RGB keyboard software: de zachte kant van blitse bordjes

28 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Corsair 
 3. 3. Logitech
 4. 4. Razer
 5. 5. Roccat 
 6. 6. SteelSeries 
 7. 7. ASUS 
 8. 8. Cooler Master 
 9. 9. Sharkoon 
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Reacties

Inleiding

Software om je toetsenbord te configureren, het lijkt je allicht niet het meest fascinerende onderwerp. Toch is dat een misvatting, want zeker sinds de komst van RGB-verlichte exemplaren vallen of staan fabrikanten met de softwarematige aansturing. In dit artikel scheiden wij het kaf van het koren. 

De populariteit van RGB-verlichting bij hardwarefabrikanten zal je niet ontgaan zijn. Van headsets tot moederborden, van muismatten tot geheugenmodules: als er een stel kleurige lampjes op kan, dan is er wel een product te vinden dat hiermee is uitgerust. Een voorloper in deze trend zijn mechanische toetsenborden. Min of meer alle grote toetsenbordfabrikanten hebben vandaag de dag wel één of meerdere RGB-modellen in hun assortiment, een logische vervolgstap na eerdere uitvoeringen met monochrome verlichting.

Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed (US)

Eerder bespraken we al heel wat toetsenborden zelf, maar in dit artikel spitsen we ons toe op een onderwerp waarbij je wellicht niet direct aan Hardware.Info denkt, namelijk de software. Dit heeft echter een goede reden: de implementatie van RGB-verlichting valt of staat met de softwarematige aansturing. Fabrikanten pronken natuurlijk graag met hardwarematige features, maar halen ze hier ook alles uit met behulp van hun software? We bespreken eerst de software van de ‘specialisten’ Corsair, Logitech, Razer, Roccat en SteelSeries, waarna we ook nog kijken hoe ‘generalisten’ ASUS, Cooler Master en Sharkoon zich hiermee verhouden.

Corsair 

De RGB-modellen uit de K- en de Strafe-reeksen van Corsair maken gebruik van de Corsair Utility Engine (kortweg CUE), waarvan wij versie 2.10.71 testten. Hetzelfde softwarepakket kan je ook gebruiken voor het configureren van compatibele muizen, headsets en muismatten, waardoor de verlichting eenvoudig gesynchroniseerd kan worden. De software ziet er netjes afgewerkt uit en is overzichtelijk in gebruik. Ondanks de uitgebreide mogelijkheden van dit softwarepakket, zal ook de beginnende gebruiker ermee uit de voeten kunnen.

In het opstartscherm van de CUE zie je eerst de verschillende aangesloten Corsair-apparaten. Zodra je op het aangesloten toetsenbord klikt, krijg je gelijk een preview van het desbetreffende model te zien. Dit is niet geen statische afbeelding: zo wordt het verlichtingspatroon dat op dat moment staat ingesteld direct weergegeven. Als het een dynamisch effect is (bijvoorbeeld ‘ademen’ of knipperen), is dat ook zichtbaar.

De instellingsmogelijkheden zijn onderverdeeld in drie subkopjes. Onder Actions is het mogelijk om de functie van iedere knop afzonderlijk aan te passen. Hierin heb je behoorlijk wat keuzes. Uiteraard kun je macro’s instellen en biedt de software onder meer de mogelijkheid om toetsen te remappen, als mediatoets te gebruiken, een applicatie te laten starten of tussen verschillende profielen te schakelen.

Onder Lighting Effects vind je de verlichtingsmogelijkheden van het toetsenbord. Hierin zijn verschillende lagen toe te passen, die je eenvoudig ten opzichte van elkaar kunt verplaatsen. Er zijn dertien standaardeffecten aanwezig, waarbij voor ieder effect weer de nodige zaken kunnen worden aangepast. Denk hierbij aan zaken als de kleur, de snelheid en de richting van het lichteffect. Het selecteren van de gewenste toetsen gaat eenvoudig en snel. Zo zijn ze niet alleen afzonderlijk te selecteren, maar kun je ook een blok selecteren door er simpelweg een selectievakje omheen te trekken.

