Sandisk Extreme Pro 128GB & 256GB review: USB-sticks met SSD-prestaties

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Testverantwoording
 4. 4. Testresultaten synthetisch
 5. 5. Testresultaten real world
 6. 6. Hardware.Info Prestatiescore
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Niet lang geleden bespraken we de Extreme Go-sticks van Sandisk, die in vergelijking met de Cruzer Extreme-flashdrives van weleer een beetje tegenvielen. Voor het high-end segment heeft Sandisk nu een nieuwe serie, waaruit wij de Extreme Pro 128GB en Extreme Pro 256GB hebben getest. Zijn dit de ware opvolgers?

Op de foto is de USB-stick wellicht twee druppels water met zijn goedkopere broertje, maar hem vastpakken is voldoende om te beseffen dat het om een heel ander product gaat. De plastic behuizing is vervangen door een luxe metalen afwerking. Wel gebleven is het handige schuifsysteem, waardoor het kwijtraken van dopjes tot het verleden behoort.

Waar het bij de Extreme Pro om draait zijn de prestaties. Sandisk noemt deze serie 'solid state flashdrives', verwijzend naar de snelheden die vergelijkbaar moeten zijn met die van SSD's. Voor beide modellen belooft het lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 420 en 380 MB/s. Laat je overigens niet beetnemen door de vermelding van 'USB 3.1' op de stick zelf: het betreft een Gen1-poort, oftewel USB 3.0. Vooralsnog is die interface echter geen bottleneck voor USB-sticks.

Sandisk Extreme Pro 128GB Black Sandisk Extreme Pro 128GB Black

In de verpakking zit niet alleen de USB-stick, maar ook een code voor een jaarlicentie op de RescuePro-software. Daarmee kun je (per ongeluk) gewiste bestanden terughalen van je flashdrive. Daarnaast kun je SecureAccess downloaden om de stick te versleutelen met 128-bit AES-encryptie.

Goedkoop zijn de Sandisk Extreme Pro USB-sticks niet: je betaalt gemiddeld 103 euro voor de 128GB-versie en 173 euro voor de 256GB-variant. Dat komt neer op respectievelijk 80 en 68 cent per GB. Naast alle extra software krijg je ook levenslange garantie om die pijn enigszins te verzachten.

Specificaties

In de onderstaande tabel staan alle specificaties van de Sandisk Extreme Pro 128GB en 256GB opgesomd.

Algemeen
 
MerkSandiskSandisk
ProductnaamExtreme Pro 128GB BlackExtreme Pro 256GB Black
ProductcodeSDCZ880-128G-G46SDCZ880-256G-G46
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
USB-versieUSB 3.0 (3.1 Gen 1)USB 3.0 (3.1 Gen 1)
Capaciteit128 GB256 GB
Daadwerkelijke capaciteit119.25 GB238.50 GB
U3 functionaliteit
Vingerafdruk lezer
Activity LED
Data-encryptie
Meegeleverde softwareSanDisk SecureAccessSanDisk SecureAccess
Snelheden
Opgegeven leessnelheid420 MB/s420 MB/s
Opgegeven schrijfsnelheid380 MB/s380 MB/s
Aansluitingen
Apple Lightning
Micro-USB
USB Type-C
Fysieke eigenschappen
Lengte71 mm71 mm
Breedte23 mm23 mm
Dikte11 mm11 mm
KleurZwartZwart
VormfactorGlijGlij
Omvang18 cm³18 cm³

Testverantwoording

Voor deze test hebben we de Sandisk Extreme Pro's getest op lees- en schrijfsnelheid. We hebben ze zowel een grote hoeveelheid kleinere bestanden van 5 MB laten lezen en schrijven, als grotere van 10 GB. Die laatste grootte komt aardig overeen met die van gangbare ‘back-ups’ van films in Full HD-resolutie die met de x264-codec gecomprimeerd zijn. Zo krijg je een goede indruk van de praktijkprestaties.

Daarnaast hebben we een serie tests uitgevoerd met de CrystalDiskMark test suite, waarbij we zowel de sequentiële lees- en schrijfprestaties in kaart hebben gebracht, als de prestaties met kleine datablokken. Die zijn voor USB-sticks niet heel belangrijk, tenzij je bijvoorbeeld een besturingssysteem wilt draaien vanaf een stick. Dat is voor de levensduur niet aan te raden om langere tijd te doen, maar kan handig zijn voor diagnostische doeleinden.

