doen. De makkelijkste manier is om de printer te koppelen aan een computer via de usb-aansluiting en vervolgens met de Samsung managementsoftware in te stellen. Heel gebruiksvriendelijk is dat overigens ook niet. Een vaste netwerkaansluiting ontbreekt op deze Samsung en gezien het gedoe van het instellen is dat wel een gemis.

Samsung Xpress M2070W

De cartridge van de Samsung heeft een capaciteit van slechts duizend afdrukken, veel minder dan de Canon en de Brother, die respectievelijk 2400 en 2600 afdrukken bieden. Ook de afdruksnelheid van de Samsung valt tegen. Een enkel printje kost ruim 11 seconden en daarmee is hij een heel stuk trager dan de Canon. Opvallend, want met 128 MB geheugen heeft hij toch een behoorlijk royale hoeveelheid geheugen tot zijn beschikking. Mogelijk is de processor die Samsung heeft toegepast niet de vlotste. De lage capaciteit van de cartridge maakt de afdrukken van de Samsung behoorlijk duur. Ze kosten 4,2 cent per stuk en dat is voor een laserprinter veel geld. Puur naar de prijs bekeken lijken de cartridges goedkoop Een cartridge kost maar 42 euro, dat is ruim 30 euro minder dan bijvoorbeeld de Canon, maar de capaciteit is ook significant lager. Kijk je naar de prijs per afdruk, dan is goedkoop hier dus echt duurkoop.

 

Printsnelheid

Scansnelheid

Kopieersnelheid

Vergelijkingstabel

Algemeen
 
MerkBrotherCanonHPSamsung
ProductnaamMFC-L2700DWi-Sensys MF232WLaserJet Pro M130nwXpress M2070W
ProductcodeMFC-L2700DW1418C043G3Q58ASL-M2070W
DetailsProductinfoProductinfoProductinfoProductinfo
Eigenschappen
Scanner aanwezig (All-in-One)
Fax aanwezig
LCD-schermpje voor bediening
LCD-schermpje - Kleur
LCD-schermpje - Diagonaal2 inch2.7 inch1.6 inch2.4 inch
Cardreader
Intern geheugen32 MB256 MB256 MB128 MB
Maximaal intern geheugen32 MB256 MB256 MB128 MB
USB interface
LAN interface
WLAN interface
WLAN standaard802.11n (Wi-Fi 4)802.11n (Wi-Fi 4)802.11b802.11n (Wi-Fi 4)
Wi-Fi Direct
Bluetooth
Afmeting - Breedte40.9 cm39 cm42.3 cm40.6 cm
Afmeting - Diepte39.9 cm37.1 cm28.8 cm35.96 cm
Afmeting - Hoogte31.7 cm31.2 cm23 cm25.3 cm
Gewicht11,9 kg10.5 kg7.47 kg7.26 kg
Garantie3 jaar1 jaar1 jaar2 jaar
Scanner specificaties
Type scannerFlatbedFlatbedFlatbed
Scanresolutie - Horizontaal600 dpi600 dpi1200 dpi1200 dpi
Scanresolutie - Verticaal2400 dpi600 dpi1200 dpi1200 dpi
Sheetfeeder
Automatisch dubbelzijdig scannen
Dia's scannen
Negatieven scannen
Scannen naar USB
Scannen naar e-mail
Scannen naar netwerklocatie
Scannen naar cloud
Printer specificaties
Type printerLaserLaserLaserLaser
Kleurenprinter
Aantal cartridges1111
Soorten inktZwartZwartZwart
Losse kleuren cartridges
Automatisch dubbelzijdig afdrukken
Aantal papierlades standaard1111
Capaciteit papierlade 1250 vel250 vel150 vel150 vel
Printen vanaf geheugenkaart
Printen via PictBridge
Google Cloud Print
Apple AirPrint
Beheersfunctionaliteit (webmenu)
Beheermenu toegankelijk via browser
Beheermenu authenticatie
Gebruikersauthenticatie scannen
Gebruikersauthenticatie printen
Printstart na invoer PIN-code
Inkt/tonerstatus
Afdrukken per gebruiker volgen
Afdrukrechten kleur/zwartwit
Adresboek e-mail
Adresboek fax
Printmedia
10x15 foto's
10x15 foto's - randloos
A4
A4 - randloos
A3
A3 - randloos
Printen op CD's
Printen op enveloppen
Inktpatronen
ZwartBrother TN-2320Canon 737HP 217ASamsung MLT-D111S
Opgegeven capaciteit zwart (5% dekking)2600240016001000
Scansnelheid
Scansnelheid LAN - A4 kleur 200 dpi16 sec.8 sec.16 sec.9 sec.
Scansnelheid LAN - 10x15 cm. foto 300 dpi43 sec.6 sec.14 sec.11 sec.
Scansnelheid - ADF 12 vellen (3x testdocument)45 sec.
Printsnelheid
Printsnelheid - 1 pagina koude start (vanaf opdracht)11.4 sec.9.1 sec.10 sec.13.4 sec.
Printsnelheid - 1 pagina tekst - Normaal (vanaf opdracht)10 sec.7.4 sec.12 sec.11.4 sec.
Printsnelheid - 10 pagina's tekst - Normaal (vanaf opdracht)37 sec.32 sec.48 sec.38 sec.
Printsnelheid - 10 pagina's duplex - Normaal (vanaf opdracht66 sec.
Printsnelheid - A4 foto - Normaal16 sec.14.8 sec.14 sec.14.7 sec.
Kopieersnelheid
Kopieersnelheid A4 - Zwart/wit10 sec.10 sec.11 sec.12.5 sec.
Kopieersnelheid A4 - Zwart/wit (x10)30 sec.33 sec.34 sec.51 sec.
Stroomverbruik
Stroomverbruik (uit)0.1 W0.1 W0.1 W0.2 W
Stroomverbruik (stand-by)1.2 W3.3 W4.4 W3.3 W
Stroomverbruik (actief)203 W365 W270 W318 W
Stroomverbruik (piek)847 W378 W690 W716 W
Stroomverbruik (idle)4.7 W3.3 W4.6 W4.9 W
Beoordeling scankwaliteit
Scannen - Scherpte4433.5
Scannen - Kleuren2.5324
Beoordeling printkwaliteit
Printkwaliteit - Tekst3.5444
Printkwaliteit - Foto - Scherpte3323