Onder Performance is het mogelijk om de Windowstoets en toetsencombinaties zoals Alt+Tab, Alt+F4 en Shift+Tab uit te schakelen. Zo kunnen gamers voorkomen dat ze per abuis iets activeren in het heetst van de virtuele strijd. Ook kan je hier de verlichtingskleuren van de Windows locktoets aanpassen, evenals de helderheid van de knop waarmee de helderheid van de toetsenverlichting kan worden gewijzigd.

Hier houden de mogelijkheden echter niet op. Zo is er bovenin een knopje te vinden om naar de Advanced-modus te schakelen. Hierin worden de aanpassingsmogelijkheden nog een stuk uitgebreider. De gevorderde gebruiker kan zo eigen lichteffecten creëren, en die exporteren en delen via de Corsair RGB Profile Community. Andere gebruikers kunnen deze effecten downloaden en importeren in hun eigen Corsair Utility Engine. Hiervoor is een account wel verplicht. Corsair maakt voor zijn RGB-verlichting gebruik van een open platform; de SDK hiervoor is via het forum van de fabrikant te downloaden.

Logitech

De mechanische RGB-toetsenborden uit de Logitech G-reeks maken gebruik van de Logitech Gaming Software, waarvan wij versie 8.91.48 aan de tand voelden. Ditzelfde softwarepakket wordt ook voor andere Logitech apparaten zoals muizen en headsets gebruikt. Indien deze over RGB-verlichting beschikken kan dit gesynchroniseerd worden aan de hand van Color Sync. De interface van de Logitech Gaming Software is niet de meest overzichtelijke uit deze test. Zeker gebruikers die de software nog nooit eerder hebben gebruikt zullen zo nu en dan moeten zoeken om op de juiste pagina terecht te komen. Dit komt onder meer doordat Logitech verschillende zaken met plaatjes, maar zonder verder onderschrift aanduidt. Wel is er een mooie dynamische previewafbeelding van het toetsenbord beschikbaar, waarbij er in bepaalde gevallen automatisch wordt ingezoomd om een specifiek deel beter zichtbaar te maken.

Het eerste wat opvalt na het installeren van de Logitech Gaming Software is dat hij niet automatisch de taal van het besturingssysteem overneemt. Zo forceert hij bij ons de Nederlandse taal, terwijl er een Engelstalige versie van Windows op het testsysteem geïnstalleerd staat. Ook kan je de taal niet eenvoudig via het instellingenmenu wijzigen, dit is alleen mogelijk door dit met behulp van configuratiebestanden in het register te forceren.

Indien het gebruikte toetsenbord over macrotoetsen beschikt, die Logitech G-toetsen noemt, verschijnt er een tabblad met een G-knop waarin de acties kunnen worden toegewezen. Helaas is het niet mogelijk om de overige knoppen naar eigen voorkeur te programmeren, dus zonder deze toetsen zijn de mogelijkheden relatief beperkt. In het tweede tabblad is het mogelijk om profielen aan te maken die automatisch geactiveerd kunnen worden bij het opstarten van een bepaalde game of toepassing. Ook is er een tabblad voorhanden waarbij er een heatmap wordt gemaakt van de meest gebruikte toetsen. Leuk detail is dat deze niet alleen in de software wordt weergegeven, maar ook middels de RGB-verlichting van het toetsenbord.

Dan de verlichtingsopties. Ook hier worden er voor de primaire opties alleen plaatjes gebruikt, waarbij de uitleg pas verschijnt na het aanklikken ervan. De mogelijkheden voor het instellen van de verlichting zijn behoorlijk uitgebreid. Zo kan de kleur per toets individueel worden ingesteld, maar ook het instellen per zone gaat erg eenvoudig. Hierbij zijn er verschillende vooraf gedefinieerde zones beschikbaar, maar het is ook mogelijk om er zelf snel één aan te maken door er een selectievakje omheen te trekken. Deze gepersonaliseerde zones kan je bovendien opslaan.

