RGB keyboard software: de zachte kant van blitse bordjes

29 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Corsair 
 3. 3. Logitech
 4. 4. Razer
 5. 5. Roccat 
 6. 6. SteelSeries 
 7. 7. ASUS 
 8. 8. Cooler Master 
 9. 9. Sharkoon 
 10. 10. Conclusie
 11. 29 reacties

Corsair 

De RGB-modellen uit de K- en de Strafe-reeksen van Corsair maken gebruik van de Corsair Utility Engine (kortweg CUE), waarvan wij versie 2.10.71 testten. Hetzelfde softwarepakket kan je ook gebruiken voor het configureren van compatibele muizen, headsets en muismatten, waardoor de verlichting eenvoudig gesynchroniseerd kan worden. De software ziet er netjes afgewerkt uit en is overzichtelijk in gebruik. Ondanks de uitgebreide mogelijkheden van dit softwarepakket, zal ook de beginnende gebruiker ermee uit de voeten kunnen.

In het opstartscherm van de CUE zie je eerst de verschillende aangesloten Corsair-apparaten. Zodra je op het aangesloten toetsenbord klikt, krijg je gelijk een preview van het desbetreffende model te zien. Dit is niet geen statische afbeelding: zo wordt het verlichtingspatroon dat op dat moment staat ingesteld direct weergegeven. Als het een dynamisch effect is (bijvoorbeeld ‘ademen’ of knipperen), is dat ook zichtbaar.

De instellingsmogelijkheden zijn onderverdeeld in drie subkopjes. Onder Actions is het mogelijk om de functie van iedere knop afzonderlijk aan te passen. Hierin heb je behoorlijk wat keuzes. Uiteraard kun je macro’s instellen en biedt de software onder meer de mogelijkheid om toetsen te remappen, als mediatoets te gebruiken, een applicatie te laten starten of tussen verschillende profielen te schakelen.

Onder Lighting Effects vind je de verlichtingsmogelijkheden van het toetsenbord. Hierin zijn verschillende lagen toe te passen, die je eenvoudig ten opzichte van elkaar kunt verplaatsen. Er zijn dertien standaardeffecten aanwezig, waarbij voor ieder effect weer de nodige zaken kunnen worden aangepast. Denk hierbij aan zaken als de kleur, de snelheid en de richting van het lichteffect. Het selecteren van de gewenste toetsen gaat eenvoudig en snel. Zo zijn ze niet alleen afzonderlijk te selecteren, maar kun je ook een blok selecteren door er simpelweg een selectievakje omheen te trekken.

Onder Performance is het mogelijk om de Windowstoets en toetsencombinaties zoals Alt+Tab, Alt+F4 en Shift+Tab uit te schakelen. Zo kunnen gamers voorkomen dat ze per abuis iets activeren in het heetst van de virtuele strijd. Ook kan je hier de verlichtingskleuren van de Windows locktoets aanpassen, evenals de helderheid van de knop waarmee de helderheid van de toetsenverlichting kan worden gewijzigd.

Hier houden de mogelijkheden echter niet op. Zo is er bovenin een knopje te vinden om naar de Advanced-modus te schakelen. Hierin worden de aanpassingsmogelijkheden nog een stuk uitgebreider. De gevorderde gebruiker kan zo eigen lichteffecten creëren, en die exporteren en delen via de Corsair RGB Profile Community. Andere gebruikers kunnen deze effecten downloaden en importeren in hun eigen Corsair Utility Engine. Hiervoor is een account wel verplicht. Corsair maakt voor zijn RGB-verlichting gebruik van een open platform; de SDK hiervoor is via het forum van de fabrikant te downloaden.

0
*