13 USB 3.0 gigabit adapters review: levenslijntjes

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en test
 3. 3. Opvallend
 4. 4. Testresultaten
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Wat je volgende notebook ook wordt, waarschijnlijk zal hij dunner en lichter dan je huidige zijn. Dat is wel zo prettig voor het meenemen, maar deze trend gaat vaak ten koste van de aansluitingen. Zeker de vaste netwerkaansluiting sneuvelt steeds vaker. Omdat die toch wel handig is, hebben wij 13 USB 3.0 gigabit-adapters getest.

Draadloze verbindingen zijn reuze handig, zeker als je regelmatig met je laptop aan de wandel gaat. Maar toch, met een vaste netwerkverbinding ben je weliswaar aan één plek gebonden, hij heeft wel als voordeel dat hij (veel) sneller en betrouwbaarder is. Heb je een vaste plek of moet je ergens voor een langere periode werken, dan heeft een ouderwetse CAT-kabel nog altijd onze voorkeur. De hiervoor vereiste aansluiting zien we echter steeds minder terug op de alsmaar dunner wordende laptops. Om die dan toch tot stand te brengen, is een USB-adapter een pasklare oplossing.

Ook als je wel een vaste netwerkaansluiting op je laptop hebt, is dat nog niet automatisch reden tot juichen. Bepaalde fabrikanten, ASUS en HP in het bijzonder, kiezen er namelijk vaak voor om laptops uit te rusten met een 100 Mbit-aansluiting. Wat ons betreft wordt je dan als bezitter van een dergelijke laptop blij gemaakt met een dode mus. Een Fast Ethernet-aansluiting op een laptop anno 2017 is ronduit zielig, zeker als je bedenkt dat een gigabit-chip bepaald niet het duurste onderdeel van een laptop is. Tel daarbij op de neiging van fabrikanten om ook op de draadloze interface te besparen door een tergend trage 802.11n 150 Mbit-adapter in te bouwen, en het moge duidelijk zijn dat een usb-adapter voor een snelle bedrade aansluiting echt een uitkomst kan zijn.

Klein en fijn

Dergelijke adapters zijn, getuige de dertien die we voor dit artikel onderhanden namen, in elk geval groot noch zwaar. Ze zijn niet veel groter dan een geheugenstick, maar dan voorzien van een kabeltje dat je net wat meer flexibiliteit geeft bij het koppelen aan je notebook. Alle geteste exemplaren hebben een USB 3.0-aansluiting aan de notebook-kant. De maximale doorvoersnelheid van deze standaard ligt in theorie op zo’n 5 Gbit/s. Dat is overbemeten, maar USB 2.0 komt niet verder dan 480 Mbit/s. De USB 3.0-snelheid is hoe dan ook aanzienlijk meer dan wat je kunt behalen via een courante draadloze verbinding. Een beetje vlotte WiFi-adapter in een notebook haalt onder ideale omstandigheden een theoretische doorvoersnelheid van zo’n 110 MB/s (866,7 Mbit/s). In de praktijk blijf je daar doorgaans flink onder. Een bedrade gigabit-verbinding zal doorgaans probleemloos de 1000 Mbit/s dicht benaderen – in één richting. Een gigabit-adapter is dus een interessante investering als je regelmatig veel en grote bestanden moet overzetten.

Een grote investering is het in ieder geval niet. Het goedkoopste model in deze test is de TP-Link UE300, die voor slechts 20 euro de jouwe is. De meeste adapters zijn dan ook redelijk rechttoe-rechtaan: verwacht geen spannend uiterlijk of bijzondere vondsten. Een paar fabrikanten hebben wat verder doorgedacht qua functionaliteit, en dat zie je dan ook in de prijs. Zoals bijvoorbeeld de extra USB-aansluiting op de Startech USB31000STPB. Zoiets is best handig, want de meeste laptops hebben er daar niet al te veel van; op deze manier gaat de netwerkaansluiting niet ten koste van de overige connectiviteit. De duurste adapter uit de test is ook van Startech.com. De US1GC301AU2R moet gemiddeld 72,50 euro opbrengen, maar is wellicht de meest bijzondere adapter in deze vergelijking.