Standaard zijn er 6 verschillende standaardlichteffecten voorhanden en nog eens 16 extra effecten die naar eigen voorkeur gecombineerd kunnen worden, waarbij je in de meeste gevallen ook zaken als snelheid en richting naar eigen voorkeur kunt aanpassen. Verder kan je helemaal zelf een lichteffect aanmaken, waarbij de mogelijkheden behoorlijk uitgebreid zijn. Dit zorgt er wel voor dat enige oefening vereist is om er goed mee overweg te kunnen. Ook Logitech biedt de mogelijkheid om deze gepersonaliseerde lichteffecten te importeren en exporteren.

Naast de genoemde features bevat de Logitech Gaming Software profielen voor ruim 300 games, waarbij in de meeste gevallen ook de verlichting is geoptimaliseerd voor het spel in kwestie. Verder biedt het bij sommige games interactieve features, zoals het knipperen van de reload-knop als je munitie bijna op is in een schietspel, of dat de verlichting als toerenteller fungeert in een racegame.

Bij de installatie van de Logitech Gaming Software is er de mogelijkheid om het programma Overwolf mee te installeren. Hiermee worden er extra verlichtingsmogelijkheden toegevoegd. Zo zijn er via dit platform custom applicaties te downloaden voor games als Counter Strike: Global Offensive en League of Legends. Hiervoor is wel een apart account vereist. Logitech maakt voor de verlichting gebruik van een open platform, waardoor de handige lezer ook zelf aan de slag kan. De bijbehorende SDK is via de website van het bedrijf te downloaden.

Razer

Razer maakt voor zijn mechanische toetsenborden met RGB-verlichting gebruik van de Synapse software, waarvan wij versie 2.20 bekeken. De eerste indruk is niet best, aangezien je jezelf eerst moet registreren voordat je überhaupt van de software gebruik kunt maken.

Eenmaal geregistreerd biedt Razer direct een overzichtelijke preview waarin je iedere toets individueel kunt configureren en je verschillende profielen kunt aanmaken. Ook kan je aan iedere toets macro’s toewijzen, zonder dat er aparte macrotoetsen voor vereist zijn. Het is mogelijk om de verlichting te synchroniseren met andere Razer Chroma-apparaten die gebruikmaken van de Synapse software.

In de Gaming Mode kan je de Windowstoets en toetsencombinaties zoals Alt+Tab en Alt+F4 uitschakelen om te voorkomen dat je deze tijdens het gamen per ongeluk activeert. Verder kan de software per individuele game statistieken bijhouden en een heatmap te maken, waarbij je ook de tijdsduur in kunt stellen - bijvoorbeeld je laatste gamesessie of de afgelopen maand. Een aardige functie is de mogelijkheid om de verlichting automatisch uit te laten schakelen zodra het scherm wordt uitgeschakeld.

In het verlichtingstabblad is er keuze uit acht voorgeprogrammeerde effecten. Afhankelijk van het gekozen effect kan je hier ook de kleuren, de tijdsduur, de richting en de helderheid aanpassen. Voor geavanceerde verlichtingsmogelijkheden is er de ‘Chroma configurator’. Hier is de verlichting voor iedere toets afzonderlijk in te stellen. Het is mogelijk om dit per blok te doen door één van de vooraf gedefinieerde blokken te selecteren, of door zelf een blok aan te maken door er in de (statische) previewafbeelding een selectievakje omheen te trekken. De acht genoemde effecten zijn hier ook te combineren middels een lagensysteem, dat er overzichtelijk uitziet en eenvoudig werkt. Hierin kan je ook verdere details wijzigen, zoals het patroon, de breedte, de hoek, de pauze, de snelheid in toetsen per seconde en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn wellicht niet zo uitgebreid als bij Corsair of Logitech, maar de software van Razer is voor de functies die het biedt wel aangenaam eenvoudig in gebruik.