De praktijktestresultaten samen zijn ook nog omgerekend, op basis van het meetkundig gemiddelde, naar een prestatiescore. In de grafieken hebben de Sandisk Extreme Pro 128GB en 256GB een rood balkje. De Extreme Pro 128GB van de vorige generatie en de eveneens opgevolgde Cruzer Extreme 64GB hebben gele balkjes, de nieuwe Extreme Go 64GB die we eerder al bespraken is te herkennen aan zijn groene kleur.

Testresultaten synthetisch

De synthetische tests geven een beeld van de maximale prestaties van een USB-stick. Het lezen en schrijven van kleine bestandjes gaat de Extreme Pro's redelijk goed af, maar op dat vlak zetten ze geen nieuwe topscores neer. De sticks van de vorige generatie zijn qua schrijven zelfs nog wat sneller.

Bij het verwerken van grotere bestanden melden de nieuwe flashdrives zich steevast aan de top. We meten sequentiële leessnelheden van 455 MB/s en schrijfsnelheden van 415 tot 430 MB/s, waarmee de beloofde snelheden zelfs ruim worden overtroffen.

Testresultaten real world

Synthetische benchmarks zijn leuk, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe snel transfers daadwerkelijk verlopen. We houden de tijd bij en rekenen dat om naar het aantal megabyte per seconde.

Het lezen van grote bestanden gaat met zo'n 360 MB/s rap, maar dat is geen uitzonderlijke score. In de schrijftest wordt het kaf van het koren gescheiden en pakken de Sandisks wel overtuigend de leiding. Ze schrijven immers bijna net zo snel als dat ze lezen, terwijl veel andere sticks hier door de mand vallen.

Bij het overzetten van 5MB-bestanden, vergelijkbaar met het kopiëren van bijvoorbeeld muziek of foto's, zien we soortgelijke resultaten. Zowel bij lezen als schrijven staan de Extreme Pro-sticks bovenaan, maar alleen in dat laatste scenario wordt echt een gat geslagen met de concurrentie.

 

Hardware.Info Prestatiescore

Gemiddeld genomen zetten de Sandisk Extreme Pro-sticks overtuigende nieuwe topscores neer in onze prestatie-index. De snelste sticks uit onze vorige grote round-up worden ruimschoots verslagen en ook de Extreme Pro uit de vorige generatie verbleekt bij de prestaties van de nieuwe drives.

Conclusie

De Sandisk Extreme Pro USB-sticks zijn hun superlatieve naam dubbel en dwars waard. Ze tillen het prestatieniveau dat mogelijk is met een flashdrive naar een nieuw level, waarbij ze de concurrentie op overtuigende wijze achter zich laten. De leessnelheden die de Extreme Pro's neerzetten zijn hoog, maar niet uitzonderlijk. Dat de sticks die hoge snelheden ook bij het schrijven volhouden, is dat wel.

Uiteraard zijn de Sandisks prijzig, maar door de aluminium behuizing krijg je in ieder geval ook het gevoel dat je met een 'premium' product van doen hebt. Daarnaast zit het met de softwarematige extra's en de garantievoorwaarden simpelweg goed. Wil je per se de snelste USB-stick, dan zal de vraagprijs overkomelijk zijn.

Concurrentie komt er dus niet van andere USB-sticks, maar externe SSD's zijn wel een interessant alternatief. De Samsung T3 en T5 zijn in vergelijkbare capaciteit goedkoper en (zeker bij kleine bestanden) sneller dan de Extreme Pro. Als je om wat voor reden dan ook toch liever een stick dan een los kastje wil, kun je echter niet om de Sandisk Extreme Pro-serie heen. De Ultimate Product-award valt dan ook logischerwijs ten deel aan deze nieuwe sticks.


Sandisk Extreme Pro 128GB
Sandisk Extreme Pro 256GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Sandisk Extreme Pro 128GB Black

Sandisk Extreme Pro 128GB Black

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 128 GB

42,99 €

8 winkels
Ultimate Sandisk Extreme Pro 256GB Black

Sandisk Extreme Pro 256GB Black

 • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
 • 256 GB

74,74 €

9 winkels
0
*