WD Red 10 TB review: rode loper voor belangrijke bytes

44 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testverantwoording
 3. 3. Testresultaten: HD Tune Read
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Write
 5. 5. Testresultaten: Atto Random Read
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Write
 7. 7. Testresultaten: PCMark7
 8. 8. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 9. 9. Testresultaten: PCMark8
 10. 10. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidsproductie
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

De capaciteit van de grootste harde schijven die beschikbaar zijn bedraagt op dit moment 10 TB, al zijn de eerste 12TB disks al aangekondigd. Dit zijn ondanks hun forse prijs ideale schijven voor wie het met een enkele harde schijf in zijn systeem wil doen, of goed gebruik wil maken van NAS met een beperkt aantal bays. Als je het over NAS-apparaten hebt, dan denk je vermoedelijk onder meer aan de Red-schijven van WD, waaraan we al de nodige keren aandacht besteedden. In deze lijn biedt het merk nu ook een 10TB drive, die we voor deze review uitgebreid hebben getest. 

Het aantal schijven met een grote capaciteit groeit snel. Nog niet zo lang geleden voelden we de Seagate IronWolf Pro aan de tand. Deze schijf is net als deze Red van WD gericht op het gebruik in netwerkopslag, en dan wel de soort die gericht is op veeleisende gebruikers, die veel data gebruiken. Ook als je met weinig schijven toch een supergrote capaciteit wilt behalen is een schijf in deze klasse een interessante keuze. Zo kan je ook uit met een minder grote NAS, die doorgaans minder prijzig zijn. Voor een NAS met ruimte voor meer dan vier schijven slaat de rekenmachine bij de NAS-fabrikanten vaak op hol. Een ander voordeel van minder schijven is dat het geluid van de NAS afneemt, wel zo prettig als je de NAS in je woon- of werkomgeving hebt staan.

Western Digital Red 10TB (256MB)
WD Red is er nu ook met een capaciteit van 10 TB.

Goedkoop zijn deze grote schijven niet. Als je naar de prijs per gigabyte kijkt dan valt het wel mee, waardoor het toch interessant kan zijn om een wat grotere schijf aan te schaffen. De prijzen van harde schijven zijn behoorlijk dynamisch. Daarom raden we je altijd aan om toch even zelf een spreadsheetje te maken en de prijs per gigabyte uit te rekenen of even aan de slag te gaan met je eigen calculator. Zo kun je eenvoudig de optimale prijs/kwaliteitverhouding berekenen.

WD biedt twee verschillende 10 gigabyte-modellen voor NAS-apparaten. Deze Red en de luxere Red Pro. Technisch is er al direct een verschil te zien: de 10 TB-variant van de Red werkt op 5400 rpm, terwijl de Pro op 7200 omwentelingen per minuut werkt. WD specificeert ook dat de Red bedoeld is voor gebruik in NAS-apparaten tot acht posities, de Red Pro is officieel geschikt voor het dubbele aantal. Ook op het vlak van garantie maakt WD een verschil; de gewone heeft drie jaar garantie, de Pro krijgt een twee jaar langere waarborg. Een extraatje zoals een dataterughaalservice die je bij de Seagate IronWolf Pro krijgt, biedt WD niet.

Western Digital Red 10TB (256MB)
De onderzijde van de 10TB-drive  

 Product Prijs Prijs per gigabyte
Seagate BarraCuda Pro 10TB € 417 € 0,042
Seagate Enterprise Capacity 10TB € 408 € 0,041
Seagate IronWolf 10TB € 384 € 0,038
Seagate IronWolf Pro 10TB € 449 € 0,045
Seagate SkyHawk 10TB € 370 € 0,037
WD Red 10 TB € 399 € 0,039
Western Digital Gold 10TB € 459 € 0,046

De prijzen voor 10TB harde schijven veranderen snel. Daarom is het erg belangrijk om onze Prijsvergelijker in de gaten te houden om de drive van je dromen voor een scherpe prijs in huis te halen. Het kan in korte tijd al snel tientjes schelen op de aanschafprijs van een schijf. De WD Red gaat voor gemiddeld 399 euro over de toonbank en daarmee is hij een iets duurder dan het concurrerende model van Seagate. Met deze prijs betaal je dus slechts vier cent per gigabyte.