Ook Razer maakt gebruik van een open platform waarvoor er een SDK beschikbaar is. De software biedt daarnaast een speciaal tabblad voor ‘Chroma apps’ die door externe developers zijn gemaakt. Hier zijn onder meer applicaties beschikbaar om de verlichting te laten reageren op de audio-output of op in-game events.

Roccat 

Roccat heeft twee mechanische toetsenborden met RGB-verlichting in het assortiment, de Ryos MK FX met Cherry MX RGB-switches en de Suora FX met switches van TTC. Voor de benodigde software maakt dit echter geen verschil, want beide worden aangestuurd met behulp van de Roccat Swarm software, waarvan wij versie V1.92 bekeken.

Bij het opstarten van Swarm zien we onderin de vijf beschikbare profielen en bovenin de aangesloten Roccat-apparaten staan (mits deze ondersteuning voor Swarm bieden uiteraard) met hiernaast Swarm Connect-, AlienFX- en Talk FX-knoppen. Swarm Connect verwijst naar de bijbehorende mobiele applicatie. Hiervoor geeft het programma aan dat de Swarm Connect Module middels de auto-updater gedownload moet worden. Eénmaal in de auto-updater is die echter in geen velden of wegen te bekennen, waardoor de mobiele applicatie weigert om verbinding te maken. Op dit vlak heeft Roccat dus nog wat werk te verzetten.

AlienFX stelt gebruikers in staat om de verlichting van hun Alienware-apparaat met hun Roccat randapparatuur te kunnen synchroniseren. De Talk FX-functie moet in-game events vertalen naar lichteffecten op de randapparatuur. Helaas behoort het door ons gebruikte Suora FX toetsenbord niet tot de ondersteunde producten voor deze functionaliteit, die is alleen terug te vinden bij de duurdere Ryos MK FX.

Wat betreft de aansturing van het toetsenbord kan je kiezen uit Settings, Key Assignment en Key Illumination. Settings biedt instellingen voor onder meer de reactietijd, de repeat rate en de repeat delay van de toetsen. Een opvallende functie is Sound Feedback, waarmee je bij iedere toetsaanslag een bepaald geluid kunt afspelen via de luidsprekers, voor als een mechanisch toetsenbord nog niet genoeg geluid maakt. Zo kan je kiezen uit onder meer een klikgeluid en het geluid van een ouderwetse typemachine. Voor de Star Wars-fanaten is er ook nog een speciaal Sci-Fi geluidseffect voorhanden en ook de schoten van laserwapens ontbreken niet. In het Key Assignment gedeelte kan je alle individuele toetsen naar eigen voorkeur programmeren. Hierbij kan je onderscheid maken tussen een primaire functie en een functie voor wanneer het toetsenbord in de gamemodus wordt gezet.

Dan het verlichtingsgedeelte, dat onder het kopje Key Illumination schuilgaat. Hier kun je kiezen uit tien verschillende presets, waaronder het spelletje Snake. Voor de meeste presets kan je handmatig zaken als kleur, snelheid en helderheid aanpassen. Daarnaast is het mogelijk om custom verlichtingsprofielen aan te maken. Hiervoor kan je verschillende zones selecteren waarbij de kleur gewijzigd kan worden, en afgaande op het kopje ‘key event’ zou je verwachten dat het ook mogelijk is om effecten toe te voegen. Helaas ontbreekt bij ons de mogelijkheid om dit te doen. Het is niet helemaal duidelijk of dit alleen voor het hoger gepositioneerde Ryos MK FX toetsenbord beschikbaar is en dus mogelijk niet voor de Suora FX aan ons testsysteem, of dat deze functie dusdanig goed verborgen is dat wij hem niet hebben kunnen vinden. Uiteraard hebben we hierover navraag gedaan bij Roccat, maar voor het ter perse gaan hadden we nog geen uitsluitsel ontvangen. Als de functie al aanwezig is, is hij blijkbaar zo goed verborgen dat zelfs medewerkers van de fabrikant in kwestie hem niet kunnen vinden.