Conclusie

De printers in deze test vormen het instapsegment voor laserprinters. Kleur en de mogelijkheid om naar een USB-stick te scannen moet je in deze klasse missen. Toch is er wel degelijk een lans te breken voor deze apparaten. Als je op zoek bent naar een simpele printer en niet perse kleur nodig hebt, dan bieden de modellen in deze test best interessante mogelijkheden. Ze drukken vrij vlot af en je beschikt over gestoken scherpe tekstafdrukken. Voor het afdrukken van foto’s zijn ze natuurlijk niet geschikt en op dit punt valt zeker HP door de mand, door het duidelijke raster in de foto.

Hoewel ze op het eerste oog sterk op elkaar lijken, valt er duidelijk wat te kiezen. De printsnelheden wijken enorm van elkaar af. De Canon is lekker snel, de HP ronduit langzaam. Bij het afdrukken van tien velletjes is de eerste in een halve minuut klaar, terwijl het bij de HP vijftig procent langer duurt. Ook bij het scannen zien we grote verschillen. De Brother is zeer sloom, wat mogelijk te wijten is aan het slechts 32 MB grote werkgeheugen van deze printer.

Een ander groot verschil zien we bij de afdrukkosten. Brother is met 2,6 cent verreweg het goedkoopst. Samsung maakt het met 4,2 cent aan de andere kant van het spectrum erg bont en HP doet het met 4,1 cent per afdruk nauwelijks beter. Canon zit een beetje in het midden met een prijs van 3,12 cent per printje.

Als we alles onder elkaar zetten dan komen we tot de conclusie dat de Canon de snelste printer is in deze test. Helaas is de prijs per afdruk wat hoger dan de goedkopere Brother. Is snelheid voor jou belangrijk, dan zouden we je dit model aanraden. Daarnaast is het handig dat je via de knoppen op het apparaat direct kunt selecteren naar welke computer je scant. Erg praktisch in een kleine kantooromgeving. Deze printer is dan ook wat ons betreft een Excellent Choice award waard.


Canon i-Sensys MF232W 

Onder de streep is de Brother MFC-L2700DW, ondanks zijn lage scansnelheid, bij ons de favoriet. Brother biedt de laagste prijs per afdruk, een sheetfeeder, faxfunctie en de mogelijkheid om dubbelzijdig af te drukken. Een lagere prijs per afdruk lijkt ons de belangrijkste reden om voor een laserprinter te kiezen en dus tillen we daar zwaar aan. Hij is niet alleen goedkoop, maar ook makkelijk in gebruik en dus belonen we het apparaat met een Great Value Award.

 
Brother MFC-L2700DW 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Brother MFC-L2700DW

Brother MFC-L2700DW

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Laser

242,95 €

1 winkel
Excellent Canon i-Sensys MF232W

Canon i-Sensys MF232W

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Laser
 • Apple AirPrint

200,00 €

1 winkel
HP LaserJet Pro M130nw

HP LaserJet Pro M130nw

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Laser
 • Google Cloud Print

121,50 €

8 winkels
Samsung Xpress M2070W

Samsung Xpress M2070W

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • WLAN interface
 • Laser

131,26 €

1 winkel
0
*