 

 

Testverantwoording

Wij testen harde schijven onder Windows 7 64-bit met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77-chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto-benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schrijven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk. De Atto-benchmark meet de gemiddelde doorvoersnelheid bij het verwerken van data met verschillende blokgroottes, waarbij wij de resultaten bij 4 kB, 64 kB en 1 MB bekijken. Bij de laatste test is het voornamelijk de maximale doorvoersnelheid van harddisks die invloed uitoefent, terwijl bij de 4 kB test juist de toegangstijd een veel groter effect heeft. De resultaten bij de 4 kB test zijn voornamelijk interessant wanneer je de schijf als primaire disk voor OS en programma’s gaat gebruiken, terwijl de resultaten bij de 1MB test voornamelijk van belang zijn voor wie de schijf gaat gebruiken voor dataopslag.

Omdat deze harddisks mede zijn bedoeld voor gebruik in servers, hebben we een aantal van onze SSD-tests ook op deze schijven uitgevoerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de fileserver- en databasesimulaties.

Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Verder hebben we de geluidsproductie van de schijven gemeten, in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik van schijven, ook weer zowel idle als onder load.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

De snelheden verschillen bij de meeste modellen in de HDTune Write-test maar weinig. De WD Red valt op dit punt tegen met een doorvoersnelheid van 167 MByte/s. De Gold doet het op dit vlak een stuk beter. Ook bij de toegangstijd is de WD niet de snelste. 

Testresultaten: HD Tune Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Ook bij het schrijven lopen de snelheden niet ver uiteen. De WD vind je aan de onderkant van de grafiek, de schrijfsnelheid valt tegen. 

Testresultaten: Atto Random Read

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden met een beperkte grootte.

Bij het lezen van 1 MB-blokken zijn de schijven ongeveer even snel, maar bij het lezen van 4 kB-blokken is de WD behoorlijk snel, hij eist een plekje in de top 3 op. Kijken we naar het lezen van 1MB-blokken, dan vallen de prestaties van de rode schijf wederom niet mee en vinden we hem onderaan in de grafiek. 

Testresultaten: Atto Random Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Hier laat de IronWolf Pro zien dat hij erg goed in schrijven is. Bij de 4kB-blokken is hij de snelste, bij de 1MB-blokken heeft hij het net als bij het lezen een stuk moeilijker en vind je hem niet in de kopgroep. 

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. De benchmark speelt de traces real-time af. Daardoor liggen de scores relatief dicht bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.

Hoewel er bij moderne SSD's nauwelijks tot geen verschil is in de PCMark score, is dit bij harde schijven natuurlijk wel anders. De Red is geen desktopschijf en dat blijkt ook wel uit dit restultaat. 

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stukje TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde van drie runs.

We zien hetzelfde patroon weer in PCMark8: de Red is geen goede keuze voor gebruik in een desktop. 

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign. De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd. De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan in een groot academisch Word-bestand. De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de schijven hebben we zowel idle als onder load getest. De load test is hierbij een random write test met blokgroottes van 4 kB en 1 MB. Tot nu toe zijn de prestaties van de WD Red niet om naar huis te schrijven. Kijken we naar het stroomverbruik, dan valt vooral op dat hij bij het actief gebruik erg zuinig is. 

Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijven meten we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. De getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

De WD Red is superstil en dat is een van de sterke punten van deze drive. 

Conclusie

WD Red is welhaast een synoniem geworden voor harde schijven die bedoeld zijn voor gebruik in een NAS. Eindelijk heeft WD ook een drive op de markt gebracht met een capaciteit van 10 TB, bedoeld voor dit segment. Deze Red biedt prestaties in de 5400 rpm-klasse en dat is ook terug te zien in onze metingen. Het is zeker niet de snelste 10 TB-drive. Wel heeft hij een aantal pluspunten: hij is lekker stil en ook behoorlijk zuinig.

Western Digital Red 10TB (256MB)

Dat maakt dat deze drive een interessante keuze is, als je op zoek bent naar een grote harde schijf die vooral stil moet zijn. Staat je NAS in je woonkamer en heb je een uitgebreide muziek- en videocollectie dan mag je deze disk op je verlanglijstje zetten. Hoewel de rust en stilte interessante pluspunten zijn, zijn ze wat ons betreft niet voldoende om een award te rechtvaardigen voor deze drive met ruime capaciteit.  


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Western Digital Red 10TB (256MB)

Western Digital Red 10TB (256MB)

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

323,85 €

12 winkels
0
*