De gebruiksvriendelijkheid van het Swarm-pakket is niet optimaal en de verlichtingsmogelijkheden zijn door het genoemde euvel beperkt. Extra features zoals de geluidseffecten bij toetsaanslagen zijn leuk bedacht, maar bieden in de praktijk weinig meerwaarde. Wij kunnen ons in ieder geval niet voorstellen dat iemand deze functie voor langere tijd zou gebruiken. Als je er zelf niet gek van wordt, worden de mensen in je omgeving dat wel. Een SDK is alleen voor Talk FX beschikbaar, waarvoor je dus specifiek een apparaat moet hebben dat hier ondersteuning voor biedt.

SteelSeries 

De SteelSeries RGB-producten worden alle aangestuurd middels de SteelSeries Engine software, waarvan wij versie 3.9.12 onder de loep namen. Zodra je dit programma opent krijg je een overzicht te zien van alle aangesloten apparaten die de software ondersteunt. Onder het kopje Library kun je applicaties toevoegen waarvoor je configuraties kan aanmaken, terwijl Gamesense de nodige opties biedt om games speciale verlichtingsopties te geven aan de hand van in-game events.

Door in het My Gear gedeelte op het desbetreffende mechanische RGB-toetsenbord te klikken kom je uit in het geavanceerde instellingenmenu van het apparaat, waarbij ook een gedeeltelijk dynamische previewafbeelding zichtbaar is. In de linkerkolom vind je standaard vier profielen; een standaardprofiel en drie spelletjes die je met de verlichting van je toetsenbord kunt spelen, waaronder Snake en Mijnenveger. Ook is het mogelijk om hier extra profielen aan te maken en deze eventueel te associëren met een bepaalde game of applicatie. Als je een profiel selecteert kun je bovenin kiezen uit de ‘key bindings’ en ‘illumination’ opties. Bij de eerstgenoemde kun je de toetsen naar eigen voorkeur programmeren. Deze functionaliteit is beschikbaar voor alle toetsen, dus niet alleen de daadwerkelijke macrotoetsen. Via ‘illumination’ kom je bij de verlichtingsmogelijkheden van het toetsenbord.

Wat verlichting betreft kun je in de linkerkolom uit vijf verschillende standaardeffecten kiezen en deze eventueel bewerken middels een aantal gereedschappen die je wellicht uit Paint herkent. Aan de rechterzijde is een kolom aanwezig waar nog eens 19 verschillende templates met lichteffecten beschikbaar zijn, variërend van de Deense vlag (SteelSeries is immers een Deens bedrijf) tot een heuse disco-modus. Helaas is het niet mogelijk om je eigen creatie te exporteren of die van anderen te importeren. Wel is er een SDK beschikbaar voor de Gamesense-functionaliteit.

ASUS 

ASUS heeft op dit moment één mechanisch toetsenbord met RGB-verlichting in het assortiment; de ROG Claymore. Dit toetsenbord maakt gebruik van de ROG Armoury software waarvan wij met versie 1.01.27 aan de slag gingen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dit is niet het meest gelikte softwarepakket dat we hebben mogen aanschouwen en doet enigszins aan als bèta software. Zo valt de scherpte van de gebruikte previewafbeelding tegen en ook de uitlijning van verschillende previewelementen had absoluut beter gekund. Ook is de aanwezige tekst niet geheel foutloos.