Testveld en test

Zoals gezegd testten we 13 verschillende adapters, alle met USB 3.0 aansluiting en ten minste een gigabit netwerkpoort. Het zijn de D-Link DUB-1312, Edimax EU-4306, Eminent EM1017, Ewent EW1140, Microsoft Surface Ethernet Adapter, Sitecom LN-032, TP-Link UE300 en maar liefst vijf modellen van Startech.com: de US1GC301AU2R, US1GC30W, USB31000S, USB31000SA en de USB31000SPTB.

Alle hebben een Type-A-aansluiting, oftewel de bekende platte USB-stekker, met twee uitzonderingen. De Startech.com US1GC301AU2R en de US1GC30W hebben een zogenaamde Type-C-stekker. De Ewent EW110 en de Startech.com USB31000SPTB hebben extra USB-aansluitingen, drie bij eerstgenoemde en eentje bij de laatste.

Testmethode

We hebben de adapters alle op dezelfde wijze getest. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van het testprogramma IxChariot van Ixia, een programma dat veel gebruikt wordt voor het doormeten van netwerken. Voor deze test meten we de snelheid tussen twee zogenaamde endpoints, zowel met verkeer een kant op als full duplex. De IxChariot omgeving werkt in een virtuele machine onder Microsoft’s HyperV op onze testserver.

We hebben hiertoe de adapters aangesloten op een modern systeem op basis van een Intel Core i3-4370 processor en 16 GB geheugen. Vervolgens hebben we de adapter met een cross-cable direct verbonden met de testserver.  Die was uitgerust met een Intel X540-T2 netwerkadapter, een PCI-Express 10 gigabitadapter met twee aansluitingen die meer dan snel genoeg is om de prestaties van een 1 gigabit adapter bij te houden. De technische basis van de server is een AMD Phenom X965-processor met 8 GB geheugen. Dat is meer dan voldoende krachtig om deze tests uit te voeren.

Uiteraard hebben we van een kabel van goede kwaliteit gebruikgemaakt. Hoewel CAT5 voor deze metingen prima zou volstaan, hebben we voor een hoge kwaliteit CAT6-kabel gekozen. Deze kwaliteit is toereikend voor het opzetten van 10-gigabitverbindingen. Mocht je zelf van plan zijn om kabels in je huis te trekken, dan is dit type kabel een veilige, toekomst-zekere keuze.

We hebben bewust voor een directe kabelverbinding gekozen, om zo de eventuele invloed van een switch op de prestaties uit te schakelen en de best mogelijke prestaties tussen de twee adapters in kaart te brengen. Hoe snel een switch ook is, hij zal altijd van enige invloed zijn op de doorvoersnelheid.

Alle metingen hebben we drie keer uitgevoerd. We hebben allereerst gekeken naar de snelheid waarmee de adapters afzonderlijk ontvangen en zenden. Beide waarden vind je in de tabel terug. In een netwerk komt het natuurlijk ook vaak voor dat adapters tegelijk moeten ontvangen en zenden. Daarvoor hebben we ook een meting gedaan, de resultaten daarvan vind je onder het kopje Full Duplex.

De adapters kregen veel voor hun kiezen. We hebben namelijk gekozen voor het zwaarste profiel dat binnen IxChariot te selecteren is. Dat is het zogenaamde TCP High Performance Throughput script.  Dat is hetzelfde profiel als wat we in onze eerdere test van 802.11ac-adapters in het eerste nummer van Hardware.Info Magazine van dit jaar hebben gebruikt. De meetwaarden zijn dus consistent met de metingen van die adapters en bieden je dus een goed beeld van wat je kan verwachten. Wel is het natuurlijk zo, dat een bekabelde verbinding een heel stuk consistentere prestaties biedt dan een draadloze. Die laatste heeft in de praktijk veel last van allerlei invloeden die je niet in de hand hebt.

