Mesh networking: draadloze verbindingsofficieren

44 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Trucs
 3. 3. De weg naar mesh
 4. 4. De opzet van een mesh-netwerk
 5. 5. Opbouwen
 6. 6. Opbouwen (2)
 7. 7. Padvinders
 8. 8. Conclusie
 9. 2 besproken producten
 10. 44 reacties

Inleiding

Ondanks steeds snellere standaarden en krachtiger radio’s staan draadloze netwerken vooral bekend om hun kuren. We kunnen niet meer zonder, dus tekort schietend bereik zorgt voor frustratie. Mesh-technologie moet hier voor eens en altijd een einde aan maken en komt nu eindelijk ook voor consumenten beschikbaar.

Het gemiddelde nieuwbouwhuis in Nederland is gemaakt van steen, gewapend beton en heeft uitstekend isolerend glas. Een combinatie die bijna een kooi van Faraday is. Dat is een kooi waaruit draadloze signalen niet kunnen ontsnappen. Een bekend voorbeeld daarvan is een ritje in een lift. Kijk op je telefoon en je ziet geen dekking meer. De metalen kooi van de lift is dusdanig dik dat de gsm-signalen je telefoon niet meer kunnen bereiken.  

Het probleem van die moderne Nederlandse huizen geeft voldoende stof tot discussie wanneer we draadloze netwerkapparatuur testen van Amerikaanse fabrikanten. Die bedrijven begrijpen vaak niet dat wij lang niet zulke mooie resultaten kunnen bereiken als ze in de thuismarkt gewend zijn. Amerikaanse huizen zijn doorgaans niet van steen maar van hout en dat laat draadloze signalen aanzienlijk beter door dan de bunkers waarin veel Nederlanders wonen.

Daar komt bij dat in het gemiddelde Nederlandse huis de router bij het aansluitpunt van de kabel of telefoon staat. Dat is meestal niet de meest gunstige positie om een huis van een draadloos signaal te voorzien. Een WiFi-netwerk moet je zien als een grote bubbel die rondom de router wordt gevormd. Een centrale plek in het huis is dus de beste plaats voor een router, al helpen ook dan dikke muren en vloeren niet om een signaal in je hele huis te realiseren.

Linksys Velop Tri Band AC2200 3-pack
Linksys Velop is een voorbeeld van een mesh-oplossing


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Linksys Velop AC2200 3-pack

Linksys Velop AC2200 3-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC2200
 • Mesh-ondersteuning

€ 221,00

9 winkels
Great Value TP-Link Deco M5 3-pack

TP-Link Deco M5 3-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

€ 62,00

7 winkels
0