De Gaming Mode op het eerste tabblad biedt naast het uitschakelen van de Windows-toets de mogelijkheid om toetsencombinaties zoals Alt+Tab en Alt+F4 uit te schakelen. Verder is het via het tweede tabblad mogelijk om voor iedere toets afzonderlijk macro’s aan te maken, waarbij ook de toegepaste vertraging naar eigen voorkeur kan worden aangepast. Verder is er nog een statistiekentabblad aanwezig, waar wordt bijgehouden hoe vaak enkele veelgebruikte toetsen voor games worden ingedrukt. Deze kunnen echter niet naar eigen voorkeur worden aangepast en ook de weergave is zeer basaal.

Ook het verlichtingsgedeelte van de ROG Armoury software stelt enigszins teleur. Zo werkt het omslachtig en biedt de software minder functionaliteit dan dat van de meeste concurrenten. Wat verlichting betreft kan er uit acht voorgeprogrammeerde lichteffecten gekozen worden en is het mogelijk om een eigen lichteffect toe te voegen, al blijft dit beperkt tot één custom effect per profiel. Hierin werkt het lagensysteem niet naar behoren en kregen wij het bijvoorbeeld niet voor elkaar om iets relatief eenvoudigs zoals het 'reactive typing' effect bovenop een statische kleur toe te passen. Ook is er geen functie voorhanden om custom lichteffecten te exporteren of te importeren. Wel biedt hij ondersteuning voor Aura Sync, waarmee het mogelijk is om de verlichting van de Claymore te synchroniseren met de RGB-verlichting van andere producten die hier ondersteuning voor bieden. In het geval van ASUS gaat dat niet alleen om randapparatuur, maar ook om bijvoorbeeld moederborden, videokaarten en behuizingen waarvan de verlichting met die van het toetsenbord gesynchroniseerd kan worden. Een SDK was op moment van schrijven niet beschikbaar.

Cooler Master 

Bij Cooler Master gingen we aan de slag met de Masterkeys Pro L software versie 0.051. Net als de vormgeving van het bijbehorende toetsenbord oogt deze software zeer basaal. Helaas is de tekst niet geheel foutloos. Verder valt het op dat de software niet helemaal lekker schaalt, wat in dit geval vooral bij het gebruik van een lage resolutie storend zal zijn. Met dit softwarepakket is het alleen mogelijk om de verlichtingsopties aan te passen. Macro’s kunnen alleen hardwarematig, oftewel via het toetsenbord zelf, worden aangemaakt. De software biedt hier geen mogelijkheden voor. Ook andere functionaliteit ontbreekt.

Wat de verlichtingsopties betreft kan je vier verschillende profielen instellen, die via het Library tabblad ook geïmporteerd en geëxporteerd kunnen worden. Er zijn elf voorgeprogrammeerde effecten aanwezig, waarbij er bij sommige effecten nog een paar extra keuzemogelijkheden zijn. Ook is het mogelijk om zelf een statisch effect of een effect met meerdere lagen aan te maken, al werkt dit niet heel intuïtief.

Bij de standaardeffecten zitten echter wel een paar leuke opties die zeker het vermelden waard zijn. Zo is het mogelijk om Snake te spelen, of kun je de verlichting gebruiken om de CPU-load of audio-output weer te geven. Ook voorziet de software in een mooie en gedeeltelijk dynamische previewafbeelding, al geldt dat dus niet voor alle verlichtingseffecten. Ook Cooler Master maakt gebruik van een open platform. De SDK is te downloaden op de website van de fabrikant. Op die website zijn ook verschillende verlichtingsprofielen van gebruikers beschikbaar, die je zonder verdere registratie kunt downloaden.