De beide USB-C-adapters van Startech.com hebben we ook getest met een Windows-gebaseerde HP Zbook Studio laptop met Thunderbolt 3. Daarnaast hebben we ze ook nog even aangesloten op een MacBook Pro 13 inch met touchbar om de compatibiliteit met MacOS X te verifiëren. Daar bleek dat deze adapters onder dit besturingssysteem allerminst plug-and-play zijn; we moesten er drivers van de website van Startech.com bijhalen. Via Windows werken alle adapters gewoon plug-and-play: je krijgt ze dus zonder gedoe aan de praat. 

Opvallend

Voordat we de testresultaten bespreken, staan we nog even stil bij een paar adapters die opvallen in het testveld. De eerste daarvan is de Ewent EW1140, een relatief voordelig model een prijskaartje van 27 euro. Toch biedt deze adapter naast de netwerkaansluiting ook een drietal USB-3.0 poorten, waarmee het in feite een supercompacte docking-oplossing is. Je kunt immers met één stekker zowel netwerk, als een externe muis en toetsenbord aansluiten – en dan houd je nog een aansluiting over. Wat ons betreft is dit alleen al hierdoor een van de interessantste producten uit deze test en misschien wel het ideale cadeautje voor de moderne laptopbezitter. Wel is het zo dat bij intensief gebruik van de overige USB-poorten, bijvoorbeeld door je videoverzameling naar een USB 3.0 harde schijf te pompen, dat ten koste gaat van de doorvoersnelheid van de netwerkadapter.

Ewent EW1140
De Ewent EW1140 heeft drie extra USB 3.0-aansluitingen.

Ook Startech.com leverde bij ons een aantal bijzondere modellen af. De USB31000SPTB heeft zoals gemeld een handige extra USB-aansluiting aan de zijkant, waardoor je dus geen aansluiting kwijt bent als je deze netwerkpoort koppelt. Ook de US1GC30W valt op, want die heeft een USB Type-C connector. Helaas vallen naast het genoemde nadeel van een bewerkelijke installatie onder MacOS X ook de prestaties nogal tegen, waardoor dit geen favoriet van ons is.

StarTech.com USB31000SPTB
De Startech.com USB3100SPTB biedt een extra USB-aansluiting.

StarTech.com US1GC30W
De Startech.com US1GC30W heeft een Type-C aansluiting.

Voor echte IT-liefhebbers is de Startech.com US1GC301AU2R een erg interessante keuze. Deze maakt net als het hiervoor benoemde model gebruik van USB-C, maar heeft een veel hogere prijs van ruim 70 euro. Daarvoor krijg je wel twee gigabit-poorten en een extra USB 3.0-aansluiting terug. Ideaal als je je laptop gebruikt om te testen met gevirtualiseerde omgevingen. Je kunt een verbinding dan gebruiken voor je gewone internetverbinding en de andere voor virtualisatie en er zo voor zorgen dat ze elkaar niet in de weg zitten. Zeker als je ervoor gekozen hebt om een lekker slanke laptop te gebruiken met een flinke SSD en lekker wat geheugen voor het spelen met virtuele machines is deze adapter van Startech.com best een uitkomst. Sowieso is een laptop met meer dan één vaste netwerkaansluiting een unicum. Daarom zou wat ons betreft dit product tot de standaarduitrusting van de moderne systeembeheerder mogen behoren. Tel je WiFi-verbinding erbij op en je hebt op je laptop zomaar drie verbindingen tot je beschikking.

StarTech.com US1GC301AU2R
De Startech.com US1GC301AU2R biedt twee gigabit-aansluitingen én een USB 3.0-doorlus.

Ook de goedkoopste adapter in de test weet op te vallen. Het is een kleinigheid, maar wel een handige. De TP-Link UE300 heeft namelijk een inklapbaar kabeltje. Zo kun je de connector beschermen als je de adapter in je tas stopt.

TP-Link UE300
Het kabeltje van de TP-Link UE300 kun je inklappen.