Sharkoon 

Sharkoon biedt zijn mechanische toetsenbord met RGB-verlichting, de Shark Zone MK80, voor een relatief lage prijs aan ten opzichte van de concurrentie. Uit het bijbehorende Shark Zone MK80 softwarepakket, waarvan wij versie 1.1.15.5 bekeken, blijkt al snel dat er niet alleen op de hardware is bespaard. De interface is niet bepaald bij de tijd en heeft een weinig aansprekend uiterlijk. Wel is de software relatief overzichtelijk (omdat er niet zoveel mogelijkheden zijn) en is het prettig dat iedere toets afzonderlijk geprogrammeerd kan worden. Je kunt vijf profielen aanmaken die in het interne geheugen van het toetsenbord worden opgeslagen, waarbij je eenvoudig kunt zien hoeveel opslagruimte er procentueel gezien in gebruik is. Ook is het mogelijk om profielen te importeren en te exporteren.

Wat verlichtingsmogelijkheden betreft laat Sharkoon behoorlijk wat steken vallen. Er zijn zeven voorgeprogrammeerde verlichtingsopties beschikbaar, waarbij nog maar weinig zaken aangepast kunnen worden. Om maar een voorbeeldje te noemen: bij het regenboogeffect dat we op zo’n beetje ieder RGB-toetsenbord tegenkomen, kun je alleen de helderheid en de richting bepalen (van links naar rechts of van rechts naar links), zelfs de snelheid is niet naar eigen voorkeur in te stellen. Eén van de effecten draagt de naam ‘audio’, maar het lukte ons met geen mogelijkheid om dit werkend te krijgen, terwijl een dergelijk effect bij Cooler Master probleemloos aan de praat was te krijgen op hetzelfde testsysteem. Wel is het mogelijk om zelf een verlichtingseffect te maken, al zijn ook hier de mogelijkheden beperkt. Sharkoon heeft geen SDK beschikbaar om zelf met de verlichting aan de slag te gaan.

Conclusie

Er zitten grote verschillen in de software voor de verschillende RGB-toetsenborden. Van uitgebreide en gelikte pakketten tot basale programaatjes waarvan het lijkt alsof ze op een zondagmiddag in elkaar geknutseld zijn, het kwam allemaal voorbij. Tijd om de balans op te maken.

Wat ons betreft zijn er drie bedrijven die zich door hun software positief onderscheiden. Laten we beginnen met onze favoriet; Corsair met de Utility Engine. Dit programma zit goed in elkaar, is overzichtelijk en is in de standaardmodus ook zeer toegankelijk voor de beginnende gebruiker. De aanwezigheid van de Advanced-modus is vooral interessant voor de gevorderde gebruiker, waarmee er ontzettend veel mogelijkheden zijn voor het creëren van eigen verlichtingsprofielen. Verder voorziet Corsair met de RGB Profile Community in een mooi platform om deze profielen te delen.

Van de ander twee, Logitech en Razer, biedt de eerste meer mogelijkheden en is de software wat beter geschikt voor de gevorderde gebruiker, terwijl de software van Razer juist erg makkelijk in gebruik is en toch relatief veel opties biedt. Bij Logitech had de interface iets overzichtelijker mogen zijn, bijvoorbeeld door het toevoegen van tekst onder bepaalde (en soms onduidelijke) knoppen. Het voornaamste minpunt bij Razer vinden we de vereiste om je te moeten registreren voordat je überhaupt van de software gebruik kunt maken, registratie zou wat ons betreft hooguit optioneel moeten zijn.

Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed (US)

De software van de ‘generalisten’, die zich niet louter richten op (gaming) randapparatuur, blijft vooralsnog flink achter. Het Armoury pakket van ASUS doet vooralsnog aan als bèta software, met een matig uiterlijk en beperkte mogelijkheden. Zeker gezien de prijs van het bijbehorende toetsenbord is dat een tegenvaller. Ook de software van Sharkoon is niet geweldig qua uiterlijk en functionaliteit. Wel is het programma relatief overzichtelijk en hoort het bij het goedkoopste RGB-toetsenbord dat we getest hebben, dus dan zijn we wat minder veeleisend.

0
*