Linksys USB3GIG-EJ
De Linksys USB3GIG-EJ is de snelste adapter in de test. 

Testresultaten

Over de testresultaten kunnen we feitelijk kort zijn. Ze liggen namelijk, zoals het bedrade netwerkadapters betaamt, erg dicht bij elkaar. De doorvoersnelheid in full duplex ligt op zo’n 1800 MBit/s (225 MB/s) voor de meeste modellen. De twee Startech.com adapters met USB Type-C aansluiting, de US1GC30W en de US1GC301AU2R, wijken echter af. Deze halen slechts 1200 MBit/s, een stuk minder dan de concurrentie. De reden hiervoor is ons niet duidelijk, maar ligt vermoedelijk aan de gebruikte bridge-chip. Toch is de 150 MB/s die overblijft wat ons betreft nog voldoende vlot. Een moderne NAS kun je hiermee prima bijbenen en ook een snelle glasvezelverbinding kun je nog volledig benutten.

 

Conclusie

Gezien de goede prestaties, bescheiden prijzen en het praktische nut zijn we van mening dat een USB 3.0 netwerk-adapter eigenlijk niet mag ontbreken in de notebooktas of op het bureau van een Hardware.Info lezer. De prestaties zijn in de praktijk vaak beter en betrouwbaarder dan wanneer je WiFi gebruikt. 

Van de geteste modellen kunnen we je om te beginnen zeker de TP-Link UE300 aanraden. Hij is de op één na snelste en is tevens het goedkoopst. Hij krijgt daarom een Excellent Choice award toegekend. De snelste is de Linksys USB3GIG-EJ. Deze is nauwelijks duurder dan de TP-Link en wat ons ook betreft een Excellent Choice award waard. Dezelfde award reiken we ook uit aan de Ewent EW1140. Deze adapter is dankzij de drie extra USB 3.0-aansluitingen een zeer praktische keuze en ideaal voor wie veel op pad is. Helaas zijn de prestaties iets minder wanneer je de extra USB-poorten flink belast, maar dat is wat ons betreft een aanvaardbare compromis gezien het extra gemak dat deze bieden.

We halen deze keer ook een Innovation award uit de kast. Die gaat naar Startech.com voor de US1GC301AU2R. De dubbele netwerkaansluiting en extra USB-connector maken hem ideaal voor IT’ers. Wel is het jammer dat de prestaties van deze adapter enigszins tegenvallen.

 
Linksys USB3GIG-EJ
Ewent EW1140
TP-Link UE300


Startech.com  US1GC301AU2R 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

D-Link DUB-1312

D-Link DUB-1312

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

27,95 €

7 winkels
Edimax EU-4306

Edimax EU-4306

 • Bekabeld
 • PCI-Express 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

21,36 €

5 winkels
Eminent EM1017

Eminent EM1017

 • Bekabeld
 • USB 3.1 gen1
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

24,95 €

5 winkels
Excellent Ewent EW1140

Ewent EW1140

 • Bekabeld
 • USB 3.1 gen1
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

25,95 €

8 winkels
Excellent Linksys USB3GIG-EJ

Linksys USB3GIG-EJ

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

17,95 €

8 winkels
Microsoft Surface Ethernet Adapter

Microsoft Surface Ethernet Adapter

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sitecom LN-032

Sitecom LN-032

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
StarTech.com US1GC30W

StarTech.com US1GC30W

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

31,95 €

5 winkels
Innovation StarTech.com US1GC301AU2R

StarTech.com US1GC301AU2R

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

72,22 €

4 winkels
StarTech.com USB31000S

StarTech.com USB31000S

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

27,95 €

6 winkels
StarTech.com USB31000SA

StarTech.com USB31000SA

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

28,95 €

4 winkels
StarTech.com USB31000SPTB

StarTech.com USB31000SPTB

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

36,95 €

5 winkels
Excellent TP-Link UE300

TP-Link UE300

 • Bekabeld
 • USB 3.0
 • Losse module
 • 1000 Mbit/s

13,99 €

12 winkels
0
*